Przejdź do treści

Co się kryje w wędlinach? Przeglądamy ich skład i radzimy, gdzie najlepiej je kupować

Co się kryje w wędlinach? Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Masz problemy z jelitami? Wypróbuj „Metodę 5R”, czyli plan naprawczy polecany przez dietetyka
Jak podkręcić metabolizm, gdy organizm się starzeje? 7 kluczowych porad
Popularne lody wycofane. Powodem wystąpienie rakotwórczego tlenku etylenu
4 propozycje „inflacyjnych” obiadów do 8 zł. Polecają dietetycy z profilu Dietetyka #NieNaŻarty
Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!

Świadomi mięsożercy wiedzą, że parówki zawierają mnóstwo niepotrzebnych składników, a mięsa jest tam odrobina. Zamiast parówek kupują więc… szynkę – soczystą, różową, „pieczoną w wiejskiej chacie”. Co może się kryć w takiej „pyszności”?

Dodatki w wędlinach

Nie ma znaczenia, czy to szynka wieprzowa, czy z indyka. W jej składzie często znajdziemy dodatki, których nie powinno tam być. Przede wszystkim sprawdźmy, z jakiego mięsa zrobiona jest wędlina. Swego czasu słynny na całą Polskę był wyrób o nazwie Pasztet Zająca – sprytna gra słów, a w składzie zająca ani śladu. Podczas kontroli okazało się, że jeden z technologów pracujących przy wyrobie owego pasztetu miał na nazwisko Zając. Na szczęście takie oszukiwanie konsumentów należy do rzadkości. Jednak należy mieć się na baczności i najpierw sprawdzić, ile jest mięsa w mięsie.

Wśród składników wędliny na pierwszym miejscu powinno być wymienione mięso, z jakiego jest zrobiona. W zwykłej szynce będzie to mięso wieprzowe, w szynce drobiowej np. mięso z piersi kurcząt. Salami również jest robione z mięsa wieprzowego, chyba że akurat kroczymy śladami Romea i Julii – w Weronie zjemy tradycyjne salami z osła. Wróćmy jednak do Polski i skupmy się na rodzimym sklepie mięsnym. Przy mięsie powinien być podana informacja, jaki procent wędliny stanowi – oczywiście im jest go więcej, tym lepiej. W skład dobrej szynki wchodzą jeszcze sól i przyprawy, ale to ideał, którego w zwykłych sklepach ze świecą szukać.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Kobieta jedząca pizzę / istockphoto.com

Długa lista składników

Dostępne na rynku wędliny zwykle mają długą listę składników. Plusem wędlin pakowanych jest to, że jest ona podana na etykiecie (w przypadku wędlin krojonych przez sprzedawcę lista składników nie zawsze jest widoczna dla klienta, ale każdy ma prawo o nią poprosić). Minusem ‒ że do szynki można dodać wodę, co zwiększa masę, a przez to cenę szynki, bo kupujemy wodę w cenie wędliny. Ale woda to nic w porównaniu z tym, co jeszcze znajdziemy w szynce. Mamy tu stabilizatory w postaci trifosforanów i polifosforanów. Fosforany mają negatywny wpływ na nasze zdrowie – mogą się przyczyniać m.in. do alergii, osteoporozy czy niewydolności nerek. U dzieci powodują nadpobudliwość i kłopoty z koncentracją. To efekty zatrucia fosforanami, czyli nadmiaru fosforu w organizmie.

Oprócz fosforanów w szynce znajdziemy glukozę, przeciwutleniacze (np. askorbinian potasu), wzmacniacze smaku, sztuczne aromaty, barwniki i substancje konserwujące (np. azotyn sodu). Zwykle oznaczone symbolem E i trzycyfrowym numerem. Te wszystkie dodatki wpływają na wygląd wędliny i jej żywotność na sklepowej półce. Dla naszego zdrowia są niepotrzebne, a wręcz szkodliwe. Nie każdy ma ochotę piec szynkę w domu, ale każdy powinien czytać listę składników nawet wędliny krojonej w sklepie. Sprzedawca ma obowiązek ją udostępnić, nie bójmy się o nią pytać.

kot w kuchni

Gdzie najlepiej kupować wędliny?

Wędlin bez zbędnych dodatków warto poszukać w małych sklepach, gdzie sprzedawane są wyroby drobnych przetwórców oraz w sklepach ze zdrową żywnością. Tam lista składników jest zwykle dobrze widoczna, bo sprzedawca chce się nią pochwalić. Jednak takie wędliny będą droższe, bo nie są nafaszerowane konserwantami, aby mogły leżeć w nieskończoność w sklepowej lodówce. A dla naszego zdrowia znacznie lepsze będzie jedzenie wędlin rzadziej, ale za to dobrej jakości. Albo po prostu pieczenie mięsa na kanapki samemu. To wcale nie jest takie trudne!

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

7 zasad grillowania dobrych dla wątroby

Grill węglowy uwalnia do atmosfery pył PM 2,5 uznawany za najgroźniejszy dla zdrowia człowieka. Fundacja Kupuj Odpowiedzialnie radzi, jak grillować bezpiecznie

Grill węglowy uwalnia do atmosfery pył PM 2,5 uznawany za najgroźniejszy dla zdrowia. Fundacja Kupuj Odpowiedzialnie radzi, jak grillować bezpiecznie

Najgorsze z najgorszych. TOP 6 najgroźniejszych dla zdrowia konserwantów

Mięso mielone wycofane ze sklepów. Wykryto w nim salmonellę

Mięso mielone wycofane ze sklepów. Wykryto w nim salmonellę

Dziwny zapach, lepka konsystencja, zielony nalot. Zjadłam zepsute mięso, czy będę chora? Dietetyczka wyjaśnia

Tauryna

Tauryna – pochodzenie, właściwości, suplementacja

Przechowywanie mrożonej żywności

Myślisz, że rozmrożonego jedzenia nie wolno ponownie zamrażać? Poznaj inne mity na temat przechowywania żywności

Tanie mięso zaburza równowagę w jelitach. Fragment książki „Happy food green. O roślinnej diecie i szczęśliwym życiu” Niklasa Ekstedta i Henrika Ennarta

Co siedzi w parówkach? Wzięłyśmy je pod lupę

Uważaj na barwnik E171 w produktach spożywczych. Może mieć działanie rakotwórcze i uszkadzać DNA

Mięso z probówki. Fragment książki „Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie” Sylwii Majcher

Stop nadmiarowi mięsa, warzywa na stół! Nowa książka Sylwii Majcher „Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie” już w księgarniach

5 dobrych konserwantów. Ich nie musisz unikać

GIS ostrzega: rodzynki zawierające dwutlenek siarki

Alergicy, uważajcie na te rodzynki. GIS wydał ostrzeżenie

Lubisz czerwone mięso? Te sygnały świadczą o tym, że jesz go za dużo

Masz zapasy mielonej wołowiny? Sprawdź, czy możesz ją zjeść

Jak mrozić mięso, drób i owoce morza? Ile mamy czasu na ich zjedzenie?

Kuchnia azjatycka

Syndrom chińskiej restauracji – jakie są objawy? Wyjaśnia alergolożka Joanna Jamroz-Brzeska

Żywieniowcy z Dietetyki #NieNaŻarty: jedząc mięso, wzmagasz suszę. Nie namawiają do przejścia od razu na dietę roślinną, ale do wprowadzenia drobnych zmian

Żywieniowcy z Dietetyki #NieNaŻarty: jedząc mięso, wzmagasz suszę. Namawiają do zmian

Na tropie E-dodatków

Na tropie E-dodatków. Czy my naprawdę to jemy?

Grill i piwo – zdrowy duet?

Grill i piwo – zdrowy duet?

Nie każde „E” jest złe. Niekoniecznie Dietetycznie o (nie)zdrowych dodatkach w żywności

Kobieta kupuje mięso w sklepie

Sklep Aldi wycofuje ze sprzedaży mięso na pulpety. Powodem jest znalezienie pałeczek salmonelli

mięso

Dieta karniwora – jakie daje efekty? Co mówi o niej ekspert?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

kot w kuchni

10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni

Unsplash

Ocet spirytusowy czy jabłkowy? Sprawdź, czym się od siebie różnią

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×