Przejdź do treści

Jak naturalnie obniżyć ciśnienie – jaka dieta jest najlepsza?

Jak naturalnie obniżyć ciśnienie? Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Masz problemy z jelitami? Wypróbuj „Metodę 5R”, czyli plan naprawczy polecany przez dietetyka
Jak podkręcić metabolizm, gdy organizm się starzeje? 7 kluczowych porad
Popularne lody wycofane. Powodem wystąpienie rakotwórczego tlenku etylenu
4 propozycje „inflacyjnych” obiadów do 8 zł. Polecają dietetycy z profilu Dietetyka #NieNaŻarty
Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!

Istnieje wiele naturalnych sposobów, które pomagają obniżać ciśnienie. Jednym z nich jest prowadzenie odpowiedniej, zdrowej diety. Wystarczy wprowadzić do niej kilka prostych składników oraz ograniczyć inne, aby wyraźnie poprawić stan zdrowia. Na co zatem zwrócić uwagę? I co obniża ciśnienie? Sprawdź.

Co obniża ciśnienie? Zbilansowana dieta

W celu obniżenia ciśnienia najczęściej rekomendowane jest menu bazujące na diecie śródziemnomorskiej. W jej ramach powinno się spożywać dużo warzyw (o których piszemy również w kolejnych podrozdziałach), nasion, tłuszczy roślinnych (np. oliwy z oliwek), ryb i owoców morza, a także pełnoziarnistych produktów zbożowych. Warto zrezygnować z mocno przetworzonej żywności (np. gotowych dań i chipsów), słodyczy oraz tłustych mięs. Niewskazane jest także jedzenie fast foodów, pełnotłustego nabiału oraz białego pieczywa. Ważne jest także, aby obniżyć kaloryczność spożywanych pokarmów.

Niektórzy specjaliści polecają również dietę DASH, która ma sporo punktów stycznych z dietą śródziemnomorską. W tym przypadku najważniejsze jest to, aby spożywać każdego dnia 4 lub 5 niewielkich posiłków, składających się np. z warzyw i owoców, produktów zbożowych, chudego białego mięsa, ryb oraz odtłuszczonych produktów mlecznych.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Dieta śródziemnomorska

Jak uzyskać prawidłowe ciśnienie? Ogranicz alkohol

Jeśli chcesz mieć prawidłowe ciśnienie, ogranicz spożywanie alkoholu. Im więcej go pijesz, tym gorzej dla Twojego organizmu. Co więcej, zbyt częste picie napojów procentowych zwiększa ryzyko udarów. Dzienna dawka alkoholu dla mężczyzn mieści się w przedziale 20-30 g, natomiast dla kobiet – w 10-20 g. W praktyce, aby nie doprowadzić do podwyższenia ciśnienia, wszyscy powinniśmy ograniczać się dziennie do maksymalnie jednego małego piwa czy też jednego kieliszka wina (a najlepiej pić jeszcze mniej).

Jak zmniejszyć nadciśnienie tętnicze? Jedz owoce i warzywa

Pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy wpływają również owoce. Jak dowodzą badania, osoby, które spożywają je regularnie, są o 25-40% mniej narażone na choroby krążenia (w tym również na nadciśnienie tętnicze). Jakie owoce przynoszą zatem najlepszy efekt? Zdecydowanie rekomendowane są:

  • cytrusy,
  • rokitnik,
  • jarzębina,
  • aronia,
  • żurawina.

Wszystkie te owoce zawierają dużo witaminy C. Oprócz tego, warto zwrócić uwagę na:

  • banany,
  • arbuzy,
  • suszone śliwki.

Są one bogatym źródłem potasu. Ten z kolei pozytywnie wpływa na serce oraz obniża ciśnienie. Ów biopierwiastek można znaleźć również w takich warzywach, jak:

  • fasola,
  • pomidory,
  • ziemniaki,
  • buraki,
  • bataty.

Dobrze sprawdzą się tu także inne, strączkowe oraz zielone warzywa. Niezastąpiony okaże się również świeży sok pomidorowy bez dodatku soli.

Cytrusy, mandarynki, pomarańcze

Jak obniżyć wysokie ciśnienie? Zmniejsz spożycie soli

Polacy mają tendencję do przesalania pokarmów, tymczasem maksymalna ilość spożywanej soli w ciągu doby powinna mieścić się w przedziale 5-6 g. Ile to jest? Jak się okazuje, to mniej więcej jedna łyżeczka. Pamiętaj jednak, że liczy się nie tylko to, ile dodajesz jej do potraw, ale również to, jaka jest jej zawartość w gotowych produktach. Zalecana, dzienna ilość spożywanej soli wynosi 3 g.

Jak obniżyć ciśnienie? Jedz gorzką czekoladę

Jeśli szukasz produktów, które będą Twoimi sprzymierzeńcami w walce o prawidłowe ciśnienie krwi, sięgnij po gorzką czekoladę o wysokiej zawartości kakao – wspomoże ona pracę Twoich naczyń krwionośnych. Znajdują się w niej flawonole, które sprawiają, że wydzielanie tlenku azotu jest znacznie łatwiejsze – ten z kolei przyczynia się do rozkurczania ścian tętnic, co usprawnia przepływ krwi. Sporo jednak zależy od jakości wyrobu, w którym powinno się znaleźć minimum 75% kakao. Kostkę takiej czekolady warto zjeść kilka razy w tygodniu.

Czekolada - tylko gorzka!

Jak obniżyć ciśnienie krwi? Przestań pić kawę, herbatę i energetyki

Zastanawiasz, co jeszcze obniża ciśnienie krwi? Z pewnością przyczynia się do tego zaprzestanie picia kawy. Zamiast niej możesz spożywać np. kawę ziołowo-zbożową z owocami głogu i tarniny, która dobrze wpływa na prawidłowe ciśnienie krwi, a przy okazji zachwyca swoim smakiem. Niewskazane jest również picie czarnej herbaty oraz napojów energetyzujących – znajdują się w nich ogromne ilości cukru i kofeiny, które źle wpływają na osoby z nadciśnieniem.

Ciśnienie krwi – jak je obniżyć?

Nie można zapomnieć również o tym, że pozytywnie na nadciśnienie tętnicze wpływają zioła:

  • skrzyp polny – pity regularnie zmniejsza problem nadciśnienia;
  • głóg dwuszyjkowy – działa rozkurczająco oraz wspomaga pracę serca;
  • ziele jemioły – pomaga regulować ciśnienie krwi;
  • ziele fiołka trójbarwnego – pozytywnie oddziałuje na elastyczność naczyń krwionośnych;
  • ziele serdecznika – przyczynia się do obniżania ciśnienia krwi;
  • ziele ruty – działa rozkurczowo, co z kolei skutecznie obniża ciśnienie;
  • liście melisy – zmniejszają wysokie ciśnienie wywołane napięciem nerwowym;
  • ostryż długi – obniża ciśnienie krwi oraz wykazuje się działaniem przeciwmiażdżycowym;
  • korzeń mniszka – zmniejsza ciśnienie oraz stężenie cholesterolu i cukru we krwi;
  • dzika róża – dobrze działa na ciśnienie oraz cały układ sercowo-naczyniowy;
  • rumianek – działa uspokajająco, dlatego pomaga w leczeniu nadciśnienia.

Źródła:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4857880/
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5683007/
i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Mleko acidofilne – co to jest, właściwości, gdzie kupić

Plan żywieniowy – jak go ułożyć? Co jeść, by zdrowo się odżywiać?

Meczą cię wzdęcia, gazy, zaparcia? „Zadbaj o aktywację MMC!” / istock

Męczą cię wzdęcia, gazy, zaparcia? „Zadbaj o aktywację MMC!” – podpowiada dietetyczka

Czego nie można jeść w trakcie ciąży? Odpowiedzi mogą Cię zaskoczyć!

Owady i kotlet z probówki to jedzenie przyszłości? Jagna Niedzielska: „potrzebna nam rewolucja mentalna”

„Budzę się i jem, by móc znowu zasnąć”, czyli czym jest zespół nocnego jedzenia (NES). Rozmowa z psycholożką zdrowia Agnieszką Węgiel

Zioła szwedzkie – czym są, właściwości, zastosowanie. Przepis na nalewkę

Maltoza – czy jest zdrowa? W jakich produktach występuje i kto powinien jej unikać?

Koszerność – co to znaczy? Kuchnia i jedzenie koszerne

Sukraloza – co to jest, szkodliwość. Ile sukralozy można bezpiecznie spożywać?

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!

Żywność liofilizowana – co to jest i jakie ma zastosowanie?

Przekąski na grilla – podpowiadamy, jak zdrowo grillować potrawy i podajemy przepisy

Zasada FIFO w twojej lodówce / istock

Lubisz zero waste w kuchni? Poznaj FIFO i z łatwością zarządzaj żywnością w swoim domu

Arcydzięgiel – jakie właściwości ma korzeń tej rośliny?

Łopian większy – właściwości i przeciwwskazania

Kapsułowa kuchnia - jak ją stworzyć? / gettyimages

Chcesz gotować więcej za mniej? Stwórz kapsułową kuchnię! Patent podpowiada Elwira Rogoda

Wiosenna pizza na zielonym spodzie. Pyszna i zdrowa!

Glicyna – budowa, właściwości, źródła w pożywieniu. Czy glicyna pomaga w bezsenności?

7 olejów, które warto mieć w domu / iStock

Te tłuszcze mają moc! Top 7 olejów

Prolina – czym jest i gdzie jej szukać. Budowa i funkcje w organizmie

Rodzaje makaronów w przepisach. Jak ugotować makaron?

Ryż czerwony – właściwości zdrowotne. Czy jest lepszy od białego i brązowego ryżu?

Chipsy warzywne – jak zrobić domowe chipsy z piekarnika?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

kot w kuchni

10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni

Unsplash

Ocet spirytusowy czy jabłkowy? Sprawdź, czym się od siebie różnią

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×