Przejdź do treści

Dieta śródziemnomorska – zasady, efekty, przeciwwskazania

Dieta śródziemnomorska
Dieta śródziemnomorska
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Sadzone jajka na patelni
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia? Niekoniecznie. Takich mitów jest więcej
Zioła w domu – jakie i jak uprawiać na parapecie lub balkonie
Kapary – właściwości zdrowotne, zastosowanie i przepisy
Orzechy pekan – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie
Lepiej unikaj w kupowanych produktach "szóstki z Southampton". Czym jest i dlaczego jest groźna? Tłumaczy Agnieszka Pocztarska
Lepiej unikaj „szóstki z Southampton”. Czym jest i dlaczego jest groźna? Tłumaczy Agnieszka Pocztarska

Współczesne zalecenia żywieniowe bazują na założeniach diety śródziemnomorskiej wywodzącej się z Hiszpanii, południowych części Włoch i Francji, Grecji, a zwłaszcza jej największej wyspy Krety, oraz części Środkowego Wschodu.

Inne nazwy: dieta basenu Morza Śródziemnego.

Dieta śródziemnomorska – zasady

Zasady: współczesne zalecenia żywieniowe bazujące na założeniach tradycyjnych diet krajów leżących nad Morzem Śródziemnym – Hiszpanii, południowych części Włoch i Francji, Grecji, a zwłaszcza jej największej wyspy Krety, oraz części Środkowego Wschodu. Najpowszechniej znaną wersję diety śródziemnomorskiej w postaci piramidy stworzył dr Walter Willett z Harvard School of Public Health w 1995 roku, a jej zasady opisał w książce w 2005 roku. Zalecenia diety, uzupełnione o wyniki poświęconych jej badań, opublikował w 2008 roku w książce dr Steve Parker. Menu diety składa się w większości z lokalnych, sezonowych produktów roślinnych: owoców, warzyw, przetworów zbożowych (pieczywo pełnoziarniste na zakwasie, makaron, kuskus, ryż) i ziemniaków, nasion roślin strączkowych, orzechów oraz pestek. Głównym źródłem tłuszczu w diecie jest oliwa z oliwek; dostarczają go również orzechy, nabiał (sery, jogurty), niskie lub umiarkowane ilości ryb i mięsa; dozwolone jest spożywanie do czterech jaj tygodniowo od kur z wolnego wybiegu i pewnych ilości wina. Dzięki takiemu składowi tłuszcz zapewnia 25–35 proc. energii diety śródziemnomorskiej, ale nasycone kwasy tłuszczowe to tylko 7–8 proc. kalorii; ok. 40 proc. energii pochodzi z węglowodanów, a 30 proc. – z białka. Produkty są świeże i poddane minimalnej obróbce; zalecana jest codzienna aktywność fizyczna jako element stylu życia. Niskokaloryczne menu śródziemnomorskie pozwala stracić 1,5–2,5 kg przez pierwszy tydzień, a następnie 0,5–0,7 kg tygodniowo.

Dieta śródziemnomorska – przeznaczenie

Dla kogo: dla wszystkich, którzy cenią smaczne i urozmaicone jedzenie i mogą poświęcić nieco czasu na przygotowanie w domu łatwych posiłków. Nadaje się dla wszystkich, niezależnie od wieku i stanu zdrowia (poza przypadkami przeciwwskazań odnośnie do stosowania wybranych produktów).

Dieta śródziemnomorska – zalety, efekty

Plusy: to jedyna dieta dokładnie przebadana naukowo; ukoronowaniem badań poświęconych jej pozytywnemu wpływowi na zdrowie jest opublikowana w 2011 roku analiza 50 badań przeprowadzonych na grupie w sumie ok. 535 tys. osób. Wynika z nich, że w porównaniu z dietami w stylu zachodnim menu śródziemnomorskie pozwala utrzymać niższe ciśnienie krwi, a także poziom cukru i trójglicerydów we krwi. Dowiedziono też, że obniża ryzyko rozwoju syndromu metabolicznego i chorób cywilizacyjnych, m.in. serca, cukrzycy typu 2, niektórych rodzajów raka, depresji, choroby Alzheimera; spowalnia spadek zdolności kognitywnych związany z wiekiem. Udokumentowane jest też działanie diety odchudzającej w stylu śródziemnomorskim; zapewniała ona większy ubytek wagi niż dieta niskotłuszczowa. Dieta jest łatwa w praktyce i przyjazna dla wegetarian i wegan.

Dieta śródziemnomorska – przeciwwskazania

Minusy: dieta może być kosztowna z uwagi na ceny świeżych ryb, owoców morza czy oryginalnych produktów krajów południowych. Tradycyjne odmiany tej diety charakteryzuje wysokie spożycie soli z produktów takich jak oliwki, kapary, anchois, ikra rybia itp.; niekorzystne działanie nadmiaru sodu jest jednak równoważone przez wysokie spożycie warzyw bogatych w potas. Tak jak w przypadku każdej zdrowej diety stosowanie i tej wymaga przygotowania posiłków w domu.

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Niezdrowe nawyki żywieniowe – te przyzwyczajenia warto wyeliminować

Talerz z kawałkiem ciasta

Czy po dniu obżarstwa można przytyć? Ile tyjemy w jeden dzień?

Co ludzie myślą, gdy nie mogą schudnąć? „Jem za dużo, za mało się ruszam, jestem beznadziejny”. Jak jest naprawdę?

Top 5 produktów na dobry nastrój. Co poprawia nam samopoczucie?

Dieta na 2000 kcal – jadłospis, dla kogo? Czy na diecie 2000 kcal można schudnąć?

miód

5 najlepszych zamienników cukru

6 rzeczy, które spowalniają metabolizm

Martwi cię słaba przemiana materii? Oto, co może być przyczyną

pączki

Tłusty czwartek. Jak zjeść pączka i nie przytyć? Ile pączek ma kalorii?

Szybko czy wolno? Wyjaśniamy, jak jeść, żeby na dłużej zaspokoić apetyt

Jedzenie dobre dla mózgu

Soki owocowe

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

Szybkie diety oczyszczające przed Sylwestrem. Dietetyczka wyjaśnia, czy któraś z nich naprawdę działa

Gdy jelita stają się leniwe. Jak je rozruszać, by poczuć się dobrze?

Marilyn Monroe nie przepadała za ćwiczeniami, choć miała słabość do ciężarków, a wieczorem szła na lody z dużą ilością bitej śmietany. Jak wyglądała jej dieta i trening?

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

Odchudzanie – na co dajesz się nabrać?

Urozmaicaj i próbuj, czyli wegetariański tuning dnia

10 prostych sposobów, by jeść lepiej

Kontempluj każdy kęs! Jaki ma związek jedzenie z medytacją?

Dieta Cambridge

Dieta Cambridge – program odchudzania oparty na gotowych produktach

Margaryna czy masło na cholesterol? Skład margaryny

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Psychodietetyczka Małgorzata Akkus wyjaśnia, dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne i dlaczego warto zacząć jeść intuicyjnie

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Małgorzata Akkus tłumaczy, jak jeść intuicyjnie i dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne

Dieta ketogeniczna – co jeść? Zasady diety i jadłospis

Sól

Sód – rola, skutki niedoboru i nadmiaru, źródła sodu

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?