Przejdź do treści

Jak jeść więcej owoców i warzyw? Mamy kilka sposobów

Jak jeść więcej owoców i warzyw? Mamy kilka sposobów Brooke Lark/Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Rozsmakuj się w comfort food! Co to takiego i dlaczego jest wyjątkowe?
Jak cukier wpływa na mózg, wygląd i odporność?
Co cukier robi z twoim wyglądem, psychiką i odpornością?
Jak przechowywać owoce jagodowe? Podpowiada Jagna Niedzielska
Jak przechowywać owoce jagodowe? Podpowiada Jagna Niedzielska
Soja – właściwości, zastosowanie i sposoby przyrządzania
Sezam
Salmonella w partii sezamu znanej marki. GIS wydał ostrzeżenie

Owoce i warzywa to bardzo ważny składnik każdej zdrowej diety. Ich regularne spożywanie pozytywnie wpływa na cały organizm. Osoby, które regularnie po nie sięgają, rzadziej chorują na choroby układu krążenia, żyją dłużej, ich mózgi funkcjonują lepiej. Włączenie do swojej diety wystarczającej liczby warzyw i owoców nie zawsze jest jednak łatwe. Co zrobić, aby jeść je częściej?

Ile to porcja warzyw lub owoców?

Z pewnością każda z nas słyszała o tym, że codziennie należy zjadać przynajmniej pięć porcji warzyw i owoców. Ale ile wynosi jedna porcja? To około pół szklanki pokrojonych owoców lub warzyw. Jeśli chodzi o jabłka czy pomarańcze, to za porcję uważa się jeden owoc. W przypadku roślin liściastych, takich jak szpinak czy sałata, jedną porcją jest jedna szklanka.

Jak jeść więcej owoców i warzyw?

Chcesz w ciągu dnia zjadać więcej owoców i warzyw? Podpowiadamy, jak możesz to zrobić. Poznaj kilka skutecznych sposobów na to, aby zjadać więcej zdrowego jedzenia.

  • Trzymaj owoce na widoku

Kiedy będziesz mieć zawsze apetycznie wyglądające owoce pod ręką, to chętniej po nie będziesz sięgać. Nie chowaj więc owoców w lodówce czy szafce, tylko ładnie wyeksponuj je na półmisku. Wtedy w drodze po przekąski, łatwiej będzie ci chwycić jabłko, banana czy gruszkę.

  • Próbuj nowości

W sklepach nie brakuje różnych owocowych i warzywnych “ciekawostek”, które smakują doskonale i zachęcą cię do tego, aby częściej sięgać po zdrowe jedzenie. Kiedy dokładnie przyjrzysz się sklepowym półkom, to na pewno znajdziesz owoce i warzywa, których nie miałaś okazji jeszcze spróbować. Kalafior romanesco, pitaja, malinotruskawka, ogórek kiwao, kapusta pak choy, fasolnik chiński, fenkuły, skorzonera – to tylko część nietypowych owoców i warzyw, które znajdziesz w sklepach.

  • Przygotuj sałatkę na zapas

Kiedy robisz sałatkę owocową czy warzywną, przygotuj jej więcej. Dzięki temu będziesz miała zdrowy posiłek pod ręką zawsze wtedy, kiedy będziesz miała ochotę na coś dobrego. Żeby sałatka nie ciemniała, przechowuj ją w zamkniętym pojemniku i po przygotowaniu lekko skrop sokiem z cytryny, który zatrzyma proces utleniania. Sałatkę możesz zabrać ze sobą do pracy – zdrowe i pożywne drugie śniadanie gotowe.

  • Mroź sezonowe warzywa i owoce

Warzywa i owoce można spokojnie zamrozić, aby wykorzystać je później, poza sesonem. Dzięki mrożeniu możesz zachować smak truskawek, malin, przygotować pokrojone warzywa na zupę, do leczo czy po prostu do duszenia. Przed mrożeniem podziel warzywa i owoce na wygodne, jednorazowe porcje, dzięki temu łatwiej ci będzie z nich korzystać. Możesz zrobić sobie także gotowe warzywne i owocowe miksy – na przykład gotowy miks na koktajl z bananem i szpinakiem albo miks na zupę kalafiorową.

Soki owocowe
  • Przygotuj koktajl

Koktajle to zdrowy i pyszny sposób na dodatkową porcję warzyw i owoców w ciągu dnia. Wybierz swoje ulubione owoce, zblenduj, dodaj trochę wody lub soku. Naturalne owocowe koktajle zwykle nie potrzebują cukru, ale jeśli korzystasz z kwaśnych owoców, to możesz dodać odrobinę miodu lub stewii. Koktajl w specjalnym pojemniku możesz zabrać ze sobą do pracy czy do szkoły – jeśli przed zmiksowaniem dodasz do niego płatki owsiane, to otrzymasz bardzo pożywny i sycący posiłek.

  • Sięgnij po suszone owoce i warzywne chipsy

Suszone owoce oraz warzywne chipsy to świetny sposób na wprowadzenie dodatkowej porcji zdrowego jedzenia do swojej diety. Możesz je przygotować samodzielnie, w piekarniku albo suszarce do grzybów, albo kupić gotowe suszone owoce i warzywa w sklepie. Zastąpią one niezdrowe słone przekąski oraz słodycze.

  • Dodaj dip do warzyw

Nudzi cię jedzenie warzyw sauté? Dodaj do nich coś, co nie będzie miało wiele kalorii, ale poprawi smak – domowy dip do warzyw. Co sprawdzi się w roli dipu? Możesz z powodzeniem wykorzystać hummus, zrobić domowy smalec z fasoli (białą lub czerwoną fasolę zblenduj z odrobiną podsmażonej cebuli i przyprawami), jogurt z ziołami albo twarożek ze szczypiorkiem.

 

Źródło: verywellfit

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

11 błędów, które popełniamy, robiąc jajecznicę. A to przecież taka banalna potrawa

Siedem sygnałów, które wskazują na to, że źle się odżywiasz

Wiecznie jesteś głodna? Sprawdź, jak łatwo sobie z tym poradzić

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

Jedz grzyby w święta. „Przekonanie, że są pozbawione wartości odżywczych, to mit” – mówi dietetyczka

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

Dieta dla serca? Zobacz, których produktów lepiej unikać

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

Lubisz dietetyczną colę? Może lepiej wymienić ją na inny napój?

Suplementy diety a witaminy i minerały. Czym się różnią?

Lubisz winogrona? Sprawdź, czy możesz je jeść razem z pestkami

Jedzenie, które najczęściej powoduje zatrucia. Lepiej na nie uważaj

Lubisz smoothie? Co się dzieje, gdy pijesz je codziennie?

Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże

Lubisz cytrusy? To super! Poznaj ich pięć zalet

Zwróć uwagę na te sygnały. Może się okazać, że nie tolerujesz glutenu

Pijesz rozpuszczalną kawę? Sprawdź, czy to najlepsze rozwiązanie

Sezon na grzyby właśnie się rozpoczyna. Można je mrozić?

Masz wysoki cholesterol i zastanawiasz się, czy możesz jeść ser? Znamy odpowiedź

Koniec z ciągłą walką z kilogramami. Poznaj energizującą dietę

Zawsze robisz za dużo naleśników? Sprawdź, czy możesz je zamrozić

Witamina D nie tylko na mocne kości. Może wspierać w ochronie przed rakiem

Często jesz biały ryż? Zobacz, jak wpływa na twoje zdrowie

Jedzenie o niskiej zawartości tłuszczu, soki owocowe. „Zdrowe” jedzenie, które szkodzi

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol