Przejdź do treści

Jak jeść i przeżyć? Triki na świąteczne obżarstwo

Święta nie muszą skończyć się bólem brzucha, jeśli zastosujemy kilka trików podczas jedzenia
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Sadzone jajka na patelni
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia? Niekoniecznie. Takich mitów jest więcej
Zioła w domu – jakie i jak uprawiać na parapecie lub balkonie
Kapary – właściwości zdrowotne, zastosowanie i przepisy
Orzechy pekan – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie
Lepiej unikaj w kupowanych produktach "szóstki z Southampton". Czym jest i dlaczego jest groźna? Tłumaczy Agnieszka Pocztarska
Lepiej unikaj „szóstki z Southampton”. Czym jest i dlaczego jest groźna? Tłumaczy Agnieszka Pocztarska

Lubisz święta Bożego Narodzenia? Piękne dekoracje, upominki pod choinką, pachnące przysmaki… a po nich ból brzucha i kilka centymetrów więcej w obwodzie talii. Co i jak jeść, żeby dobrze wspominać święta?

Boże Narodzenie – apetyt na święta

Boże Narodzenie to dla wielu osób najpiękniejszy czas w roku. Nie da się zaprzeczyć – magia świąt udziela się wszystkim, nawet osobom, które nie są związane z żadnym kościołem, nie praktykują religii, a po prostu cenią sobie tę zimową chwilę wytchnienia przy suto zastawionym stole. Wszechobecne dekoracje świąteczne, które można zaobserwować od początku listopada, rozbudzają apetyt, zarówno na spotkania w gronie rodziny i przyjaciół, jak i dosłownie – budzą głód świątecznych przysmaków.

Fakt, że w tych dniach jemy potrawy, które na co dzień rzadko goszczą na naszych stołach, sprawia, że łatwo zapomnieć się, sięgając po jeszcze kawałek karpia, porcję pierogów, po dokładkę kutii, kolejny kawałek makowca, serniczka, czy też bombkę z czekolady. Skutki bywają niezbyt przyjemne, dolegliwości żołądkowe lub trawienne mogą skutecznie popsuć atmosferę świąt. A wcale tak nie musi być! Wystarczy, że podejdziemy z rozsądkiem do świątecznego stołu.

śwęta

Co na ból brzucha, mdłości i zaparcia po świętach

Natalia Chybzińska, kierownik ds. żywienia Kukuła Healthy Food, wyjaśnia co i jak jeść, żeby brzuch nie bolał, nie mieć mdłości, zaparć i innych dolegliwości, które skutecznie mogą zatrzeć dobre wspomnienia związane ze świętami. To proste triki, które każdy z powodzeniem może wprowadzić w życie.

Podczas przygotowań do świąt, a także podczas samych Świąt Bożego Narodzenia pamiętajmy przede wszystkim o regularnych posiłkach – przypomina specjalistka. – W natłoku przedświątecznych obowiązków często zapominamy o podstawowych czynnościach, jak zjedzenie śniadania, czy wypicie szklanki wody – zauważa Natalia Chybzińska. Wiele z nas z myślą o świątecznej uczcie odkłada przysmaki „na potem”, głodząc się przed świętami. Efekt?

Nieregularne jedzenie czy nieodpowiednie nawodnienie organizmu może powodować uczucia pustki w żołądku, osłabienie, ból brzucha, a nawet zaparcia – ostrzega Natalia Chybzińska, kierownik ds. żywienia Kukuła Healthy Food. – Aby tego uniknąć, postarajmy się zadbać o wspomniane wcześniej szczegóły.

Choinka drewniana

Jak odchudzić wigilijne potrawy

Po przedświątecznych przygotowaniach zasiadamy wreszcie przy stole. To najprzyjemniejsza, a zarazem najtrudniejsza część świątecznych spotkań w gronie rodziny lub przyjaciół. Tradycja – oraz babcia- każą skosztować każdego przysmaku. W każdej rodzinie znajdzie się też troskliwa ciocia, która będzie co chwilę dokładać na talerz, prawda? Na to też Natalia Chybzińska podpowiada sposób.

Jeśli podczas świąt chcemy spróbować wszystkich przygotowanych przysmaków, warto, by były to małe porcje i bez kalorycznych dodatków. Unikajmy ciężkostrawnych potraw jak smażony na głębokim oleju karp czy smażone pierożki. Skorzystajmy z ich lżejszej wersji, np. ryba pieczona w folii, czy gotowane pierogi bez okrasy.

Zdarzyć się może, że mimo dobrych chęci przesadzimy ze świątecznymi przysmakami. Na ból brzucha i uczucie ciężkości specjalistka również podaje remedium:

Pamiętajmy również, że dobrym rozwiązaniem większości dolegliwości pokarmowych związanych ze spożyciem świątecznych potraw będzie 3-4 godzinny odpoczynek pomiędzy śniadaniem, obiadem i kolacją oraz rodzinny spacer.

Jak jeść w święta i nie tyć

Oprócz dolegliwości trawiennych postrachem świąt są zbędne kilogramy, boczki i fałdki, które można zauważyć po zbytnim folgowaniu sobie przy stole i po kilkudniowej bezczynności. Natalia Chybzińska, kierownik ds. żywienia Kukuła Healthy Food, podpowiada, jak osiągnąć to, co dla wielu z nas najważniejsze, czyli jak nie przytyć.

Zdecydowanie większy wpływ na nasze zdrowie oraz masę ciała mają pozostałe dni w roku niż 3 dni świąt – zauważa Natalia Chybzińska. – Jeśli przez cały rok ciężko pracujemy nad naszą sylwetką oraz zdrowiem, nie zaprzepaścimy tego przez kilka dni świątecznego folgowania – uspokaja specjalistka.

kobieta święta

Natalia Chybzińska podpowiada kilka trików, które mogą przydać się, zarówno w czasie świąt, jak i podczas realizowania świątecznych postanowień: – Jeśli planujemy zakończyć czas Bożego Narodzenia z taką samą masą ciała, z jaką go rozpoczęliśmy, powinniśmy pamiętać o kilku prostych zasadach.

1) Wszystko z umiarem – jeśli na naszym wigilijnym stole zagości 12 potraw i planujemy skosztować wszystkich lub większości z nich, to pamiętajmy, aby wybierać małe porcje. W ten sposób istnieje szansa, że zakończymy wigilijną kolację z miłym uczuciem sytości, lecz nie będziemy ociężali.

2) Starajmy się wybierać mniej kaloryczne potrawy oraz omijać ciężkostrawne, smażone na głębokim tłuszczu lub nim polane dania. Oszczędzimy sobie w ten sposób dodatkowych kalorii oraz ewentualnych dolegliwości żołądkowych.

3) Nie zapominajmy o wodzie, ale unikajmy kolorowych napojów, czy też soków, które stanowią jedynie dodatkowe kalorie. Dobre dla nas będą też lekkie napary herbaciane i ziołowe np. z mięty czy rumianku, które pobudzają trawienie.

4) …i najważniejsze – pamiętajmy, aby nie spędzić całych świąt na siedząco. Postarajmy się wyjść na spacer z rodziną lub po prostu pobawić się z dziećmi. Jakakolwiek forma aktywności fizycznej w tym czasie wpłynie pozytywnie na nasz metabolizm oraz pozwoli spalić kilka kalorii.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Co na zgagę po świętach?

gotująca kobieta

Cukrzyca w trybie świąt – jak to przetrwać? Mamy kilka wskazówek

Hanna Stolińska-Fiedorowicz: warto odejść od tradycji nakazującej zjedzenie 12 potraw wigilijnych

kompot z suszu

Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowszą wersję czekolady?

śwęta

10 patentów na zdrowe święta. Wypróbuj i zapomnij o dodatkowych kilogramach!

Wieczerza wigilijna

Nawet w święta możesz stosować dietę na planowanie rodziny – Zofia Pomes wyjaśnia, co jeść w wigilię

Wegańskie potrawy wigiljne

Wegańskie potrawy wigilijne. Mamy dla ciebie kilka inspiracji

Jak przygotować święta w duchu zero waste? Podpowiadają ekspertki z Czytamy Etykiety i Jagna Niedzielska

Jak przygotować święta w duchu zero waste? Podpowiadają ekoaktywistki: Agnieszka Pocztarska i Jagna Niedzielska

Kobieta trzymająca talerz

Jesienna dieta na płodność. Dieta cud nie istnieje, ale kilka „małych cudów” możesz sama wprowadzić do swojego jadłospisu

Japońska dieta wodna coraz bardziej popularna. Jej fenomen wyjaśnia dietetyczka

To nie śniadanie, a obiad jest najważniejszym posiłkiem dnia! Wpływa na produktywność i kreatywność

Tendencja do tycia? Dietetyczka wyjaśnia, co tak naprawdę za tym stoi

Zjedzenie pleśni - objawy. Czym grozi?

Zjedzenie pleśni – czym grozi? Objawy zatrucia pleśnią

Produkty, których nie należy jeść przed snem / istock

Produkty, których nie powinniśmy jeść przed snem

Kalorie a miesiączka / rawpixel

W drugiej połowie cyklu miesiączkowego można jeść więcej? Dietetyk Jakub Chwiłkowski odpowiada

6 sposobów, jak nie przytyć siedząc w domu

kobieta

Leptyna, czyli hormon sytości. Co powinnaś o nim wiedzieć? Tłumaczy dietetyczka kliniczna

Jak się przejeść i źle poczuć w święta? Oto sprawdzone metody!

Jak się przejeść i źle poczuć w święta? Oto sprawdzone metody!

Wielkanocne obżarstwo i co potem? Jak uniknąć kłopotów z niestrawnością?

Wielkanocne obżarstwo i co potem? Jak uniknąć kłopotów z niestrawnością?

Dieta białkowa - dla kogo jest przeznaczona?

Dieta białkowa – dla kogo? Wyjaśniamy też jej efekty i skutki uboczne

zdrowe jedzenie

Naturalne odkwaszanie organizmu – czy ma sens? Jak to zrobić?

Święta dla cukrzyka – na co zwrócić uwagę?

kobieta, święta

Święta dla odchudzających się – na co zwrócić uwagę

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?