Inulina – cukier, który pomaga schudnąć. Poznaj jej 5 największych zalet
Inulina jest wielocukrem naturalnie spotykanym w korzeniach cykorii, topinaburu czy wężymordu. Człowiek nie trawi inuliny, ma ona jednak wiele działań prozdrowotnych. Poznaj 5 zalet inuliny.
Wspomaga odchudzanie
Inulina w przemyśle spożywczym stosowana jest jako zamiennik tłuszczu. Jest ona dużo mniej kaloryczna (ma ok. 150kcal/100 g), dlatego może być substytutem tłuszczu w produktach niskokalorycznych. Zamiana prawdziwego tłuszczu na inulinę nie ma znaczącego wpływu na smak, czy konsystencję produktów spożywczych. Jest to dobre rozwiązanie dla osób na diecie mających problemy z silną wolą. Dodatkowo badania wykazały, że inulina skutecznie hamuje łaknienie i zwiększa uczucie sytości.
Poprawia pracę jelit
Inulina nie jest trawiona przez człowieka, w niezmienionej formie trafia do jelita grubego, gdzie ulega fermentacji przez mikroflorę jelitową.
Badania wykazały, że inulina wspomaga rozwój bakterii szczepu Biffidobacterium, które odpowiadają za trawienie pokarmów, syntezę witamin i neutralizowanie toksyn. Dodatkowo prawidłowa mikroflora jelitowa wpływa korzystnie na odporność całego organizmu. Niektóre badania wskazują nawet na związek prawidłowej mikrobioty jelitowej z mniejszym ryzykiem zachorowania na choroby autoimmunologiczne.
Dodatkowo inulina wpływa na obniżenie pH stolca, dzięki czemu tworzy niekorzystne środowisko dla rozwoju bakterii patogennych. Inulina wpływa również korzystnie na kurczliwość ścian jelit, co skutecznie przeciwdziała zaparciom.
Obniża poziom cholesterolu
Badania wykazały, że spożywanie 20 gramów inuliny dziennie pozwala obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Dzieje się tak dlatego, że inulina posiada zdolność wiązania kwasów tłuszczowych w jelicie grubym. Przyjmuje się, że dzięki spożywaniu inuliny poziom wchłaniania cholesterolu spada aż o 50 proc. Jest to niezwykle istotne w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych i przeciwdziałaniu miażdżycy.
Obniża poziom glukozy we krwi
Inulina spowalnia wchłanianie węglowodanów, dlatego spożywając ją z innymi produktami spożywczymi, obniżamy indeks glikemiczny posiłku. Dzięki temu zapobiegamy gwałtownemu wzrostowi cukru we krwi, a co za tym idzie wyrzutowi insuliny, a dzięki temu także rozwojowi cukrzycy t.2, insulinooporności i otyłości. Inulina wykazuje także korzystne działanie w obniżaniu poziomu glukozy we krwi. W badaniu opublikowanym w Journal of Biosciences wykazano, że pacjenci spożywający produkty spożywcze zawierające inulinę wykazywali znacząco niższy poziom glukozy we krwi.
Wspomaga wchłanianie witamin i minerałów
Inulina sprzyja namnażaniu się pożytecznych bakterii szczepu Biffidobacterium, dzięki czemu możliwe jest lepsze wchłanianie witamin z grupy B, które są niezwykle istotne dla prawidłowej pracy układu nerwowego, oraz kwasu foliowego, ważnego dla kobiet w ciąży i planujących ciążę. Dzięki obniżeniu pH w jelicie grubym zwiększa także biodostępność, czyli wchłanianie wielu składników mineralnych. Należą do nich:
- Wapń, kluczowy dla procesu mineralizacji kości, niezwykle ważny dla kobiet w okresie menopauzy i dzieci.
- Magnez, regulujący pobudliwość nerwowo-mięśniową. Odpowiednia ilość magnezu w organizmie chroni między innymi przed pojawianiem się bolesnych skurczów mięśni.
- Cynk, odpowiadający między innymi za prawidłową funkcję układu odpornościowego.
- Żelazo, kluczowy składnik hemoglobiny. Jego niedobór prowadzi do anemii.
- Należy pamiętać, że inulina wspomaga wchłanianie składników mineralnych nie tylko z pożywienia, ale także leków i suplementów.
Inulinę możemy znaleźć w korzeniach cykorii, topinamburu, wężymordu i karczocha, a także w cebuli, czosnku, porach i bananach. Pamiętaj jednak, że dopuszczalna ilość inuliny to 20-30 gramów na dobę, po przekroczeniu tej dawki mogą wystąpić wzdęcia, biegunki i bóle brzucha.
Bibliografia:
- Pituch A, Albrecht P. Pediatria Współczesna Gastroenterologia, Hepatologia i Żywienie Dziecka
- Anna Nowak i inni, Inulina – cenny składnik żywieniowy. Roczniki pomorskiej akademii medycznej w szczecinie.
- Diet, gut microbiota and immune responses, Kendle M Maslowski & Charles R Mackay, Nature Immunology
Polecamy
Jak odchudzić dziecko? Poradnik dla rodziców
Robert Kudelski: „Oczekuje się od nas, osób z otyłością, większej dyscypliny. Jakby ta dyscyplina miała załatwić sprawę”
Ozempic i Wegovy pomocne w walce z uzależnieniami? Zaskakujący efekt uboczny leków na odchudzanie
Skąd bierze się efekt jo-jo? Co zrobić, by go uniknąć?
się ten artykuł?