Przejdź do treści

„Halo! Jelita? Dzwoni mózg”. Emilia Cesarek wyjaśnia, jakie nawyki żywieniowe szkodzą i jelitom, i mózgowi

"Halo! Jelita? Dzwoni mózg". Emilia Cesarek wyjaśnia, jakie nawyki żywieniowe szkodzą i im, i mózgowi
"Halo! Jelita? Dzwoni mózg". Emilia Cesarek wyjaśnia, jakie nawyki żywieniowe szkodzą i im, i mózgowi/ GettyImages
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

„Zdrowie jelit ma ogromny wpływ na funkcjonowanie mózgu!” – podkreśla na swoim profilu na Instagramie Emilia Cesarek, dietetyczka kliniczna. „Zdrowie psychiczne wpływa w drugą stronę na funkcje trawienia i tym samym na działanie układu pokarmowego i mikrobiotę” – dodaje. O co zapytałby mózg, gdyby zadzwonił do jelit? Co w naszych nawykach żywieniowych ma kolosalne znaczenie dla stanu psychicznego? Pisze w swoim najnowszym poście dietetyczka.

Zadaj sobie te pytania

Dużo mówi się o tym, że jelita to nasz drugi mózg. Ale wiesz, co to naprawdę znaczy? I jaki jest cel zwracania baczniejszej uwagi na połączenie jelitowo-mózgowe?

Przyjmowanie przez ciebie pokarmy nie tylko odżywiają i kształtują twój mikrobiom jelitowy. Wpływa na niego także twój styl życia – ponoszone skutki stresu, diet eliminacyjnych, przyjmowanych leków i antybiotyków, obcowanie z naturą, środowisko, w którym żyjesz” – wyjaśnia dietetyczka.

Jak dodaje, mikrobiom jelitowy odgrywa znaczącą rolę w produkcji neuroprzekaźników, takich jak dopamina, serotonina, norepinefryna, acetylocholina czy GABA. Każdy z nich bezpośrednio wpływa na wiele ważnych kwestii związanych z naszą psychiką, takich jak: nastrój, koncentracja, motywacja, regulacja bólu.

„To, co jesz, jak żyjesz, naprawdę ma wpływ na twój stan psychiczny i fizyczny” – przekonuje Cesarek i podkreśla, że każdego dnia, zanim zaczniemy szukać drogich testów do „badania mikrobioty”, powinniśmy zadać sobie kilka istotnych pytań:

  1. Co dziś jesz? Przygotowany samodzielnie posiłek czy fast food?
  2. Kiedy jesz? W jakiej porze dnia, regularnie czy nie, w jakich odstępach czasu?
  3. Jak się czujesz podczas jedzenia i po jedzeniu?
  4. Czy jesteś w dobrym nastroju, czy odczuwasz lekkość brzucha, a może jedzenie stanowiło rozładowanie emocjonalnego stresu?
  5. Z kim zjadasz posiłek?
  6. Gdzie zjadasz posiłek? Jesteś w drodze, w samochodzie, siedzisz, stoisz, spieszysz się, czy masz czas na spokojne przeżuwanie kęsów?

Niezwracanie uwagi na powyższe, pozornie proste kwestie, może prowadzić do schorzeń układu pokarmowego, dyskomfortu, zmienić funkcję hormonów i zepsuć produkcję neuroprzekaźników!” – ostrzega dietetyczka. „Gotuj więcej!” – namawia.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Kobieta

Emilia Cesarek, czyli „Keep fit in style”

Emilia Cesarek, jak sama o sobie mówi, jest dietetyczką kliniczną z pasją. Zajmuje się przede wszystkim chorobami jelit, hormonami i pracą tarczycy. Profil na Instagramie @keepfitinstyle_dietetyk obserwuje niemal 58 tys. osób. Oba profile w mediach społecznościowych dietetyczki (zarówno na Instagramie, jak i na Facebooku) pełne są merytorycznych postów, które w zrozumiały sposób wyjaśniają zagadnienia związane z żywieniem.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

kiszonki

Top 10 produktów na leniwe jelita

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Twój mózg też chce dobrze zjeść! Czego nie może zabraknąć w diecie dla mózgu?

Gdy jelita stają się leniwe. Jak je rozruszać, by poczuć się dobrze?

Jak to się dzieje, że organizm potrafi oczyszczać jelita? Wyjaśnia dietetyczka Katarzyna Bednarska

Metoda 5R pomoże na problemy z jelitami / istock

Masz problemy z jelitami? Wypróbuj „Metodę 5R”, czyli plan naprawczy polecany przez dietetyka

Co dobrego możesz zrobić dla swoich jelit – dziś, w tydzień, w miesiąc, na zawsze?

kobieta smutna siedzi na kanapie

Brak wypróżnienia – zwykłe zaparcia czy poważna choroba?

Komu owoce mogą szkodzić? Sprawdziłyśmy!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Z kiszonkami lepiej nie przesadzać! Eksperci z Dietetyki #NieNaŻarty wyjaśniają dlaczego

Z kiszonkami lepiej nie przesadzać! Eksperci z „Dietetyki #NieNaŻarty” wyjaśniają, dlaczego

Jak twój mikrobiom zmienia się wraz z wiekiem? / pexels

Jak twój mikrobiom zmienia się wraz z wiekiem?

Pizza

To bakterie decydują o tym, co jesz? Dowiedz się, jak przejąć kontrolę nad jadłospisem

Tanie mięso zaburza równowagę w jelitach. Fragment książki „Happy food green. O roślinnej diecie i szczęśliwym życiu” Niklasa Ekstedta i Henrika Ennarta

Czy witamina D może mieć wpływ na choroby zapalne jelit? Wyjaśnia biotechnolożka Ewa Kowalska

Czy witamina D może mieć wpływ na choroby zapalne jelit? Wyjaśnia biotechnolożka Ewa Kowalska

Fot: Unsplash

9 zalet chleba, których nie doceniamy

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

Stres, niepokój i lęk vs jelita i probiotyki. Biotechnolożka wyjaśnia, jaki to ma związek

Jedzenie dobre dla mózgu

Diety wege a mikrobiota jelitowa. Idą ze sobą w parze czy nie?

Diety wege a mikrobiota jelitowa. Idą ze sobą w parze czy nie?

Hanna Stolińska-Fiedorowicz: warto odejść od tradycji nakazującej zjedzenie 12 potraw wigilijnych

Kwas masłowy – kiedy i w jaki sposób należy go suplementować?

Dr n. med. Jarosław Biliński o mikrobiocie

Dr n. med. Jarosław Biliński o mikrobiocie jelitowej: „Każdy z nas ma w jelitach 2 kilogramy bakterii. To nie jest obojętne dla naszego organizmu”

Dieta przed kolonoskopią – co jeść, by wyniki badania były wiarygodne?

×