Przejdź do treści

„Halo! Jelita? Dzwoni mózg”. Emilia Cesarek wyjaśnia, jakie nawyki żywieniowe szkodzą i jelitom, i mózgowi

"Halo! Jelita? Dzwoni mózg". Emilia Cesarek wyjaśnia, jakie nawyki żywieniowe szkodzą i im, i mózgowi
"Halo! Jelita? Dzwoni mózg". Emilia Cesarek wyjaśnia, jakie nawyki żywieniowe szkodzą i im, i mózgowi/ GettyImages
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego
Syropy z czarnego bzu, pigwy i aronii na przeziębienie. Zrób sobie naturalne antybiotyki
10 mitów na temat cholesterolu, w które nie powinnaś wierzyć
Przewodnik dla kawoszy: jak zrobić sobie drip?
Tofu wcale nie musi być nudne. Podkręcamy kultowy ser!

„Zdrowie jelit ma ogromny wpływ na funkcjonowanie mózgu!” – podkreśla na swoim profilu na Instagramie Emilia Cesarek, dietetyczka kliniczna. „Zdrowie psychiczne wpływa w drugą stronę na funkcje trawienia i tym samym na działanie układu pokarmowego i mikrobiotę” – dodaje. O co zapytałby mózg, gdyby zadzwonił do jelit? Co w naszych nawykach żywieniowych ma kolosalne znaczenie dla stanu psychicznego? Pisze w swoim najnowszym poście dietetyczka.

Zadaj sobie te pytania

Dużo mówi się o tym, że jelita to nasz drugi mózg. Ale wiesz, co to naprawdę znaczy? I jaki jest cel zwracania baczniejszej uwagi na połączenie jelitowo-mózgowe?

Przyjmowanie przez ciebie pokarmy nie tylko odżywiają i kształtują twój mikrobiom jelitowy. Wpływa na niego także twój styl życia – ponoszone skutki stresu, diet eliminacyjnych, przyjmowanych leków i antybiotyków, obcowanie z naturą, środowisko, w którym żyjesz” – wyjaśnia dietetyczka.

Jak dodaje, mikrobiom jelitowy odgrywa znaczącą rolę w produkcji neuroprzekaźników, takich jak dopamina, serotonina, norepinefryna, acetylocholina czy GABA. Każdy z nich bezpośrednio wpływa na wiele ważnych kwestii związanych z naszą psychiką, takich jak: nastrój, koncentracja, motywacja, regulacja bólu.

„To, co jesz, jak żyjesz, naprawdę ma wpływ na twój stan psychiczny i fizyczny” – przekonuje Cesarek i podkreśla, że każdego dnia, zanim zaczniemy szukać drogich testów do „badania mikrobioty”, powinniśmy zadać sobie kilka istotnych pytań:

  1. Co dziś jesz? Przygotowany samodzielnie posiłek czy fast food?
  2. Kiedy jesz? W jakiej porze dnia, regularnie czy nie, w jakich odstępach czasu?
  3. Jak się czujesz podczas jedzenia i po jedzeniu?
  4. Czy jesteś w dobrym nastroju, czy odczuwasz lekkość brzucha, a może jedzenie stanowiło rozładowanie emocjonalnego stresu?
  5. Z kim zjadasz posiłek?
  6. Gdzie zjadasz posiłek? Jesteś w drodze, w samochodzie, siedzisz, stoisz, spieszysz się, czy masz czas na spokojne przeżuwanie kęsów?

Niezwracanie uwagi na powyższe, pozornie proste kwestie, może prowadzić do schorzeń układu pokarmowego, dyskomfortu, zmienić funkcję hormonów i zepsuć produkcję neuroprzekaźników!” – ostrzega dietetyczka. „Gotuj więcej!” – namawia.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Kobieta

Emilia Cesarek, czyli „Keep fit in style”

Emilia Cesarek, jak sama o sobie mówi, jest dietetyczką kliniczną z pasją. Zajmuje się przede wszystkim chorobami jelit, hormonami i pracą tarczycy. Profil na Instagramie @keepfitinstyle_dietetyk obserwuje niemal 58 tys. osób. Oba profile w mediach społecznościowych dietetyczki (zarówno na Instagramie, jak i na Facebooku) pełne są merytorycznych postów, które w zrozumiały sposób wyjaśniają zagadnienia związane z żywieniem.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Metoda 5R pomoże na problemy z jelitami / istock

Masz problemy z jelitami? Wypróbuj „Metodę 5R”, czyli plan naprawczy polecany przez dietetyka

Co dobrego możesz zrobić dla swoich jelit – dziś, w tydzień, w miesiąc, na zawsze?

Komu owoce mogą szkodzić? Sprawdziłyśmy!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Z kiszonkami lepiej nie przesadzać! Eksperci z Dietetyki #NieNaŻarty wyjaśniają dlaczego

Z kiszonkami lepiej nie przesadzać! Eksperci z „Dietetyki #NieNaŻarty” wyjaśniają, dlaczego

Jak twój mikrobiom zmienia się wraz z wiekiem? / pexels

Jak twój mikrobiom zmienia się wraz z wiekiem?

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Pizza

To bakterie decydują o tym, co jesz? Dowiedz się, jak przejąć kontrolę nad jadłospisem

Tanie mięso zaburza równowagę w jelitach. Fragment książki „Happy food green. O roślinnej diecie i szczęśliwym życiu” Niklasa Ekstedta i Henrika Ennarta

Czy witamina D może mieć wpływ na choroby zapalne jelit? Wyjaśnia biotechnolożka Ewa Kowalska

Czy witamina D może mieć wpływ na choroby zapalne jelit? Wyjaśnia biotechnolożka Ewa Kowalska

Fot: Unsplash

9 zalet chleba, których nie doceniamy

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

Stres, niepokój i lęk vs jelita i probiotyki. Biotechnolożka wyjaśnia, jaki to ma związek

Jedzenie dobre dla mózgu

Diety wege a mikrobiota jelitowa. Idą ze sobą w parze czy nie?

Diety wege a mikrobiota jelitowa. Idą ze sobą w parze czy nie?

Hanna Stolińska-Fiedorowicz: warto odejść od tradycji nakazującej zjedzenie 12 potraw wigilijnych

Gdy jelita stają się leniwe. Jak je rozruszać, by poczuć się dobrze?

Dieta dla mózgu. Co jeść, by mieć dobrą pamięć i sprawny umysł?

Twój mózg też chce dobrze zjeść! Czego nie może zabraknąć w diecie dla mózgu?

Kwas masłowy – kiedy i w jaki sposób należy go suplementować?

Dr n. med. Jarosław Biliński o mikrobiocie

Dr n. med. Jarosław Biliński o mikrobiocie jelitowej: „Każdy z nas ma w jelitach 2 kilogramy bakterii. To nie jest obojętne dla naszego organizmu”

kobieta smutna siedzi na kanapie

Brak wypróżnienia – zwykłe zaparcia czy poważna choroba?

Dieta przed kolonoskopią – co jeść, by wyniki badania były wiarygodne?

Imbir jest pomocny w przeziębieniu, ale nie tylko. Sprawia, że żyjemy dłużej

Lecytyna sojowa (E322) - czym jest i gdzie się ją stosuje?

Lecytyna sojowa (E322) – czym jest i gdzie się ją stosuje?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki

×