Przejdź do treści

Jak działa kwas masłowy? Właściwości i zastosowanie maślanu

Kwas masłowy Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Kwas masłowy (maślan) to organiczny związek chemiczny, który wywiera korzystny wpływ na jelita. Choć maślan naturalnie występuje w niektórych produktach spożywczych, w największej ilości wytwarzany jest przez florę jelitową. Jakie właściwości ma kwas masłowy i kto powinien go stosować? Po jakie produkty sięgać, by zwiększyć jego produkcję? 

Co to jest kwas masłowy?

Kwas masłowy, inaczej kwas butanowy lub maślan, jest jednym z trzech krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (short chain fatty acids – SCFA), pochodnych węglowodorów alifatycznych. W budowie chemicznej kwasu masłowego (wzór strukturalny CH3 (CH2) 2COOH) wyróżnia się 4 atomy węgla, cząsteczki wodoru oraz grupę funkcyjną karboksylową. Kwas butanowy należy do nasyconych kwasów karboksylowych. 

Maślan jest bezbarwną, oleistą cieczą o charakterystycznym, nieprzyjemnym zapachu zjełczałego masła lub wymiocin. Związek ten rozpuszcza się w wodzie i alkoholu, a jego temperatura wrzenia wynosi 163 st. Celsjusza. W organizmie ludzkim kwas masłowy produkowany jest w jelicie grubym. 

Maślan powstaje podczas fermentacji niestrawnych węglowodanów, polisacharydów nieskrobiowych, skrobi opornej, oligosacharydów, disacharydów i alkoholi cukrowych (sorbitolu, mannitolu). U noworodków i niemowląt maślan wytwarzany jest z mucyn i oligosacharydów mleka. Najwięcej kwasu masłowego powstaje w proksymalnej części okrężnicy. W produkcji kwasu butanowego biorą udział głównie beztlenowe bakterie gram dodatnie, takie jak Clostridium spp., Eubacterium spp., Fusobacterium spp. oraz Butyrivibrio spp. W ciągu doby w organizmie powstaje ok. 300-400 mmol/l krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych. 

Właściwości kwasu masłowego

Kwas masłowy wykazuje liczne właściwości zdrowotne. Maślan dostarcza kolonocytom (komórkom nabłonka okrężnicy) najwięcej energii (60-70% zapotrzebowania energetycznego kolonocytów) spośród wszystkich krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Dzięki zapobieganiu deficytowi energetycznemu kwas masłowy może zmniejszać ryzyko wystąpienia zapalnych schorzeń błony śluzowej jelita grubego, w tym wrzodziejącego zapalenia jelit czy choroby Leśniowskiego-Crohna. 

Ponadto kwas masłowy korzystnie wpływa na nabłonek jelita grubego i funkcjonowanie przewodu pokarmowego, wykazuje też szereg działań pozajelitowych. Przypisuje się mu następujące właściwości: 

  • utrzymanie homeostazy jelitowej: kwas masłowy stymuluje zwrotne wchłanianie sodu i wody oraz działa antysekrecyjnie na chlor, 
  • wspieranie integralności bariery jelitowej: kwas masłowy odpowiada za wytwarzanie ochronnego śluzu, białek przeciwbakteryjnych oraz mucyny, regulowanie przepływu krwi w obrębie śluzówki jelit, obniżanie pH środowiska jelit, zwiększanie wchłaniania wapnia, żelaza i magnezu, 
  • działanie immunomodulujące – kwas masłowy hamuje namnażanie się bakterii patogennych i sprzyjanie wzrostowi liczby bakterii pożądanych, 
  • działanie przeciwzapalne, 
  • modulacja ekspresji genów, 
  • działanie troficzne – kwas masłowy wspiera regenerację komórkową i przyspiesza gojenie, 
  • regulowanie metabolizmu – maślan stymuluje wydzielanie neuropeptydów, które zwiększają uczucie sytości; ponadto prowadzone badania sugerują, że kwas masłowy może zwiększać insulinowrażliwość oraz zmniejszać stopień stłuszczenia wątroby, 
  • korzystny wpływ na układ nerwowy – kwas masłowy moduluje proliferację neuronów w miejscach, w których doszło do niedokrwienia mózgu, 
  • ochrona przeciwnowotworowa – kwas masłowy hamuje cykl komórkowy, stymuluje różnicowanie się komórek nowotworowych oraz prowadzi do supresji wczesnych i późnych etapów onkogenezy, 
  • aktywacja enzymów detoksykujących. 

W czym występuje kwas masłowy?

Naturalnie kwas masłowy występuje w: 

  • mleku, 
  • przetworach mlecznych, w tym w jogurtach naturalnych, śmietanie, 
  • twardych serach, np. w parmezanie, 
  • produktach fermentowanych: kiszonych ogórkach, kapuście, soi. 

Niestety samo spożycie żywności zawierającej kwas masłowy nie wystarczy, by skutecznie zwiększyć ilość maślanu w organizmie. Najlepszym sposobem na zwiększenie kwasu masłowego w organizmie jest zadbanie o mikroflorę jelitową, która odpowiada za endogenną produkcję kwasów krótkołańcuchowych. Wzrost liczby szczepów bakterii wytwarzających kwas masłowy można uzyskać poprzez dostarczanie wraz z dietą produktów zawierających skrobię oporną oraz nierozpuszczalne frakcje błonnika pokarmowego. Konieczne jest więc zastosowanie diety bogatobłonnikowej, składającej się z następujących produktów: 

  • pełnoziarnistych produktów zbożowych: pieczywa razowego, grubych kasz, brązowego ryżu, razowego makaronu, otrębów i płatków owsianych, 
  • warzyw: nasion roślin strączkowych (fasola, groch, soja, soczewica), marchwi, pomidorów, buraków, szpinaku, ziemniaków, 
  • owoców: jabłek, pomarańczy, śliwek, gruszek, brzoskwiń, 
  • nasion i pestek, 
  • orzechów. 
kapusta kiszona

Zastosowanie kwasu masłowego

Przemysłowo kwas masłowy pozyskuje się w procesie bakteryjnej fermentacji cukrów bądź skrobi. Następnie w postaci estrów (np. maślanu butylu, maślanu pentylu) kwas masłowy dodaje się do wybranych produktów spożywczych, w celu nadania im owocowego aromatu. Kwas masłowy o niskim stężeniu (10-100 ppm) dodaje potrawom lekkiej goryczki oraz delikatnej, słodkiej nuty. W dużych stężeniach kwas masłowy ma ostry, intensywny smak zjełczałego tłuszczu. 

Kwas butanowy wykorzystywany jest nie tylko w przemyśle spożywczym, ale i alkoholowym, perfumeryjnym, chemicznym oraz farmaceutycznym. Kwas masłowy znajduje zastosowanie w leczeniu wielu chorób. Maślan może łagodzić objawy u osób nieswoistymi chorobami zapalnymi jelit, uchyłkowatością jelit, zespołem jelita nadwrażliwego czy zapaleniem jelita po radioterapii. Poleca się go również przy przewlekłych biegunkach i zaparciach. 

"Tłuszcz to nie to samo co tkanka tłuszczowa" - podkreśla dr Damian Parol

Czy kwas masłowy jest szkodliwy?

Kwas masłowy uznawany jest za bezpieczny dodatek do żywności oraz suplement diety. Organizm dobrze toleruje kwas masłowy, nawet stosowany w wysokich dawkach. Nie zaobserwowano skutków ubocznych ani toksycznego wpływu kwasu masłowego na organizm. 

Gdzie kupić kwas masłowy? Suplementy z kwasem masłowym (maślanem sodu) dostępne są w aptekach i sklepach zielarskich. Kwas masłowy sprzedawany jest w kapsułkach oraz w płynie. Najlepiej wybierać preparaty, które zawierają kwas masłowy w formie mikrogranulek, dzięki czemu będzie mógł on dotrzeć do jelita cienkiego i grubego. 

 

Bibliografia: 

  1. Drzymała-Czyż S., Banasiewicz T., Biczysko M., Walkowiak J, Maślany w nieswoistych zapaleniach jelit, Family Medicine & Primary Care Review 2011, 13, 2: 305–307. 
  2. Kuczyńska B., Wasilewska A., Biczysko M., Banasiewicz T, Drews M., Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe – mechanizm działania, potencjalne zastosowanie kliniczne oraz zalecenia dietetyczne, Nowiny Lekarskie 2011, 80, 4, 299–304. 
  3. Skrzydło-Radomańska B, Kwas masłowy – zastosowanie w praktyce klinicznej, Lekarz POZ, 2019, 1, 67-74. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.