Przejdź do treści

Kwas masłowy – kiedy i w jaki sposób należy go suplementować?

Kwas masłowy Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Kwas masłowy jest średniołańcuchowym kwasem tłuszczowym, naturalnie produkowanym przez bakterie jelitowe. Spełnia on szereg istotnych funkcji, a dostarczanie go w prawidłowej formie i ilości może stanowić remedium na wiele dolegliwości przewodu pokarmowego.

Kwas masłowy ma główne znaczenie jako substrat do produkcji energii przez komórki nabłonka jelita grubego. Za jego wytwarzanie kwasu masłowego w jelicie odpowiadają bakterie mikroflory jelitowej, Wystepuje on także w produktach spożywczych takich jak sery, kiszonki i przetwory mleczne, niestety nie można go jednak dostarczać z pożywieniem, ponieważ ulega rozkładowi w górnym odcinku przewodu pokarmowego i nie dociera w formie aktywnej do jelita grubego.

Jaką funkcję spełnia kwas masłowy w jelicie grubym?

Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, a przede wszystkim kwas masłowy sprzyja regeneracji i gojeniu nabłonka jelitowego. Kwas masłowy jest głównym źródłem energii dla komórek nabłonkowych jelita grubego, dzięki czemu duża jego ilość pozwala na sprawną regenerację. Jest to istotne w przebiegu chorób zapalnych jelit, zespole jelita drażliwego, czy po ostrych infekcjach przewodu pokarmowego, kiedy nabłonek jelitowy wymaga regeneracji.

Kwas masłowy ponadto zwiększa ukrwienie jelita grubego, zwiększając miejscowo przepływ krwi w błonie śluzowej, co również wspomaga sprawną regenerację nabłonka.

Kwas masłowy powoduje też zwiększanie ilości produkowanego śluzu w jelicie grubym, wzmacniając tym samym barierę jelitową. Dodatkowo kwas masłowy wspomaga utrzymanie prawidłowego pH w świetle jelit, co chroni przed rozwojem bakterii patogennych. Ponadto kwas masłowy stabilizuje prawidłową mikrobiotę jelitową, która odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

PROMOCJA
Trawienie, Promocje
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
20,00 zł 79,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł

Suplementacja kwasu masłowego

Pomimo tego, iż kwas masłowy występuje naturalnie w wielu produktach spożywczych takich jak twarde sery czy kiszonki, spożywanie ich w celu dostarczenia kwasu masłowego nie przyniesie pożądanego efektu. Kwas masłowy zawarty w tych produktach ulega trawieniu w górnym odcinku przewodu pokarmowego, nie docierając nigdy do jelita grubego.

Suplementacja kwasu masłowego jest jednak możliwa na dwa sposoby.

Pierwszym z nich jest dostarczanie odpowiedniej ilości błonnika, który wspomaga rozwój prawidłowej mikroflory jelitowej i szczepów bakterii odpowiedzialnych za produkcję kwasu masłowego.

Do produktów szczególnie zalecanych w celu zwiększenia ilości kwasu masłowego należą te, które w dużej ilości zawierają:

  • skrobię oporną, np. nasiona fasoli
  • nie skrobiowe polisacharydy, np. pektyny zawarte w owocach
  • inulinę, np. w cykorii
  • fruktoligosacharydy, np. czosnek
  • laktozę, czyli cukier mleczny

Należy także pamiętać, że na rozwój „dobrych” bakterii produkujących kwas masłowy wpływa dieta zawierająca błonnik pokarmowy, zawarty w pełnoziarnistym pieczywie, kaszach, owocach i warzywach.

Od niedawna dostępne są także suplementy diety zawierające kwas masłowy. Jeżeli z powodów zdrowotnych nie jesteśmy w stanie zapewnić sobie w diecie pokarmów wspomagających wytwarzanie kwasu masłowego warto rozważyć przyjmowanie go w formie tabletek. Istotny jest dobór preparatu, ważne jest to, aby tabletka z kwasem masłowym była w stanie dotrzeć w niezmienionej formie do jelita grubego. Kwas masłowy bardzo dobrze rozkłada się w jelicie cienkim, wówczas jednak nie spełnia swojej roli. Preparat, który przyjmujemy, powinien być w formie mikrootoczkowanej tabletki lub kapsułki, dzięki czemu będzie on w stanie dotrzeć do jelita grubego.

Kiedy należy suplementować kwas masłowy?

Suplementacja kwasu masłowego może być pomocna w leczeniu:

  • zespołu jelita drażliwego
  • chorobie Leśniowskiego-Crohna i wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego
  • chorobie uchyłkowej jelit
  • ostrych infekcjach przewodu pokarmowego
  • pacjentów po chemio- i radioterapii
  • pacjentów po resekcji jelita grubego

Prowadzone są także badania wykazujące, iż wyższy poziom kwasu masłowego w jelicie grubym wpływa na obniżenie poziomu glukozy we krwi, dzięki czemu suplementacja może pomóc pacjentom z cukrzyca i insulinoopornością, jednak rola kwasu masłowego w tym przypadku nie jest jeszcze do końca udowodniona.

 

Bibliografia:

  1. Anna Kotunia, Piotr Pietrzak, Paul Guilloteau, Romuald Zabielski „Kwas masłowy w przewodzie pokarmowym”
  2. Tomasz Banasiewicz, Katarzyna Borycka-Kiciak, Adam Kiciak, Anna Kotunia, Piotr Pietrzak, Romuald Zabielski „Kwas masłowy w zapaleniach jelit”

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Groźne bakterie, które mogą grasować w twojej lodówce. Sprawdź, jak się przed nimi ustrzec

Gdy jelita stają się leniwe. Jak je rozruszać, by poczuć się dobrze?

Po przebytej infekcji czujesz się osłabiona? Dowiedz się, jak zadbać o dietę po chorobie

Jak to się dzieje, że organizm potrafi oczyszczać jelita? Wyjaśnia dietetyczka Katarzyna Bednarska

Deski do krojenia mogą być prawdziwym siedliskiem bakterii! Mama Chemik wyjaśnia, jak do tego nie dopuścić

Deski do krojenia mogą być prawdziwym siedliskiem bakterii! Mama Chemik wyjaśnia, jak do tego nie dopuścić

Kolejne produkty wycofane ze sprzedaży. GIS ostrzega: znaleziono w nich szkło i bakterie

Kolejne produkty wycofane ze sprzedaży. GIS ostrzega: znaleziono w nich szkło i bakterie

Listeria monocytogenes w rybie z Carrefoura. Sklep wycofuje produkt, a producent szuka źródła zakażenia / istock

Listeria monocytogenes w rybie z Carrefoura. Sklep wycofuje produkt, a producent szuka źródła zakażenia

"Halo! Jelita? Dzwoni mózg". Emilia Cesarek wyjaśnia, jakie nawyki żywieniowe szkodzą i im, i mózgowi

„Halo! Jelita? Dzwoni mózg”. Emilia Cesarek wyjaśnia, jakie nawyki żywieniowe szkodzą i jelitom, i mózgowi

Metoda 5R pomoże na problemy z jelitami / istock

Masz problemy z jelitami? Wypróbuj „Metodę 5R”, czyli plan naprawczy polecany przez dietetyka

Żabka wycofuje bagietki z obrotu / istock

Popularna sieć sklepów wycofuje z obrotu bagietki. Powodem groźne bakterie

Co dobrego możesz zrobić dla swoich jelit – dziś, w tydzień, w miesiąc, na zawsze?

kobieta smutna siedzi na kanapie

Brak wypróżnienia – zwykłe zaparcia czy poważna choroba?

Komu owoce mogą szkodzić? Sprawdziłyśmy!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Z kiszonkami lepiej nie przesadzać! Eksperci z Dietetyki #NieNaŻarty wyjaśniają dlaczego

Z kiszonkami lepiej nie przesadzać! Eksperci z „Dietetyki #NieNaŻarty” wyjaśniają, dlaczego

Jak twój mikrobiom zmienia się wraz z wiekiem? / pexels

Jak twój mikrobiom zmienia się wraz z wiekiem?

Mięso mielone wycofane ze sklepów. Wykryto w nim salmonellę

Mięso mielone wycofane ze sklepów. Wykryto w nim salmonellę

Dziwny zapach, lepka konsystencja, zielony nalot. Zjadłam zepsute mięso, czy będę chora? Dietetyczka wyjaśnia

Pizza

To bakterie decydują o tym, co jesz? Dowiedz się, jak przejąć kontrolę nad jadłospisem

Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny

Tanie mięso zaburza równowagę w jelitach. Fragment książki „Happy food green. O roślinnej diecie i szczęśliwym życiu” Niklasa Ekstedta i Henrika Ennarta

Sprawdź datę ważności produktów, które masz w domu. Niektóre najprawdopodobniej nie nadają się już do użytku

Czy witamina D może mieć wpływ na choroby zapalne jelit? Wyjaśnia biotechnolożka Ewa Kowalska

Czy witamina D może mieć wpływ na choroby zapalne jelit? Wyjaśnia biotechnolożka Ewa Kowalska

×