Przejdź do treści

Głęboki smak i duża oszczędność. We wrześniu jemy na pomarańczowo, fioletowo i czerwono

Podoba Ci
się ten artykuł?

Kolorowa papryka, łagodna cukinia, a może słodkie figi? Wrzesień obfituje w warzywa i owoce, które nie tylko wzbogacą smakowo nasz posiłek, ale dostarczą nam również witamin i energii. O tym, po co najlepiej sięgać w pierwszym jesiennym miesiącu, piszą autorzy profilu Dietetyka #NieNaŻarty.

Beta karoten czas start

Każda pora roku obfituje w inne warzywa i owoce sezonowe. A że wielkimi krokami nadchodzi jesień, to autorzy profilu @Dietetyka#NieNaŻarty pochylili się nad skarbami, po które najbardziej warto sięgać właśnie we wrześniu.

„Jedzenie sezonowych produktów pozwala nieco oszczędzić, a przy tym cieszyć się najlepszym smakiem owoców i warzyw!” – czytamy we wpisie.  „Jeśli mielibyśmy wskazać sezon na beta karoten, to chyba będzie to jesień. Jeśli w jakimś momencie roku jemy pomarańczowo-fioletowo-czerwono, to teraz!”

Nic dziwnego, że na liście znalazły się m.in. śliwki, cukinia, figi, morele, dynia, gruszki, jabłka i kalafior.

Dynią, choć kojarzy się z Halloween, możemy cieszy się już teraz. Doskonale smakuje upieczona, usmażona i ugotowana. Możesz przygotować z niej zupę, ciasto, puree albo curry. Ale co najważniejsze: jest bogata w potas, wapń, magnez, żelazo oraz fosfor, zawiera witaminy z grupy B, witaminę A, witaminę C, witaminę E, witaminę K, a także sporo błonnika. Jest niskokaloryczna, lekkostrawna, przyspiesza przemianę materii. Reguluje poziom cholesterolu i glukozy we krwi. Oprócz tego ma dobry wpływ na serce, wątrobę i nerki. A poza tym smakuje doskonale!

Na naszym jesiennym talerzu powinna znaleźć się także figa, która pomaga zredukować cholesterol, jest bogata w potas oraz reguluje pracę układu krwionośnego. Z kolei cukinia jest idealnym dodatkiem lub bazą do wielu dań. Oprócz zup i gulaszów świetnie sprawdzi się też w koktajlach czy sosach do makaronu. Ma dużo witaminy C, PP, B1 oraz karotenu. Zawiera także luteinę i zeaksantynę, dzięki którym wpływa korzystnie na wzrok, oraz mangan wzmacniający kości. Natomiast duża ilość potasu zawarta w cukinii poprawia pracę serca i krążenie. Cukinia zawiera tylko 17 kcal w 100 g.

Wszystkie te rośliny można przyrządzić na różne sposoby. Wystarczy odrobina chęci i wyobraźni. Ich możliwości do wykorzystania są nieograniczone. Bo jesień wcale nie musi być szara i nudna: zwłaszcza na talerzu!

„Początek jesieni to super czas, żeby ogarnąć temat warzyw i owoców, bo cieszą swoimi głębokimi smakami!” – piszą autorzy profilu.

Ile takich warzyw i owoców powinniśmy zjadać?

„U naszych pacjentów celujemy w 800 g warzyw i owoców na dobę, choć ta ilość uzależniona jest od wskazań, upodobań, możliwości” – czytamy w poście.

„Dietetyka #NieNaŻarty”

„Dietetyka #NieNaŻarty” to instagramowy profil prowadzony przez grupę żywieniowców, dla których edukowanie na temat właściwego odżywiania się to pasja i sposób na życie.

„Każdy z nas ukończył specjalistyczne studia, przez co zdajemy sobie sprawę jak szkodliwe mogą być niektóre internetowe zalecenia. Współpracujemy zarówno z zawodnikami rangi międzynarodowej, ambitnymi amatorami, jak i osobami z wszelakimi jednostkami chorobowymi” – piszą o sobie na stronie.

Jak podkreślają, paradoksalnie ich praca polega na tłumaczeniu, że 100 proc. albo nic nie jest mądrym hasłem, a zjedzenie jednego batonika nie musi oznaczać porażki w walce o lepsze jutro. Dietetycy są też aktywni w mediach społecznościowych. Ich profil na Instagramie śledzi ponad 135 tys. osób. Przekazują na nim w przystępny sposób wiedzę na temat prawidłowego odżywiania i układania diety.

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawieniaRozwiń

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?