Przejdź do treści

Blanszowanie warzyw – co to jest i do czego służy?

Blanszowanie warzyw – co to jest i do czego służy? Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Mąka sezamowa – zastosowanie, jak zrobić ją samodzielnie
Nie tylko picie kawy. Sprawdź czego jeszcze nie warto robić na pusty żołądek
Mąka z amarantusa – właściwości, indeks glikemiczny
Carpaccio, trufle, pudding. Przepisy na 3 desery z awokado
Lubisz cytrusy? To super! Poznaj ich pięć zalet

Blanszowanie to szybki i prosty sposób na przygotowanie warzyw do spożycia. Czym blanszowanie różni się od innych metod obróbki termicznej? Jak blanszować brokuły i jak blanszować migdały? Jakie są zalety blanszowania i korzyści dla zdrowia?

Co to jest blanszowanie warzyw?

Blanszowanie to jeden z rodzajów obróbki termicznej żywności. Jest prosty, szybki, a co najważniejsze — pozwala przetwarzanym w ten sposób produktom zachować wartości odżywcze — witaminy, minerały i związki takie jak polifenole. Blanszowanie polega na polaniu lub zanurzeniu wybranych surowców najpierw we wrzątku, a następnie w bardzo zimnej wodzie. Przygotowane w ten sposób warzywa są nie tylko zdrowe, ale też bardzo smaczne. Blanszowanie umożliwia zachowanie smaku i koloru warzyw, a poddane blanszowaniu warzywa i inne produkty są chrupiące i świeże.

Czemu warto blanszować warzywa?

Zachowanie cennych składników odżywczych

Warzywa są cennym źródłem flawonoidów, czyli związków z grupy polifenoli. W warzywach flawonoidy stanowią 50 do 79 proc. zawartości polifenoli. Są tu substancje o właściwościach przeciwutleniających, przeciwzapalnych, moczopędnych, rozkurczowych, uszczelniających naczynia krwionośne, przeciwnowotworowych. W przypadku niektórych warzyw (np. szpinaku) blanszowanie pozwala zachować większość polifenoli, a także witamin (np. witaminy C) i składników mineralnych.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Szybsze obranie ze skórki

Blanszowanie to dobry sposób na pozbycie się skórki z warzyw, owoców i bakalii. Jest to przydatna informacja dla osób, które nie lubią jeść warzyw i owoców ze skórką, lub ze względów zdrowotnych (możliwość podrażnienia przewodu pokarmowego) powinny unikać jedzenia skórki. Przez blanszowanie można obrać śliwki, brzoskwinie, nektarynki lub pomidory. Blanszowanie pomidorów to tak naprawdę nic innego jak znane naszym mamom i babciom sparzanie pomidora.

Walory smakowe porównywalne do surowych warzyw

Blanszowanie warzyw pozwala zachować smak i chrupkość warzyw w taki sposób, że te poddane takiej obróbce niewiele różnią się od warzyw surowych. Z tego powodu blanszowanie jest dobrym rozwiązaniem dla osób, które z powodów zdrowotnych nie mogą spożywać surowych warzyw i owoców. Jednocześnie, w przeciwieństwie do tradycyjnego gotowania, blanszowanie warzyw nie rozgotowuje ich i nie powoduje, że warzywa blakną. Jeśli zależy ci na estetyce przyszykowanych potraw, np. soczyście zielonych brokułach czy fasolce, zamiast „zwykłego” gotowania lepiej je zblanszować.

Blanszowane warzywa są też o wiele zdrowsze od smażonych. Smażone warzywa nie dość, że są wysokokaloryczne i ciężkostrawne, to trakcie obróbki termicznej tracą wiele składników odżywczych.

Sposób na pozbycie się goryczki

W przypadku niektórych warzyw blanszowanie (fasolki, brokułu, kalafiora, jarmużu) pozwala pozbyć się goryczki.

Zmiękczenie liści

Warzywa liściaste, takie jak kapusta, cykoria czy szpinak blanszuje się w celu nadania liściom elastyczności i miękkości. Z tak przygotowanych warzyw można zrobić sałatkę albo przygotować dania na ciepło, np. gołąbki.

Blanszowanie a mrożenie

Jednym z zastosowań blanszowania jest przygotowanie warzyw do mrożenia. Badania nad szpinakiem zwyczajnym odmiany ‘Geant d’hiver’ wykazały, że blanszowanie szpinaku (w temp. 95-96 st. Celsjusza) przed mrożeniem tego warzywa, w istotny sposób wpłynęła na zachowanie w nim składników bioaktywnych (chlorofilu, karotenoidów, polifenoli) i witaminy C w porównaniu do szpinaku nieblanszowanego. Co więcej, szpinak nieblanszowany odznaczał się dużą zawartością szkodliwych azotanów.

Co można podawać blanszowaniu?

Blanszowaniu można poddać większość warzyw i owoców. Ponadto blanszuje się orzechy, migdały i grzyby. Z grzybów najczęściej blanszuje się kurki. W zależności od warzywa czas oddania go działaniu wrzątku będzie dłuższy lub krótszy. Poniżej czas blanszowania dla wybranych warzyw:

  • blanszowanie szpinaku – 30 sekund,
  • blanszowanie fasolki szparagowej – 3 minuty,
  • blanszowanie zielonego groszku – 1 minuta,
  • blanszowanie kalafiora (podzielonego na różyczki) – 4 minuty,
  • blanszowanie szparagów – 3 minuty,
  • blanszowanie marchewki – 3 minuty,
  • blanszowanie papryki – 3 minuty,
  • blanszowanie selera – 3-4 minuty,
  • blanszowanie kukurydzy – 7 minut 30 sekund,
  • blanszowanie cukinii – 3-4 minuty,
  • blanszowanie bobu – 1 minuta 30 sekund.
Mycie brokułów

Blanszowanie brokułów

Niestety według badań brokuły podczas procesu blanszowania tracą sporą zawartość flawonoidów (od 21 proc. aż do 75 proc.). Straty konkretnych flawonoidów (np. kemferolu) wiążą się z odmianą brokułów. Najzdrowszym (o najmniejszej stracie cennych składników) sposobem na obróbkę termiczną brokułów jest ich mrożenie.

Blanszowanie migdałów

Nie tylko warzywa można poddawać blanszowaniu, ale też bakalie, np. migdały. Migdały blanszuje się, aby łatwiej było je obrać. Jak blanszować migdały?

  1. Zanurz je na 10 minut we wrzątku.
  2. Odcedź na sitku.
  3. Zalej bardzo zimną wodą.

Tak przygotowane migdały obierzesz bez trudności. Wystarczy lekko nacisnąć migdał od grubszej strony, a skórka praktycznie zejdzie sama. W podobny sposób można blanszować orzechy i tak przygotowane dodać np. do ciasta.

 

Źródła:

  1. Kosson R., Tuszyńska M., Szymczak P., Wpływ terminu zbioru, blanszowania i mrożenia na zawartość flawonoidów w brokułach, „Zeszyty Naukowe Instytutu Ogrodnictwa” 21/2013.
  2. Wójcik – Stopczyńska B., Kiedos P. Wpływ zabiegów wstępnych na zawartość wybranych składników w zamrożonym szpinaku zwyczajnym (Spinacia Oleracea L.) odmiany ‘Geant D’Hiver’, „Żywność. Nauka. Technologia. Jakość” 26/ 2019.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Mąka konopna – zdrowa alternatywa dla mąki pszennej

Mąka z orzechów arachidowych – właściwości, stosowanie

Olej rafinowany czy tłoczony na zimno? Który jest lepszy?

Olej arachidowy – właściwości i zastosowanie

Zimowe tycie – jak sobie z nim poradzić?

Flawonoidy – czym są, gdzie występują, rola w diecie

Nie masz czasu na zdrową dietę? Dietetyczka podpowiada, jak możesz sobie pomóc

Pieczenie buraków – sposoby pieczenia i przepisy

Grzybki shiitake – wartości odżywcze i właściwości

Fasola adzuki – właściwości i zastosowanie

Kmin rzymski – właściwości, skutki uboczne

Japońska dieta wodna – zasady i efekty

Jak ugotować kaszę jaglaną? Proporcje, czas i porady

7 powszechnych wyborów żywieniowych, które rujnują naszą skórę /fot. Getty Images

7 powszechnych wyborów żywieniowych, które rujnują naszą skórę

Cytrusy – dlaczego warto je jeść?

Naturalny ketchup – zdrowszy niż pomidor!

Co jeść na śniadanie? / istock

7 rzeczy, których nie powinniśmy jeść na śniadanie

Czy paczkowane, umyte sałaty gotowe do spożycia to na pewno samo zdrowie? Odpowiada Jagna Niedzielska

Czy paczkowane sałaty gotowe do spożycia to na pewno samo zdrowie? Odpowiada Jagna Niedzielska

Dieta na jesień. Co warto mieć na talerzu?

Wypadają ci włosy i męczy cię ciągłe zmęczenie? Sprawdź, czy nie masz niedoboru ferrytyny

Agata Głyda: W podręczniku dla czwartoklasistów znajduje się czytanka o odchudzaniu dziewczynki i nikogo to nie dziwi

Agata Głyda: W podręczniku dla czwartoklasistów znajduje się czytanka o odchudzaniu dziewczynki i nikogo to nie dziwi

Unikasz schabowego i alkoholu? Są jeszcze inne rzeczy, na które musisz uważać w trosce o swoją wątrobę

Gotowanie na parze – zalety i potrzebne urządzenia

Pstrąg w kuchni? Jak najbardziej! Wyjaśniamy, dlaczego warto włączyć go do diety

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

12 przepisów na sałatki wigilijne

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

×