Przejdź do treści

Garnek rzymski – co w nim piec i jak go prawidłowo używać?

Garnek rzymski – co w nim piec i jak go prawidłowo używać? Istock,com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego
Syropy z czarnego bzu, pigwy i aronii na przeziębienie. Zrób sobie naturalne antybiotyki
10 mitów na temat cholesterolu, w które nie powinnaś wierzyć
Przewodnik dla kawoszy: jak zrobić sobie drip?
Tofu wcale nie musi być nudne. Podkręcamy kultowy ser!

Garnek rzymski to gliniane naczynie wykorzystywane do pieczenia różnorodnych dań (przede wszystkim jednogarnkowych) oraz chleba. Związana z materiałem wykonania charakterystyczna porowata struktura zapobiega nadmiernemu wysuszaniu potrawy w czasie przygotowywania. Używanie glinianego garnka wiąże się jednak również z koniecznością przestrzegania kilku typowych zasad korzystania, m.in. moczenia i stopniowego nagrzewania przed użyciem.

Garnek rzymski do pieczenia chleba i nie tylko

Garnek rzymski jest rodzajem glinianego naczynia stosowanego do pieczenia chleba oraz przyrządzania potraw w piekarniku. Materiał wykonania charakteryzuje się porowatą strukturą, która zatrzymuje wodę i oddaje ją w czasie obróbki termicznej. Dzięki temu przygotowywanie w nim potraw daje efekt, jak przy jednoczesnym zastosowaniu pieczenia i delikatnego gotowania na parze wydobywającej się z powierzchni naczynia.

Co najlepiej gotować w garnku rzymskim?

Garnek rzymski zapewnia wiele opcji związanych z menu. Można przyrządzać różnorodne dania jednogarnkowe, przygotowywać mięsa i warzywa, wypiekać chleby oraz niektóre rodzaje deserów. Potrawy, do których ugotowania warto wykorzystać tego rodzaju naczynie to m.in.:

  • gulasze mięsne i/lub warzywne,
  • zapiekanki, np. lasagne lub ziti,
  • mięsa, np. kurczak w całości lub kawałkach, kaczka, indyk (często pieczone jednocześnie z warzywami),
  • pieczone ziemniaki,
  • puddingi chlebowe,
  • pieczone desery owocowe, np. faszerowane jabłka.

 

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Jak prawidłowo używać garnka rzymskiego?

Gotowanie potraw z wykorzystaniem garnka rzymskiego jest relatywnie proste, pozwala na zredukowanie nakładu pracy i uwagi koniecznych do przygotowania smacznego posiłku. Wymaga jednak zapoznania się z podstawowymi zasadami użytkowania, charakterystycznymi dla tego typu naczynia.

Przed pierwszym użyciem garnka rzymskiego

Zanim przygotujesz pierwszą potrawę w nowym garnku rzymskim powinnaś zadbać o wykonanie kilku czynności, które mają na celu utrwalenie materiału i poprawę wytrzymałości naczynia. Szczegółowy opis znajdziesz zwykle w instrukcji dołączonej do konkretnego modelu.

Pierwszym krokiem jest całkowite namoczenie garnka w wodzie. Zalecany minimalny czas standardowo waha się od 30 minut do 2 godzin. Po namoczeniu należy osuszyć garnek i natrzeć jego powierzchnię olejem roślinnym. Następnie rekomenduje się wypełnić go wodą do ¾ objętości, przykryć przykrywką i wstawić do zimnego piekarnika. Później należy włączyć piekarnik, nagrzać go do 175°C i piec garnek z wodą przez 2-3 godziny, a następnie wyłączyć i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Po wykonaniu tych czynności garnek jest gotowy do pierwszego użycia.

Przygotowywanie dań w garnku rzymskim

Przy korzystaniu z garnka rzymskiego pamiętaj, żeby:

  • namaczać go w wodzie przez około 15 minut przed każdym stosowaniem (zarówno główną część, jak i pokrywę), następnie osuszyć i wypełnić składnikami potrawy,
  • wkładać garnek rzymski do zimnego piekarnika i nagrzewać stopniowo (włożenie naczynia do gorącego pieca może spowodować jego pęknięcie wywołane różnicą temperatur),
  • po wyjęciu garnka z piekarnika umieszczać go na przystosowanej do gorących materiałów powierzchni o temperaturze pokojowej (np. na drewnianej podkładce).

Mycie garnka rzymskiego

Zwykle zaleca się, by garnek rzymski myć bez użycia płynu do naczyń i innych detergentów. Mogą one wchłaniać się przez porowatą strukturę garnka i później być wydzielane do przygotowywanej potrawy. Lepiej sprawdzi się mycie naczynia w ciepłej wodzie i szorowanie przy użyciu gąbki lub szczotki. Do mycia trudnych do usunięcia zabrudzeń przydaje się soda oczyszczona, której niewielką ilość (około 1 łyżki) dodajemy do wody używanej przy myciu garnka rzymskiego.

Przechowywanie garnka rzymskiego

Po wyszorowaniu naczynie należy dokładnie osuszyć i przechowywać w dobrze wentylowanym, suchym miejscu. Nie należy przykrywać garnka. Te działania zapobiegają pojawianiu się pleśni, która może się rozwijać na skutek nadmiaru wilgoci.

 

Jak prawidłowo gotować warzywa? Podpowiadają ekspertki Czytamy Etykiety

Garnek rzymski – czy warto kupować?

Garnek rzymski pozwala na przygotowanie smacznych potraw – dzięki wydzielaniu pary wodnej mięso zachowuje delikatność i soczystość, warzywa pozostają jędrne, a upieczony w domu chleb zyskuje chrupiącą skórkę bez wysuszenia miąższu i przy niższym ryzyku przypalenia.

Czy to wystarczające argumenty przemawiające za zakupem naczynia? Zależy to głównie od tego, jak często w praktyce korzystałabyś z zalet jego stosowania. Właściwie wszystkie potrawy z garnka rzymskiego da się z dobrym efektem przygotować z wykorzystaniem najprostszych, dostępnych w prawie każdej kuchni sprzętów (garnka, patelni, formy do pieczenia). Przy częstym przygotowywaniu chleba lub dań jednogarnkowych może mieć jednak sens zainwestowanie w to naczynie, dzięki któremu wkładając nieco mniej wysiłku uzyskamy potrawę o lepszych walorach smakowych.

Gdzie kupić garnek rzymski?

Garnek rzymski możemy wygodnie kupić w sklepach internetowych. Naczynia dostępne są również w wielu sklepach z wyposażeniem gospodarstwa domowego. Cena garnka, w zależności od rozmiaru i marki, waha się od około 20 do około 300 złotych. Za średniej wielkości (3-litrowy) garnek renomowanej firmy zapłacimy około 200 złotych.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

"Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny". Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów / istock

„Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny”. Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów

Galangal – co to jest, gdzie kupić i jak wykorzystać kłącze popularne w kuchni azjatyckiej?

Mięso z kurczaka

Sprawdzili mięso z supermarketów. Ponad 99 proc. filetów z kurczaka nosi ślady choroby

Porchetta – czym jest i jak ją przyrządzić?

MOM – mięso oddzielane mechanicznie. Co to jest? Czy to jeść?

Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże

Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!

Poznaj 8 tanich składników i pomysły na to jak, je wykorzystać w kuchni. Radzi Olga Pawlikowska

Poznaj 8 tanich składników i pomysły na to, jak je wykorzystać w kuchni. Radzi Olga Pawlikowska

Co może się stać, gdy zjesz spleśniałe jedzenie? Sprawdziłyśmy!

Zawsze zapominasz o wyjęciu masła z lodówki? Ten trik ci się spodoba

Przyprawa do ziemniaków pieczonych i smażonych – jak zrobić taką bez soli?

„Zbyt niski poziom cholesterolu zwiększa ryzyko nie tylko agresji, ale także choroby afektywnej dwubiegunowej, depresji i samobójstw” – mówi psychodietetyczka Agnieszka Ślusarska-Staniszewska

Jeśli masz te objawy, to najprawdopodobniej jesz za dużo śmieciowego jedzenia

Dressing do sałatki – jak zrobić dobry sos sałatkowy?

Szybkowar – jak i co można w nim gotować, tabela czasu obróbki

Wolnowar – co to jest i jaki wybrać? Dania z wolnowaru 

Owady i kotlet z probówki to jedzenie przyszłości? Jagna Niedzielska: „potrzebna nam rewolucja mentalna”

„Budzę się i jem, by móc znowu zasnąć”, czyli czym jest zespół nocnego jedzenia (NES). Rozmowa z psycholożką zdrowia Agnieszką Węgiel

Gorąco? Czujesz się odwodniona? Zrezygnuj z tych potraw

Sukraloza – co to jest, szkodliwość. Ile sukralozy można bezpiecznie spożywać?

Kapsułowa kuchnia - jak ją stworzyć? / gettyimages

Chcesz gotować więcej za mniej? Stwórz kapsułową kuchnię! Patent podpowiada Elwira Rogoda

Sery dojrzewające – jak się je robi, rodzaje, produkcja. Kto może je jeść?

Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze

Sery podpuszczkowe – rodzaje, właściwości, jak się je robi /fo. iStock

Sery podpuszczkowe – rodzaje, właściwości, jak się je robi

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×