Przejdź do treści

Fit deser – jak przygotować zdrowe słodycze?

Fit deser – jak przygotować zdrowe słodycze? Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Zdrowe słodycze mogą być smacznym zamiennikiem tych tradycyjnych. Nawet osoby na diecie lub na co dzień starające się zdrowo odżywiać, czasami mają ochotę na coś słodkiego. Wtedy z pomocą przychodzą im zdrowe słodycze oraz fit desery. Bez dodatku cukru, ale za to ze sporą ilością witamin i składników odżywczych. Oto kilka propozycji!

Zdrowe słodycze – co to takiego?

Jedzenie tradycyjnych słodyczy często kojarzy się z przyjmowaniem tak zwanych pustych kalorii. W gotowych słodyczach zazwyczaj jest również mnóstwo konserwantów, sztucznych barwników i innych niekorzystnych dla zdrowia substancji. Nawet słodycze przygotowywane w domu, takie jak ciasta, czy desery, mają bardzo dużo kalorii, a mało substancji odżywczych. Wszystko za sprawą obecnego w nich cukru, masła, czy białej mąki. Czy da się jakoś zastąpić te składniki i jednocześnie przygotować równie smaczny deser? Spróbujmy!

Tapioka

Deser z tapioką – jak go przygotować?

Jednym z prostszych przepisów na fit deser jest pudding z tapioki. Do jego przygotowania będą ci potrzebne takie składniki, jak: mleko kokosowe, sojowe, krowie, migdałowe albo inne, które lubisz, tapioka, cukier, esencja waniliowa i ulubione owoce. Biały cukier możesz z powodzeniem zastąpić na przykład cukrem trzcinowym, erytrytolem, ksylitolem, syropem daktylowym, syropem klonowym lub miodem.

Przygotowanie deseru zacznij od wlania do garnka mleka i dodania do niego tapioki. Odstaw całość najlepiej na trzy godziny. Gdy tapioka już odpowiednio się namoczy, dodaj do niej cukier lub jego zamiennik, esencję waniliową. Zagotuj całość. Do momentu wrzenia delikatnie mieszaj pudding z tapioki, aby nic się nie przypaliło. Pudding przełóż do miseczek. Najlepiej podawaj go z ulubionymi owocami oraz syropem klonowym.

Tapioka jest ceniona między innymi za wysoką zawartość wapnia, żelaza, magnezu, potasu, miedzi, cynku i manganu. Zawiera również witaminę C i witaminy z grupy B.

Fit desery – z jakich składników?

Smaczne fit desery możesz przygotować nie tylko z tapioki, ale również z mleka kokosowego, migdałowego, nasion chia, czy ciasta francuskiego. Fit desery to na przykład: lody bananowo-czekoladowe z blendera, muffinki dyniowe bez cukru, tarta czekoladowa na bazie kakao (bez mleka, jajek, mąki i cukru), lody kawowe z dodatkiem daktyli, jaglane kulki mocy oraz wiele innych pyszności.

Słodycze bez cukru – co to takiego?

W słodyczach bez cukru słodki smak jest uzyskiwany dzięki zdrowszym i mniej kalorycznym substancjom. W sklepach dostępne są między innymi: czekolady bez cukru, cukierki, lizaki, a nawet ciastka i wafelki. Producenci dodają do nich na przykład miód, syrop daktylowy lub klonowy, aby uzyskać słodki smak. Po słodycze bez cukru mogą sięgać nawet osoby na diecie lub prowadzące zdrowy tryb życia.

Ciasto marchewkowe z kremem

Dietetyczne ciasta

Tradycyjne domowe ciasta są bogate w węglowodany. Nie brakuje w nich cukru, mąki, jajek oraz tłuszczów. Chociaż smakują wspaniale, to są wysokokaloryczne i niekoniecznie korzystne dla twojego zdrowia. Dlatego warto, chociaż od czasu do czasu przygotować dla rodziny dietetyczne ciasto. Dietetyczne ciasta mają w sobie bardzo dużo owoców. Nie ma w nich ciężkich kremów na bazie masła, czy bitej śmietany. Dodatkowo ogranicza się w nich ilość białego cukru albo zastępuje się go na przykład miodem lub cukrem trzcinowym. Dietetyczne ciasta to na przykład: ciasta marchewkowe, dyniowe lub szarlotka sypana. Oczywiście w wersji bez masła, jajek i cukru.

Co zrobić z ciasta francuskiego?

Ciasto francuskie może być bardzo dobrą podstawą fit deserów. Możesz je kupić praktycznie w każdym sklepie. Warto wcześniej przeczytać etykietę i wybrać takie o jak najlepszym dla zdrowia składzie. Ciasto francuskie bardzo dobrze komponuje się zarówno ze świeżymi, jak i z mrożonymi owocami. Można do niego dodawać też na przykład serek wiejski lub serki homogenizowane o obniżonej zawartości cukru. Ciasto francuskie nadaje się zarówno do przygotowywania tart, jak i ciasteczek. Jest smaczne i bardzo szybko się piecze.

Ciastka

Mleko kokosowe – przepisy

Mleko kokosowe jest bogate w tłuszcze nienasycone. Ma działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Może być stosowane w celu obniżenia ciśnienia tętniczego oraz w profilaktyce chorób nowotworowych. Przyczynia się do ochrony komórek wątroby i może poprawiać profil lipidowy. Mleko kokosowe może być też podstawą wielu zdrowych słodyczy. Z mleka kokosowego przygotuj na przykład czekoladowo- pistacjowy mus bez cukru, czekoladowe krówki w wersji fit, czy pudding z nasionami chia.

Nasiona chia – jak przygotować?

Nasiona chia to malutkie, ciemne nasionka, które pozyskuje się z szałwii hiszpańskiej. Ta roślina rośnie przede wszystkim w Meksyku i Gwatemali. Mają delikatnie orzechowy smak, który pojawia się dopiero po ich namoczeniu. Przed jedzeniem powinieneś je zalać płynem i odczekać około dwóch godzin. Możesz do nich dodać na przykład mleko, jogurt naturalny, a nawet wodę. Często z nasion chia przygotowuje się bubble tea. Niewskazane jest spożywanie nasion chia na sucho w dużych ilościach, ponieważ mogą hamować prawidłowe wchłanianie pozostałych składników odżywczych.

Źródła:

  1. Montagnac, J. A., Davis, C. R. i Tanumihardjo, S. A. (2009). Nutritional Value of Cassava for Use as a Staple Food and Recent Advances for Improvement. Comprehensive reviews in food science and food safety, 8(3), 184. https://ift.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1541-4337.2009.00077.x  Data dostępu: 19.05.2022 r.
  2. Justyna Jessa, Kamil K. Hozyasz, Wartość zdrowotna produktów kokosowych, Pediatria Polska, Volume 90, Issue 5, 2015, Pages 415-423, ISSN 0031-3939, https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0031393915000712. Data dostępu: 19.05.2022 r.
  3. Kulczynski, B., et al. „Nasiona chia. Nowa superfood.” Przemysł Spożywczy 4.71 (2017). https://www.infona.pl/resource/bwmeta1.element.agro-ae0cdd9b-f64e-4dfb-a946-d048bb95358d Data dostępu: 19.05.2022 r.

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: