Przejdź do treści

Fit deser – jak przygotować zdrowe słodycze?

Fit deser – jak przygotować zdrowe słodycze? Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Masz problemy z jelitami? Wypróbuj „Metodę 5R”, czyli plan naprawczy polecany przez dietetyka
Jak podkręcić metabolizm, gdy organizm się starzeje? 7 kluczowych porad
Popularne lody wycofane. Powodem wystąpienie rakotwórczego tlenku etylenu
4 propozycje „inflacyjnych” obiadów do 8 zł. Polecają dietetycy z profilu Dietetyka #NieNaŻarty
Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!

Zdrowe słodycze mogą być smacznym zamiennikiem tych tradycyjnych. Nawet osoby na diecie lub na co dzień starające się zdrowo odżywiać, czasami mają ochotę na coś słodkiego. Wtedy z pomocą przychodzą im zdrowe słodycze oraz fit desery. Bez dodatku cukru, ale za to ze sporą ilością witamin i składników odżywczych. Oto kilka propozycji!

Zdrowe słodycze – co to takiego?

Jedzenie tradycyjnych słodyczy często kojarzy się z przyjmowaniem tak zwanych pustych kalorii. W gotowych słodyczach zazwyczaj jest również mnóstwo konserwantów, sztucznych barwników i innych niekorzystnych dla zdrowia substancji. Nawet słodycze przygotowywane w domu, takie jak ciasta, czy desery, mają bardzo dużo kalorii, a mało substancji odżywczych. Wszystko za sprawą obecnego w nich cukru, masła, czy białej mąki. Czy da się jakoś zastąpić te składniki i jednocześnie przygotować równie smaczny deser? Spróbujmy!

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Tapioka

Deser z tapioką – jak go przygotować?

Jednym z prostszych przepisów na fit deser jest pudding z tapioki. Do jego przygotowania będą ci potrzebne takie składniki, jak: mleko kokosowe, sojowe, krowie, migdałowe albo inne, które lubisz, tapioka, cukier, esencja waniliowa i ulubione owoce. Biały cukier możesz z powodzeniem zastąpić na przykład cukrem trzcinowym, erytrytolem, ksylitolem, syropem daktylowym, syropem klonowym lub miodem.

Przygotowanie deseru zacznij od wlania do garnka mleka i dodania do niego tapioki. Odstaw całość najlepiej na trzy godziny. Gdy tapioka już odpowiednio się namoczy, dodaj do niej cukier lub jego zamiennik, esencję waniliową. Zagotuj całość. Do momentu wrzenia delikatnie mieszaj pudding z tapioki, aby nic się nie przypaliło. Pudding przełóż do miseczek. Najlepiej podawaj go z ulubionymi owocami oraz syropem klonowym.

Tapioka jest ceniona między innymi za wysoką zawartość wapnia, żelaza, magnezu, potasu, miedzi, cynku i manganu. Zawiera również witaminę C i witaminy z grupy B.

Fit desery – z jakich składników?

Smaczne fit desery możesz przygotować nie tylko z tapioki, ale również z mleka kokosowego, migdałowego, nasion chia, czy ciasta francuskiego. Fit desery to na przykład: lody bananowo-czekoladowe z blendera, muffinki dyniowe bez cukru, tarta czekoladowa na bazie kakao (bez mleka, jajek, mąki i cukru), lody kawowe z dodatkiem daktyli, jaglane kulki mocy oraz wiele innych pyszności.

Słodycze bez cukru – co to takiego?

W słodyczach bez cukru słodki smak jest uzyskiwany dzięki zdrowszym i mniej kalorycznym substancjom. W sklepach dostępne są między innymi: czekolady bez cukru, cukierki, lizaki, a nawet ciastka i wafelki. Producenci dodają do nich na przykład miód, syrop daktylowy lub klonowy, aby uzyskać słodki smak. Po słodycze bez cukru mogą sięgać nawet osoby na diecie lub prowadzące zdrowy tryb życia.

Ciasto marchewkowe z kremem

Dietetyczne ciasta

Tradycyjne domowe ciasta są bogate w węglowodany. Nie brakuje w nich cukru, mąki, jajek oraz tłuszczów. Chociaż smakują wspaniale, to są wysokokaloryczne i niekoniecznie korzystne dla twojego zdrowia. Dlatego warto, chociaż od czasu do czasu przygotować dla rodziny dietetyczne ciasto. Dietetyczne ciasta mają w sobie bardzo dużo owoców. Nie ma w nich ciężkich kremów na bazie masła, czy bitej śmietany. Dodatkowo ogranicza się w nich ilość białego cukru albo zastępuje się go na przykład miodem lub cukrem trzcinowym. Dietetyczne ciasta to na przykład: ciasta marchewkowe, dyniowe lub szarlotka sypana. Oczywiście w wersji bez masła, jajek i cukru.

Co zrobić z ciasta francuskiego?

Ciasto francuskie może być bardzo dobrą podstawą fit deserów. Możesz je kupić praktycznie w każdym sklepie. Warto wcześniej przeczytać etykietę i wybrać takie o jak najlepszym dla zdrowia składzie. Ciasto francuskie bardzo dobrze komponuje się zarówno ze świeżymi, jak i z mrożonymi owocami. Można do niego dodawać też na przykład serek wiejski lub serki homogenizowane o obniżonej zawartości cukru. Ciasto francuskie nadaje się zarówno do przygotowywania tart, jak i ciasteczek. Jest smaczne i bardzo szybko się piecze.

Ciastka

Mleko kokosowe – przepisy

Mleko kokosowe jest bogate w tłuszcze nienasycone. Ma działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Może być stosowane w celu obniżenia ciśnienia tętniczego oraz w profilaktyce chorób nowotworowych. Przyczynia się do ochrony komórek wątroby i może poprawiać profil lipidowy. Mleko kokosowe może być też podstawą wielu zdrowych słodyczy. Z mleka kokosowego przygotuj na przykład czekoladowo- pistacjowy mus bez cukru, czekoladowe krówki w wersji fit, czy pudding z nasionami chia.

Nasiona chia – jak przygotować?

Nasiona chia to malutkie, ciemne nasionka, które pozyskuje się z szałwii hiszpańskiej. Ta roślina rośnie przede wszystkim w Meksyku i Gwatemali. Mają delikatnie orzechowy smak, który pojawia się dopiero po ich namoczeniu. Przed jedzeniem powinieneś je zalać płynem i odczekać około dwóch godzin. Możesz do nich dodać na przykład mleko, jogurt naturalny, a nawet wodę. Często z nasion chia przygotowuje się bubble tea. Niewskazane jest spożywanie nasion chia na sucho w dużych ilościach, ponieważ mogą hamować prawidłowe wchłanianie pozostałych składników odżywczych.

Źródła:

  1. Montagnac, J. A., Davis, C. R. i Tanumihardjo, S. A. (2009). Nutritional Value of Cassava for Use as a Staple Food and Recent Advances for Improvement. Comprehensive reviews in food science and food safety, 8(3), 184. https://ift.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1541-4337.2009.00077.x  Data dostępu: 19.05.2022 r.
  2. Justyna Jessa, Kamil K. Hozyasz, Wartość zdrowotna produktów kokosowych, Pediatria Polska, Volume 90, Issue 5, 2015, Pages 415-423, ISSN 0031-3939, https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0031393915000712. Data dostępu: 19.05.2022 r.
  3. Kulczynski, B., et al. „Nasiona chia. Nowa superfood.” Przemysł Spożywczy 4.71 (2017). https://www.infona.pl/resource/bwmeta1.element.agro-ae0cdd9b-f64e-4dfb-a946-d048bb95358d Data dostępu: 19.05.2022 r.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Mleko acidofilne – co to jest, właściwości, gdzie kupić

Sorbety warzywno-owocowe. Idealnie pomogą przetrwać upały!

Szybkowar – jak i co można w nim gotować, tabela czasu obróbki

Dieta na urlopie. Jak uniknąć niezdrowych pułapek?

Przetwory z ogórków – przepisy na ogórki kiszone i konserwowe

Wolnowar – co to jest i jaki wybrać? Dania z wolnowaru 

Zdrowo i kolorowo. Jaglany jogurt z owocami lata

Maltoza – czy jest zdrowa? W jakich produktach występuje i kto powinien jej unikać?

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!

Semifreddo – lodowy deser na medal. Zrobisz go bez użycia specjalistycznego sprzętu!

kokosowa quinoa

Kokosowa quinoa z truskawkami. Świetna propozycja na śniadanie albo przekąskę w upalny dzień

Cytryniec chiński – uprawa, właściwości i działanie rośliny pięciu smaków

Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami, czyli śniadanie idealne

Glicyna – budowa, właściwości, źródła w pożywieniu. Czy glicyna pomaga w bezsenności?

Prolina – czym jest i gdzie jej szukać. Budowa i funkcje w organizmie

Sery dojrzewające – jak się je robi, rodzaje, produkcja. Kto może je jeść?

Ryż czerwony – właściwości zdrowotne. Czy jest lepszy od białego i brązowego ryżu?

Chipsy warzywne – jak zrobić domowe chipsy z piekarnika?

Kasza pęczak – właściwości, wartości odżywcze i przepisy nie tylko na gołąbki z pęczakiem

lody malinowe

Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia

Kasza owsiana – właściwości odżywcze i sposób gotowania

Czubryca – co to jest, do czego dodawać i gdzie kupić?

Bananowe ciastka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Kwas linolowy (omega-6) – występowanie i właściwości. Co różni kwas linolowy od linolenowego?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

kot w kuchni

10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni

Unsplash

Ocet spirytusowy czy jabłkowy? Sprawdź, czym się od siebie różnią

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×