Przejdź do treści

Ciasto marchewkowe – przepis na najzdrowszy deser

Ciasto marchewkowe z kremem
ciasto marchewkowe/Marianna | Coutellerie
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Chlorella – właściwości, efekty, dawkowanie
Białko konopne – właściwości, przepisy, jak stosować
Magda Hajkiewicz: bardzo mnie denerwuje, kiedy ludzie sprowadzają przyczynę nadwagi i otyłości wyłącznie do lenistwa
Magda Hajkiewicz: bardzo mnie denerwuje, kiedy ludzie sprowadzają przyczynę nadwagi i otyłości wyłącznie do lenistwa
Lucuma (owoc) – właściwości, cena, przepisy. Gdzie kupić?
Przepis na sałatkę z botwiny i sera koziego. Jest bardzo prosta i bardzo smaczna

Ciasto marchewkowe może być doskonałą opcją na świąteczny stół. Baby i mazurki w większości domów mają gwarantowane miejsce na świątecznym stole. Ale gdyby tak na Wielkanoc zaprosić na stół zdrowe i pyszne ciasto marchewkowe? Mamy wyjątkowy przepis na ciasto marchewkowe, który ma pewno zagości w twojej kuchni na dłużej.

Ciasto marchewkowe z mąki gryczanej – samo zdrowie!

Tyle na świecie odsłon świątecznego stołu, w ilu domach co roku obchodzona jest Wielkanoc. Niemal każda rodzina ma ukochane klasyki, przyrządzane według sekretnych przepisów dziedziczonych od pokoleń. Ale różnice mogą wynikać też z chęci unowocześnienia tradycji.

W tym roku zamiast (lub oprócz!) bab i mazurków warto z okazji Wielkanocy upiec ciasto inne niż w pozostałych domach. Może być zupełnie zwyczajne, wystarczy dodać mu świątecznego ducha. Na przykład ciasto marchewkowe, wyjątkowe od samych koniuszków wieńczących jego królewską, tortową formę, aż po środek, czyli serce – pełne bakalii ciasto na mące gryczanej.

Choć kasza gryczana mogłaby ubiegać się o miano jednego z polskich dóbr narodowych, stosunkowo rzadko korzystamy z produktów jej pokrewnych. Widać jednak postępy – chętnie dorzucamy dmuchane ziarna gryki do porannych płatków, zajadamy otręby i pijemy napary z łuski. Ale przede wszystkim coraz częściej sięgamy po mąkę gryczaną, nabierając odwagi, by wykorzystywać ją w kuchennych eksperymentach. A gra jest warta świeczki!

Mąka gryczana ma dużą zawartość białka i jest naturalnie bezglutenowa. Otrzymywana z pełnego ziarna gryki, obfituje w minerały, przede wszystkim magnez, potas i żelazo, przeciwutleniacze, a także witaminy z grupy B, które dzięki aminokwasom wyjątkowo dobrze przyswajamy.

Gryka ma niski indeks glikemiczny, dlatego syci na długo. Jej głęboki orzechowy smak wspaniale odnajduje się zarówno w słodkim, jak i wytrawnym towarzystwie. Nawet pełnoziarnista mąka gryczana jest bardzo drobno mielona, dzięki czemu ciasta pięknie na niej wyrastają.

Ciasto marchewkowe powszechnie uważane jest za zdrowe. Zazwyczaj przesądza o tym sam pierwiastek warzywny – wygrywa ono w końcu z brownie czy sernikiem, które z pewnością nie kryją w sobie porcji surówki. Jednak mimo tej przewagi nie jest zawsze pełnowartościowym deserem. Zdarza się, że więcej niż marchewki jest w nim białej mąki i cukru. Od takiego rarytasu należy uciekać – najlepiej prosto w ramiona zdrowego gryczanego ciasta marchewkowego. Gwarantuję, że z nim święta będą wyjątkowe!

Ciasto marchewkowe dla cukrzyka – dozwolony deser

Osoby chorujące na cukrzycę muszą bardzo uważać na to, co jedzą – a dotyczy to zwłaszcza deserów. Mitem jest, że diabetycy nie mogą jeść słodkości – a idealnym na to dowodem jest ciasto marchewkowe. Dla cukrzyca to opcja idealna – takie ciasto można jeść bez obaw o niekorzystne zmiany w poziomie glukozy we krwi. Mąka gryczana cechuje się niskim indeksem glikemicznym, a ciasto marchewkowe zawiera niewiele cukru. Dzięki zawartości marchwi i bakalii, ciasto marchewkowe dostarcza sporo błonnika. Wszystko to sprawia, że skuszenie się na kawałek ciasta marchewkowego nie wpłynie negatywnie na poziom glukozy we krwi.

Przepis na ciasto marchewkowe z kremem i płatkami róży

zdrowe ciasto marchewkowe z maka gryczana przepis

Zdjęcie: Marianna | Coutellerie

Jeśli chcesz urozmaicić świąteczne menu i przygotować ciasto marchewkowe, przepis znajdziesz poniżej.

Składniki na ciasto marchewkowe (na tort w tortownicy o średnicy 16–18 cm czyli 8–10 porcji):

  • 3 jajka
  • 100–120 g drobnego, nierafinowanego cukru trzcinowego
  • 170 ml oleju roślinnego, np. z pestek winogron lub ryżowego
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego lub z białego wina
  •  170 g pełnoziarnistej mąki gryczanej
  • 70 g jasnej mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka suszonego imbiru
  • 1 płaska łyżeczka  cynamonu
  • niepełna łyżeczka soli
  • 40 g suszonej żurawiny
  • 40 g orzechów laskowych, posiekanych na duże kawałki
  • 150 g marchewki, startej na drobnych oczkach (2 duże lub 3 średnie sztuki)

Przepis na krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g ricotty
  • 80 ml niepasteryzowanej śmietany kremówki
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub ziarenka z 1 laski wanilii
  • pół łyżeczki soli
  • 3–4 łyżki cukru pudru
  • suszone płatki róży do dekoracji

Przygotuj tortownicę o średnicy 16–18 cm. Dno wyłóż papierem, a boki posmaruj masłem lub odrobiną oleju. Piekarnik rozgrzej do 160 stopni.

Na najwyższych obrotach ubij jajka z cukrem. Kiedy masa będzie puszysta, dodaj olej i ocet i ubijaj jeszcze chwilę. W innym dużym naczyniu połącz suche składniki – obie mąki, proszek do pieczenia, sodę, imbir, cynamon i sól. Dokładnie wymieszaj, w międzyczasie dorzucając także bakalie.

Wlej mokre składniki do miski z suchymi. Dodaj startą marchewkę i wszystko razem wymieszaj szpatułką, starając się, aby proces trwał jak najkrócej. Im mniej ruchów na tym etapie, tym lepiej urośnie nam ciasto! Przelej masę do formy i piecz 40–50 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu przestudź ciasto przez 10 minut w formie, a następnie wyjmij je i połóż do góry nogami. Dzięki temu wybrzuszony wierzch się spłaszczy, nie będzie więc konieczności odcinania go, aby otrzymać płaski tort. Zostaw do całkowitego ostygnięcia, a następnie długim nożem z piłką przekrój na trzy równe blaty.

W międzyczasie przygotuj krem. Do dużej miski włóż mascarpone i ubijaj przez kilka minut, aż lekko się napowietrzy. Następnie dodaj ricottę, śmietankę, ekstrakt waniliowy oraz sól i dalej ubijaj, aż składniki utworzą gładką masę. Łyżka po łyżce dodawaj cukier puder, aż krem będzie wystarczająco słodki. Ubijaj jeszcze chwilę, aż krem się usztywni.

Spodni blat ciasta ułóż na obrotowej tacy, jeśli taką posiadasz. Będzie ci łatwiej rozprowadzać krem na jego brzegach. Jeśli nie masz tacy, ułóż spód od razu na paterze. Na pierwszy blat wyłóż około ¼ kremu z miski, równo rozprowadź i przykryj kolejnym blatem. Powtórz czynność, kolejną warstwę kremu przykryj wierzchnim blatem i na górze oraz bokach rozprowadź pozostały krem. Wierzch udekoruj suszonymi płatkami róży. Tort można podawać od razu, ale najlepiej kroi się oraz smakuje po schłodzeniu – w miarę możliwości odstaw go na kilka godzin do lodówki.


Marianna –  przyszła historyczka sztuki, kucharka na etacie i w czasie wolnym. Kocha jeść, ale oprócz zawartości talerza interesuje ją to, czego na nim nie widać – autor, historia, przepis, składnik, towarzystwo przy stole. Ma słabość do wszystkiego co francuskie. Wrażeniami dzieli się na blogu, który mógłby nazywać się Sztućce – ale że sprawy mają się tak, nie inaczej – jest Coutellerie

Wegańska śmietana

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Bananowe lody

Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie

Tofu

Jak zrobić tofu w domu? Potrzebujesz dosłownie trzech składników

Wiosenne tagliatelle ze szparagów

Zielony koktajl z liśćmi rzodkiewki

Wiosenna zupa rzodkiewkowa - przepis na zdrowe i smaczne danie / Olimpia Davies

Wiosenna zupa rzodkiewkowa – przepis na zdrowe i smaczne danie

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu. Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać na wiele sposobów

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Ciasto

Co zrobić z ciastem po świętach? Podpowiada psychodietetyczka dr Anna Januszewicz

Wielkanoc to survival dla wątroby. Jak przetrwać te święta?

Wielkanoc to survival dla wątroby. Jak przetrwać te święta?

chrzan

Chrzan to wciąż niedoceniony naturalny antybiotyk. Dietetyczka mówi, jakie ma właściwości lecznicze

Pascha kokosowo-miodowa

Pascha kokosowo-miodowa. Wielkanocny deser w zdrowym wydaniu

Wielkanoc na diecie wegańskiej – jak poradzić sobie w święta bez jaj?

Jak zdrowo i bez uczucia ciężkości przeżyć święta wielkanocne?

Jak zdrowo i bez uczucia ciężkości przeżyć święta wielkanocne?

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Pisanki

Nie farbuj jajek w chemicznych barwnikach. Czym naturalnie zabarwić pisanki?

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Jajka - wielkanoc

Wielkanoc z jajami. Jak je wybierać, by nie dać się zrobić w jajo i ile to już naprawdę za dużo?

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

5 największych kuchennych mitów

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol