Przejdź do treści

Ciasto marchewkowe – przepis na najzdrowszy deser

Ciasto marchewkowe z kremem
ciasto marchewkowe/Marianna | Coutellerie
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Źródło: iStockPhoto
Jak układać jedzenie w lodówce? O sposobie, którego (być może) wcześniej nie znałaś, pisze Jagna Niedzielska
Zamiast świeżych wybierasz mrożone warzywa? Sprawdź, czy to zdrowe
Źródło: iStockPhoto
A Ty, co wiesz o pomidorach? Sylwia Majcher o właściwościach i upodobaniach tych… owoców
Organizujesz grilla? Nie zapomnij o musztardzie, jest dobra dla zdrowia
Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie
Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie

Ciasto marchewkowe może być doskonałą opcją na świąteczny stół. Baby i mazurki w większości domów mają gwarantowane miejsce na świątecznym stole. Ale gdyby tak na Wielkanoc zaprosić na stół zdrowe i pyszne ciasto marchewkowe? Mamy wyjątkowy przepis na ciasto marchewkowe, który ma pewno zagości w twojej kuchni na dłużej.

Ciasto marchewkowe z mąki gryczanej – samo zdrowie!

Tyle na świecie odsłon świątecznego stołu, w ilu domach co roku obchodzona jest Wielkanoc. Niemal każda rodzina ma ukochane klasyki, przyrządzane według sekretnych przepisów dziedziczonych od pokoleń. Ale różnice mogą wynikać też z chęci unowocześnienia tradycji.

W tym roku zamiast (lub oprócz!) bab i mazurków warto z okazji Wielkanocy upiec ciasto inne niż w pozostałych domach. Może być zupełnie zwyczajne, wystarczy dodać mu świątecznego ducha. Na przykład ciasto marchewkowe, wyjątkowe od samych koniuszków wieńczących jego królewską, tortową formę, aż po środek, czyli serce – pełne bakalii ciasto na mące gryczanej.

Choć kasza gryczana mogłaby ubiegać się o miano jednego z polskich dóbr narodowych, stosunkowo rzadko korzystamy z produktów jej pokrewnych. Widać jednak postępy – chętnie dorzucamy dmuchane ziarna gryki do porannych płatków, zajadamy otręby i pijemy napary z łuski. Ale przede wszystkim coraz częściej sięgamy po mąkę gryczaną, nabierając odwagi, by wykorzystywać ją w kuchennych eksperymentach. A gra jest warta świeczki!

Mąka gryczana ma dużą zawartość białka i jest naturalnie bezglutenowa. Otrzymywana z pełnego ziarna gryki, obfituje w minerały, przede wszystkim magnez, potas i żelazo, przeciwutleniacze, a także witaminy z grupy B, które dzięki aminokwasom wyjątkowo dobrze przyswajamy.

Gryka ma niski indeks glikemiczny, dlatego syci na długo. Jej głęboki orzechowy smak wspaniale odnajduje się zarówno w słodkim, jak i wytrawnym towarzystwie. Nawet pełnoziarnista mąka gryczana jest bardzo drobno mielona, dzięki czemu ciasta pięknie na niej wyrastają.

Ciasto marchewkowe powszechnie uważane jest za zdrowe. Zazwyczaj przesądza o tym sam pierwiastek warzywny – wygrywa ono w końcu z brownie czy sernikiem, które z pewnością nie kryją w sobie porcji surówki. Jednak mimo tej przewagi nie jest zawsze pełnowartościowym deserem. Zdarza się, że więcej niż marchewki jest w nim białej mąki i cukru. Od takiego rarytasu należy uciekać – najlepiej prosto w ramiona zdrowego gryczanego ciasta marchewkowego. Gwarantuję, że z nim święta będą wyjątkowe!

Ciasto marchewkowe dla cukrzyka – dozwolony deser

Osoby chorujące na cukrzycę muszą bardzo uważać na to, co jedzą – a dotyczy to zwłaszcza deserów. Mitem jest, że diabetycy nie mogą jeść słodkości – a idealnym na to dowodem jest ciasto marchewkowe. Dla cukrzyca to opcja idealna – takie ciasto można jeść bez obaw o niekorzystne zmiany w poziomie glukozy we krwi. Mąka gryczana cechuje się niskim indeksem glikemicznym, a ciasto marchewkowe zawiera niewiele cukru. Dzięki zawartości marchwi i bakalii, ciasto marchewkowe dostarcza sporo błonnika. Wszystko to sprawia, że skuszenie się na kawałek ciasta marchewkowego nie wpłynie negatywnie na poziom glukozy we krwi.

Przepis na ciasto marchewkowe z kremem i płatkami róży

zdrowe ciasto marchewkowe z maka gryczana przepis

Zdjęcie: Marianna | Coutellerie

Jeśli chcesz urozmaicić świąteczne menu i przygotować ciasto marchewkowe, przepis znajdziesz poniżej.

Składniki na ciasto marchewkowe (na tort w tortownicy o średnicy 16–18 cm czyli 8–10 porcji):

  • 3 jajka
  • 100–120 g drobnego, nierafinowanego cukru trzcinowego
  • 170 ml oleju roślinnego, np. z pestek winogron lub ryżowego
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego lub z białego wina
  •  170 g pełnoziarnistej mąki gryczanej
  • 70 g jasnej mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka suszonego imbiru
  • 1 płaska łyżeczka  cynamonu
  • niepełna łyżeczka soli
  • 40 g suszonej żurawiny
  • 40 g orzechów laskowych, posiekanych na duże kawałki
  • 150 g marchewki, startej na drobnych oczkach (2 duże lub 3 średnie sztuki)

Przepis na krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g ricotty
  • 80 ml niepasteryzowanej śmietany kremówki
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub ziarenka z 1 laski wanilii
  • pół łyżeczki soli
  • 3–4 łyżki cukru pudru
  • suszone płatki róży do dekoracji

Przygotuj tortownicę o średnicy 16–18 cm. Dno wyłóż papierem, a boki posmaruj masłem lub odrobiną oleju. Piekarnik rozgrzej do 160 stopni.

Na najwyższych obrotach ubij jajka z cukrem. Kiedy masa będzie puszysta, dodaj olej i ocet i ubijaj jeszcze chwilę. W innym dużym naczyniu połącz suche składniki – obie mąki, proszek do pieczenia, sodę, imbir, cynamon i sól. Dokładnie wymieszaj, w międzyczasie dorzucając także bakalie.

Wlej mokre składniki do miski z suchymi. Dodaj startą marchewkę i wszystko razem wymieszaj szpatułką, starając się, aby proces trwał jak najkrócej. Im mniej ruchów na tym etapie, tym lepiej urośnie nam ciasto! Przelej masę do formy i piecz 40–50 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu przestudź ciasto przez 10 minut w formie, a następnie wyjmij je i połóż do góry nogami. Dzięki temu wybrzuszony wierzch się spłaszczy, nie będzie więc konieczności odcinania go, aby otrzymać płaski tort. Zostaw do całkowitego ostygnięcia, a następnie długim nożem z piłką przekrój na trzy równe blaty.

W międzyczasie przygotuj krem. Do dużej miski włóż mascarpone i ubijaj przez kilka minut, aż lekko się napowietrzy. Następnie dodaj ricottę, śmietankę, ekstrakt waniliowy oraz sól i dalej ubijaj, aż składniki utworzą gładką masę. Łyżka po łyżce dodawaj cukier puder, aż krem będzie wystarczająco słodki. Ubijaj jeszcze chwilę, aż krem się usztywni.

Spodni blat ciasta ułóż na obrotowej tacy, jeśli taką posiadasz. Będzie ci łatwiej rozprowadzać krem na jego brzegach. Jeśli nie masz tacy, ułóż spód od razu na paterze. Na pierwszy blat wyłóż około ¼ kremu z miski, równo rozprowadź i przykryj kolejnym blatem. Powtórz czynność, kolejną warstwę kremu przykryj wierzchnim blatem i na górze oraz bokach rozprowadź pozostały krem. Wierzch udekoruj suszonymi płatkami róży. Tort można podawać od razu, ale najlepiej kroi się oraz smakuje po schłodzeniu – w miarę możliwości odstaw go na kilka godzin do lodówki.


Marianna –  przyszła historyczka sztuki, kucharka na etacie i w czasie wolnym. Kocha jeść, ale oprócz zawartości talerza interesuje ją to, czego na nim nie widać – autor, historia, przepis, składnik, towarzystwo przy stole. Ma słabość do wszystkiego co francuskie. Wrażeniami dzieli się na blogu, który mógłby nazywać się Sztućce – ale że sprawy mają się tak, nie inaczej – jest Coutellerie

Wegańska śmietana

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Lody wegańskie

Wegańskie lody. Sprawdź te 3 przepisy idealne na lato

Kasza jaglana z granatem

Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób – pyszną jaglankę z granatem

Jajecznica w nowej odsłonie. Spróbujcie!

Pstrąg tęczowy łososiowy – właściwości i przepisy

Omlet fit – przepis na zdrowy omlet z bananem

Bruschetta z truskawkami. Idealny sposób, aby dobrze rozpocząć dzień!

Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia

Miksujemy: koktajl na dobrą pamięć

Miksujemy: letni koktajl truskawkowo-malinowy na dobrą pamięć

Nie marnuj potencjału truskawek! Jedz je z szypułkami

Wyrzucasz szypułki z truskawek? Nie rób tego! Są źródłem cennych składników

Idealny na upał: napój herbaciany. Nawilży, schłodzi ciało i nasyci

Chia fresca - lemoniada z nasionami chia

Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl. Zafunduj sobie moc witamin na śniadanie!

Zupa pieczarkowa – wersja śniadaniowa

Omlet bez mąki z warzywami

Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie

Przepis na sałatkę z botwiny i sera koziego. Jest bardzo prosta i bardzo smaczna

Bananowe lody

Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie

Tofu

Jak zrobić tofu w domu? Potrzebujesz dosłownie trzech składników

Wiosenne tagliatelle ze szparagów

Zielony koktajl z liśćmi rzodkiewki

Wiosenna zupa rzodkiewkowa - przepis na zdrowe i smaczne danie / Olimpia Davies

Wiosenna zupa rzodkiewkowa – przepis na zdrowe i smaczne danie

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu. Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać na wiele sposobów

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 przepisów dla miłośników awokado

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie