Dynia – królowa jesieni. Dlaczego warto po nią sięgać?
Dynia – któż z nas nie lubi tej pomarańczowej, jesiennej damy? Królowa Halloween już powoli gości na naszych stołach i zaszczyca nas nie tylko swoim smakiem, ale i wieloma walorami zdrowotnymi. Jakimi? Odpowiadają eksperci z bloga „Czytamy Etykiety”.
Dynia pochodzi z Ameryki Środkowej. Do Europy przybyła na statkach Kolumba. Szybko zdobyła popularność, dzięki legendzie, że spożywanie jej pestek doda panom wigoru w łóżku. Wieść ta prawdopodobnie dotarła do nas z Meksyku, jednak jest w niej szczypta prawdy. Dynia bowiem zawiera cynk, który reguluje pracę układu krążenia, chroni prostatę i poprawia sprawność seksualną.
Obecnie dynia ma tak wiele odmian i zastosowań, że trudno wszystkie wymienić. Zaczynając od zupy i deseru, kończąc na lampionie na Halloween. Co najlepsze, ta ognista pyszność ma także mnóstwo właściwości zdrowotnych. Jakich? Pod lupę wzięli ją eksperci z bloga „Czytamy Etykiety” i wymienili te najważniejsze.
Dynia i jej właściwości zdrowotne
Eksperci z „Czytamy Etykiety” udostępnili na swoim profilu na Instagramie grafikę, wymieniając najważniejsze właściwości dyni. I tak czytamy:
1.Stanowi źródło karotenów, które neutralizują wolne rodniki, wykazując tym samym działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.
2. Zawiera składniki mineralne i witaminy, które wspierają nasz układ odpornościowy.
3. Jest bogata zwłaszcza w witaminę A, która korzystnie oddziałuje na wzrok i wygląd skóry.
4. Źródło błonnika, który m.in. wspomaga trawienie.
5. Zawiera sporo witamin – zarówno rozpuszczalnych w tłuszczach (A, E i K) i rozpuszczalnych w wodzie – tj. witamina C i witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy).
6. Świetnie działa na skórę – witaminy A, E oraz C skutecznie walczą z objawami starzenia.
7. Pestki dyni są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz cynku.
8. Olej z nasion dyni zawiera liczne substancje bioaktywne wykazujące prozdrowotne działanie na organizm człowieka.
To jednak nie koniec właściwości zdrowotnych dyni. Bogata jest także w potas, wapń, magnez, żelazo oraz fosfor, zawiera witaminy z grupy B, A, C, E, K, a także sporo błonnika. Jest niskokaloryczna, lekkostrawna, przyspiesza przemianę materii. Reguluje poziom cholesterolu i glukozy we krwi. Oprócz tego ma dobry wpływ na serce, wątrobę i nerki.
RozwińZachęceni? My już nie możemy się doczekać!
Polecamy
Wygląda jak brokuł, w smaku jest dziką krzyżówką trzech warzyw. Bimi dostępne już w polskich sklepach
Dieta dla dziecka. Co powinno znaleźć się w diecie maluchów?
Pierwsza ofiara śmiertelna epidemii E. coli w Wielkiej Brytanii. Źródłem zakażenia były liście sałaty w pakowanych kanapkach
Zucchiolo – nowe warzywo na polskim rynku. Wygląda jak dynia, ale tak nie smakuje
się ten artykuł?