HelloZdrowie

Dodatki E to sama chemia? Dietetyczka wyjaśnia, jak jest naprawdę

Makaron instant / Miguel Andrade Unsplash

„Sama chemia”, „Zamach na nasze zdrowie”, „Tylko niektóre są bezpieczne dla człowieka” – takimi słowami najczęściej określa się dodatki E. „Temat dodatków do żywności to temat kontrowersyjny. Uważa się je za przyczynę wszystkich chorób tego świata” – wyjaśnia Anna Reguła, dietetyczka. Czy to jednak prawda?

Dodatki do żywności

Robiąc zakupy, zwracasz uwagę na skład produktów? Widzisz dodatek „E” w składzie, więc odkładasz artykuł na półkę? Robiąc tak, popełniasz błąd. Nie wszystkie dodatki do żywności są szkodliwe dla twojego zdrowia. Ten temat podjęła dietetyczka Anna Reguła, autorka profilu „Niekoniecznie dietetycznie” na Instagramie.

„Temat dodatków do żywności to temat kontrowersyjny. Uważa się je za przyczynę wszystkich chorób tego świata. Dodatki do żywności w dopuszczalnych dawkach są jednak bezpieczne, a za nasz zły stan zdrowia odpowiada zazwyczaj nadmiar cukru, tłuszczów nasyconych, soli, niedobór błonnika, warzyw, owoców, bazowanie na żywności wysokoprzetworzonej i brak aktywności fizycznej” – wyjaśnia Anna Reguła na swoim profilu na Instagramie.

Dodatki „E” – jak jest naprawdę?

Dietetyczka wyjaśnia także, że:

  • wszystkie numery „E” w dopuszczalnych dawkach są bezpieczne, jednak czujność należy zachować w przypadku alergików oraz najmłodszych;
  • nie trzeba bać się dodatków do żywności, bo ich stosowanie jest regulowane prawem żywnościowym i kontrolowane przez urzędową kontrolę żywności;
  • aby spożywać ich jak najmniej, staraj się opierać swój jadłospis na żywności nieprzetworzonej.

Anna Reguła

Anna Reguła to dyplomowana dietetyczka prowadząca w mediach społecznościowych profil pod nazwą „niekoniecznie_dietetycznie”. Zajmuje się układaniem planów dietetycznych oraz prowadzeniem szkoleń z zakresu odżywiania. Jej konto na Instagramie obserwuje ponad 200 tys. osób. Ekspertka wydała też książkę „Ach ten cukier”, w której wyjaśnia zgubną rolę cukru w naszym życiu.

Zobacz także

Zainteresują cię również:

Nie tylko pielęgnacja ma znaczenie dla skóry! Poznaj żywność, która pomoże ją oczyścić

Czego nie jeść w trakcie miesiączki, by nie nasilać bólu brzucha? Wyjaśniają dietetyczki

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

Co zrobić z resztkami po świętach? Znana blogerka zdradza sprawdzone patenty

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowszą wersję czekolady?

10 patentów na zdrowe święta. Wypróbuj i zapomnij o dodatkowych kilogramach!

Jadalne prezenty. Pyszne propozycje do wyboru

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

„Jedzenie jest jak plaster na trudne emocje i jednocześnie jest najczęściej nadużywanym środkiem uspokajającym”

Kontempluj każdy kęs! Jaki ma związek jedzenie z medytacją?

Slow food – co to jest? Jak wdrożyć je w życie? Porady

5 dobrych konserwantów. Ich nie musisz unikać

Chleb tostowy – kalorie, skład. Czy chleb tostowy jest zdrowy?

Paluszki – kalorie, węglowodany. Czy paluszki są zdrowe?

Jedzenie, które najczęściej powoduje zatrucia. Lepiej na nie uważaj

Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże

Sezon na grzyby właśnie się rozpoczyna. Można je mrozić?

Emocje mogą mieć ścisły związek z tym, na co w danym momencie mamy apetyt

Zawsze robisz za dużo naleśników? Sprawdź, czy możesz je zamrozić

Często jesz biały ryż? Zobacz, jak wpływa na twoje zdrowie

Chcesz odżywić skórę? Sięgnij po te pokarmy

Wciąż masz zapasy jedzenia? Zobacz, jak długo możesz je przechowywać i jak je wykorzystać

Upadło na ziemię! Czy można to zjeść?