Dlaczego warto jeść kaszę jaglaną? Odpowiadamy!
![unsplash.com](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2019/09/jo-sonn-m-tzzd5z720-unsplash-1140x570.jpg)
się ten artykuł?
Co najczęściej ląduje u ciebie na obiadowym talerzu? Makaron, ziemniaki, ryż, kasza gryczana…? Swoim domownikom raz na jakiś czas zacznij serwować kaszę jaglaną. Jest smaczna i zdrowa – i to nawet nie wiesz jak bardzo! „Ciągle nie jest to produkt należycie doceniony” – pisze „Zielenina”, blogerka znana z warsztatów, na których uczy jak zdrowo jeść. Czas to zmienić.
Skończyły się czasy, gdy na stole codziennie czekał dwudaniowy obiad z mięsem i ziemniakami w roli głównej. Współczesne kobiety (i mężczyźni!) wybierają raczej szybkie, jednogarnkowe potrawy z dużą ilością warzyw. Często sięgamy też po makaron i ryż. I (niestety) zapominamy o królowej kasz – kaszy jaglanej!
Nie popełniajmy już tego błędu. Do przyrządzania potraw z tym bezglutenowym przysmakiem zachęca Magda, autorka bloga „Zielenina Cooking”.
Kasza jaglana – dlaczego warto?
Rozwiń„Pamiętam, jak jeszcze kilka lat temu, gdy prowadziłam warsztaty kulinarne kasza jaglana była praktycznie nieznana. Oczywiście na przestrzeni tych kilku lat bardzo się to zmieniło i teraz się to właściwie nie zdarza, ale ciągle nie jest to produkt należycie doceniony.
Przede wszystkim kasza jaglana to nasz, lokalny produkt. Jest robiona z prosa – bezglutenowego zboża, które w celu otrzymania kaszy jest obłuskiwane.
Jaglanka nie zawiera glutenu, jest świetnym źródłem białka, osusza organizm, jest też jedną z niewielu kasz zasadotwórczych. ta ostatnia cecha ma bardzo duże znaczenie w diecie bogatej w mięso i nabiał, które bardzo zakwaszają organizm, co obciąża układ trawienia i nerki” – pisze Magda, czyli Zielenina.„Jagły zawierają krzemionkę, która jest budulcem włosów, skóry i paznokci, a także wspiera mineralizację kości. Kasza jaglana ma witaminy z grupy B, lecytynę i witaminę E – te dwie ostatnie mają doskonały wpływ na pamięć i koncentrację! Jest lekkostrawna, ma właściwości nie tylko odżywcze, ale wręcz lecznicze. Można ją jeść na słodko i na wytrawnie” – dodaje blogerka.
Kasza jaglana – nie dla wszystkich
Niestety, z zalet kaszy jaglanej nie mogą korzystać wszyscy. Po pierwsze – jest kaloryczna (350 kcal/100 gram), więc nie nadaje się do spożywania na diecie odchudzającej. Po drugie – ma wysoki indeks glikemiczny (71 IG po ugotowaniu), więc nie jest wskazana osobom z cukrzycą.
W kaszy jaglanej znajdują się też związki, które zaburzają metabolizowanie się jodu. Z tego powodu tego rodzaju kaszy powinny unikać kobiety zmagające się z chorobami tarczycy.
Nie oznacza to jednak, że osoby z wyżej wymienionych grup powinny zrezygnować z kaszy jaglanej całkowicie. Spożyta raz na jakiś czas na pewno nie zaszkodzi!
Polecamy
![Agnieszka Piskała-Topczewska - Hello Zdrowie](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2024/07/piskala-850x425.jpg)
„Niedobór wapnia w diecie może mieć wpływ także na nasz nastrój…”. O ważnej roli wapnia dla organizmu, szczególnie w okresie ciąży, rozmawiamy z dietetyczką, specjalistką do spraw żywienia Agnieszką Piskałą-Topczewską
![Zucchiolo to nowe warzywo, które wyglądem przypomina dynię, a w smaku jest połączeniem cukinii i ogórka](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2024/06/zucchiolo-nowe-warzywo-hello-zdrowie-850x401.jpg)
Zucchiolo – nowe warzywo na polskim rynku. Wygląda jak dynia, ale tak nie smakuje
![Ostropest plamisty](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2019/08/ostropest-plamisty-850x569.jpg)
Na co pomaga ostropest plamisty i jak go stosować?
![Skąd bierze się efekt jo-jo? Co zrobić, by go uniknąć?](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2019/01/adobestock_179840491-kopia-850x563.jpg)