Przejdź do treści

Dlaczego najtrudniej jest zrzucić kilka ostatnich kilogramów? Naukowcy mają odpowiedź

Dlaczego najtrudniej jest zrzucić kilka ostatnich kilogramów? Naukowcy mają odpowiedź Istock,com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska
Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska
Wiecznie jesteś głodna? Sprawdź, jak łatwo sobie z tym poradzić
6 rzeczy, które spowalniają metabolizm
Martwi cię słaba przemiana materii? Oto, co może być przyczyną
Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!
Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł

Ćwiczysz regularnie, szczegółowo wyliczasz kalorie i rezygnujesz ze słodyczy, a kilogramy mimo to nie znikają. Po doskonałym starcie odchudzania i stracie kilogramów czułaś się świetnie, a teraz zaczynasz wątpić w sens robienia czegoś więcej. Nie od dzisiaj jednak wiadomo, że ostatnie kilogramy najtrudniej zgubić. Naukowcy mają rozwiązanie tego problemu.

Dlaczego przestajesz chudnąć?

Proces odchudzania zajmuje dużo czasu, spalenie tkanki tłuszczowej nie przychodzi z dnia na dzień, tak samo jak z dnia na dzień nie tyjemy. Sumienne trzymanie się diety oraz nieunikanie aktywności fizycznej dają jednak w końcu efekty, a waga zaczyna lecieć w dół. W pewnym momencie możesz jednak przestać chudnąć. Z czym to jest związane?

dieta

Dwójka winowajców

Są dwa główne powody, dla których przestajesz tracić wagę:

  1. Twój metabolizm się zmienia

Twój organizm zaczyna po prostu potrzebować mniej kalorii do funkcjonowania – im mniej ważysz, tym mniej energii twoje ciało musi zużyć do utrzymania funkcjonowania wszystkich organów.

O ile w związku z odchudzaniem zmienia się zapotrzebowanie kaloryczne? Najlepiej pokazać to na przykładzie. Mężczyzna w wieku 45 lat, który ma 175 cm wzrostu i waży 90 kilogramów potrzebuje 3200 kcal dziennie. Żeby w ciągu pół roku zrzucić 15 kilogramów, musi on przejść na dietę, która zapewni mu 2270 kcal dziennie. Dopiero wtedy będzie miał ujemny bilans kaloryczny i jego organizm będzie spalał tłuszcz. Spadek nie będzie jednak cały czas taki sam – w pierwszych miesiącach będzie tracił około 2,6 kilograma, ale już ostatniego miesiąca będzie to 1,8 kilograma. Kiedy osiągnie on idealną wagę ciała, musi przejść na dietę 2780 kcal, żeby wagę utrzymać. Gdyby chciał schudnąć więcej, to musiałby jeszcze bardziej ograniczyć kalorie.

  1. Po schudnięciu zwiększa się apetyt

Inną przyczyną, dla której przy odchudzaniu możemy mieć problemy ze zrzuceniem ostatnich kilogramów, jest to, że zwiększa się nasz apetyt. Jest to związane z leptyną, hormonem odpowiedzialnym za gospodarkę tłuszczową organizmu. Nasze ciała to skomplikowany system zależności i kiedy mamy w ciele mało tłuszczu, organizm czuje, że musimy zacząć go odkładać “na gorsze czasy”. Leptyna działa na mózg i sprawia, że odczuwamy częściej głód.

W krótkiej perspektywie możesz nie zdawać sobie sprawy z tego, że zjadasz coraz więcej kalorii, ale z czasem na pewno zauważysz negatywne efekty. Nie zapominaj o tym, że sięganie nawet po zdrowe przekąski nie ujdzie ci na sucho. Zdrowe przekąski też bywają mocno kaloryczne i powinny być jedzone z rozwagą.

dieta

Jak ograniczyć apetyt i chudnąć?

Chcesz zrzucić ostatnie kilogramy i chudnąć dalej bez głodowania? Mamy dla ciebie kilka sposobów:

  • Jedz, aż poczujesz się pełna – nie przejadaj się, nie jedz do oporu, ale tylko tyle, aby zabić uczucie głodu. Badania pokazują, że jesteśmy w stanie zjadać o wiele więcej kalorii, niż potrzebujemy. Staraj się to kontrolować.
  • Wybieraj pokarmy bogate w błonnik – owoce, warzywa oraz pełnoziarniste wypieki są bogate w błonnik i warto je jeść. Błonnik wypełnia twój żołądek i daje uczucie pełności na dłużej, łatwiej będzie więc walczyć z podjadaniem. Możesz do swojej diety włączyć także błonnik w formie suplementów.
  • Wybieraj objętość, a nie kalorie. To prosty trik, który pozwoli ci się najeść, bez zjadania setek kalorii. Jedzenie takie jak na przykład pizza ma około 280 kcal na 100 gramów, ciasteczka około 500 kcal na 100 gramów, a sałata tylko 14 kcal! 100 gramów sałaty ma też o wiele większą objętość, niż 100 gramów pizzy. Nie musisz oczywiście ograniczać się do jedzenia samej sałaty. Dorzuć do swojego jadłospisu warzywa i owoce, wybieraj lżejsze wersje posiłków.

Kiedy twoja waga stoi w miejscu, przede wszystkim zacznij się więcej ruszać. Aktywność fizyczna jest doskonałym sposobem na to, aby spalić więcej kalorii i podkręcić metabolizm.

 

Źródło: sciencealert

Pierwsze suplementy od kobiet dla kobiet

Poznaj WIMIN

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

pączki

Tłusty czwartek. Jak zjeść pączka i nie przytyć? Ile pączek ma kalorii?

Drink z brokatem

Jak uleczyć sylwestrowego kaca? Lekarka zdradza sprawdzone patenty

Jedz grzyby w święta. „Przekonanie, że są pozbawione wartości odżywczych, to mit” – mówi dietetyczka

Jak kupować mleko? Wyjaśniamy, na co zwracać uwagę, gdy chcemy kupić to najlepsze

Z czego wynika myślenie, że „jesz za mało i przez to nie chudniesz”? Odpowiada Jakub Chwiłkowski

Z czego wynika myślenie, że „jesz za mało i przez to nie chudniesz”? Odpowiada Jakub Chwiłkowski

L-karnityna

L-karnityna – rola w organizmie, niedobór, suplementacja

Tuczące napoje gazowane i energetyczne – mit czy fakt?

20 rzeczy, przez które nie możesz schudnąć

Kobieta z drinkiem

Czy alkohol ścina białka mięśniowe i hamuje odchudzanie? Najpopularniejsze mity obala dietetyk Radosław Smolik

“Przejmij kontrolę nad swoim ciałem, a przejmiesz kontrolę nad swoim życiem”. Psychodietetyczka tłumaczy, dlaczego hasło Ewy Chodakowskiej jest fatalne

Psychodietetyczka tłumaczy, dlaczego „motywujące” hasła Ewy Chodakowskiej są fatalne

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Psychodietetyczka Małgorzata Akkus wyjaśnia, dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne i dlaczego warto zacząć jeść intuicyjnie

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Małgorzata Akkus tłumaczy, jak jeść intuicyjnie i dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne

Szczupła kobieta

Dieta norweska, czyli monotonny jadłospis, efekt na chwilę i skutki uboczne

Kobieta po 40-tce

10 produktów, po które warto sięgać, gdy jesteś po 40-tce

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

Dieta dla serca? Zobacz, których produktów lepiej unikać

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

Lubisz dietetyczną colę? Może lepiej wymienić ją na inny napój?

Suplementy diety a witaminy i minerały. Czym się różnią?

Lubisz winogrona? Sprawdź, czy możesz je jeść razem z pestkami

Jedzenie, które najczęściej powoduje zatrucia. Lepiej na nie uważaj

Lubisz smoothie? Co się dzieje, gdy pijesz je codziennie?

Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże

Lubisz cytrusy? To super! Poznaj ich pięć zalet

Zwróć uwagę na te sygnały. Może się okazać, że nie tolerujesz glutenu

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

5 największych kuchennych mitów