4 min.
Dlaczego najtrudniej jest zrzucić kilka ostatnich kilogramów? Naukowcy mają odpowiedź

Dlaczego najtrudniej jest zrzucić kilka ostatnich kilogramów? Naukowcy mają odpowiedź Istock,com
01.07.2022
7 zasad grillowania dobrych dla wątroby
28.06.2022
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
27.06.2022
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
26.06.2022
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
26.06.2022
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia
Ćwiczysz regularnie, szczegółowo wyliczasz kalorie i rezygnujesz ze słodyczy, a kilogramy mimo to nie znikają. Po doskonałym starcie odchudzania i stracie kilogramów czułaś się świetnie, a teraz zaczynasz wątpić w sens robienia czegoś więcej. Nie od dzisiaj jednak wiadomo, że ostatnie kilogramy najtrudniej zgubić. Naukowcy mają rozwiązanie tego problemu.
Dlaczego przestajesz chudnąć?
Proces odchudzania zajmuje dużo czasu, spalenie tkanki tłuszczowej nie przychodzi z dnia na dzień, tak samo jak z dnia na dzień nie tyjemy. Sumienne trzymanie się diety oraz nieunikanie aktywności fizycznej dają jednak w końcu efekty, a waga zaczyna lecieć w dół. W pewnym momencie możesz jednak przestać chudnąć. Z czym to jest związane?
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Dwójka winowajców
Są dwa główne powody, dla których przestajesz tracić wagę:
- Twój metabolizm się zmienia
Twój organizm zaczyna po prostu potrzebować mniej kalorii do funkcjonowania – im mniej ważysz, tym mniej energii twoje ciało musi zużyć do utrzymania funkcjonowania wszystkich organów.
O ile w związku z odchudzaniem zmienia się zapotrzebowanie kaloryczne? Najlepiej pokazać to na przykładzie. Mężczyzna w wieku 45 lat, który ma 175 cm wzrostu i waży 90 kilogramów potrzebuje 3200 kcal dziennie. Żeby w ciągu pół roku zrzucić 15 kilogramów, musi on przejść na dietę, która zapewni mu 2270 kcal dziennie. Dopiero wtedy będzie miał ujemny bilans kaloryczny i jego organizm będzie spalał tłuszcz. Spadek nie będzie jednak cały czas taki sam – w pierwszych miesiącach będzie tracił około 2,6 kilograma, ale już ostatniego miesiąca będzie to 1,8 kilograma. Kiedy osiągnie on idealną wagę ciała, musi przejść na dietę 2780 kcal, żeby wagę utrzymać. Gdyby chciał schudnąć więcej, to musiałby jeszcze bardziej ograniczyć kalorie.
- Po schudnięciu zwiększa się apetyt
Inną przyczyną, dla której przy odchudzaniu możemy mieć problemy ze zrzuceniem ostatnich kilogramów, jest to, że zwiększa się nasz apetyt. Jest to związane z leptyną, hormonem odpowiedzialnym za gospodarkę tłuszczową organizmu. Nasze ciała to skomplikowany system zależności i kiedy mamy w ciele mało tłuszczu, organizm czuje, że musimy zacząć go odkładać “na gorsze czasy”. Leptyna działa na mózg i sprawia, że odczuwamy częściej głód.
W krótkiej perspektywie możesz nie zdawać sobie sprawy z tego, że zjadasz coraz więcej kalorii, ale z czasem na pewno zauważysz negatywne efekty. Nie zapominaj o tym, że sięganie nawet po zdrowe przekąski nie ujdzie ci na sucho. Zdrowe przekąski też bywają mocno kaloryczne i powinny być jedzone z rozwagą.
Jak ograniczyć apetyt i chudnąć?
Chcesz zrzucić ostatnie kilogramy i chudnąć dalej bez głodowania? Mamy dla ciebie kilka sposobów:
- Jedz, aż poczujesz się pełna – nie przejadaj się, nie jedz do oporu, ale tylko tyle, aby zabić uczucie głodu. Badania pokazują, że jesteśmy w stanie zjadać o wiele więcej kalorii, niż potrzebujemy. Staraj się to kontrolować.
- Wybieraj pokarmy bogate w błonnik – owoce, warzywa oraz pełnoziarniste wypieki są bogate w błonnik i warto je jeść. Błonnik wypełnia twój żołądek i daje uczucie pełności na dłużej, łatwiej będzie więc walczyć z podjadaniem. Możesz do swojej diety włączyć także błonnik w formie suplementów.
- Wybieraj objętość, a nie kalorie. To prosty trik, który pozwoli ci się najeść, bez zjadania setek kalorii. Jedzenie takie jak na przykład pizza ma około 280 kcal na 100 gramów, ciasteczka około 500 kcal na 100 gramów, a sałata tylko 14 kcal! 100 gramów sałaty ma też o wiele większą objętość, niż 100 gramów pizzy. Nie musisz oczywiście ograniczać się do jedzenia samej sałaty. Dorzuć do swojego jadłospisu warzywa i owoce, wybieraj lżejsze wersje posiłków.
Kiedy twoja waga stoi w miejscu, przede wszystkim zacznij się więcej ruszać. Aktywność fizyczna jest doskonałym sposobem na to, aby spalić więcej kalorii i podkręcić metabolizm.
Źródło: sciencealert
Poleć ten artykuł koleżankom
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

16.06.2022
Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka”

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022
Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

12.04.2022