Przejdź do treści

Dlaczego najtrudniej jest zrzucić kilka ostatnich kilogramów? Naukowcy mają odpowiedź

Dlaczego najtrudniej jest zrzucić kilka ostatnich kilogramów? Naukowcy mają odpowiedź Istock,com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Ćwiczysz regularnie, szczegółowo wyliczasz kalorie i rezygnujesz ze słodyczy, a kilogramy mimo to nie znikają. Po doskonałym starcie odchudzania i stracie kilogramów czułaś się świetnie, a teraz zaczynasz wątpić w sens robienia czegoś więcej. Nie od dzisiaj jednak wiadomo, że ostatnie kilogramy najtrudniej zgubić. Naukowcy mają rozwiązanie tego problemu.

Dlaczego przestajesz chudnąć?

Proces odchudzania zajmuje dużo czasu, spalenie tkanki tłuszczowej nie przychodzi z dnia na dzień, tak samo jak z dnia na dzień nie tyjemy. Sumienne trzymanie się diety oraz nieunikanie aktywności fizycznej dają jednak w końcu efekty, a waga zaczyna lecieć w dół. W pewnym momencie możesz jednak przestać chudnąć. Z czym to jest związane?

dieta

Dwójka winowajców

Są dwa główne powody, dla których przestajesz tracić wagę:

  1. Twój metabolizm się zmienia

Twój organizm zaczyna po prostu potrzebować mniej kalorii do funkcjonowania – im mniej ważysz, tym mniej energii twoje ciało musi zużyć do utrzymania funkcjonowania wszystkich organów.

O ile w związku z odchudzaniem zmienia się zapotrzebowanie kaloryczne? Najlepiej pokazać to na przykładzie. Mężczyzna w wieku 45 lat, który ma 175 cm wzrostu i waży 90 kilogramów potrzebuje 3200 kcal dziennie. Żeby w ciągu pół roku zrzucić 15 kilogramów, musi on przejść na dietę, która zapewni mu 2270 kcal dziennie. Dopiero wtedy będzie miał ujemny bilans kaloryczny i jego organizm będzie spalał tłuszcz. Spadek nie będzie jednak cały czas taki sam – w pierwszych miesiącach będzie tracił około 2,6 kilograma, ale już ostatniego miesiąca będzie to 1,8 kilograma. Kiedy osiągnie on idealną wagę ciała, musi przejść na dietę 2780 kcal, żeby wagę utrzymać. Gdyby chciał schudnąć więcej, to musiałby jeszcze bardziej ograniczyć kalorie.

  1. Po schudnięciu zwiększa się apetyt

Inną przyczyną, dla której przy odchudzaniu możemy mieć problemy ze zrzuceniem ostatnich kilogramów, jest to, że zwiększa się nasz apetyt. Jest to związane z leptyną, hormonem odpowiedzialnym za gospodarkę tłuszczową organizmu. Nasze ciała to skomplikowany system zależności i kiedy mamy w ciele mało tłuszczu, organizm czuje, że musimy zacząć go odkładać “na gorsze czasy”. Leptyna działa na mózg i sprawia, że odczuwamy częściej głód.

W krótkiej perspektywie możesz nie zdawać sobie sprawy z tego, że zjadasz coraz więcej kalorii, ale z czasem na pewno zauważysz negatywne efekty. Nie zapominaj o tym, że sięganie nawet po zdrowe przekąski nie ujdzie ci na sucho. Zdrowe przekąski też bywają mocno kaloryczne i powinny być jedzone z rozwagą.

dieta

Jak ograniczyć apetyt i chudnąć?

Chcesz zrzucić ostatnie kilogramy i chudnąć dalej bez głodowania? Mamy dla ciebie kilka sposobów:

  • Jedz, aż poczujesz się pełna – nie przejadaj się, nie jedz do oporu, ale tylko tyle, aby zabić uczucie głodu. Badania pokazują, że jesteśmy w stanie zjadać o wiele więcej kalorii, niż potrzebujemy. Staraj się to kontrolować.
  • Wybieraj pokarmy bogate w błonnik – owoce, warzywa oraz pełnoziarniste wypieki są bogate w błonnik i warto je jeść. Błonnik wypełnia twój żołądek i daje uczucie pełności na dłużej, łatwiej będzie więc walczyć z podjadaniem. Możesz do swojej diety włączyć także błonnik w formie suplementów.
  • Wybieraj objętość, a nie kalorie. To prosty trik, który pozwoli ci się najeść, bez zjadania setek kalorii. Jedzenie takie jak na przykład pizza ma około 280 kcal na 100 gramów, ciasteczka około 500 kcal na 100 gramów, a sałata tylko 14 kcal! 100 gramów sałaty ma też o wiele większą objętość, niż 100 gramów pizzy. Nie musisz oczywiście ograniczać się do jedzenia samej sałaty. Dorzuć do swojego jadłospisu warzywa i owoce, wybieraj lżejsze wersje posiłków.

Kiedy twoja waga stoi w miejscu, przede wszystkim zacznij się więcej ruszać. Aktywność fizyczna jest doskonałym sposobem na to, aby spalić więcej kalorii i podkręcić metabolizm.

 

Źródło: sciencealert

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: