Przejdź do treści

Dieta ubogoresztkowa – kiedy trzeba ją zastosować?

Dieta ubogoresztkowa - co jeść? / istock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Czy dieta ma wpływ na naszą seksualność? Wyjaśnia dietetyczka Paulina Ihnatowicz
Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!
Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!
Jedzenie dobre dla mózgu
Elektrolity – sprawdź, czego jeszcze o nich nie wiesz
Prekoncepcja - czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska
Prekoncepcja – czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska

Dieta ubogoresztkowa, czyli niskobłonnikowa, zalecana jest w chorobach przewodu pokarmowego. Trzeba ją zastosować również przed kolonoskopią oraz po niektórych operacjach. Jakie są jej główne założenia? Które produkty można spożywać, a które są przeciwwskazane?

Osoby dorosłe, między 19. a 65. rokiem życia, powinny spożywać ok. 25 g błonnika na dobę. Jego odpowiednia podaż w diecie jest niezbędna dla utrzymania zdrowia. Błonnik (inaczej włókno pokarmowe) stymuluje procesy fermentacyjne w jelicie grubym, obniża poziom cholesterolu (ogólnego oraz „złej” frakcji LDL), redukuje poziom glukozy we krwi, a ponieważ na długo zapewnia uczucie sytości, jest pomocny w walce z nadwagą oraz otyłością.

Dostarczanie organizmowi błonnika korzystnie wpływa na rozwój pożądanej mikroflory bakteryjnej w jelicie grubym i ogranicza wchłanianie toksyn z pożywienia. Innymi słowy: błonnik działa jak miotełka, dzięki której pozbywamy się z organizmu tego, co zbędne. Jego spożywanie w odpowiedniej ilości może nam pomóc uchronić się przed takimi schorzeniami jak żylaki odbytu, polipy, uchyłki czy nowotwór jelita grubego.

Dieta ubogoresztkowa – dla kogo?

W niektórych przypadkach wskazane jest ograniczenie spożycia błonnika pokarmowego wraz z dietą. We wszelkich dolegliwościach przewodu pokarmowego takich jak: stany zapalne jelit, choroba Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, zapalenie uchyłków jelita grubego – kiedy należy żywić się w sposób oszczędzający jelito – zalecane jest stosowanie diety ubogoresztkowej, czyli o niskiej podaży błonnika. Jest to dieta lecznicza.

Dietę ubogoresztkową stosuje się przed kolonoskopią, która pozwala zbadać dolny odcinek przewodu pokarmowego. Może być też zalecana po skomplikowanych operacjach takich jak np. resekcja jelita oraz w przypadku ostrych schorzeń wątroby, trzustki, pęcherzyka żółciowego i w przebiegu kamicy żółciowej. Co warto podkreślić, nie narzuca się tutaj rutyny jej użycia, a przypadki zastosowania diety ubogoresztkowej są dostosowywane indywidualnie.

dojrzała smutna kobieta

Dieta ubogoresztkowa – główne założenia

W diecie ubogoresztkowej należy wybierać żywność przede wszystkim z grupy produktów zbożowych o niższej zawartości błonnika pokarmowego; powinno go być maksymalnie 10–25 g na dobę. Chcemy odciążyć jelita, jemy więc to, co nie pobudza ich do zbytniej aktywności. Im bardziej dokuczliwie dolegliwości ze strony układu pokarmowego (np. biegunki), tym błonnika w diecie powinno być mniej.

Dania muszą być lekkostrawne, niskotłuszczowe, dobrze wpływające na funkcjonowanie układu pokarmowego. Można podawać je w formie drobno krojonej czy miksowanej – są wtedy mniej obciążające dla pracy przewodu pokarmowego.

W diecie ubogoresztkowanej należy jeść regularnie, 5–6 posiłków dziennie, w porcjach, którym nie towarzyszy uczucie nadmiernej sytości – dzięki temu przewód pokarmowy nie będzie zbyt obciążony.

Bardzo ważna jest forma obróbki żywności. Żeby nie podrażniać przewodu pokarmowego, potrawy muszą być przygotowane na parze, duszone w wodzie, pieczone bez wcześniejszego obsmażania. Przeciwwskazane jest smażenie. Warzywa i owoce jedzone na surowo powinny być przetarte. Makarony powinny być ugotowane do pełnej miękkości (forma al dente może działać drażniąco na układ pokarmowy).

Zup nie należy zabielać czy zagęszczać zasmażką, można do nich ewentualnie dodać jogurt naturalny. Powinny być gotowane na lekkim wywarze jarzynowym (nie mięsnym).

Autorka książki "Nawracające infekcje"

Dieta ubogoresztkowa: produkty zalecane

  • pieczywo jasne (pszenny chleb, pszenne bułki), mąka pszenna, jasny makaron, kasza manna, kasza kuskus, czerstwe pieczywo, płatki ryżowe, ryż biały, kasza jęczmienna mazurska;
  • chudy twaróg, chude mleko, jogurt, maślanka, kefir, serek wiejski, serek homogenizowany odtłuszczony;
  • chude mięso: indyk, kurczak (bez skórki), królik, cielęcina, wołowina, chuda szynka drobiowa z indyka;
  • chude ryby: dorsz, sandacz, pstrąg, szczupak; sola, morszczuk, mintaj
  • masło, oliwa z oliwek, oleje roślinne (w umiarkowanych ilościach);
  • warzywa: marchew, seler, dynia, buraki, szpinak, sałata, ziemniaki (podawać w formie gotowanej);
  • owoce: banany, jabłka, morele, brzoskwinie (podawać w formie musów, przecierów, soków);
  • jajka ugotowane na miękko, jajecznica ugotowana na parze;
  • sucharki, wafle, chrupki;
  • kisiel, budyń (w ograniczonej ilości);
  • łagodne przyprawy: koperek, cynamon, natka pietruszki, wanilia, sok z cytryny, sól (w ograniczonej ilości);
  • herbata (lekkie napary), woda, rozcieńczone soki.

Dieta ubogoresztkowa: produkty przeciwwskazane

  • chleb pełnoziarnisty, żytni, razowy, mąka żytnia, makaron z pełnego ziarna, gruboziarniste kasze;
  • tłuste mięso: wieprzowina, kaczka, gęś, baranina, boczek, tłuste gatunki wędlin, kaszanka, pasztetowa, konserwy, kiełbasy;
  • tłusty twaróg i tłuste sery, tłuste mleko, śmietana, ser feta;
  • tłuste ryby: halibut, makrela, węgorz, łosoś, sum, konserwy rybne;
  • margaryna, słonina, smalec;
  • warzywa: kapusta, ogórki (w tym kiszone), warzywa strączkowe, cebula, rzodkiewka, kalafior, grzyby, placki, frytki i chipsy z ziemniaków;
  • owoce: czereśnie, wiśnie, figi, gruszki, winogrona, truskawki, kiwi, pomidory;
  • nasiona i orzechy: mak, sezam, pestki dyni, pestki słonecznika, migdały;
  • jajka na twardo, jajka sadzone, jajecznica gotowana na tłuszczu/maśle;
  • ciasta, kremy, torty, batoniki, cukierki;
  • ostre przyprawy: pieprz, chili, musztarda, czosnek i cebula w proszku;
  • dania typu fast food i instant;
  • alkohol, napoje gazowane, kawa, mocna herbata.

Jeżeli lekarz zaleci stosowanie diety ubogoresztkowej jako sposób żywienia na co dzień, na początku należy podawać marchwiankę, kleiki. Obserwujemy organizm. Jeśli nie pojawią się dolegliwości ze strony układu pokarmowego, do jadłospisu można wprowadzić chude mięso oraz ryby, tłuczone ziemniaki. Dopiero potem podaje się warzywa oraz owoce.

Należy również pamiętać, że dieta lekkostrawna/ubogoresztkowa jest przeznaczona do stosowania w okresach rekonwalescencji/w ostrych stanach chorobowych ze strony przewodu pokarmowego. Zbyt długotrwałe stosowanie takiej diety bez nadzoru dietetyka może sprzyjać niedoborom pokarmowym. Pewne odstępstwa od jej głównych przypadków pod opieką lekarza lub dietetyka są dozwolone, ale tylko wtedy, gdy dieta została dopasowana do potrzeb konkretnego pacjenta.

 


Konsultacja: dietetyk kliniczny Diana Wolańska-Buzalska, właścicielka poradni Food. Nutrition. Diet. Consulting

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Soki owocowe

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

Dieta przed ciążą. Kiedy zacząć? Wyjaśnia dietetyczka

Sałatka na talerzu

Jaka jest najlepsza dieta dla serca? Ukazał się coroczny raport U.S. News o najlepszych i najgorszych popularnych dietach

Jaglany detoks – oczyść swój organizm szybko i bezpiecznie

Nie masz czasu na zdrową dietę? Dietetyczka podpowiada, jak możesz sobie pomóc

insulinooporność

Dieta w insulinooporności

Ratunek dla słodyczożerców

Kobieta trzymająca talerz

Jesienna dieta na płodność. Dieta cud nie istnieje, ale kilka „małych cudów” możesz sama wprowadzić do swojego jadłospisu

Hanna Stolińska

Hanna Stolińska: badania potwierdzają znaczenie przeciwzapalnej diety w leczeniu endometriozy

Największe mity na temat insulinooporności. Dietetyczka Anna Reguła wyjaśnia, w co absolutnie nie powinniśmy wierzyć

Największe mity na temat insulinooporności. Dietetyczka Anna Reguła wyjaśnia, w co absolutnie nie powinnyśmy wierzyć

Dieta cukrzycowa – najważniejsze zasady układania jadłospisu

Dieta Cambridge

Dieta Cambridge – program odchudzania oparty na gotowych produktach

Japońska dieta wodna coraz bardziej popularna. Jej fenomen wyjaśnia dietetyczka

płaski brzuch

„Jaka dieta na taki brzuch?” Dietetyczka Anna Reguła obnaża manipulacje kolegów z branży na Instagramie

Kobieta z pizzą

Zakwaszenie organizmu. Fragment książki Hanny Stolińskiej, pt. „Zakłamane jedzenie”

Zakupy

„Dziecko ważące 15 kg przekracza dopuszczalną dzienną dawkę E476 (czyli polirycynooleinianu poliglicerolu) już po zjedzeniu 2 kostek czekolady” – mówi Katarzyna Rada, właścicielka serwisu Czytaj Skład

YouTuberka Natalia Szymaniec z duetu „Szparagi” schudła 35 kg. Teraz apeluje: taka dieta wymaga opieki lekarza

Emocje mogą mieć ścisły związek z tym, na co w danym momencie mamy apetyt

Ziarna pieprzu

Ostre jedzenie – jest zdrowe? Można jeść ostre jedzenie w ciąży?

7 pokarmów bogatych w minerały. Warto włączyć je do diety

Chcesz obniżyć cholesterol? Sięgnij po te produkty

Tendencja do tycia? Dietetyczka wyjaśnia, co tak naprawdę za tym stoi

Czy możemy uzależnić się od żywności? Dietetyk wyjaśnia

Zjedzenie pleśni - objawy. Czym grozi?

Zjedzenie pleśni – czym grozi? Objawy zatrucia pleśnią

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

5 największych kuchennych mitów

wieczorny drink

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

12 przepisów na sałatki wigilijne

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?