Przejdź do treści

Dieta ubogoresztkowa – kiedy trzeba ją zastosować?

Dieta ubogoresztkowa - co jeść? / istock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Pasta kanapkowa na zimne dni – z pieczonej papryki
Cykoria – właściwości, jak przyrządzić. Inulina z cykorii
Olej z pestek granatu – właściwości i przeciwwskazania
Zdrowe śniadanie do szkoły: bananowo-kakaowe muffinki i chrupiące marchewki
Zupa cebulowa to zimowy hit. Rozgrzej się jedną w wybranych przez nas wersji!

Dieta ubogoresztkowa, czyli niskobłonnikowa, zalecana jest w chorobach przewodu pokarmowego. Trzeba ją zastosować również przed kolonoskopią oraz po niektórych operacjach. Jakie są jej główne założenia? Które produkty można spożywać, a które są przeciwwskazane?

Osoby dorosłe, między 19. a 65. rokiem życia, powinny spożywać ok. 25 g błonnika na dobę. Jego odpowiednia podaż w diecie jest niezbędna dla utrzymania zdrowia. Błonnik (inaczej włókno pokarmowe) stymuluje procesy fermentacyjne w jelicie grubym, obniża poziom cholesterolu (ogólnego oraz „złej” frakcji LDL), redukuje poziom glukozy we krwi, a ponieważ na długo zapewnia uczucie sytości, jest pomocny w walce z nadwagą oraz otyłością.

Dostarczanie organizmowi błonnika korzystnie wpływa na rozwój pożądanej mikroflory bakteryjnej w jelicie grubym i ogranicza wchłanianie toksyn z pożywienia. Innymi słowy: błonnik działa jak miotełka, dzięki której pozbywamy się z organizmu tego, co zbędne. Jego spożywanie w odpowiedniej ilości może nam pomóc uchronić się przed takimi schorzeniami jak żylaki odbytu, polipy, uchyłki czy nowotwór jelita grubego.

Dieta ubogoresztkowa – dla kogo?

W niektórych przypadkach wskazane jest ograniczenie spożycia błonnika pokarmowego wraz z dietą. We wszelkich dolegliwościach przewodu pokarmowego takich jak: stany zapalne jelit, choroba Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, zapalenie uchyłków jelita grubego – kiedy należy żywić się w sposób oszczędzający jelito – zalecane jest stosowanie diety ubogoresztkowej, czyli o niskiej podaży błonnika. Jest to dieta lecznicza.

Dietę ubogoresztkową stosuje się przed kolonoskopią, która pozwala zbadać dolny odcinek przewodu pokarmowego. Może być też zalecana po skomplikowanych operacjach takich jak np. resekcja jelita oraz w przypadku ostrych schorzeń wątroby, trzustki, pęcherzyka żółciowego i w przebiegu kamicy żółciowej. Co warto podkreślić, nie narzuca się tutaj rutyny jej użycia, a przypadki zastosowania diety ubogoresztkowej są dostosowywane indywidualnie.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

dojrzała smutna kobieta

Dieta ubogoresztkowa – główne założenia

W diecie ubogoresztkowej należy wybierać żywność przede wszystkim z grupy produktów zbożowych o niższej zawartości błonnika pokarmowego; powinno go być maksymalnie 10–25 g na dobę. Chcemy odciążyć jelita, jemy więc to, co nie pobudza ich do zbytniej aktywności. Im bardziej dokuczliwie dolegliwości ze strony układu pokarmowego (np. biegunki), tym błonnika w diecie powinno być mniej.

Dania muszą być lekkostrawne, niskotłuszczowe, dobrze wpływające na funkcjonowanie układu pokarmowego. Można podawać je w formie drobno krojonej czy miksowanej – są wtedy mniej obciążające dla pracy przewodu pokarmowego.

W diecie ubogoresztkowanej należy jeść regularnie, 5–6 posiłków dziennie, w porcjach, którym nie towarzyszy uczucie nadmiernej sytości – dzięki temu przewód pokarmowy nie będzie zbyt obciążony.

Bardzo ważna jest forma obróbki żywności. Żeby nie podrażniać przewodu pokarmowego, potrawy muszą być przygotowane na parze, duszone w wodzie, pieczone bez wcześniejszego obsmażania. Przeciwwskazane jest smażenie. Warzywa i owoce jedzone na surowo powinny być przetarte. Makarony powinny być ugotowane do pełnej miękkości (forma al dente może działać drażniąco na układ pokarmowy).

Zup nie należy zabielać czy zagęszczać zasmażką, można do nich ewentualnie dodać jogurt naturalny. Powinny być gotowane na lekkim wywarze jarzynowym (nie mięsnym).

Autorka książki "Nawracające infekcje"

Dieta ubogoresztkowa: produkty zalecane

  • pieczywo jasne (pszenny chleb, pszenne bułki), mąka pszenna, jasny makaron, kasza manna, kasza kuskus, czerstwe pieczywo, płatki ryżowe, ryż biały, kasza jęczmienna mazurska;
  • chudy twaróg, chude mleko, jogurt, maślanka, kefir, serek wiejski, serek homogenizowany odtłuszczony;
  • chude mięso: indyk, kurczak (bez skórki), królik, cielęcina, wołowina, chuda szynka drobiowa z indyka;
  • chude ryby: dorsz, sandacz, pstrąg, szczupak; sola, morszczuk, mintaj
  • masło, oliwa z oliwek, oleje roślinne (w umiarkowanych ilościach);
  • warzywa: marchew, seler, dynia, buraki, szpinak, sałata, ziemniaki (podawać w formie gotowanej);
  • owoce: banany, jabłka, morele, brzoskwinie (podawać w formie musów, przecierów, soków);
  • jajka ugotowane na miękko, jajecznica ugotowana na parze;
  • sucharki, wafle, chrupki;
  • kisiel, budyń (w ograniczonej ilości);
  • łagodne przyprawy: koperek, cynamon, natka pietruszki, wanilia, sok z cytryny, sól (w ograniczonej ilości);
  • herbata (lekkie napary), woda, rozcieńczone soki.

Dieta ubogoresztkowa: produkty przeciwwskazane

  • chleb pełnoziarnisty, żytni, razowy, mąka żytnia, makaron z pełnego ziarna, gruboziarniste kasze;
  • tłuste mięso: wieprzowina, kaczka, gęś, baranina, boczek, tłuste gatunki wędlin, kaszanka, pasztetowa, konserwy, kiełbasy;
  • tłusty twaróg i tłuste sery, tłuste mleko, śmietana, ser feta;
  • tłuste ryby: halibut, makrela, węgorz, łosoś, sum, konserwy rybne;
  • margaryna, słonina, smalec;
  • warzywa: kapusta, ogórki (w tym kiszone), warzywa strączkowe, cebula, rzodkiewka, kalafior, grzyby, placki, frytki i chipsy z ziemniaków;
  • owoce: czereśnie, wiśnie, figi, gruszki, winogrona, truskawki, kiwi, pomidory;
  • nasiona i orzechy: mak, sezam, pestki dyni, pestki słonecznika, migdały;
  • jajka na twardo, jajka sadzone, jajecznica gotowana na tłuszczu/maśle;
  • ciasta, kremy, torty, batoniki, cukierki;
  • ostre przyprawy: pieprz, chili, musztarda, czosnek i cebula w proszku;
  • dania typu fast food i instant;
  • alkohol, napoje gazowane, kawa, mocna herbata.

Jeżeli lekarz zaleci stosowanie diety ubogoresztkowej jako sposób żywienia na co dzień, na początku należy podawać marchwiankę, kleiki. Obserwujemy organizm. Jeśli nie pojawią się dolegliwości ze strony układu pokarmowego, do jadłospisu można wprowadzić chude mięso oraz ryby, tłuczone ziemniaki. Dopiero potem podaje się warzywa oraz owoce.

Należy również pamiętać, że dieta lekkostrawna/ubogoresztkowa jest przeznaczona do stosowania w okresach rekonwalescencji/w ostrych stanach chorobowych ze strony przewodu pokarmowego. Zbyt długotrwałe stosowanie takiej diety bez nadzoru dietetyka może sprzyjać niedoborom pokarmowym. Pewne odstępstwa od jej głównych przypadków pod opieką lekarza lub dietetyka są dozwolone, ale tylko wtedy, gdy dieta została dopasowana do potrzeb konkretnego pacjenta.

 


Konsultacja: dietetyk kliniczny Diana Wolańska-Buzalska, właścicielka poradni Food. Nutrition. Diet. Consulting

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Fitwashing, czyli fitściema. Damian Parol wyjaśnia, na jakie hasła na etykietach produktów dajemy się nabrać

Fitwashing, czyli fitściema. Damian Parol wyjaśnia, na jakie hasła na etykietach produktów dajemy się nabrać

Mąka konopna – zdrowa alternatywa dla mąki pszennej

Mąka z orzechów arachidowych – właściwości, stosowanie

Olej rafinowany czy tłoczony na zimno? Który jest lepszy?

Olej arachidowy – właściwości i zastosowanie

Zimowe tycie – jak sobie z nim poradzić?

Nie masz czasu na zdrową dietę? Dietetyczka podpowiada, jak możesz sobie pomóc

Grzybki shiitake – wartości odżywcze i właściwości

Fasola adzuki – właściwości i zastosowanie

Kmin rzymski – właściwości, skutki uboczne

Japońska dieta wodna – zasady i efekty

Jak ugotować kaszę jaglaną? Proporcje, czas i porady

7 powszechnych wyborów żywieniowych, które rujnują naszą skórę /fot. Getty Images

7 powszechnych wyborów żywieniowych, które rujnują naszą skórę

Cytrusy – dlaczego warto je jeść?

Co jeść na śniadanie? / istock

7 rzeczy, których nie powinniśmy jeść na śniadanie

Wypadają ci włosy i męczy cię ciągłe zmęczenie? Sprawdź, czy nie masz niedoboru ferrytyny

Agata Głyda: W podręczniku dla czwartoklasistów znajduje się czytanka o odchudzaniu dziewczynki i nikogo to nie dziwi

Agata Głyda: W podręczniku dla czwartoklasistów znajduje się czytanka o odchudzaniu dziewczynki i nikogo to nie dziwi

Unikasz schabowego i alkoholu? Są jeszcze inne rzeczy, na które musisz uważać w trosce o swoją wątrobę

Gotowanie na parze – zalety i potrzebne urządzenia

Pstrąg w kuchni? Jak najbardziej! Wyjaśniamy, dlaczego warto włączyć go do diety

Mleko sojowe – jak je zrobić, jak smakuje i czy jest zdrowe?

Blanszowanie warzyw – co to jest i do czego służy?

Zapotrzebowanie na białko – ile białka dziennie spożywać?

Mleko migdałowe – jak zrobić, gdzie kupić i do czego dodawać?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pączek

Co cukier robi z twoim mózgiem? Nie będziesz zadowolona

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

×