Przejdź do treści

Co i w jakiej ilości jeść, żeby nasz mózg lepiej funkcjonował? Psychodietetyk Michał Choroszyński wyjaśnia podstawy diety MIND

zielone warzywa
Dieta MIND, inaczej „dieta, która odżywia mózg”, to sposób odżywiania, który ma na celu poprawę funkcjonowania mózgu i układu nerwowego/ Pexels
Podoba Ci
się ten artykuł?

Ostatnimi czasy coraz więcej słyszy się w Polsce o tzw. diecie MIND, która ma na celu odżywiać mózg. Co konkretnie kryje się pod tym pojęciem? Jakie produkty należy jeść, by wspomóc pracę głowy i zapobiegać chorobom neurodegeneracyjnym? 

Dieta MIND – czym jest?

Dieta MIND, inaczej „dieta, która odżywia mózg”,  to sposób odżywiania, który ma na celu poprawę funkcjonowania mózgu i układu nerwowego.  Jej nazwa (skrót z angielskiego: Mediterranean–DASH Intervention for Neurodegenerative Delay) świetnie oddaje filozofię tego sposobu żywienia. Bazą jest bowiem połączenie dwóch diet: śródziemnomorskiej oraz DASH, mającej na celu leczenie i zapobieganie nadciśnieniu ( z ang. Dietary Approaches to Stop Hypertension). Obie od lat są uznawane za najzdrowsze protokoły żywieniowe na świecie.

Właśnie temu zagadnieniu – diety wspierającej pracę mózgu – poświęcił jeden ze swoich najnowszych wpisów na Instagramie psychodietetyk Michał Choroszyński.

Dieta DASH - zasady, dla kogo, kto nie może, opinie, okiem eksperta

Dieta dla mózgu

Co jeść i w jakiej ilości, żeby nasz mózg lepiej funkcjonował?” – pyta na wstępie swojego wpisu Michał Choroszyński i nie pozostawia nas bez odpowiedzi, która – jak twierdzi – jest banalnie prosta: „Jedzmy więcej warzyw i produktów roślinnych o jak najniższym stopniu przetworzenia”.

Jak wyjaśnia specjalista, w diecie MIND w odróżnieniu od innych protokołów żywieniowych warzywa dzieli się na dwie grupy.

  • Pierwsza grupa to warzywa zielonolistne o niesamowitych właściwościach ochronnych dla mózgu.
  • Druga grupa – pozostałe warzywa innych kolorów. Zwracam uwagę, że kolory odgrywają tutaj największą rolę. Za kolor oraz pigment warzyw i owoców odpowiadają związki, które również znacząco wpływają na nasze zdrowie – tłumaczy Choroszyński.

W diecie, która odżywia mózg zielone warzywa, jak szpinak, sałata, brokuł, powinny zdominować jadłospis. Najlepiej jeść 3 porcje dziennie takich warzyw – radzą dietetycy. Pozostałe mogą być spożywane w nieco mniejszej ilości, ale również nie wolno o nich zapominać – najlepiej jeść co najmniej jedną porcję kolorowych warzyw dziennie.

„Warto pamiętać też o regularnej konsumpcji nasion, pestek i orzechów, a szczególnie siemienia lnianego, konopnego, nasion chia, orzechów włoskich (bogatych w kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3)” – przypomina psychodietetyk. I dodaje: „Tutaj prym zdecydowanie wiedzie siemię lniane, którego łyżeczkę lub dwie powinniśmy codziennie dodawać do potraw. Konsumpcja pestek i orzechów powinna być naszą codziennością”.

Jeśli chodzi o białko – wyjaśnia specjalista – najlepszym jego źródeł są nasiona roślin strączkowych, więc pamiętajmy, aby jeść takie produkty jak fasola, groch, cieciorka, soczewica czy soja przynajmniej 3 razy w tygodniu.

Michał Choroszyński zwraca również uwagę, że choć w diecie MIND zalecane jest jedzenie ryb (niesmażonych!), badania wykazały, że „konsumpcja więcej niż jednej porcji w tygodniu nie poprawiała dodatkowo funkcji mózgu”.

Owoce nie mają specjalnych właściwości chroniących mózgChyba, że są to jagody. (…) Mają niesamowite właściwości. Wystarczy kilka garstek w tygodniu, aby zauważyć poprawę samopoczucia i koncentracji. Zimą mogą być mrożone lub liofilizowane” – podsumowuje ekspert.

pizza

Michał Choroszyński

Michał Choroszyński jest dietetykiem, psychodietetykiem, wykładowcą akademickim i autorem popularnych publikacji poświęconych odżywianiu. Inicjator badań z zakresu prewencji chorób neurodegeneracyjnych za pomocą diety (w tym choroby Alzheimera), członek Polskiego Stowarzyszenia Pomocy Osobom z Chorobą Alzheimera oraz Polskiego Towarzystwa Medycyny Stylu Życia, zawodowo specjalizuje się w dietach przeznaczonych dla osób w różnym wieku z chorobami współistniejącymi, jak nadciśnienie tętnicze, insulinooporność, cukrzyca, otyłość, choroby tarczycy, choroby autoimmunologiczne oraz neurodegeneracyjne.

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawieniaRozwiń

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?