Przejdź do treści

Czubryca – co to jest, do czego dodawać i gdzie kupić?

Czubryca – co to jest, do czego dodawać i gdzie kupić? Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Czubrycę możesz kupić w wielu miejscach. Przede wszystkim w sklepach ekologicznych, spożywczych oraz na targach. Nie jest to mieszanka przypraw, ale roślina. Możesz z niej tworzyć mieszanki przypraw przez dodawanie do niej różnych ziół. W sklepach możesz spotkać przede wszystkim czubrycę zieloną i czerwoną, ale dostępna jest również biała, żółta i szara. Jakie właściwości ma czubryca? Co znajduje się w jej składzie i jakie ma zastosowania w kuchni?

Co to jest czubryca?

Czubryca, zwana czubricą, to otrzymywana z cząbru górskiego (Satureja montana) przyprawa. Jest chętnie używana szczególnie w kuchni bułgarskiej. To składnik mieszanki „trapezna czubrica”. Jej najważniejsze składniki to sól i sproszkowana papryka.

Najważniejszy składnik czubrycy, czyli cząber rośnie dziko w ciepłych, umiarkowanych obszarach Europy. Cząber to pół zielony krzew, który może mieć maksymalną wysokość 50 centymetrów. Jego liście mają skórzastą strukturę i delikatne owłosienie. Liście są owalne, lancetowate i zazwyczaj mają 2 centymetry długości oraz 5 centymetrów szerokości. Kwitnący cząber ma białe kwiaty. Ziele cząbru górskiego ma intensywny zapach za sprawą olejków eterycznych.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Zioła prowansalskie

Czubryca – skład

Poszczególne rodzaje czubrycy różnią się od siebie składem. Czubryca czerwona ma w sobie następujące zioła i przyprawy: cząber, chilli, papryka, kozieradka, sól, czosnek granulowany, pieprz czarny.

Natomiast czubryca biała ma w swoim składzie wyjątkowo aromatyczne przyprawy. W jej składzie znajdziesz między innymi: koper, pietruszkę, lubczyk, seler, kozieradkę, cząber, pieczarkę mieloną, cebulę, oregano, czosnek niedźwiedzi.

Czubryca szara zawiera w swoim składzie: sezam, sól, chilli, grys, kozieradkę, cząber, czosnek granulowany, cebule, lubczyk, gorczycę oraz czarnuszkę. Ten ostatni składnik nazywany jest złotem faraonów, bo ma bardzo wszechstronne działanie prozdrowotne.

Czubryca zielona ma w swoim składzie następujące przyprawy: cząber, lubczyk, czosnek natkę pietruszki, kozieradkę, koper. Jest charakterystycznym dodatkiem dla kuchni bułgarskiej, rumuńskiej i włoskiej.

Jakie właściwości ma czubryca?

Czubryca wykazuje działanie prozdrowotne. Ma właściwości bakteriobójcze i przeciwgrzybicze. Może hamować rozwijanie się drożdżaków, gronkowca i paciorkowca. Pomaga również w łagodzeniu dolegliwości żołądkowych, takich jak na przykład niestrawność lub wzdęcia, nudności, wymioty, czy biegunka.

Czubryca wykazuje również silne właściwości odkażające. Można ją stosować na niewielkie ukąszenia, oparzenia lub zmiany skórne. Czubryca może być też pomocna przy bólu gardła lub infekcjach pęcherza moczowego. Znajdujące się w tej przyprawie olejki eteryczne mogą mieć opóźniające działanie na rozwój wirusa HIV.

Cząber górski, czyli najważniejszy składnik czubrycy jest stosowany również w kosmetyce. Wykazuje działanie kojące i łagodzące. Jest polecany, w szczególności do wrażliwej i przetłuszczającej się skóry twarzy.

Czubryca – do czego się ją stosuje w kuchni?

Wszystko zależy od rodzaju czubrycy, ponieważ zdecydowanie różnią się one od siebie smakiem. Czubrycę czerwoną zazwyczaj dodaje się do mięs, pieczeni, surówek, czy sałatek. Charakteryzuje się ona dosyć ostrym smakiem oraz czerwonym kolorem. To odpowiedni wybór również do lutenicy, ajwaru, czyli sosów bałkańskich. W Bułgarii czubrycę dodaje się praktycznie do każdej potrawy. Jest odpowiednia między innymi do spaghetti, pizzy, potraw z pomidorami, surówek, majonezu. Z powodzeniem możesz nią zastąpić sól czosnkową lub ziołową.

Czubryca biała najlepiej smakuje w połączeniu z sałatkami, sosami oraz zupami. Pobudza wydzielanie soków trawiennych i może zmniejszać ciśnienie tętnicze krwi.

Czubryca zielona ma dosyć gorzki smak. Zazwyczaj dodaje się ją do peklowania mięsa, ponieważ zastępuje sól i ma właściwości konserwujące. Dobrze smakuje w połączeniu z ciężkostrawnymi potrawami zawierającymi kapustę lub groch.

Dieta nordycka

Czubryca – czym zastąpić?

Gotową czubrycę możesz zastąpić samodzielnie zrobioną mieszanką przypraw. Wystarczy tylko znać skład wybranej przez ciebie odmiany czubrycy i połączyć ze sobą odpowiednie składniki. Przykładowo do zrobienia czubrycy czerwonej, będą ci potrzebne: papryka, rozmaryn, pieprz czarny, chilli, kozieradka, czosnek granulowany i sól.

Czubryca – gdzie kupić?

Nie jest to najpopularniejsza mieszanka przypraw w Polsce. Właśnie dlatego nie znajdziesz jej w każdym sklepie spożywczym. Natomiast w sklepach internetowych jest już coraz łatwiej dostępna.

Źródło:

  1. Aleksandra, Wojnarowska. „KULTURA BUŁGARSKA OD KUCHNI, CZYLI CO I JAK JEDZĄ BUŁGARZY.” MINISTRY OF EDUCATION AND SCIENCE OF UKRAINE MP DRAHOMANOV NATIONAL UNIVERSITY OF PEDAGOGY (2019): 38. http://enpuir.npu.edu.ua/handle/123456789/29515 Data dostępu: 21.04.2022 r.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Dodaje się go do produktów spożywczych, żeby poprawić ich teksturę i zwiększyć wagę. Co warto wiedzieć o błonniku bambusowym? / istock

Widzisz w składzie błonnik bambusowy i nie wiesz, czy to dobrze? Wyjaśnia Katarzyna Bosacka

Szybka utrata wagi – o czym może świadczyć nagłe chudnięcie?

Homogenizacja – co to jest i czy jest szkodliwa? Mleko homogenizowane czy pasteryzowane?

7 zdrowotnych właściwości imbiru. Poznaj jego wielką moc!

awokado na talerzu

Nie daj się nabrać na bio i eko. 5 rad dla tropicieli spożywczej ściemy

Soplówka jeżowata – właściwości. Kiedy i jak stosować?

Gruszka – 5 powodów, dla których warto ją jeść jesienią i zimą

Dieta po usunięciu woreczka żółciowego – zalecenia żywieniowe, przykładowy jadłospis

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Katechiny – działanie, źródła w diecie, właściwości

Meal prep – co to jest i jak go zaplanować? Menu na trzy dni

Miód faceliowy – jak go rozpoznać i jakie ma właściwości?

4 ważne powody, dla których lepiej zrezygnować z produktów typu „light”

Astaksantyna – działanie, właściwości, skutki uboczne

Fitoestrogeny – gwarancja zdrowia i dobrego samopoczucia, zwłaszcza w czasie menopauzy

Morele – wartość odżywcza, indeks glikemiczny, przepisy

Bromelaina – właściwości, wskazania i przeciwwskazania. Na co pomagają tabletki z ananasa?

Jak przygotować zupę, która będzie sycąca i dobrze zbilansowana? Magda Gembacka dzieli się swoimi radami / unsplash

Jak przygotować zupę, która będzie sycąca i dobrze zbilansowana? Magda Gembacka dzieli się swoimi radami

Makaron

Popularny makaron wycofany ze sprzedaży. Zawiera niebezpieczne dla zdrowia toksyny

Deska serów – na imprezę i nie tylko. Jak ją zrobić, jakie wino będzie najlepsze?

Jak zapobiegać stanom zapalnym i jak je zmniejszać, by cieszyć się zdrowiem? Poznaj zasady diety przeciwzapalnej

Polenta – co to jest, jak gotować? Przepis na kaszę kukurydzianą 

Marta Stoberska: Kiedyś usłyszałam, że nie wyglądam jak trenerka. Bo co? Bo nie mam kraty na brzuchu i trzęsie mi się skóra na tyłku?

Mleko acidofilne – co to jest, właściwości, gdzie kupić

×