Przejdź do treści

Czubryca – co to jest, do czego dodawać i gdzie kupić?

Czubryca – co to jest, do czego dodawać i gdzie kupić? Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
7 zasad grillowania dobrych dla wątroby
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia

Czubrycę możesz kupić w wielu miejscach. Przede wszystkim w sklepach ekologicznych, spożywczych oraz na targach. Nie jest to mieszanka przypraw, ale roślina. Możesz z niej tworzyć mieszanki przypraw przez dodawanie do niej różnych ziół. W sklepach możesz spotkać przede wszystkim czubrycę zieloną i czerwoną, ale dostępna jest również biała, żółta i szara. Jakie właściwości ma czubryca? Co znajduje się w jej składzie i jakie ma zastosowania w kuchni?

Co to jest czubryca?

Czubryca, zwana czubricą, to otrzymywana z cząbru górskiego (Satureja montana) przyprawa. Jest chętnie używana szczególnie w kuchni bułgarskiej. To składnik mieszanki „trapezna czubrica”. Jej najważniejsze składniki to sól i sproszkowana papryka.

Najważniejszy składnik czubrycy, czyli cząber rośnie dziko w ciepłych, umiarkowanych obszarach Europy. Cząber to pół zielony krzew, który może mieć maksymalną wysokość 50 centymetrów. Jego liście mają skórzastą strukturę i delikatne owłosienie. Liście są owalne, lancetowate i zazwyczaj mają 2 centymetry długości oraz 5 centymetrów szerokości. Kwitnący cząber ma białe kwiaty. Ziele cząbru górskiego ma intensywny zapach za sprawą olejków eterycznych.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Zioła prowansalskie

Czubryca – skład

Poszczególne rodzaje czubrycy różnią się od siebie składem. Czubryca czerwona ma w sobie następujące zioła i przyprawy: cząber, chilli, papryka, kozieradka, sól, czosnek granulowany, pieprz czarny.

Natomiast czubryca biała ma w swoim składzie wyjątkowo aromatyczne przyprawy. W jej składzie znajdziesz między innymi: koper, pietruszkę, lubczyk, seler, kozieradkę, cząber, pieczarkę mieloną, cebulę, oregano, czosnek niedźwiedzi.

Czubryca szara zawiera w swoim składzie: sezam, sól, chilli, grys, kozieradkę, cząber, czosnek granulowany, cebule, lubczyk, gorczycę oraz czarnuszkę. Ten ostatni składnik nazywany jest złotem faraonów, bo ma bardzo wszechstronne działanie prozdrowotne.

Czubryca zielona ma w swoim składzie następujące przyprawy: cząber, lubczyk, czosnek natkę pietruszki, kozieradkę, koper. Jest charakterystycznym dodatkiem dla kuchni bułgarskiej, rumuńskiej i włoskiej.

Jakie właściwości ma czubryca?

Czubryca wykazuje działanie prozdrowotne. Ma właściwości bakteriobójcze i przeciwgrzybicze. Może hamować rozwijanie się drożdżaków, gronkowca i paciorkowca. Pomaga również w łagodzeniu dolegliwości żołądkowych, takich jak na przykład niestrawność lub wzdęcia, nudności, wymioty, czy biegunka.

Czubryca wykazuje również silne właściwości odkażające. Można ją stosować na niewielkie ukąszenia, oparzenia lub zmiany skórne. Czubryca może być też pomocna przy bólu gardła lub infekcjach pęcherza moczowego. Znajdujące się w tej przyprawie olejki eteryczne mogą mieć opóźniające działanie na rozwój wirusa HIV.

Cząber górski, czyli najważniejszy składnik czubrycy jest stosowany również w kosmetyce. Wykazuje działanie kojące i łagodzące. Jest polecany, w szczególności do wrażliwej i przetłuszczającej się skóry twarzy.

Czubryca – do czego się ją stosuje w kuchni?

Wszystko zależy od rodzaju czubrycy, ponieważ zdecydowanie różnią się one od siebie smakiem. Czubrycę czerwoną zazwyczaj dodaje się do mięs, pieczeni, surówek, czy sałatek. Charakteryzuje się ona dosyć ostrym smakiem oraz czerwonym kolorem. To odpowiedni wybór również do lutenicy, ajwaru, czyli sosów bałkańskich. W Bułgarii czubrycę dodaje się praktycznie do każdej potrawy. Jest odpowiednia między innymi do spaghetti, pizzy, potraw z pomidorami, surówek, majonezu. Z powodzeniem możesz nią zastąpić sól czosnkową lub ziołową.

Czubryca biała najlepiej smakuje w połączeniu z sałatkami, sosami oraz zupami. Pobudza wydzielanie soków trawiennych i może zmniejszać ciśnienie tętnicze krwi.

Czubryca zielona ma dosyć gorzki smak. Zazwyczaj dodaje się ją do peklowania mięsa, ponieważ zastępuje sól i ma właściwości konserwujące. Dobrze smakuje w połączeniu z ciężkostrawnymi potrawami zawierającymi kapustę lub groch.

Dieta nordycka

Czubryca – czym zastąpić?

Gotową czubrycę możesz zastąpić samodzielnie zrobioną mieszanką przypraw. Wystarczy tylko znać skład wybranej przez ciebie odmiany czubrycy i połączyć ze sobą odpowiednie składniki. Przykładowo do zrobienia czubrycy czerwonej, będą ci potrzebne: papryka, rozmaryn, pieprz czarny, chilli, kozieradka, czosnek granulowany i sól.

Czubryca – gdzie kupić?

Nie jest to najpopularniejsza mieszanka przypraw w Polsce. Właśnie dlatego nie znajdziesz jej w każdym sklepie spożywczym. Natomiast w sklepach internetowych jest już coraz łatwiej dostępna.

Źródło:

  1. Aleksandra, Wojnarowska. „KULTURA BUŁGARSKA OD KUCHNI, CZYLI CO I JAK JEDZĄ BUŁGARZY.” MINISTRY OF EDUCATION AND SCIENCE OF UKRAINE MP DRAHOMANOV NATIONAL UNIVERSITY OF PEDAGOGY (2019): 38. http://enpuir.npu.edu.ua/handle/123456789/29515 Data dostępu: 21.04.2022 r.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zioła szwedzkie – czym są, właściwości, zastosowanie. Przepis na nalewkę

Maltoza – czy jest zdrowa? W jakich produktach występuje i kto powinien jej unikać?

Koszerność – co to znaczy? Kuchnia i jedzenie koszerne

Sukraloza – co to jest, szkodliwość. Ile sukralozy można bezpiecznie spożywać?

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!

Żywność liofilizowana – co to jest i jakie ma zastosowanie?

Przekąski na grilla – podpowiadamy, jak zdrowo grillować potrawy i podajemy przepisy

Zasada FIFO w twojej lodówce / istock

Lubisz zero waste w kuchni? Poznaj FIFO i z łatwością zarządzaj żywnością w swoim domu

Arcydzięgiel – jakie właściwości ma korzeń tej rośliny?

Łopian większy – właściwości i przeciwwskazania

Cytryniec chiński – uprawa, właściwości i działanie rośliny pięciu smaków

Fit deser – jak przygotować zdrowe słodycze?

Kapsułowa kuchnia - jak ją stworzyć? / gettyimages

Chcesz gotować więcej za mniej? Stwórz kapsułową kuchnię! Patent podpowiada Elwira Rogoda

Jak naturalnie obniżyć ciśnienie – jaka dieta jest najlepsza?

Wiosenna pizza na zielonym spodzie. Pyszna i zdrowa!

Glicyna – budowa, właściwości, źródła w pożywieniu. Czy glicyna pomaga w bezsenności?

7 olejów, które warto mieć w domu / iStock

Te tłuszcze mają moc! Top 7 olejów

Prolina – czym jest i gdzie jej szukać. Budowa i funkcje w organizmie

Sery dojrzewające – jak się je robi, rodzaje, produkcja. Kto może je jeść?

Rodzaje makaronów w przepisach. Jak ugotować makaron?

Ryż czerwony – właściwości zdrowotne. Czy jest lepszy od białego i brązowego ryżu?

Chipsy warzywne – jak zrobić domowe chipsy z piekarnika?

Kasza pęczak – właściwości, wartości odżywcze i przepisy nie tylko na gołąbki z pęczakiem

Kasza owsiana – właściwości odżywcze i sposób gotowania

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

5 produktów, które pomogą przetrwać upały

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

×