Przejdź do treści

Dieta nordycka – zasady, efekty, przeciwwskazania

Dieta nordycka
Dieta nordycka
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Dieta nordycka to sposób żywienia dużych populacji Skandynawów, dzięki któremu należą do najszczuplejszych i najzdrowszych narodów w Europie.

Inne nazwy diety nordyckiej to: nowa dieta nordycka, dieta skandynawska (bywa mylona z 13-dniową dietą kopenhaską).

Zasady diety nordyckiej

Zasady: sposób żywienia dużych populacji Skandynawów, dzięki któremu należą do najszczuplejszych i najzdrowszych narodów w Europie. Zasady tzw. nowej diety nordyckiej zawdzięczamy kolaboracji Clausa Meyera – założyciela jednej z najlepszych restauracji świata, duńskiej Nomy, i naukowca zajmującego się otyłością, dr. Arne Anstrupa z Wydziału Żywienia Człowieka Uniwersytetu Kopenhaskiego. Praktyczny wymiar nadała diecie książka kulinarna Triny Hahnemann. Menu oparte jest na lokalnych, sezonowych produktach dostępnych na półkuli północnej. Bazę posiłków stanowią pełnoziarniste produkty zbożowe (chleb żytni, płatki owsiane, przetwory z jęczmienia i orkiszu), 30–50 proc. objętości posiłków powinny stanowić warzywa (kapustne, korzeniowe, zielone liściaste); dieta zawiera sezonowe owoce (głównie jagodowe, jabłka i gruszki), duże ilości ziół, nasiona roślin strączkowych, orzechy i olej rzepakowy. Codziennie spożywa się nabiał (mleko, sery, fermentowane napoje mleczne). Minimum dwa–trzy razy w tygodniu zalecane są ryby, w większości tłuste, a także owoce morza; jedynie raz–dwa razy tygodniowo spożywa się mięso – najlepiej ekologiczne, ze zwierząt hodowanych naturalnymi metodami i dziczyznę. Spożywa się zwykle do syta trzy posiłki bazujące na prostych daniach; przekąski to świeże i suszone owoce, surowe warzywa oraz orzechy. Posiłki są przygotowywane w tradycyjny sposób od podstaw ze świeżych składników. Mięso i ryby powinny być używane raczej jako dodatek nadający daniu smak i aromat, a zamiast tłustych sosów zaleca się raczej dodatki słodkie i kwaśne (ocet, miód, melasa). Okazjonalnie dozwolone są domowe desery i wypieki czy pewne ilości alkoholu. Ważny jest sposób jedzenia – zawsze przy stole, z rodziną czy przyjaciółmi. Zalecane jest też min. 30 min ulubionej aktywności fizycznej dziennie.

Dieta nordycka – przeznaczenie

Dla kogo: dla osób ceniących lokalne produkty (ich wybór jest podobny do tego w Polsce) oraz domowe jedzenie, które mogą poświęcać średnio od pół godziny do godziny dziennie na przygotowanie posiłków od podstaw. Tak jak dieta śródziemnomorska, dieta nordycka nadaje się dla wszystkich, na co dzień. Stosowanie diety może być jednak pewnym wyzwaniem dla osób, które nie lubią tłustych ryb.

Dieta nordycka – zalety i efekty

Plusy: według wieloletnich badań prowadzonych na dużą skalę u Skandynawów nadwaga i otyłość występują najrzadziej w Europie, podobnie jak choroby cywilizacyjne. Dowiedziono, że takie menu zastosowane jako dieta odchudzająca pozwala stracić w ciągu 12 tygodni ponad dwa razy więcej kilogramów niż dieta o tej samej kaloryczności, ale w stylu zachodnim. Dieta nordycka może stanowić zdrowy sposób odżywiania i profilaktyki wielu chorób, tak jak dieta śródziemnomorska, od której jest w dodatku tańsza i łatwiejsza do zastosowania w polskich warunkach. Menu bazuje na produktach pełnowartościowych – świeżych, minimalnie przetworzonych i pochodzących z czystych ekologicznie obszarów. Wysokie spożycie produktów zwierzęcych jest równoważone przez spożycie pokarmów bogatych w błonnik i antyoksydanty. Niskie ceny lokalnych i sezonowych produktów pomagają równoważyć wysoki koszt świeżych ryb i dobrego mięsa. Twórcy nowej diety nordyckiej zalecają umiarkowanie w jedzeniu i aktywność fizyczną.

Dieta nordycka – przeciwwskazania

Minusy: dieta zaleca kosztowne, a często też trudne do zdobycia produkty, m.in. świeże ryby, owoce morza, mięso ze specjalnych hodowli czy dziczyznę. W tradycyjnym wydaniu może zawierać zbyt duże ilości mięs takich jak wołowina i wieprzowina i pełnotłustych produktów mlecznych, zapewniając nadmiar nasyconych kwasów tłuszczowych. Zwyczajowo spożywane są też przetwory z mięsa i ryb otrzymane przez solenie, peklowanie i wędzenie. Wysokie ich spożycie podnosi ryzyko rozwoju raka żołądka i chorób serca. Ze względu na różnice klimatu niektóre superprodukty diety nordyckiej (np. pewne odmiany jagód) są u nas nieosiągalne; z tego względu należałoby wzbogacić dietę w szerzej dostępne u nas warzywa i owoce.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Zdrowie intymne i seks, Odporność, Good Aging, Energia, Beauty
Wimin Zestaw z dobrym seksem, 30 saszetek
139,00 zł
Odporność
Naturell Omega-3 500 mg, 240 kaps.
30,00 zł
Zdrowie intymne i seks, Odporność, Good Aging, Energia, Beauty
Wimin Zestaw z SOS PMS, 30 saszetek
139,00 zł
Odporność
Naturell Ester-C® PLUS 100 tabletek
57,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Beauty
Wimin Zestaw suplementów, 30 saszetek
99,00 zł
i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Urozmaicaj i próbuj, czyli wegetariański tuning dnia

Omlet fit – przepis na zdrowy omlet z bananem

kobieta pijąca koktajl

„Czysta micha” wcale nie taka czysta! Dlaczego trend „clean eating” przynosi więcej szkody niż pożytku?

Pierś z indyka – skład, wartości odżywcze, przepisy z filetem z indyka

„Głodówka oczyszczająca nie istnieje. Bo z czego miałaby oczyszczać? Raczej nie z toksyn czy złogów w jelitach” – mówi dietetyk kliniczny Kamil Paprotny

Dieta na urlopie. Jak uniknąć niezdrowych pułapek?

Nie, dziękuję, jestem na diecie

Chcesz jeść zdrowo, ale bliscy kuszą cię słodkościami? Naucz się mówić NIE!

Jod - właściwości, niedobór i nadmiar, naturalne źródła /fot. iStock

Jod – właściwości, niedobór i nadmiar, naturalne źródła

Nowa "dieta cud", która podbija Hollywood - dieta bulionowa. Dietetyczka wyjaśnia, czy słusznie zyskała sławę

Nowa „dieta cud”, która podbija Hollywood – dieta bulionowa. Dietetyczka wyjaśnia, czy słusznie zyskała sławę

Ryż basmati – indeks glikemiczny, jak gotować ten typ ryżu

Kobieta je lody

7 dietetycznych mitów. O których definitywnie możesz zapomnieć?

Czy można pić kawę podczas…? Internistka odpowiada na najczęściej wyszukiwane hasła w Google

Dieta owsiankowa. Jest skuteczna, ale czy bezpieczna?

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Zdrowa sałatka

Masz zimową chandrę? Jej przyczyną może być dieta. Ekspertka radzi, co jeść, aby poprawić sobie nastrój

kobieta ćwiczy

„Nie traktuj odchudzania jako jedynego słusznego wyboru w drodze do zmiany nawyków. Popatrz na swoje ciało jak na maszynę, która potrzebuje paliwa” – apeluje Marta Stoberska

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

„Ciało reguluje wagę jak termostat. Nie wie, że zależy nam np. na wyszczupleniu ud, więc walczy o ochronę swoich zasobów”. O teorii wagi chronionej mówi psychodietetyczka Małgorzata Zięba

Kobieta w grubym swetrze z kubkiem z gorącym napojem w dłoniach, w tle rozmyty jesienny pejzaż

5 najważniejszych błędów żywieniowych, które popełniamy zimą. Tłumaczy dietetyczka

Puszki Pandory – jakie zło się czai w puszkach z gazowanymi napojami?

Szybkie diety oczyszczające przed Sylwestrem. Dietetyczka wyjaśnia, czy któraś z nich naprawdę działa

świąteczne ciasteczka

Świąteczne zasady na mniejsze zło. Jak jeść, by się nie przejeść?

kanapka z łososiem i avocado

7 najgorszych rzeczy dla twojej wątroby

Kobieta leży na łóżku

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

×