3 min.
Czerwona herbata – właściwości, efekty, przeciwwskazania

Czerwona herbata. Zdjęcie: Pixabay
Odchudzanie, aby było skuteczne wymaga przede wszystkim odpowiedniej ilości regularnie wykonywanych ćwiczeń i dopasowanej diety, która na dobre zagości w naszym życiu. Te dwa czynniki są kluczowe i niezbędne, aby zmniejszyć masę ciała. Efekty tych działań można jednak dodatkowo wzmocnić. Z pomocą przychodzi nam czerwona herbata (pu-erh, oolong, puszong). Wciąż przez wielu Polaków kojarzona głównie z czasami PRL-u i dostępną, najtańszą wówczas herbatą “Ulung”. Niewielu miało wtedy świadomość, jak cenne dla organizmu jej spożywanie. Dziś jednak świadomość jej działania zdecydowanie wzrasta.
Spis treści
Czerwona herbata a odchudzanie
Czerwona herbata mylona bywa z herbatą rooibos. Choć ich kolor i wpływ na odchudzanie mogą być zbliżone, różnią się fundamentalną kwestią – liśćmi, z których są wytwarzane. Roiboos powstaje z suszu z liści afrykańskiego czerwonokrzewu. Czerwona herbata, tak jak zielona czy czarna powstaje z suszu tych samych liści herbaty chińskiej. Różnią się jedynie czasem fermentacji i właściwościami.
Czerwona herbata zawiera więcej enzymów i polifenoli (tanin) niż herbata czarna. To dzięki nim można mówić o jej “odchudzających właściach”. Z kolei wśród gatunków czerwonych herbat to pu-erh sprawdza się najlepiej w walce ze zbędnymi kilogramami. Ten czerwony napar pobudza wytwarzanie soków trawiennych, stymuluje pracę jelit, hamuje biosyntezę tłuszczu. Dzięki temu efektem jego picia jest przyspieszony metabolizm, zwiększone spalanie i jednocześnie zmniejszone odkładanie tłuszczu. Aby zoptymalizować efekty czerwonej herbaty warto wypijać 5-6 filiżanek dziennie, pół godziny spożyciu posiłku. Należy również pamiętać, że jest to jedynie sposób na wspomaganie diety i wzmacnianie jej efektów.
Prozdrowotne właściwości czerwonej herbaty
Czerwona herbata to nie tylko “pogromca tłuszczu”, jej działanie jest znacznie szersze.
Chroni przed próchnicą
Picie czerwonej herbaty zmniejsza aż o 50% ryzyko chorób zębów i dziąseł. Wszystko za sprawą zawartego w niej fluoru! Dodatkowym wzmocnieniem zębów jest również wapń, w który bogata jest czerwona herbata.
Poprawia wygląd skóry
Podobnie, jak herbata zielona, herbata czerwona posiada właściwości oczyszczające. Jej spożywanie wspomaga usuwanie z organizmu toksyn. Dzięki temu zarówno skóra, jak i włosy utrzymują lepszą kondycję. Wysoka zawartość cynku łagodzi świąd i pomaga w walce ze zmianami trądzikowymi.
Obniża poziom cholesterolu
Czerwona herbata wspomaga pracę wątroby i zmniejsza ilość cholesterolu we krwi. Obniża również ciśnienie krwi. Jej regularne spożywanie zmniejsza więcej ryzyko wystąpienia udaru czy zawału serca.
Chroni przed nowotworami
Napar czerwonej herbaty zawiera liczne przeciwutleniacze, które doskonale radzą sobie z wolnymi rodnikami i neutralizują ich działanie. Jego składniki chronią także nasze DNA przed uszkodzeniami. Zapobiegają również niekontrolowanemu wzrostowi komórek i spowalniają rozwój raka. Co najważniejsze, niszczą komórki rakowe, nie szkodząc otaczającym je zdrowym komórkom.
Przeciwwskazania i skutki uboczne picia czerwonej herbaty
Czerwona herbata podobnie, jak zielona zmniejsza możliwości organizmu do wchłaniania żelaza z pokarmu. Dlatego odradza się spożywanie jej w dużych ilościach osobom z anemią oraz narażonym na niedokrwistość – kobietom w ciąży, małym dzieciom, wegetarianom.
Spożywanie zbyt dużej ilości czerwonej herbaty skutkować również:
- bezsennością,
- bólami głowy,
- zawrotami głowy,
- wymiotami,
- biegunką,
- podwyższonym ciśnieniem,
- obniżeniem nastroju, rozdrażnieniem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

02.06.2023
„Dziś wiem, jak bardzo odłączone od siebie i swoich ciał są osoby zmagające się z ortoreksją. To nie ma prawa skończyć się dobrze” – mówi Ola

20.04.2023
„Agencje modelingowe mają wobec dziewczyn odczłowieczające oczekiwania” – mówi eksmodelka i psycholożka Kaja Funez-Sokoła

05.04.2023
„Poza uzależnieniem kawa może zwiększać ryzyko wystąpienia stanów lękowych”. O wpływie kofeiny i nietolerancji kawy mówi dietetyczka Magdalena Czyrynda-Koleda

03.04.2023