Przejdź do treści

Jakie właściwości ma czerwona herbata i komu jest polecana?

Czerwona herbata - właściwości, efekty, przeciwwskazania Adobe Stock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Czerwona herbata to napój przyrządzany z fermentowanych liści Camelli sinensis. Jej charakterystyczny ziemisto-korzenny smak i intensywny aromat zdecydowanie wyróżnia się na tle innych rodzajów herbat. Po czerwoną herbatę chętnie sięgają osoby odchudzające się, choć to nie jedyne jej działanie prozdrowotne. Poznaj wszystkie właściwości herbaty czerwonej! 

Skąd pochodzi czerwona herbata?

Historia czerwonej herbaty sięga wiele wieków wstecz. Wiadomo, że napój przyrządzany z liści Camelli sinensis znany był już w czasach panowania dynastii Tang, w VII wieku. Czerwona herbata, a w szczególności jej odmiana pu-erh zyskała ogromną popularność w krajach azjatyckich, przede wszystkim w południowo-zachodnich Chinach i Azji Południowej. Również w Europie wiele osób sięga po czerwoną herbatę, doceniając jej właściwości prozdrowotne. 

Chińczycy nazywają herbatę pu-erh herbatą czarną ze względu na jej intensywną barwę, ciemniejszą niż barwa herbaty czarnej. Jednak nie tylko kolor herbaty czerwonej jest wyjątkowy. Na tle innych herbat, czerwona herbata wyróżnia się oryginalnym smakiem. Określa się go jako ziemisty, drzewiasty, lekko korzenny, z nutką goryczy. 

Herbaty czerwone – rodzaje

Wyróżnia się trzy rodzaje herbaty czerwonej. Są to: 

  • Herbata pu-erh. Nazwa pu-erh jest zarezerwowana tylko i wyłącznie do herbat, które rosną w prowincji Yunnan i zostały poddane odpowiednim procesom. Herbata pu-erh poddawana jest wolnej fermentacji i długiemu dojrzewaniu, dzięki czemu zyskuje swoje właściwości zdrowotne i jedyny w swoim rodzaju aromat. 
  • Herbata puszong. Najkrócej fermentowana herbata czerwona. Używa się jej do produkcji herbat jaśminowych i aromatyzowanych. 
  • Herbata oolong (ulung). Nazywa się ją także „smoczą herbatą” albo herbatą niebieską. Po zaparzeniu liście herbaty oolong mają charakterystyczne ciemniejsze brzegi. Herbata oolong często ma owocowy bądź kwiatowy posmak. 

Warto wiedzieć o tym, że herbata rooibos nie należy do herbat czerwonych, mimo że potocznie nazywa się ją „red tea”. 

Jak powstaje czerwona herbata?

Czerwona herbata produkowana jest w Tajwanie i południowo-wschodnich Chinach. Zalicza się ją do herbat półfermentowanych. Jak powstaje czerwona herbata? Po zerwaniu liści poddaje się je procesowi więdnięcia, który ma na celu zmniejszenie zawartości wody w liściach. Następnie liście umieszcza się w koszach bambusowych i potrząsa nimi, aby ułatwić proces fermentacji, który trwa kilka godzin. Kolejnym etapem jest proces suszenia, po którym susz herbaty leżakuje i dojrzewa w ciemnym, wilgotnym miejscu. 

8 powodów, dla których warto pić czystek

Właściwości czerwonej herbaty

Czerwonej herbacie przypisuje się wiele właściwości zdrowotnych. Ten fermentowany napój jest źródłem polifenoli (garbników, flawonoidów), alkaloidów, olejków eterycznych oraz enzymów. Polifenole to antyoksydanty, które działają przeciwzapalnie oraz neutralizują wolne rodniki odpowiedzialne za procesy starzenia się organizmu. Związki te działają immunomodulująco, chroniąc przed zakażeniami bakteryjnymi i wirusowymi. W czerwonej herbacie znajdują się minerały, takie jak: mangan, wapń, cynk, fluor, miedź i selen. Ponadto herbaty czerwone zawierają taniny, katechiny oraz niewielką ilość kofeiny. 

Najcenniejsze właściwości czerwonej herbaty to: 

  • obniżanie stężenia cholesterolu LDL, 
  • regulowanie wydzielania żółci, 
  • hamowanie odkładania się tłuszczu trzewnego, 
  • wspomaganie trawienie, 
  • normalizowanie ciśnienia krwi, 
  • właściwości moczopędne. 

Na co pomaga czerwona herbata? Herbatę pu-erh warto pić, aby zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Napój sprawdzi się też u osób, które potrzebują naturalnego, łagodnego pobudzenia podczas nauki i pracy. 

Czy czerwona herbata sprzyja odchudzaniu? Owszem! Odchudzające działanie herbaty czerwonej wynika z obecności katechin – związków odpowiadających za zmniejszenie wchłaniania tłuszczów w organizmie. Warto jednak pamiętać o tym, iż bezpośredni wpływ herbaty czerwonej na spadek masy ciała nie został potwierdzony badaniami naukowymi. Samo picie czerwonej herbaty bez wprowadzenia deficytu kalorycznego nie sprawi, że się schudnie. Jeśli planujesz odchudzanie, wspomagająco sięgnij raczej po zieloną herbatę niż czerwoną, gdyż jest w niej więcej katechin. 

Uśmiechnięta kobieta z kubkiem herbaty

Jak parzyć czerwoną herbatę?

Przygotowanie czerwonej herbaty jest bardzo proste. Do szklanki wsyp dwie płaskie łyżeczki suszu i zalej je gorącą, ale niewrzącą wodą. Herbatę parz przez 3-4 minuty. Herbatę oolong możesz zaparzać wielokrotnie, gdyż nie wpływa to na obniżenie jej jakości. 

Kiedy pić czerwoną herbatę? Napój najczęściej pije się rano, ponieważ czerwona herbata działa lekko pobudzająco. Czerwona herbata może być pita także na noc, gdyż zawiera jedynie niewielką dawkę kofeiny. Jeśli jednak jesteś wrażliwa na działanie kofeiny, pij herbatę czerwoną w ciągu dnia. 

Czerwona herbata – przeciwwskazania

Czerwoną herbatę należy pić z umiarem, ponieważ zawarte w niej duże ilości garbników utrudniają wchłanianie takich minerałów, jak wapń i żelazo. Po czerwoną herbatę nie powinny też sięgać osoby z nadciśnieniem tętniczym, osteoporozą czy anemią. 

Nie ma przeciwwskazań do picia czerwonej herbaty w ciąży, lecz trzeba wtedy ograniczyć jej ilość. Wynika to z obecności kofeiny, która przyjmowana w zbyt dużej dawce może wpływać niekorzystnie na płód. W czasie ciąży nie jest wskazane picie więcej niż 2 szklanek herbaty dziennie. 

Bibliografia: 

  1. Jia W., Rajani C., Lv. A., Fan T., Zheng X, Pu-erh tea: A review of a healthful brew, Journal of Traditional Chinese Medical Sciences 2022, Volume 9, Issue 2, Pages 95-99. 
  2. Lee L., Foo K, Recent advances on the beneficial use and health implications of Pu-Erh tea, Food Research International 2013, 53, 619–628. 
  3. Liang Y., Zhang L., Lu J, A study on chemical estimation of pu-erhtea quality, Journal of the Science of Food and Agriculture 2005, 85:381–390. 

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: