Przejdź do treści

Cukru nie znajdziesz tylko w cukierniczce. Jego źródłem jest wiele innych produktów spożywczych

Naturalne źródła cukru / istock
Naturalne źródła cukru / istock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Bób - jak gotować, żeby go nie zmarnować?
„Nigdy w kulinarnym życiu nie róbcie tego bobowi”. Sylwia Majcher wyjaśnia, jak gotować bób, żeby go nie zmarnować
Miechunka (Physalis) – charakterystyka i właściwości
Napój, sok czy nektar – co jest zdrowsze?
5 produktów, które pomogą przetrwać upały
Chia fresca - lemoniada z nasionami chia
Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!

Cukier kojarzy ci się tylko z cukierniczką? Czas zmienić myślenie! Biała słodycz jest bowiem także źródłem wielu innych produktów spożywczych. I nie mówimy tu tylko o burakach cukrowych. Gdzie jeszcze znajduje się cukier? Dietetyczka Katarzyna Stachurska, ekspertka kampanii „Słodka równowaga” wyjaśnia.

Buraki – źródło cukru

Źródłem cukru są buraki. Warto jednak wiedzieć, że burak burakowi nierówny. Wyróżniamy bowiem: buraki cukrowe (wykorzystywane do produkcji cukru), buraki ćwikłowe (stosowane jako warzywo) oraz buraki pastewne (służące jako pasza dla zwierząt).

Ile cukru znajduje się w buraku? Korzeń cukrowej odmiany zawiera nawet 20g cukrów na 100g. Dla porównania – cukinia ma ich ok. 2 g.

I chociaż burak ćwikłowy ma tylko ok. 7 g cukrów na 100 g produktu, o nim też nie możemy zapominać. Jak pokazują badania, regularne spożywanie buraków ćwikłowych zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia oraz poprawia zdolność do wysiłku fizycznego. Buraki obniżają także ciśnienie tętnicze oraz spowalniają proces rozwoju miażdżycy, hamując zlepianie się płytek krwi.

– Buraki są także zasobnym źródłem błonnika pokarmowego, który reguluje pracę przewodu pokarmowego, naturalnie oczyszcza nasze jelita z zanieczyszczeń, a także opóźnia wchłanianie cukru i reguluje poziom glikemii. Z tego względu nawet osoby z cukrzycą, które muszą kontrolować ilość cukru w diecie, w odpowiednio skomponowanym posiłku (zawierającym odpowiednią porcję białek i tłuszczów), mogą spożyć indywidualnie dopasowaną porcję buraków wyjaśnia Katarzyna Stachurska, ekspertka kampanii „Słodka równowaga”.

Buraki to też źródło antyoksydantów, które hamują namnażanie się szkodliwych wolnych rodników. Wśród przeciwutleniaczy najliczniej występują tzw. barwniki betalainowe. To dzięki nim buraki mają tak piękną czerwoną barwę.

Świeże owoce – zawartość cukru

Cukier znajdziemy też w świeżych owocach. Najwięcej naturalnej słodyczy mają: winogrona, czereśnie, śliwki, gruszki, mango i ananas. 

Nie oznacza to jednak, że trzeba z nich rezygnować! Owoce dostarczają bowiem wielu cennych składników odżywczych: wody, błonnika, witamin, składników mineralnych i antyoksydantów. Ile jeść, by nie przesadzić? Zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia, większość z nas powinna spożywać do dwóch porcji owoców dziennie. Za jedną porcję przyjmuje się zazwyczaj np. 1 średniej wielkości jabłko.

O czym warto pamiętać? Cukry nie powinny stanowić więcej niż 10 proc. wartości energetycznej diety. Jeżeli więc twoje zapotrzebowanie kaloryczne wynosi 2000 kcal, 200 kcal pochodzące z owoców będzie wystarczające.

Suszone owoce – warto je jeść?

A co z suszonymi owocami? Na nie radzimy uważać. Przykładowo – 100 g daktyli to aż 65,3g cukrów prostych. Tutaj nie ma rekomendowanych ilości. Warto jednak trzymać się dawki około 30g suszonych owoców dziennie. To około ½ – 1/3 szklanki (1 garść) suszonych owoców.

– Cukier to nieodłączny element odpowiednio zbilansowanej diety. Warto jednak pamiętać, że zgodnie z zaleceniami, w naszym jadłospisie nie powinno go być więcej, niż wspomniane 10 proc. wartości energetycznej diety. Nie należy wykluczać tak zdrowych produktów jak buraki czy owoce tylko z uwagi na obawę o wzrost masy ciała.

Warto przestrzegać rekomendowanych porcji i pamiętać, że podstawę naszej diety powinny stanowić świeże warzywa i owoce, uzupełnione o pełnoziarniste produkty zbożowe, nabiał, orzechy, nasiona, roślinne tłuszcze, jaja, chude mięso, drób i ryby – wyjaśnia dietetyczka.


Artykuł powstał na podstawie materiałów kampanii „Słodka równowaga”

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Dekstroza – czym jest, gdzie występuje i jakie ma działanie?

Kapary – właściwości zdrowotne, zastosowanie i przepisy

Jabłko

Dietetyczka Zofia Pomes: owoce mogą, a wręcz powinny być spożywane przez osoby z insulinoopornością

Bomby pestycydowe - chemia z... warzywniaka

Chemia z warzywniaka. Te owoce i warzywa to prawdziwe bomby pestycydowe

3 szybkie przepisy na owocowe śniadanie

Camu camu – właściwości, zastosowanie, cena, gdzie kupić

Lucuma (owoc) – właściwości, cena, przepisy. Gdzie kupić?

Przepis na sałatkę z botwiny i sera koziego. Jest bardzo prosta i bardzo smaczna

Marakuja – co to za owoc, właściwości, przepisy

Jeżyny

Jeżyny – właściwości, wartość odżywcza. Co można zrobić z jeżyn?

Durian – co to jest, właściwości, gdzie kupić?

Czym są „cukry ukryte” i jak ich unikać? Ostrzega Tata Stomatolog

Czym są „cukry ukryte” i jak ich unikać? Ostrzega Tata Stomatolog

Smoczy owoc – co to jest, jak jeść, jakie ma właściwości?

Burak – legalny dopalacz. Dlaczego osoby aktywne fizycznie powinny wprowadzić go do diety?

Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska

Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska

Wiecznie jesteś głodna? Sprawdź, jak łatwo sobie z tym poradzić

Czy kawa w kapsułkach jest dobra dla nas i dla środowiska? Tłumaczy dietetyk kliniczny

Soki owocowe

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowszą wersję czekolady?

Pasta z buraka w misce

Pasta kanapkowa na zimne dni. Zaskakująca, bo z burakiem

Kobieta z pączkami

Co zrobić, żeby pokonać ochotę na słodycze? Wyjaśnia dietetyczka

„Ciąg może trwać tygodniami lub nawet miesiącami”. Psychodietetyk opisuje mechanizm działania… cukru

Największe mity na temat insulinooporności. Dietetyczka Anna Reguła wyjaśnia, w co absolutnie nie powinniśmy wierzyć

Największe mity na temat insulinooporności. Dietetyczka Anna Reguła wyjaśnia, w co absolutnie nie powinnyśmy wierzyć

Jak przechowywać warzywa i owoce latem oraz na zimę?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?