Co cukier robi z twoim wyglądem, psychiką i odpornością?
Z danych Ministerstwa Zdrowia wynika, że roczne spożycie cukru rośnie w zastraszającym tempie, co przekłada się na poważne konsekwencje zdrowotne. Od wyliczania chorób, które są pokłosiem przesłodzonej diety, można dostać zadyszki, ale sygnały, że nasz organizm zaczyna szwankować, dostajemy nieco wcześniej. I właśnie im się dziś przyjrzymy razem z naszym ekspertem – dietetyczką Celiną Kinicką z Centrum Medycznego Damiana.
Według danych GUS w 2017 roku roczne spożycie cukru w Polsce wynosiło 44,5 kg na 1 mieszkańca i była to najwyższa wartość zaobserwowana w ciągu ostatnich 10 lat. Z raportu dowiadujemy się również, że w tym czasie spożycie cukru nieprzetworzonego spadło o 5,7 kg, ale znacząco wzrosło (o 11,8 kg!) spożycie cukru przetworzonego. A to dlatego, że biała słodycz jest dosłownie wszędzie, nawet tam, gdzie wielu w ogóle się jej nie spodziewa. W sokach owocowych, hamburgerach, musli, beztłuszczowych sosach do potraw, smakowych napojach kawowych, płatkach śniadaniowych. Lista ta wydaje się nie mieć końca.
Od kiedy cukier stał się składnikiem nieprawdopodobnej liczby produktów spożywczych, zaczęliśmy masowo chorować na otyłość, cukrzycę, choroby serca i nowotwory. Na świecie jest już ponad 400 mln diabetyków, a ich liczba ciągle rośnie. Szacuje się, że w Polsce na cukrzycę cierpi ok. 2,7 mln osób. Nadwaga w naszym kraju dotyczy prawie połowy kobiet i dwóch na trzech mężczyzn. Blisko 1400 zgonów rocznie wynika z konsekwencji nadmiernego spożycia napojów słodzonych cukrem.
Dane statystyczne biją na alarm, ale równie niepokojąca jest stopniowa degradacja organizmu, której albo nie wiążemy z nadmiernym spożyciem cukru, albo nie chcemy wiązać. Jak cukier wpływa na kondycję naszych włosów, stan naszej cery, pracę mózgu i odporność? Sprawdź, co mówi dietetyk.
Cukier a mózg
Cukier jest głównym paliwem energetycznym dla mózgu. Od glukozy uzależniona jest jego zdolność do przetwarzania danych i zapisywania ich w pamięci. I w zależności od tego, w jakiej postaci dostarczamy cukier do organizmu, zależy praca mózgu.
„Jeśli spożywamy go z węglowodanów złożonych, to potrzebujemy czasu, żeby z niego pozyskać glukozę i korzystać z niej przez dłuższy czas. Natomiast, jeśli spożywamy cukry proste, łatwoprzyswajalne – głównie sacharozę, glukozę w czystej postaci czy fruktozę, mamy wtedy bardzo szybki „dowóz” glukozy do organizmu, w tym do mózgu” – wyjaśnia dietetyczka, Celina Kinicka z Centrum Medycznego Damiana.
Czym to skutkuje? Jak wyjaśnia ekspertka, mózg nie jest w stanie spożytkować więcej energii niż potrzebuje, dlatego nadmiar glukozy, która krąży we krwi uszkadza ścianę komórkową komórek nerwowych.
„Dochodzi wtedy do delikatnej zmiany struktury błony komórkowej (usztywnienie jej), a także wiąże się to z szybszym procesem starzenia się organizmu” – dodaje.
Nadmierne wahania stężenia glukozy we krwi, wynikające z przesłodzonej diety, są główną przyczyną zaburzeń nastroju. Zbyt duża dawka glukozy w jadłospisie negatywnie odbija się na pamięci i zdolnościach poznawczych. Nadpobudliwość, brak apetytu, rozdrażnienie – to kolejne skutki nadmiernego spożycia cukru.
Cukier a włosy
O tym, że to, co jemy, ma wpływ na kondycję włosów i cery, wiadomo od dawna. Logicznym więc wydaje się, że dieta uboga w składniki odżywcze negatywnie odbija się na naszym wyglądzie.
„Włosy, by były zdrowe i piękne, potrzebują minerałów – biotyny, chromu, miedzi. Dzięki temu zachowują odpowiednią strukturę. Zbyt wysoki poziom glukozy sprawia, że część z tych minerałów jest zabierana z tkanek do krwi – po to, by zbuforować różne odczyny chemiczne” – tłumaczy dietetyczka. „Jeśli przechodzą one z tkanek do krwi, wtedy struktura włosów staje się uboższa w te minerały, włosy są gorszej jakości. Jednak takie skutki występują jedynie przy bardzo długotrwałych nadmiarach glukozy” – dodaje.
Jednym z częstych objawów podwyższonego poziomu cukru we krwi są problemy związane ze strukturą włosów. Mieszki włosowe ulegają osłabieniu, a to może prowadzić do: przetłuszczonych, łamliwych i skłonnych do wypadania włosów.
Cukier a cera
Negatywne konsekwencje wynikające z wysokiego spożycia nafaszerowanych cukrem produktów obejmują także stan skóry. Jak wyjaśnia dietetyczka, spożywanie zwiększonej ilości cukrów może wpływać na ilość wyprysków, trądzik czy trudniejsze gojenie się ran.
„Gdy mamy nadmiar glukozy, to krew jest słodka i jeśli dojdzie do przerwania ciągłości skóry, do rany dopływa słodsza krew, która staje się łatwą pożywką dla mikroorganizmów patogennych, a co za tym idzie – rana może się jątrzyć, ropieć, trudniej zabliźniać” – tłumaczy.
Dietetyczka podkreśla, że przy różnego rodzaju wypryskach, we wgłębieniach także dochodzi do łatwego namnażania się patogennej mikroflory, która rozwija się w idealnym dla niej słodkim środowisku.
Cukier a odporność
Nasza odporność uzależniona jest w głównej mierze od diety, a ta powinna obfitować w warzywa, owoce i mikroelementy. „Jeśli spożywamy dużo cukrów i przetworów z jego wysoką zawartością, to odpowiednio mniej jemy tych pełnowartościowych posiłków. W takim przypadku organizm ma mniejsze możliwości wytworzenia naturalnej odporności organizmu” – wyjaśnia dietetyczka.
Ponadto, jak tłumaczy ekspertka, zwiększa się zawartość cukru w resztkach pokarmowych, które przedostają się do dalszych części przewodu pokarmowego – jelita grubego, gdzie są pożywką dla niekorzystnej flory jelitowej. „Następuje przerost drożdży i grzybów w jelitach, a prawidłowa mikroflora jelitowa jest jednym z głównych czynników odporności na infekcje” – dodaje.
Czy to wystarczające powody, by zamiast kolejnego batonika sięgnąć po zdrowszą przekąskę np. orzechy?
Podoba Ci się ten artykuł?
Powiązane tematy:
Polecamy
Adrianna Śladowska: „Trądzik przestaje dotyczyć tylko osób w wieku dojrzewania, a coraz częściej dotyka dorosłych”
Glukozowa Królowa o popularnym napoju: „Nie ma pozytywnych skutków picia tego soku”
„The Lancet”: Już dwa plasterki szynki dziennie mogą znacząco zwiększyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2
Farby chemiczne kontra naturalne barwniki. Trycholog Dawid Mazerski obala mity o farbowaniu włosów
się ten artykuł?