Przejdź do treści

Chorujesz na astmę? Dietetyczka wymienia składniki, które mogą zaostrzać objawy

awokado
iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
6 rzeczy, które spowalniają metabolizm
Martwi cię słaba przemiana materii? Oto, co może być przyczyną
Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!
Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł
Negatywnie wpływa na odporność, zaśluzowuje, zwiększa produkcję insuliny? Fakty i mity dotyczące nabiału
Ból brzucha, wzdęcia, uczucie pełności? To mogą być objawy nietolerancji laktozy

Kluczem do tego, żeby zapanować nad astmą, jest zrozumienie tej choroby, czyli poznanie czynników drażniących, które wywołują kaszel, duszności, świszczący oddech. Najczęściej kolejnym krokiem jest wdrożenie farmakoterapii i regularne jej przestrzeganie. Choć nie wspomina się o tym zbyt często, w przypadku astmy ważna jest również dieta. Jeśli jesteś astmatyczką, przeanalizuj swoją dietę. Niektóre jej składniki mogą zaostrzać objawy dolegliwości, o czym mówi w rozmowie z nami dietetyczka, Joanna Skałecka. 

W Polsce na astmę cierpi ok. 4 mln ludzi, czyli ponad 10 proc. społeczeństwa. Dzięki nowoczesnym terapiom i stosowaniu się do zaleceń lekarskich można zapanować nad objawami, takimi jak: świszczący oddech, duszność, ucisk w klatce piersiowej, kaszel. Leczenie tej przewlekłej choroby układu oddechowego wymaga stosowania odpowiednich leków, inhalacji, a także diety. – Odpowiednio dobrana dieta pozwala złagodzić objawy występowania choroby – podkreśla dietetyczka, Joanna Skałecka.

Dieta astmatyczki – czego lepiej unikać?

Astma u wielu chorych ma ścisły związek z alergią pokarmową. By nie zaostrzać objawów choroby, warto wiedzieć, na co jesteśmy uczuleni i unikać tych produktów, ponieważ ich spożycie może skutkować swędzącą skórą, drapiącym gardłem, nagłym katarem bez przyczyny.

Kobieta trzyma się za gardło z powodu astmy alergicznej

Dietetyczka, Joanna Skałecka podkreśla, że na zaostrzenie objawów astmy może wpływać nadmierna ilość sodu, cukry oraz dodatki do żywności.

– Szczególną uwagę należy zwrócić na glutaminian sodu, występujący w przetworzonych produktach tj. gotowe sosy czy zupy w proszku. Ponadto siarczyny oznaczone w składzie jako E220, jeśli występują jako dodatek do żywności w ilości większej niż 10 mg/kg, zwłaszcza w owocach suszonych i chipsach. Kolejnymi składnikami, których bym się wystrzegała są benzoesany, np. benzoesan sodu, oznaczony jako E 211, występujący często w konserwach rybnych, dżemach, napojach gazowanych i gotowych sosach – tłumaczy dietetyczka.

Astmatyczka powinna zatem zrezygnować z gotowych, sklepowych słodyczy, produktów wysoce przetworzonych z białej mąki, gotowych dań oraz słodzonych napojów. – Mięso, w szczególności jego przetwory, również powinny zostać mocno ograniczone w diecie astmatyczki – dodaje dietetyczka.

Dieta astmatyczki – o co warto ją wzbogacić?

– Dieta astmatyczki powinna być bogata w warzywa i owoce z dużą zawartością witaminy E i C, antyoksydantów oraz beta-karotenu np. porzeczki, pomarańcze, brokuły – wymienia Joanna Skałecka.

Oprócz warzyw i owców – zdaniem dietetyczki – w codziennym jadłospisie astmatyczki powinny zagościć również zdrowe tłuszcze (np. oliwa z oliwek, awokado, ryby), które ograniczają rozwój stanów zapalnych, a także produkty pełnoziarniste, tj. pieczywo razowe, grube kasze, makaron i ryż pełnoziarnisty.

– Dietę warto wzbogacić w zieloną herbatę, która zawiera dużą ilość antyutleniaczy, ale również podobnie jak kawa czy kakao zawiera kofeinę, która rozszerza oskrzela – dodaje ekspertka.

Zielona herbata jest jednym ze składników kapsułki WIMIN na lepszy metabolizm, którą znajdziesz tutaj.

Pamiętajmy, że jeśli coś nas niepokoi, powinnyśmy zgłosić to lekarzowi. Jeśli to my mamy kontrolę nad chorobą, a nie ona nad nami, łatwiej możemy przewidywać jej przebieg i lepiej potrafimy się przygotować na wszelkie ewentualności. Im więcej wiemy na temat swojej choroby, tym łatwiej nam się z nią żyje, po prostu.

Zainteresował Cię WIMIN?

Zobacz więcej
i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kiszonki – prawdziwa bomba dobroczynnych składników. Sprawdź, co warto ukisić

pączki

Tłusty czwartek. Jak zjeść pączka i nie przytyć? Ile pączek ma kalorii?

Szybko czy wolno? Wyjaśniamy, jak jeść, żeby na dłużej zaspokoić apetyt

Jedzenie dobre dla mózgu

Soki owocowe

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

Drink z brokatem

Jak uleczyć sylwestrowego kaca? Lekarka zdradza sprawdzone patenty

Szybkie diety oczyszczające przed Sylwestrem. Dietetyczka wyjaśnia, czy któraś z nich naprawdę działa

Gdy jelita stają się leniwe. Jak je rozruszać, by poczuć się dobrze?

Marilyn Monroe nie przepadała za ćwiczeniami, choć miała słabość do ciężarków, a wieczorem szła na lody z dużą ilością bitej śmietany. Jak wyglądała jej dieta i trening?

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

Odchudzanie – na co dajesz się nabrać?

Urozmaicaj i próbuj, czyli wegetariański tuning dnia

10 prostych sposobów, by jeść lepiej

Kontempluj każdy kęs! Jaki ma związek jedzenie z medytacją?

Dieta Cambridge

Dieta Cambridge – program odchudzania oparty na gotowych produktach

Margaryna czy masło na cholesterol? Skład margaryny

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Psychodietetyczka Małgorzata Akkus wyjaśnia, dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne i dlaczego warto zacząć jeść intuicyjnie

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Małgorzata Akkus tłumaczy, jak jeść intuicyjnie i dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne

Dieta ketogeniczna – co jeść? Zasady diety i jadłospis

Szczupła kobieta

Dieta norweska, czyli monotonny jadłospis, efekt na chwilę i skutki uboczne

Kobieta po 40-tce

10 produktów, po które warto sięgać, gdy jesteś po 40-tce

Sól

Sód – rola, skutki niedoboru i nadmiaru, źródła sodu

mięso jako źródło siarki

Siarka – właściwości, niedobór i nadmiar, źródła w diecie

owoce cytrusowe

Fosfor – właściwości, nadmiar i niedobór, naturalne źródła

sól

Chlor – rola w organizmie, niedobór, objawy zatrucia

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

5 największych kuchennych mitów

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol