Przejdź do treści

Chorujesz na astmę? Dietetyczka wymienia składniki, które mogą zaostrzać objawy

awokado
iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Kluczem do tego, żeby zapanować nad astmą, jest zrozumienie tej choroby, czyli poznanie czynników drażniących, które wywołują kaszel, duszności, świszczący oddech. Najczęściej kolejnym krokiem jest wdrożenie farmakoterapii i regularne jej przestrzeganie. Choć nie wspomina się o tym zbyt często, w przypadku astmy ważna jest również dieta. Jeśli jesteś astmatyczką, przeanalizuj swoją dietę. Niektóre jej składniki mogą zaostrzać objawy dolegliwości, o czym mówi w rozmowie z nami dietetyczka, Joanna Skałecka. 

W Polsce na astmę cierpi ok. 4 mln ludzi, czyli ponad 10 proc. społeczeństwa. Dzięki nowoczesnym terapiom i stosowaniu się do zaleceń lekarskich można zapanować nad objawami, takimi jak: świszczący oddech, duszność, ucisk w klatce piersiowej, kaszel. Leczenie tej przewlekłej choroby układu oddechowego wymaga stosowania odpowiednich leków, inhalacji, a także diety. – Odpowiednio dobrana dieta pozwala złagodzić objawy występowania choroby – podkreśla dietetyczka, Joanna Skałecka.

Dieta astmatyczki – czego lepiej unikać?

Astma u wielu chorych ma ścisły związek z alergią pokarmową. By nie zaostrzać objawów choroby, warto wiedzieć, na co jesteśmy uczuleni i unikać tych produktów, ponieważ ich spożycie może skutkować swędzącą skórą, drapiącym gardłem, nagłym katarem bez przyczyny.

Kobieta trzyma się za gardło z powodu astmy alergicznej

Dietetyczka, Joanna Skałecka podkreśla, że na zaostrzenie objawów astmy może wpływać nadmierna ilość sodu, cukry oraz dodatki do żywności.

– Szczególną uwagę należy zwrócić na glutaminian sodu, występujący w przetworzonych produktach tj. gotowe sosy czy zupy w proszku. Ponadto siarczyny oznaczone w składzie jako E220, jeśli występują jako dodatek do żywności w ilości większej niż 10 mg/kg, zwłaszcza w owocach suszonych i chipsach. Kolejnymi składnikami, których bym się wystrzegała są benzoesany, np. benzoesan sodu, oznaczony jako E 211, występujący często w konserwach rybnych, dżemach, napojach gazowanych i gotowych sosach – tłumaczy dietetyczka.

Astmatyczka powinna zatem zrezygnować z gotowych, sklepowych słodyczy, produktów wysoce przetworzonych z białej mąki, gotowych dań oraz słodzonych napojów. – Mięso, w szczególności jego przetwory, również powinny zostać mocno ograniczone w diecie astmatyczki – dodaje dietetyczka.

Dieta astmatyczki – o co warto ją wzbogacić?

– Dieta astmatyczki powinna być bogata w warzywa i owoce z dużą zawartością witaminy E i C, antyoksydantów oraz beta-karotenu np. porzeczki, pomarańcze, brokuły – wymienia Joanna Skałecka.

Oprócz warzyw i owców – zdaniem dietetyczki – w codziennym jadłospisie astmatyczki powinny zagościć również zdrowe tłuszcze (np. oliwa z oliwek, awokado, ryby), które ograniczają rozwój stanów zapalnych, a także produkty pełnoziarniste, tj. pieczywo razowe, grube kasze, makaron i ryż pełnoziarnisty.

– Dietę warto wzbogacić w zieloną herbatę, która zawiera dużą ilość antyutleniaczy, ale również podobnie jak kawa czy kakao zawiera kofeinę, która rozszerza oskrzela – dodaje ekspertka.

Zielona herbata jest jednym ze składników kapsułki WIMIN na lepszy metabolizm, którą znajdziesz tutaj.

Pamiętajmy, że jeśli coś nas niepokoi, powinnyśmy zgłosić to lekarzowi. Jeśli to my mamy kontrolę nad chorobą, a nie ona nad nami, łatwiej możemy przewidywać jej przebieg i lepiej potrafimy się przygotować na wszelkie ewentualności. Im więcej wiemy na temat swojej choroby, tym łatwiej nam się z nią żyje, po prostu.

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.