Przejdź do treści

Zielona herbata – właściwości, działanie i skutki uboczne

Zielona herbata - właściwości i przeciwwskazania
Zielona herbata. Photo by nastya on Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Bób - jak gotować, żeby go nie zmarnować?
„Nigdy w kulinarnym życiu nie róbcie tego bobowi”. Sylwia Majcher wyjaśnia, jak gotować bób, żeby go nie zmarnować
Miechunka (Physalis) – charakterystyka i właściwości
Napój, sok czy nektar – co jest zdrowsze?
5 produktów, które pomogą przetrwać upały
Chia fresca - lemoniada z nasionami chia
Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!

Zielona herbata to napój, który pomoże nam zadbać zarówno o zdrowie, jak i o piękny wygląd. Wachlarz pozytywnych działań jest naprawdę szeroki. Warto nie tylko o nich przeczytać, ale także samemu się przekonać, wypijając od czasu do czasu filiżankę. Częstotliwość jest tu jednak kluczowa. Zielona herbata wypijana w zbyt dużych ilościach przestaje być dla naszego organizmu tak dobroczynna. 

Zielona herbata jest jednym ze składników kapsułki WIMIN na szybszy metabolizm, którą znajdziesz tutaj.

Zalety i właściwości lecznicze zielonej herbaty

Działanie zielonej herbaty jest bardzo szerokie. Szczególnie “specjalizuje” się w oczyszczaniu. Ale to nie wszystkie jej zalety. Na co konkretnie wpływa zielona herbata?

Wspomaga odchudzanie

Zielona herbata, a w szczególności zawarte w niej katechiny przyspieszają metabolizm oraz ograniczają wchłanianie tłuszczu z pokarmu. Dzięki temu jest doskonałym wsparciem stosowanej diety. Dodatkowo właściwości moczopędne przyspieszają oczyszczanie organizmu z zalegających toksyn.

Poprawia wygląd skóry

Napar zmniejsza aktywność enzymów, które odpowiadają za zwiększoną pracę gruczołów łojowych. Dzięki temu pomaga w walce z zaskórnikami. Dodatkowo ma właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne, co przyspiesza gojenie wyprysków. Zielona herbata neutralizuje wolne rodniki i spowalnia proces starzenia się skóry.

Wzmacnia odporność

Bogaty skład zielonej herbaty (m.in. katechiny, polifenole, witaminy) wspomaga pracę układu immunologicznego. Nie tylko wspiera naturalne procesy obronne organizmu i buduje barierę ochronną przed infekcjami, ale także przyspiesza ich leczenie. Badania wskazują, że regularne picie zielonej herbaty zmniejsza ryzyko zachorowania na grypę nawet o 75%.

Usprawnia pracę mózgu

Krótkie parzenie suszu (około 2-3 minut) pozwala wydobyć z niego właściwości pobudzające. Dlatego odpowiednio zaparzona zielona herbata wpływa na odczuwany poziom energii, zwiększa sprawność umysłową, wspomaga uwagę, kojarzenie i koncentrację.

Zmniejsza ryzyko nowotworów

Dzięki silnym właściwościom przeciwutleniającym zielona herbata chroni nasze DNA przed działaniem rakotwórczym. Usuwa wolne rodniki, przyczyniające się do rozwoju nowotworów. Wzmacnia również odporność komórek. Dzięki tym właściwościom zmniejsza ryzyko nowotworów piersi, skóry, żołądka, płuc, jelita grubego czy trzustki.

Nasz mózg nie jest więc w stanie zablokować tego, co narozrabialiśmy w jelicie, a przez to spada nasza odporność

Skutki uboczne zielonej herbaty

Zielona herbata pomimo licznych zalet i właściwości leczniczych wywołuje także skutki uboczne, gdy pijemy jej zbyt wiele. Jej negatywny wpływ zauważymy wypijając dziennie około 8 filiżanek. Jakich niepożądanych efektów możemy się spodziewać?

Anemia 

Zawarte w zielonej herbacie katechiny mogą zmniejszać zdolność organizmu do wchłaniania  minerałów, a w szczególności żelaza, z pokarmu. W konsekwencji może to doprowadzić nawet do anemii. Szczególnie odradza się picie zielonej herbaty do posiłków.

Problemy żołądkowe

Zielonej herbaty nie należy pić na pusty żołądek. Zawarte w niej taniny mogą wywołać  nudności, zaparcia lub wymioty. Dlatego zaleca się, aby pierwszą filiżankę wypić dopiero po zjedzeniu śniadania. Bezpieczna i zdrowa dawka naparu, która nie powoduje skutków ubocznych to 2-3 filiżanki dziennie. 

Interakcja z lekami

Spożywana w dużych ilościach może wchodzić w interakcje z lekami i osłabiać lub wzmacniać ich działanie. Szczególną ostrożność należy zachować przy lekach na nadciśnienie lub lekach pobudzających działania układu nerwowego. Zawarta w zielonej herbacie kofeina zwiększa pobudzenie organizmu i przyspiesza bicie serca. Spożywając dziennie dużą ilość zielonej herbaty, warto zrezygnować z innych napojów, które również zawierają kofeinę, np. kawa, coca-cola. 

Niedobór wapnia/osteoporoza

Zielona herbata wypłukuje z organizmu wapń. To z kolei wpływa na osłabienie kości. Dlatego osoby chorujące na osteoporozę lub zagrożone tą chorobą, powinny kontrolować lub ograniczać ilość spożywanego naparu. 

Wzrost ryzyka poronienia

Ze względu na zawartość kofeiny w zielonej herbacie, spożywanie jej w dużej ilości podczas ciąży może zwiększać ryzyko poronienia. Dodatkowo zielona herbata może utrudniać wchłanianie kwasu foliowego i wpływać negatywnie na układ nerwowy płodu. Kobietom w ciąży lub w okresie laktacji odradza się wypijanie więcej niż 2 filiżanek tej herbaty dziennie.

8 powodów, dla których warto pić czystek

Jak parzyć zieloną herbatę?

Umiarkowana ilość wypijanej herbaty to podstawa. Jak ją jednak parzyć, aby uzyskać oczekiwane, pozytywne efekty? To bardzo ważne pytanie, na które warto poznać odpowiedź, zanim na dobre włączy się ten napój do swojej diety. W zależności od parzenia zielonej herbaty, wydobędziemy z niej różne właściwości. 

Podstawowa zasada parzenia zielonej herbaty dotyczy temperatury wody, którą zalewamy susz. Aby wydobyć zarówno walory smakowe, jak i właściwości lecznicze należy zalewać ją wodą nieprzekraczającą temperatury 90 stopni. Optymalna temperatura wody waha się od 70 do 90 stopnia Celsjusza. 

Krótkie parzenie (około 3 minut) spowoduje, że przyrządzony napar będzie pobudzający i orzeźwiający. Wydłużając czas parzenia, wydobędziemy z zielonej herbaty jej właściwości relaksacyjne. Warto jednak pamiętać, że im dłużej parzymy zieloną herbatę, tym bardziej gorzki będzie jej smak. Dodatkowo czas parzenia zielonej herbaty jest uzależniony od jej gatunku, rozdrobnienia suszu, czy nawet jakości wody. Im większe i bardziej poskręcane liście suszu, tym dłużej należy je parzyć. Podobnie jest również z wodą. Im twardsza jest woda, której używamy, tym dłużej powinno trwać parzenie herbaty. Jakość wody ma wpływ nie tylko na czas parzenia. Im bardziej miękka woda, tym smaczniejsza będzie zaparzona w niej herbata. 

Zielona herbata to jedna z najlepiej przebadanych substancji pod kątem wpływu na metabolizm. Wspiera sprawną przemianę materii i chroni przed skokami cukru we krwi. Zielona herbata jest składnikiem suplementu WIMIN na szybszy metabolizm. Sprawdź, czy to produkt, którego szukałaś.

Zainteresował Cię WIMIN?

Zobacz więcej

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Sadzone jajka na patelni

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia? Niekoniecznie. Takich mitów jest więcej

Kapary – właściwości zdrowotne, zastosowanie i przepisy

Kobieta trzyma szpinak

Zadbaj o Koenzym Q10 – bądź wiecznie młoda

zielona herbata na podkręcenie metabolizmu

Chcesz podkręcić metabolizm? Te napoje przyspieszają przemianę materii

5 zaskakujących spowalniaczy metabolizmu

6 rzeczy, które spowalniają metabolizm

Martwi cię słaba przemiana materii? Oto, co może być przyczyną

Kiszonki – prawdziwa bomba dobroczynnych składników. Sprawdź, co warto ukisić

Drink z brokatem

Jak uleczyć sylwestrowego kaca? Lekarka zdradza sprawdzone patenty

Melisa - herbata tylko na uspokojenie? Jakie jeszcze właściwości i zastosowanie wykazuje roślina?

Melisa – herbata tylko na uspokojenie? Jakie jeszcze właściwości i zastosowanie wykazuje roślina?

6 napojów, które pomogą ci zasnąć

Herbata – nie tylko o 17.00

Herbata – nie tylko o 17:00! Na co zwrócić uwagę, zanim będziemy się nią delektować?

kubek z melisą

Melisa – przeciwwskazania. Kto nie powinien pić melisy na uspokojenie?

Szczupła kobieta

Dieta norweska, czyli monotonny jadłospis, efekt na chwilę i skutki uboczne

Czystek - właściwości lecznicze. Na co pomaga czystek?

Czystek – właściwości lecznicze. Na co pomaga czystek?

Kobieta po 40-tce

10 produktów, po które warto sięgać, gdy jesteś po 40-tce

Suplementy diety a witaminy i minerały. Czym się różnią?

Brokuły na stole

Izotiocyjaniany – co to jest, gdzie je znaleźć? Właściwości

Jesteś ciągle zmęczona? Być może to kwestia diety. Przyjrzyj się swoim nawykom

Jak przyśpieszyć metabolizm?

Chcesz przyśpieszyć metabolizm? Dołącz do swojej diety ten produkt

czerwone wino w kieliszku

Ile procent ma wino? Ile mogę go wypić?

Nie tylko pieprz cayenne. 7 produktów, które pomagają spalić tłuszcz

Dlaczego najtrudniej jest zrzucić kilka ostatnich kilogramów? Naukowcy mają odpowiedź

Rabarbar na surowo- jak jeść. Właściwości zdrowotne rabarbaru i uprawa

Rabarbar na surowo – jak jeść? Uprawa rabarbaru

Możemy pić herbatę, gdy mamy cukrzycę? Na co trzeba zwrócić uwagę?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

5 największych kuchennych mitów

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol