5 min.
Chlorella – właściwości, efekty, dawkowanie

Chlorella - właściwości, efekty, dawkowanie Istock.com
23.06.2022
Siostra Bożenna dotkliwie o diecie szpitalnej: „Stan odżywienia 70 proc. pacjentów ulega pogorszeniu podczas hospitalizacji”
21.06.2022
Natalia Siwiec uważa, że głodówki są „superzdrowe”. Co na to dietetyczka?
20.06.2022
„W jednej torebce zielonej herbaty jest do 400 gatunków owadów”. Zaskakujące odkrycie naukowców
20.06.2022
Jakie zmiany na cukinii są jadalne, a jakie nie? Wyjaśnia Jagna Niedzielska
19.06.2022
Chłodnik miętowy z zielonego groszku. Ukojenie po upalnym dniu
Chlorella i spirulina to algi wyróżniające się wysoką zawartością związków odżywczych. Właściwości prozdrowotne chlorelli wynikają przede wszystkim z wysokiej zawartości chlorofilu, witaminy D, a także bogatego zestawu aminokwasów oraz witamin z grupy B. Jaka jest najlepsza chlorella, jak ją stosować i czy możliwe jest wystąpienie działań niepożądanych? Na te i inne pytania odpowiadamy w artykule.
Spis treści
Co to jest chlorella?
Chlorella to alga z rodziny zielenic. Ten mikroskopijny, jednokomórkowy organizm nie jest dostrzegalny gołym okiem. Chlorella pyrenoidosa oraz Chlorella vulgaris występuje zarówno w wodach słonych, jak i słodkich. Tym, co najbardziej wyróżnia chlorellę jest bardzo wysoka zawartość chlorofilu – zielonego barwnika roślin odpowiadającego za zjawisko fotosyntezy, w którym rośliny produkują węglowodany i tlen. Ten zielony barwnik wykazuje dobroczynny wpływ na organizm człowieka. Może wspomagać procesy regeneracyjne, działać przeciwzapalnie, bakteriobójczo, może nawet chronić przed nowotworzeniem. Chlorofil to oczywiście nie jedyny cenny składnik zawarty w chlorelli.
Alga stanowi bogate źródło kilkudziesięciu związków potrzebnych organizmowi człowieka. Wymienić należy przede wszystkim witaminy i składniki mineralne, które są najliczniej reprezentowane przez:
- cynk,
- magnez,
- mangan,
- selen,
- jod,
- żelazo,
- potas,
- witaminy z grupy B,
- witamina E,
- witamina A,
- witamina C.
Na tym nie koniec – chlorella zawiera ponadto mnóstwo antyoksydantów, kwasów nukleinowych i enzymów. Równie imponująca jest zawartość takich makroskładników jak białko czy kwasy tłuszczowe. Chlorella zawiera kwasy tłuszczowe omega 3, a także pełnowartościowe białko. Zawartość białka w chlorelli jest bardzo wysoka i sięga 58 g na 100 g algi. A co najważniejsze – jest to białko zawierające wszystkie aminokwasy potrzebne człowiekowi do prawidłowego funkcjonowania. Ponadto chlorella zawiera aż 30 proc. błonnika. Nie dziwi zatem, że alga ta zyskała miano superfood.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Chlorella czy spirulina – którą algę wybrać?
Zarówno chlorella, jak i spirulina to algi o wysokiej zawartości związków odżywczych. Bardzo często traktowane są jako ten sam produkt, choć występuje między nimi kilka różnic. Spirulina to wielokomórkowy organizm zawierający w swoim składzie fikocyjaninę, czyli niebiesko-zielony barwnik, a chlorella to alga jednokomórkowa, w której dominuje chlorofil. Ich cechy wspólne to wysoka zawartość białka, licznych witamin i składników mineralnych, antyoksydantów, a także kwasów tłuszczowych. Spirulina dodatkowo posiada sporo kwasu gamma-linolenowego GLA i ma nieco więcej białka niż chlorella. Z kolei chlorella cechuje się wyższą zawartością błonnika, kwasów omega 3, żelaza czy magnezu. Trudno zatem jednoznacznie udzielić odpowiedzi na pytanie: chlorella czy spirulina – co lepsze? Każda z alg może posłużyć jako cenne uzupełnienie diety w związki odżywcze.
Chlorella – właściwości prozdrowotne
Z racji wysokiej zawartości związków aktywnych, działanie algi na organizm jest bardzo korzystne. Dzięki chlorofilowi chlorella wykazuje właściwości detoksykujące. Może wiązać i ułatwiać usuwanie z organizmu metali ciężkich, wspomaga detoksykującą pracę wątroby, może redukować poziom etanolu we krwi po spożyciu alkoholu. Jak wtedy działa chlorella? Objawy oczyszczania to przejściowe bóle głowy, ospałość i zmęczenie, a także pogorszenie wyglądu skóry.
Chlorella bio może wykazywać działanie przeciwnowotworowe – jako silny antyoksydant, chlorella proszek i tabletki mogą ograniczać powstanie mutacji w DNA, prowadzących do nowotworzenia. Z racji wysokiej zawartości żelaza, chlorella może redukować ryzyko rozwoju anemii lub wspomagać jej leczenie. Z tego względu po chlorellę mogą sięgać sportowcy, kobiety o obfitych miesiączkach czy kobiety w ciąży oraz karmiące piersią.
Chlorella (tabletki czy proszek) to suplement doskonały dla sportowców – osoby aktywne wykazują zwiększone zapotrzebowanie na białko, witaminy i składniki mineralne. Podobnie wegetarianie i weganie, a także osoby na diecie odchudzającej – dla nich dodatek chlorelli do codziennej diety to idealne rozwiązanie. Chlorella czy spirulina na odchudzanie działają nie tylko na drodze wzbogacenia diety – błonnik usprawnia trawienie i ogranicza wchłanianie glukozy z przewodu pokarmowego.
Jak jeszcze na organizm wpływa chlorella? Efekty jej stosowania to normalizacja lipidogramu, obniżenie poziomu trójglicerydów i cholesterolu, co przekłada się na zmniejszenie ryzyka sercowego. A dzięki normalizowaniu poziomu glukozy we krwi, chlorella może ograniczyć ryzyko rozwoju insulinooporności czy cukrzycy typu 2.
Spirulina i chlorella – kto może sięgać po algi?
Chlorella tabletki oraz proszek to bezpieczny suplement diety, który może być stosowany przez każdego, kto chce wspomóc codzienne funkcjonowanie organizmu. Z racji tego, jak dobrze chlorella jest tolerowana przez organizm, skutki uboczne dotyczą głównie przejściowych objawów oczyszczania organizmu z toksyn. Chlorella powinna wzbudzić zainteresowanie przede wszystkim u:
- osób prowadzących aktywny tryb życia,
- osób na diecie odchudzającej,
- narażonych na zanieczyszczenia środowiskowe, w tym metale ciężkie,
- kobiet w ciąży,
- osób cierpiących na anemię lub narażonych na rozwój niedokrwistości,
- osób narażonych na cukrzycę czy choroby serca.
Chlorella – dawkowanie, jak długo stosować chlorellę?
Jaka najlepsza chlorella jest dostępna na rynku? Zarówno chlorella w proszku, jak i tabletkach powinna zawierać algę z rozerwanymi ścianami komórkowymi – taka postać jest znacznie lepiej przyswajalna. Ponadto należy zwrócić uwagę na to, aby preparat został przebadany w kierunku obecności zanieczyszczeń środowiskowych, np. metali ciężkich.
Gdzie kupić chlorellę? Preparaty dostępne są w aptekach, sklepach ze zdrową żywnością – zarówno stacjonarnych, jak i internetowych. Jak przyjmować chlorellę i ile czasu brać suplement diety? Zalecane dawkowanie to od trzech do pięciu gramów dziennie, a czas stosowania preparatu to dwa miesiące – po tym czasie wskazana jest przerwa.
Bibliografia:
- Czerpak R., Jabłońska-Tyrpuć A., Pietryczuk A., Znaczenie terapeutyczne, kosmetyczne i dietetyczne niektórych glonów; Postępy Fitoterapii, 2009
Poleć artykuł
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

16.06.2022
Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka”

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022
Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

12.04.2022