Przejdź do treści

Chlorella – właściwości, efekty, dawkowanie

Chlorella - właściwości, efekty, dawkowanie Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Siostra Bożenna dotkliwie o diecie szpitalnej: „Stan odżywienia 70 proc. pacjentów ulega pogorszeniu podczas hospitalizacji”
Natalia Siwiec uważa, że głodówki są „superzdrowe”. Co na to dietetyczka?
„W jednej torebce zielonej herbaty jest do 400 gatunków owadów”. Zaskakujące odkrycie naukowców
Jakie zmiany na cukinii są jadalne, a jakie nie? Wyjaśnia Jagna Niedzielska
Chłodnik miętowy z zielonego groszku. Ukojenie po upalnym dniu

Chlorella i spirulina to algi wyróżniające się wysoką zawartością związków odżywczych. Właściwości prozdrowotne chlorelli wynikają przede wszystkim z wysokiej zawartości chlorofilu, witaminy D, a także bogatego zestawu aminokwasów oraz witamin z grupy B. Jaka jest najlepsza chlorella, jak ją stosować  i czy możliwe jest wystąpienie działań niepożądanych? Na te i inne pytania odpowiadamy w artykule.

Co to jest chlorella?

Chlorella to alga z rodziny zielenic. Ten mikroskopijny, jednokomórkowy organizm nie jest dostrzegalny gołym okiem. Chlorella pyrenoidosa oraz Chlorella vulgaris występuje zarówno w wodach słonych, jak i słodkich. Tym, co najbardziej wyróżnia chlorellę jest bardzo wysoka zawartość chlorofilu – zielonego barwnika roślin odpowiadającego za zjawisko fotosyntezy, w którym rośliny produkują węglowodany i tlen. Ten zielony barwnik wykazuje dobroczynny wpływ na organizm człowieka. Może wspomagać procesy regeneracyjne, działać przeciwzapalnie, bakteriobójczo, może nawet chronić przed nowotworzeniem. Chlorofil to oczywiście nie jedyny cenny składnik zawarty w chlorelli.

Alga stanowi bogate źródło kilkudziesięciu związków potrzebnych organizmowi człowieka. Wymienić należy przede wszystkim witaminy i składniki mineralne, które są najliczniej reprezentowane przez:

  • cynk,
  • magnez,
  • mangan,
  • selen,
  • jod,
  • żelazo,
  • potas,
  • witaminy z grupy B,
  • witamina E,
  • witamina A,
  • witamina C.

Na tym nie koniec – chlorella zawiera ponadto mnóstwo antyoksydantów, kwasów nukleinowych i enzymów. Równie imponująca jest zawartość takich makroskładników jak białko czy kwasy tłuszczowe. Chlorella zawiera kwasy tłuszczowe omega 3, a także pełnowartościowe białko. Zawartość białka w chlorelli jest bardzo wysoka i sięga 58 g na 100 g algi. A co najważniejsze – jest to białko zawierające wszystkie aminokwasy potrzebne człowiekowi do prawidłowego funkcjonowania. Ponadto chlorella zawiera aż 30 proc. błonnika. Nie dziwi zatem, że alga ta zyskała miano superfood.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Chlorella czy spirulina – którą algę wybrać?

Zarówno chlorella, jak i spirulina to algi o wysokiej zawartości związków odżywczych. Bardzo często traktowane są jako ten sam produkt, choć występuje między nimi kilka różnic. Spirulina to wielokomórkowy organizm zawierający w swoim składzie fikocyjaninę, czyli niebiesko-zielony barwnik, a chlorella to alga jednokomórkowa, w której dominuje chlorofil. Ich cechy wspólne to wysoka zawartość białka, licznych witamin i składników mineralnych, antyoksydantów, a także kwasów tłuszczowych. Spirulina dodatkowo posiada sporo kwasu gamma-linolenowego GLA i ma nieco więcej białka niż chlorella. Z kolei chlorella cechuje się wyższą zawartością błonnika, kwasów omega 3, żelaza czy magnezu. Trudno zatem jednoznacznie udzielić odpowiedzi na pytanie: chlorella czy spirulina – co lepsze? Każda z alg może posłużyć jako cenne uzupełnienie diety w związki odżywcze.

Chlorella – właściwości prozdrowotne

Z racji wysokiej zawartości związków aktywnych, działanie algi na organizm jest bardzo korzystne. Dzięki chlorofilowi chlorella wykazuje właściwości detoksykujące. Może wiązać i ułatwiać usuwanie z organizmu metali ciężkich, wspomaga detoksykującą pracę wątroby, może redukować poziom etanolu we krwi po spożyciu alkoholu. Jak wtedy działa chlorella? Objawy oczyszczania to przejściowe bóle głowy, ospałość i zmęczenie, a także pogorszenie wyglądu skóry.

Chlorella bio może wykazywać działanie przeciwnowotworowe – jako silny antyoksydant, chlorella proszek i tabletki mogą ograniczać powstanie mutacji w DNA, prowadzących do nowotworzenia. Z racji wysokiej zawartości żelaza, chlorella może redukować ryzyko rozwoju anemii lub wspomagać jej leczenie. Z tego względu po chlorellę mogą sięgać sportowcy, kobiety o obfitych miesiączkach czy kobiety w ciąży oraz karmiące piersią.

Chlorella (tabletki czy proszek) to suplement doskonały dla sportowców – osoby aktywne wykazują zwiększone zapotrzebowanie na białko, witaminy i składniki mineralne. Podobnie wegetarianie i weganie, a także osoby na diecie odchudzającej – dla nich dodatek chlorelli do codziennej diety to idealne rozwiązanie. Chlorella czy spirulina na odchudzanie działają nie tylko na drodze wzbogacenia diety – błonnik usprawnia trawienie i ogranicza wchłanianie glukozy z przewodu pokarmowego.

Jak jeszcze na organizm wpływa chlorella? Efekty jej stosowania to normalizacja lipidogramu, obniżenie poziomu trójglicerydów i cholesterolu, co przekłada się na zmniejszenie ryzyka sercowego. A dzięki normalizowaniu poziomu glukozy we krwi, chlorella może ograniczyć ryzyko rozwoju insulinooporności czy cukrzycy typu 2.

Cytrusy

Spirulina i chlorella – kto może sięgać po algi?

Chlorella tabletki oraz proszek to bezpieczny suplement diety, który może być stosowany przez każdego, kto chce wspomóc codzienne funkcjonowanie organizmu. Z racji tego, jak dobrze chlorella jest tolerowana przez organizm, skutki uboczne dotyczą głównie przejściowych objawów oczyszczania organizmu z toksyn. Chlorella powinna wzbudzić zainteresowanie przede wszystkim u:

  • osób prowadzących aktywny tryb życia,
  • osób na diecie odchudzającej,
  • narażonych na zanieczyszczenia środowiskowe, w tym metale ciężkie,
  • kobiet w ciąży,
  • osób cierpiących na anemię lub narażonych na rozwój niedokrwistości,
  • osób narażonych na cukrzycę czy choroby serca.
Awokado - jego właściwości działają zarówno na ciało, jak i umysł.

Chlorella – dawkowanie, jak długo stosować chlorellę?

Jaka najlepsza chlorella jest dostępna na rynku? Zarówno chlorella w proszku, jak i tabletkach powinna zawierać algę z rozerwanymi ścianami komórkowymi – taka postać jest znacznie lepiej przyswajalna. Ponadto należy zwrócić uwagę na to, aby preparat został przebadany w kierunku obecności zanieczyszczeń środowiskowych, np. metali ciężkich.

Gdzie kupić chlorellę? Preparaty dostępne są w aptekach, sklepach ze zdrową żywnością – zarówno stacjonarnych, jak i internetowych. Jak przyjmować chlorellę i ile czasu brać suplement diety? Zalecane dawkowanie to od trzech do pięciu gramów dziennie, a czas stosowania preparatu to dwa miesiące – po tym czasie wskazana jest przerwa.


Bibliografia:

  1. Czerpak R., Jabłońska-Tyrpuć A., Pietryczuk A., Znaczenie terapeutyczne, kosmetyczne i dietetyczne niektórych glonów; Postępy Fitoterapii, 2009

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Poznaj patenty trenerów i dietetyków na lepszą przemianę materii

Witamina E a płodność - jaki jest między nimi związek? Wyjaśnia dietetyczka kliniczna Emilia Cesarek

Witamina E a płodność – jaki jest między nimi związek? Wyjaśnia dietetyczka kliniczna Emilia Cesarek

Ryż czerwony – właściwości zdrowotne. Czy jest lepszy od białego i brązowego ryżu?

Kroplówki witaminowe – na czym polegają i ile kosztują? Czy to bezpieczne?

Z kiszonkami lepiej nie przesadzać! Eksperci z Dietetyki #NieNaŻarty wyjaśniają dlaczego

Z kiszonkami lepiej nie przesadzać! Eksperci z „Dietetyki #NieNaŻarty” wyjaśniają, dlaczego

Słyszałaś o oleju z poziomki? Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu odkryli, że jest skarbnicą witamin

Słyszałaś o oleju z poziomki? Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu odkryli, że jest skarbnicą witamin

chrzan

Chrzan to wciąż niedoceniony naturalny antybiotyk. Dietetyczka mówi, jakie ma właściwości lecznicze

Moda na kawę z grzybami ma sens? Sprawdziłyśmy, czy grzyby funkcjonalne to dobry sposób na lepsze zdrowie i nastrój

Kozłek lekarski – na bezsenność, stany lękowe i PMS. Właściwości, dawkowanie i uprawa

Jak długo trzeba brać suplementy, żeby zauważyć rezultaty?

Kwas foliowy – nie tylko dla kobiet w ciąży

zdrowe jedzenie

Naturalne odkwaszanie organizmu – czy ma sens? Jak to zrobić?

"Dieta realnie przekłada się na kondycję zdrowia psychicznego" - podkreśla farmeceutka. Co jeść, żeby zadbać o układ nerwowy?

„Dieta realnie przekłada się na kondycję zdrowia psychicznego” – podkreśla Zofia Winczewska. Co jeść, żeby zadbać o układ nerwowy?

Spermidyna w jabłkach / istock

Spermidyna pomoże ci zachować długowieczność. Czym jest substancja, o której wszyscy mówią?

Na serce, na potencję, na depresję i dobrą pamięć. Żeń-szeń panaceum na wszystko?

7 suplementów stworzonych z myślą o kobietach

Suplementy dla kobiet – sprawdź, czy twój organizm ich nie potrzebuje

Suszone owoce

Suszone owoce – wartości odżywcze, indeks glikemiczny. Jak suszyć owoce?

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Kobieta w grubym swetrze z kubkiem z gorącym napojem w dłoniach, w tle rozmyty jesienny pejzaż

5 najważniejszych błędów żywieniowych, które popełniamy zimą. Tłumaczy dietetyczka

olej z krokosza barwierskiego

Olej z krokosza barwierskiego – co to jest, właściwości

Suszone morele

Jak wybrać dobre suszone morele? „Pomarańczowe morele mają dodatek dwutlenku siarki, który zapewnia im intensywny kolor” – wyjaśnia Sylwia Majcher

kobieta

6 witamin i minerałów, których organizm może potrzebować zimą

Sałatka z komosą ryżową (quinoi)

Komosa ryżowa – jak gotować? Właściwości quinoi

Kakao

Kakao – składniki odżywcze i właściwości zdrowotne

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

18 przepisów dla miłośników awokado

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

×