Przejdź do treści

Chlorella – właściwości, efekty, dawkowanie

Chlorella - właściwości, efekty, dawkowanie Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Wegański jogurt kokosowy z figami. Pyszne i pożywne śniadanie
Tort na śniadanie? Z pumperniklem i warzywami? Wypróbuj ten pełen zdrowia przepis!
Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny
Gojnik – pochodzenie i właściwości. Olej żywokostowy z gojnikiem
Zdrowe śniadanie w 10 minut? To możliwe. Na miejscu lub na wynos

Chlorella i spirulina to algi wyróżniające się wysoką zawartością związków odżywczych. Właściwości prozdrowotne chlorelli wynikają przede wszystkim z wysokiej zawartości chlorofilu, witaminy D, a także bogatego zestawu aminokwasów oraz witamin z grupy B. Jaka jest najlepsza chlorella, jak ją stosować  i czy możliwe jest wystąpienie działań niepożądanych? Na te i inne pytania odpowiadamy w artykule.

Co to jest chlorella?

Chlorella to alga z rodziny zielenic. Ten mikroskopijny, jednokomórkowy organizm nie jest dostrzegalny gołym okiem. Chlorella pyrenoidosa oraz Chlorella vulgaris występuje zarówno w wodach słonych, jak i słodkich. Tym, co najbardziej wyróżnia chlorellę jest bardzo wysoka zawartość chlorofilu – zielonego barwnika roślin odpowiadającego za zjawisko fotosyntezy, w którym rośliny produkują węglowodany i tlen. Ten zielony barwnik wykazuje dobroczynny wpływ na organizm człowieka. Może wspomagać procesy regeneracyjne, działać przeciwzapalnie, bakteriobójczo, może nawet chronić przed nowotworzeniem. Chlorofil to oczywiście nie jedyny cenny składnik zawarty w chlorelli.

Alga stanowi bogate źródło kilkudziesięciu związków potrzebnych organizmowi człowieka. Wymienić należy przede wszystkim witaminy i składniki mineralne, które są najliczniej reprezentowane przez:

  • cynk,
  • magnez,
  • mangan,
  • selen,
  • jod,
  • żelazo,
  • potas,
  • witaminy z grupy B,
  • witamina E,
  • witamina A,
  • witamina C.

Na tym nie koniec – chlorella zawiera ponadto mnóstwo antyoksydantów, kwasów nukleinowych i enzymów. Równie imponująca jest zawartość takich makroskładników jak białko czy kwasy tłuszczowe. Chlorella zawiera kwasy tłuszczowe omega 3, a także pełnowartościowe białko. Zawartość białka w chlorelli jest bardzo wysoka i sięga 58 g na 100 g algi. A co najważniejsze – jest to białko zawierające wszystkie aminokwasy potrzebne człowiekowi do prawidłowego funkcjonowania. Ponadto chlorella zawiera aż 30 proc. błonnika. Nie dziwi zatem, że alga ta zyskała miano superfood.

Chlorella czy spirulina – którą algę wybrać?

Zarówno chlorella, jak i spirulina to algi o wysokiej zawartości związków odżywczych. Bardzo często traktowane są jako ten sam produkt, choć występuje między nimi kilka różnic. Spirulina to wielokomórkowy organizm zawierający w swoim składzie fikocyjaninę, czyli niebiesko-zielony barwnik, a chlorella to alga jednokomórkowa, w której dominuje chlorofil. Ich cechy wspólne to wysoka zawartość białka, licznych witamin i składników mineralnych, antyoksydantów, a także kwasów tłuszczowych. Spirulina dodatkowo posiada sporo kwasu gamma-linolenowego GLA i ma nieco więcej białka niż chlorella. Z kolei chlorella cechuje się wyższą zawartością błonnika, kwasów omega 3, żelaza czy magnezu. Trudno zatem jednoznacznie udzielić odpowiedzi na pytanie: chlorella czy spirulina – co lepsze? Każda z alg może posłużyć jako cenne uzupełnienie diety w związki odżywcze.

Chlorella – właściwości prozdrowotne

Z racji wysokiej zawartości związków aktywnych, działanie algi na organizm jest bardzo korzystne. Dzięki chlorofilowi chlorella wykazuje właściwości detoksykujące. Może wiązać i ułatwiać usuwanie z organizmu metali ciężkich, wspomaga detoksykującą pracę wątroby, może redukować poziom etanolu we krwi po spożyciu alkoholu. Jak wtedy działa chlorella? Objawy oczyszczania to przejściowe bóle głowy, ospałość i zmęczenie, a także pogorszenie wyglądu skóry.

Chlorella bio może wykazywać działanie przeciwnowotworowe – jako silny antyoksydant, chlorella proszek i tabletki mogą ograniczać powstanie mutacji w DNA, prowadzących do nowotworzenia. Z racji wysokiej zawartości żelaza, chlorella może redukować ryzyko rozwoju anemii lub wspomagać jej leczenie. Z tego względu po chlorellę mogą sięgać sportowcy, kobiety o obfitych miesiączkach czy kobiety w ciąży oraz karmiące piersią.

Chlorella (tabletki czy proszek) to suplement doskonały dla sportowców – osoby aktywne wykazują zwiększone zapotrzebowanie na białko, witaminy i składniki mineralne. Podobnie wegetarianie i weganie, a także osoby na diecie odchudzającej – dla nich dodatek chlorelli do codziennej diety to idealne rozwiązanie. Chlorella czy spirulina na odchudzanie działają nie tylko na drodze wzbogacenia diety – błonnik usprawnia trawienie i ogranicza wchłanianie glukozy z przewodu pokarmowego.

Jak jeszcze na organizm wpływa chlorella? Efekty jej stosowania to normalizacja lipidogramu, obniżenie poziomu trójglicerydów i cholesterolu, co przekłada się na zmniejszenie ryzyka sercowego. A dzięki normalizowaniu poziomu glukozy we krwi, chlorella może ograniczyć ryzyko rozwoju insulinooporności czy cukrzycy typu 2.

Cytrusy

Spirulina i chlorella – kto może sięgać po algi?

Chlorella tabletki oraz proszek to bezpieczny suplement diety, który może być stosowany przez każdego, kto chce wspomóc codzienne funkcjonowanie organizmu. Z racji tego, jak dobrze chlorella jest tolerowana przez organizm, skutki uboczne dotyczą głównie przejściowych objawów oczyszczania organizmu z toksyn. Chlorella powinna wzbudzić zainteresowanie przede wszystkim u:

  • osób prowadzących aktywny tryb życia,
  • osób na diecie odchudzającej,
  • narażonych na zanieczyszczenia środowiskowe, w tym metale ciężkie,
  • kobiet w ciąży,
  • osób cierpiących na anemię lub narażonych na rozwój niedokrwistości,
  • osób narażonych na cukrzycę czy choroby serca.
Awokado - jego właściwości działają zarówno na ciało, jak i umysł.

Chlorella – dawkowanie, jak długo stosować chlorellę?

Jaka najlepsza chlorella jest dostępna na rynku? Zarówno chlorella w proszku, jak i tabletkach powinna zawierać algę z rozerwanymi ścianami komórkowymi – taka postać jest znacznie lepiej przyswajalna. Ponadto należy zwrócić uwagę na to, aby preparat został przebadany w kierunku obecności zanieczyszczeń środowiskowych, np. metali ciężkich.

Gdzie kupić chlorellę? Preparaty dostępne są w aptekach, sklepach ze zdrową żywnością – zarówno stacjonarnych, jak i internetowych. Jak przyjmować chlorellę i ile czasu brać suplement diety? Zalecane dawkowanie to od trzech do pięciu gramów dziennie, a czas stosowania preparatu to dwa miesiące – po tym czasie wskazana jest przerwa.


Bibliografia:

  1. Czerpak R., Jabłońska-Tyrpuć A., Pietryczuk A., Znaczenie terapeutyczne, kosmetyczne i dietetyczne niektórych glonów; Postępy Fitoterapii, 2009

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Melasa – właściwości, zastosowanie, rodzaje

Acerola – pochodzenie, właściwości, zastosowanie

Miód rzepakowy – właściwości, kalorie. Miód dla cukrzyka?

suplementy WIMIN

WIMIN, czyli suplementacja dla dziewczyn, którym brakuje czasu, by o siebie zadbać. Przetestowałam!

Czy witamina D może mieć wpływ na choroby zapalne jelit? Wyjaśnia biotechnolożka Ewa Kowalska

Czy witamina D może mieć wpływ na choroby zapalne jelit? Wyjaśnia biotechnolożka Ewa Kowalska

Przepis na zdrowe śniadanie – koktajl ze spiruliną

Kiełki lucerny – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Bazylia – odmiany, właściwości i zastosowanie

Kiełki brokułowe – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Kiełki fasoli mung – wartości odżywcze, właściwości i hodowla

AKCJA SUPLEMENTACJA: Wegetarianizm i weganizm

Poznaj patenty trenerów i dietetyków na lepszą przemianę materii

Papaja – wartości odżywcze, właściwości, jak jeść

Kapary – właściwości zdrowotne, zastosowanie i przepisy

Orzechy pekan – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie

Korzeń maca – właściwości, działanie, dawkowanie

Surowe ziarna kakao – skład, właściwości i zastosowanie

Spirulina – czym jest i jak działa? Zastosowanie spiruliny

Guarana – właściwości, działanie, rodzaje, gdzie kupić

Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 5 faktów na jego temat, których nie znałaś

Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 3 fakty na jego temat, których nie znałaś

Camu camu – właściwości, zastosowanie, cena, gdzie kupić

Babka jajowata – właściwości i zastosowanie byliny

Kobieta trzyma szpinak

Zadbaj o Koenzym Q10 – bądź wiecznie młoda

Micha zdrowia. Buddha bowl, smoothie bowl, poke – z czym to się je?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 przepisów dla miłośników awokado

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami