Przejdź do treści

Chlorella – właściwości, efekty, dawkowanie

Chlorella - właściwości, efekty, dawkowanie Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Tahini – jak zrobić i do czego wykorzystać pastę sezamową?
Kawa bezkofeinowa – czym jest, smak. Kawa w ciąży i podczas laktacji
Pasta kanapkowa na zimne dni – z pieczonej papryki
Cykoria – właściwości, jak przyrządzić. Inulina z cykorii
Olej z pestek granatu – właściwości i przeciwwskazania

Chlorella i spirulina to algi wyróżniające się wysoką zawartością związków odżywczych. Właściwości prozdrowotne chlorelli wynikają przede wszystkim z wysokiej zawartości chlorofilu, witaminy D, a także bogatego zestawu aminokwasów oraz witamin z grupy B. Jaka jest najlepsza chlorella, jak ją stosować  i czy możliwe jest wystąpienie działań niepożądanych? Na te i inne pytania odpowiadamy w artykule.

Co to jest chlorella?

Chlorella to alga z rodziny zielenic. Ten mikroskopijny, jednokomórkowy organizm nie jest dostrzegalny gołym okiem. Chlorella pyrenoidosa oraz Chlorella vulgaris występuje zarówno w wodach słonych, jak i słodkich. Tym, co najbardziej wyróżnia chlorellę jest bardzo wysoka zawartość chlorofilu – zielonego barwnika roślin odpowiadającego za zjawisko fotosyntezy, w którym rośliny produkują węglowodany i tlen. Ten zielony barwnik wykazuje dobroczynny wpływ na organizm człowieka. Może wspomagać procesy regeneracyjne, działać przeciwzapalnie, bakteriobójczo, może nawet chronić przed nowotworzeniem. Chlorofil to oczywiście nie jedyny cenny składnik zawarty w chlorelli.

Alga stanowi bogate źródło kilkudziesięciu związków potrzebnych organizmowi człowieka. Wymienić należy przede wszystkim witaminy i składniki mineralne, które są najliczniej reprezentowane przez:

  • cynk,
  • magnez,
  • mangan,
  • selen,
  • jod,
  • żelazo,
  • potas,
  • witaminy z grupy B,
  • witamina E,
  • witamina A,
  • witamina C.

Na tym nie koniec – chlorella zawiera ponadto mnóstwo antyoksydantów, kwasów nukleinowych i enzymów. Równie imponująca jest zawartość takich makroskładników jak białko czy kwasy tłuszczowe. Chlorella zawiera kwasy tłuszczowe omega 3, a także pełnowartościowe białko. Zawartość białka w chlorelli jest bardzo wysoka i sięga 58 g na 100 g algi. A co najważniejsze – jest to białko zawierające wszystkie aminokwasy potrzebne człowiekowi do prawidłowego funkcjonowania. Ponadto chlorella zawiera aż 30 proc. błonnika. Nie dziwi zatem, że alga ta zyskała miano superfood.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Chlorella czy spirulina – którą algę wybrać?

Zarówno chlorella, jak i spirulina to algi o wysokiej zawartości związków odżywczych. Bardzo często traktowane są jako ten sam produkt, choć występuje między nimi kilka różnic. Spirulina to wielokomórkowy organizm zawierający w swoim składzie fikocyjaninę, czyli niebiesko-zielony barwnik, a chlorella to alga jednokomórkowa, w której dominuje chlorofil. Ich cechy wspólne to wysoka zawartość białka, licznych witamin i składników mineralnych, antyoksydantów, a także kwasów tłuszczowych. Spirulina dodatkowo posiada sporo kwasu gamma-linolenowego GLA i ma nieco więcej białka niż chlorella. Z kolei chlorella cechuje się wyższą zawartością błonnika, kwasów omega 3, żelaza czy magnezu. Trudno zatem jednoznacznie udzielić odpowiedzi na pytanie: chlorella czy spirulina – co lepsze? Każda z alg może posłużyć jako cenne uzupełnienie diety w związki odżywcze.

Chlorella – właściwości prozdrowotne

Z racji wysokiej zawartości związków aktywnych, działanie algi na organizm jest bardzo korzystne. Dzięki chlorofilowi chlorella wykazuje właściwości detoksykujące. Może wiązać i ułatwiać usuwanie z organizmu metali ciężkich, wspomaga detoksykującą pracę wątroby, może redukować poziom etanolu we krwi po spożyciu alkoholu. Jak wtedy działa chlorella? Objawy oczyszczania to przejściowe bóle głowy, ospałość i zmęczenie, a także pogorszenie wyglądu skóry.

Chlorella bio może wykazywać działanie przeciwnowotworowe – jako silny antyoksydant, chlorella proszek i tabletki mogą ograniczać powstanie mutacji w DNA, prowadzących do nowotworzenia. Z racji wysokiej zawartości żelaza, chlorella może redukować ryzyko rozwoju anemii lub wspomagać jej leczenie. Z tego względu po chlorellę mogą sięgać sportowcy, kobiety o obfitych miesiączkach czy kobiety w ciąży oraz karmiące piersią.

Chlorella (tabletki czy proszek) to suplement doskonały dla sportowców – osoby aktywne wykazują zwiększone zapotrzebowanie na białko, witaminy i składniki mineralne. Podobnie wegetarianie i weganie, a także osoby na diecie odchudzającej – dla nich dodatek chlorelli do codziennej diety to idealne rozwiązanie. Chlorella czy spirulina na odchudzanie działają nie tylko na drodze wzbogacenia diety – błonnik usprawnia trawienie i ogranicza wchłanianie glukozy z przewodu pokarmowego.

Jak jeszcze na organizm wpływa chlorella? Efekty jej stosowania to normalizacja lipidogramu, obniżenie poziomu trójglicerydów i cholesterolu, co przekłada się na zmniejszenie ryzyka sercowego. A dzięki normalizowaniu poziomu glukozy we krwi, chlorella może ograniczyć ryzyko rozwoju insulinooporności czy cukrzycy typu 2.

Cytrusy

Spirulina i chlorella – kto może sięgać po algi?

Chlorella tabletki oraz proszek to bezpieczny suplement diety, który może być stosowany przez każdego, kto chce wspomóc codzienne funkcjonowanie organizmu. Z racji tego, jak dobrze chlorella jest tolerowana przez organizm, skutki uboczne dotyczą głównie przejściowych objawów oczyszczania organizmu z toksyn. Chlorella powinna wzbudzić zainteresowanie przede wszystkim u:

  • osób prowadzących aktywny tryb życia,
  • osób na diecie odchudzającej,
  • narażonych na zanieczyszczenia środowiskowe, w tym metale ciężkie,
  • kobiet w ciąży,
  • osób cierpiących na anemię lub narażonych na rozwój niedokrwistości,
  • osób narażonych na cukrzycę czy choroby serca.
Awokado - jego właściwości działają zarówno na ciało, jak i umysł.

Chlorella – dawkowanie, jak długo stosować chlorellę?

Jaka najlepsza chlorella jest dostępna na rynku? Zarówno chlorella w proszku, jak i tabletkach powinna zawierać algę z rozerwanymi ścianami komórkowymi – taka postać jest znacznie lepiej przyswajalna. Ponadto należy zwrócić uwagę na to, aby preparat został przebadany w kierunku obecności zanieczyszczeń środowiskowych, np. metali ciężkich.

Gdzie kupić chlorellę? Preparaty dostępne są w aptekach, sklepach ze zdrową żywnością – zarówno stacjonarnych, jak i internetowych. Jak przyjmować chlorellę i ile czasu brać suplement diety? Zalecane dawkowanie to od trzech do pięciu gramów dziennie, a czas stosowania preparatu to dwa miesiące – po tym czasie wskazana jest przerwa.


Bibliografia:

  1. Czerpak R., Jabłońska-Tyrpuć A., Pietryczuk A., Znaczenie terapeutyczne, kosmetyczne i dietetyczne niektórych glonów; Postępy Fitoterapii, 2009

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Kobieta w grubym swetrze z kubkiem z gorącym napojem w dłoniach, w tle rozmyty jesienny pejzaż

5 najważniejszych błędów żywieniowych, które popełniamy zimą. Tłumaczy dietetyczka

Olej z krokosza barwierskiego – co to jest, właściwości

Suszone morele

Jak wybrać dobre suszone morele? „Pomarańczowe morele mają dodatek dwutlenku siarki, który zapewnia im intensywny kolor” – wyjaśnia Sylwia Majcher

kobieta

6 witamin i minerałów, których organizm może potrzebować zimą

Komosa ryżowa – jak gotować? Właściwości quinoi

Kakao – składniki odżywcze i właściwości zdrowotne

Jak pić herbatę z cytryną, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia chemiczka

Jak pić herbatę z cytryną, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia chemiczka Sylwia Bogdan

Miksujemy superfoods! Koktajl z jagodami goji

Miksujemy superfoods – koktajl z jagodami goji na wzmocnienie odporności

Sok z aloesu – właściwości, zastosowanie, przepis

Śniadaniowa miska zdrowia

Smoothie bowl, czyli śniadaniowa miska zdrowia. Na dobry początek dnia!

Miód – rodzaje, właściwości. Jaki miód jest najzdrowszy?

Miód akacjowy – właściwości, indeks glikemiczny, cena

Miód gryczany – właściwości zdrowotne i zastosowanie

Miód spadziowy – właściwości, skład, cena

Melasa – właściwości, zastosowanie, rodzaje

Acerola – pochodzenie, właściwości, zastosowanie

Miód rzepakowy – właściwości, kalorie. Miód dla cukrzyka?

suplementy WIMIN

WIMIN, czyli suplementacja dla dziewczyn, którym brakuje czasu, by o siebie zadbać. Przetestowałam!

Czy witamina D może mieć wpływ na choroby zapalne jelit? Wyjaśnia biotechnolożka Ewa Kowalska

Czy witamina D może mieć wpływ na choroby zapalne jelit? Wyjaśnia biotechnolożka Ewa Kowalska

Przepis na zdrowe śniadanie – koktajl ze spiruliną

Kiełki lucerny – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Bazylia – odmiany, właściwości i zastosowanie

Kiełki brokułowe – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

pączek

Co cukier robi z twoim mózgiem? Nie będziesz zadowolona

×