Przejdź do treści

Chcesz gotować więcej za mniej? Stwórz kapsułową kuchnię! Patent podpowiada Elwira Rogoda

Kapsułowa kuchnia - jak ją stworzyć? / gettyimages
Kapsułowa kuchnia - jak ją stworzyć? / gettyimages
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Znasz pojęcie „kapsułowej szafy”? W skrócie: chodzi o wybór bazowych ubrań, z których można stworzyć kilka zestawów ubrań na każdą okazję. A co, jeśli przenieść zasady z szafy do kuchni? Warto! „Mniej bałaganu, mniej przytłaczania, mniej poczucia winy – więcej radości” – podpowiada Elwira Rogoda z @jakonatorobi na Instagramie. 

Kapsułowa kuchnia

Termin “capsule wardrobe” został stworzony przez Susie Faux już w latach 70. XX wieku. Według niej to niewielki zbiór ubrań bazowych oraz sezonowych dodatków, które w łatwy sposób możesz wystylizować, niezależnie od mody i pory roku. Koncepcję można jednak rozszerzyć, przenosząc ją do kuchni! Pisze o tym Elwira Rogoda.

„Trend kapsułowej szafy uświadomił mi, że tak samo można stworzyć w kuchni. Zamiast kupować zbyt dużą liczbą produktów, rzeczy, których nie używamy, postanowiłam stworzyć kapsułową kuchnię” – pisze Elwira Rogoda na swoim profilu @jakonatorobi na Instagramie.

I dalej wymienia zasady, które możemy zastosować w kuchni:

  1. Pamiętaj, że nie chodzi o doskonałość!
  2. Napisz listę produktów, których używasz każdego tygodnia i które się powtarzają.
  3. Wskazówka: trzymaj te składniki pod ręką, a będziesz w stanie przygotować około 95 proc. przepisów bez konieczności biegania do sklepu spożywczego po dodatkowe przedmioty.⁣
  4. Planuj w taki sposób, by konkretny produkt móc wykorzystać w różnych daniach. Wtedy przygotujesz go więcej.⁣
  5. Dla przykładu: zaplanowałam na obiad ryż z warzywami. Gotuję od razu więcej ryżu, by w kolejnych dniach przygotować inne posiłki z jego udziałem (ryż na słodko, zapiekankę ryżową, itp.).⁣
  6. Możesz zrobić dania tematyczne.
  7. ⁣Danie przyrządzaj w większej ilości i mroź. Dzięki temu zawsze będziesz mieć coś gotowego, co możesz rozmrozić, gdy nie masz pomysłu, czasu, chęci. ⁣
    Dla przykładu: robię większą ilość bulionu i mrożę. Później wykorzystuję go jako bazę do zup, sosów i innych dań.

Przykładowy jadłospis

Autorka profilu @jakonatorobi do swojego postu dodała także przykładowy jadłospis, który można wykorzystać.

„Polecam go w szczególności osobom, które nie lubią przesiadywać w kuchni i preferują szybkie i proste dania. Głównym bohaterem jest jeden składnik” – pisze Elwira Rogoda.

Propozycja nr 1:

  • Śniadanie: sałatka z cukinią, pasta z cukinii, placuszki z cukinii, szakszuka z cukinii.
  • Obiad: placki z cukinii, leczo z tofu i cukinią, zupa cukiniowa, spaghetti z cukinii, lasagne z cukinii i z parmezanem, kotlety z cukinii, tarta z cukinii.
  • Kolacja: zapiekane frytki z cukinią, sałatka z cukinią i kurkami.

Propozycja nr 2:

  • Śniadanie: pasta warzywna z burakami, hummus z buraka, koktajl z buraka.
  • Obiad: zupa krem z buraków, risotto buraczane, barszcz z buraków, buraczki zasmażane z jabłkiem.
  • Kolacja: carpaccio z buraków, bułeczki z buraków, sałatka z buraków i fety.

Elwira Rogoda – kim jest?

Elwira Rogoda to autorka bloga „Jak ona to robi” poświęconego organizacji czasu, żywieniu i macierzyństwu. Prowadzi też profil na Instagramie o tej samej nazwie, który obserwuje ponad 21 tys. osób. Od lat inspiruje kobiety do aktywnego działania, dzieli się sprytnymi sposobami na lepszą codzienność oraz promuje ideę #planujeniemarnuje.

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawieniaRozwiń

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: