Przejdź do treści

Chcesz gotować więcej za mniej? Stwórz kapsułową kuchnię! Patent podpowiada Elwira Rogoda

Kapsułowa kuchnia - jak ją stworzyć? / gettyimages
Kapsułowa kuchnia - jak ją stworzyć? / gettyimages
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Znasz pojęcie „kapsułowej szafy”? W skrócie: chodzi o wybór bazowych ubrań, z których można stworzyć kilka zestawów ubrań na każdą okazję. A co, jeśli przenieść zasady z szafy do kuchni? Warto! „Mniej bałaganu, mniej przytłaczania, mniej poczucia winy – więcej radości” – podpowiada Elwira Rogoda z @jakonatorobi na Instagramie. 

Kapsułowa kuchnia

Termin “capsule wardrobe” został stworzony przez Susie Faux już w latach 70. XX wieku. Według niej to niewielki zbiór ubrań bazowych oraz sezonowych dodatków, które w łatwy sposób możesz wystylizować, niezależnie od mody i pory roku. Koncepcję można jednak rozszerzyć, przenosząc ją do kuchni! Pisze o tym Elwira Rogoda.

„Trend kapsułowej szafy uświadomił mi, że tak samo można stworzyć w kuchni. Zamiast kupować zbyt dużą liczbą produktów, rzeczy, których nie używamy, postanowiłam stworzyć kapsułową kuchnię” – pisze Elwira Rogoda na swoim profilu @jakonatorobi na Instagramie.

I dalej wymienia zasady, które możemy zastosować w kuchni:

  1. Pamiętaj, że nie chodzi o doskonałość!
  2. Napisz listę produktów, których używasz każdego tygodnia i które się powtarzają.
  3. Wskazówka: trzymaj te składniki pod ręką, a będziesz w stanie przygotować około 95 proc. przepisów bez konieczności biegania do sklepu spożywczego po dodatkowe przedmioty.⁣
  4. Planuj w taki sposób, by konkretny produkt móc wykorzystać w różnych daniach. Wtedy przygotujesz go więcej.⁣
  5. Dla przykładu: zaplanowałam na obiad ryż z warzywami. Gotuję od razu więcej ryżu, by w kolejnych dniach przygotować inne posiłki z jego udziałem (ryż na słodko, zapiekankę ryżową, itp.).⁣
  6. Możesz zrobić dania tematyczne.
  7. ⁣Danie przyrządzaj w większej ilości i mroź. Dzięki temu zawsze będziesz mieć coś gotowego, co możesz rozmrozić, gdy nie masz pomysłu, czasu, chęci. ⁣
    Dla przykładu: robię większą ilość bulionu i mrożę. Później wykorzystuję go jako bazę do zup, sosów i innych dań.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł

Przykładowy jadłospis

Autorka profilu @jakonatorobi do swojego postu dodała także przykładowy jadłospis, który można wykorzystać.

„Polecam go w szczególności osobom, które nie lubią przesiadywać w kuchni i preferują szybkie i proste dania. Głównym bohaterem jest jeden składnik” – pisze Elwira Rogoda.

Propozycja nr 1:

  • Śniadanie: sałatka z cukinią, pasta z cukinii, placuszki z cukinii, szakszuka z cukinii.
  • Obiad: placki z cukinii, leczo z tofu i cukinią, zupa cukiniowa, spaghetti z cukinii, lasagne z cukinii i z parmezanem, kotlety z cukinii, tarta z cukinii.
  • Kolacja: zapiekane frytki z cukinią, sałatka z cukinią i kurkami.

Propozycja nr 2:

  • Śniadanie: pasta warzywna z burakami, hummus z buraka, koktajl z buraka.
  • Obiad: zupa krem z buraków, risotto buraczane, barszcz z buraków, buraczki zasmażane z jabłkiem.
  • Kolacja: carpaccio z buraków, bułeczki z buraków, sałatka z buraków i fety.

Elwira Rogoda – kim jest?

Elwira Rogoda to autorka bloga „Jak ona to robi” poświęconego organizacji czasu, żywieniu i macierzyństwu. Prowadzi też profil na Instagramie o tej samej nazwie, który obserwuje ponad 21 tys. osób. Od lat inspiruje kobiety do aktywnego działania, dzieli się sprytnymi sposobami na lepszą codzienność oraz promuje ideę #planujeniemarnuje.

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez Elwira (@jakonatorobi)

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Szybka utrata wagi – o czym może świadczyć nagłe chudnięcie?

Homogenizacja – co to jest i czy jest szkodliwa? Mleko homogenizowane czy pasteryzowane?

Soplówka jeżowata – właściwości. Kiedy i jak stosować?

Gruszka – 5 powodów, dla których warto ją jeść jesienią i zimą

Deski do krojenia mogą być prawdziwym siedliskiem bakterii! Mama Chemik wyjaśnia, jak do tego nie dopuścić

Deski do krojenia mogą być prawdziwym siedliskiem bakterii! Mama Chemik wyjaśnia, jak do tego nie dopuścić

Dieta po usunięciu woreczka żółciowego – zalecenia żywieniowe, przykładowy jadłospis

Dr Damian Parol ostrzega, czego nie robić w trakcie jedzenia. "Może wydawać się, że jest to przyjemny i niewinny nawyk, ale..."

Dr Damian Parol ostrzega, czego nie robić w trakcie jedzenia. „Może wydawać się, że jest to przyjemny i niewinny nawyk, ale…”

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Katechiny – działanie, źródła w diecie, właściwości

Meal prep – co to jest i jak go zaplanować? Menu na trzy dni

Fitoestrogeny – gwarancja zdrowia i dobrego samopoczucia, zwłaszcza w czasie menopauzy

Lara Gessler o życiu z ortoreksją: „Wpadałam w panikę, kiedy miałam pięć, a nie sześć migdałów na śniadanie”

Zjedzenie pleśni - objawy. Czym grozi?

Zjadłaś spleśniały chleb? Dowiedz się czym to grozi i jakie są objawy zatrucia pleśnią

Morele – wartość odżywcza, indeks glikemiczny, przepisy

Bromelaina – właściwości, wskazania i przeciwwskazania. Na co pomagają tabletki z ananasa?

"Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny". Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów / istock

„Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny”. Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów

Galangal – co to jest, gdzie kupić i jak wykorzystać kłącze popularne w kuchni azjatyckiej?

Deska serów – na imprezę i nie tylko. Jak ją zrobić, jakie wino będzie najlepsze?

Mięso z kurczaka

Sprawdzili mięso z supermarketów. Ponad 99 proc. filetów z kurczaka nosi ślady choroby

Jak zapobiegać stanom zapalnym i jak je zmniejszać, by cieszyć się zdrowiem? Poznaj zasady diety przeciwzapalnej

Porchetta – czym jest i jak ją przyrządzić?

MOM – mięso oddzielane mechanicznie. Co to jest? Czy to jeść?

Polenta – co to jest, jak gotować? Przepis na kaszę kukurydzianą 

Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże

×