Deser cytrynowy – przepis na krem cytrynowy z mascarpone
Deser cytrynowy to dobry pomysł na orzeźwiającą przekąskę. W sezonie przeziębieniowym te owoce, bogate w witaminę C także są bezcenne – po co topić je w herbacie, skoro można z nich zrobić wyśmienity cytrynowy deser z dodatkiem miodu i jogurtu? Proponujemy krem cytrynowy z mascarpone – deser dla efektownego wyglądu podajemy w miseczkach z wydrążonych cytryn. Skorzystaj z przepisu!
Deser cytrynowy a sezon na cytryny
Największym producentem cytryn w Europie są Włosi i Hiszpanie i właśnie stamtąd importujemy najwięcej tych owoców. Przyjęło się w potocznym myśleniu, że sezon na cytrusy przypada w środku naszej zimy. I jest to prawdą jeśli chodzi o pomarańcze i mandarynki. Inaczej dzieje się jednak z drzewami cytrynowymi. Te w przeciwieństwie do pomarańczowych kwitną i owocują kilka razy do roku. Są wiecznie zielone i zdarza się nawet, że na jednej gałęzi znajdziemy równocześnie owoce oraz nieziemsko pachnące kwiaty. Dzięki długiemu sezonowi, kremem cytrynowym możemy zajadać się nie tylko od święta – świeże owoce znajdziemy w sklepach przez cały rok.
Właściwości zdrowotne cytryny
Cytryny w gorące letnie dni doceniamy je ze względu na orzeźwiający smak, zimą cenimy je najbardziej za to, że są nieocenionym źródłem klasycznego zestawu antyinfekcyjnego: witaminy C, witaminy P (rutyny) oraz naturalnych bioflawonoidów.
W cytrynach występują też witamina A i te z grupy B, dużo potasu i śladowe ilości sodu, wapnia, magnezu i żelaza. Warto wiedzieć, że większość tych substancji znajduje się w skórce i albedo cytryny (białej błonie pod skórką).
Niestety znajdziemy tam również mnóstwo środków chemicznych, którymi cytryny są pryskane, aby przechowywały i transportowały się lepiej. Dlatego (choć są nieco droższe) warto zakupić cytryny ekologiczne, by móc wykorzystać cały owoc. Ekologiczne cytrusy można nabyć w sklepach ze zdrową żywnością lub poszukać kooperatyw rolniczych, np. na Sycylii czy południu Hiszpanii, które prowadzą sprzedaż bezpośrednią (wysyłają również do Polski). Dostaniemy wtedy do domu paczkę z cytrynami nie tylko świeżo zerwanymi z drzewa, ale i takimi, które na tym drzewie do końca dojrzały.
Jakie cytryny wybrać do deseru?
Cytryny uprawiane na skalę przemysłową nie tylko opryskiwane są dużą ilością pestycydów, ale zrywane są jako zupełnie zielone, niedojrzałe, a dopiero w magazynach poddawane są działaniu etylenu – gazu, który w sztuczny sposób przyspiesza ich dojrzewanie i wybarwianie. Większość z nich jest też nabłyszczana i woskowana środkami chemicznymi, które zapobiegają pleśnieniu. Takich cytryn – pomimo wyparzania i szorowania – nie powinno używać się do dań, które wymagają użycia całego owocu ze skórką.
Do dzisiejszego przepisu też warto postarać się o ekologiczne owoce. Cytryna Zwyczajna będzie bardzo dobra, ale jeszcze lepsza będzie słynna odmiana Piritto – ma bardzo pomarszczoną skórkę (jakby miała ogromny cellulit) i duże, słodkie (sięgające 50 proc. objętości owocu) albedo. Albedo cytryny to biała część oddzielającą miąższ od skórki, jest jadalna i zawiera dużo więcej wartości odżywczych niż sam sok.
Jeśli zdobędziesz Piritto, obetrzyj je z zewnętrznej żółtej skórki (dodając ją do musu), a resztę owocu pokrój w cieniutkie plasterki. Nakładaj wtedy mus cytrynowy bezpośrednio na plasterki i zjadaj w całości jako orzeźwiającą przekąskę. I bombę witaminową!
Desery cytrynowe
Dań na bazie cytryny, w tym cytrynowych deserów w różnych kuchniach świata znajdziemy całkiem sporo. Cytryna to wbrew pozorom nie tylko składnik lemoniady czy dodatek do herbaty. W przepisach z dalszych zakątków globu znajdziemy receptury np. na słynne kiszone marokańskie cytryny lub arabskie słodkie kandyzowane plastry cytryn, indyjskie pikle cytrynowe, angielską galaretkę cytrynowo-pomarańczową czy bardziej znany amerykański cytrynowy krem lemon curd.
Przepis na deser cytrynowy
Zdjęcie: Kinga Błaszczyk-Wójcicka | www.greenmorning.pl
Cytryny nadziewane musem jogurtowo-miodowym – składniki:
- 1 duże opakowanie jogurtu naturalnego (400 g)
- 3 łyżki serka mascarpone (70-80 g)
- skórka otarta z dwóch cytryn (tylko żółta część)
- 2 łyżki miodu (lub mniej lub więcej do smaku)
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1/2 cytryny
- dodatkowo 5-6 „miseczek” z połówek cytryn
Cytryny nadziewane musem jogurtowo-miodowym – przygotowanie:
Poprzedniego dnia wyłóż duże sitko podwójnie złożoną gazą i wylej na nią jogurt. Wstaw do lodówki na noc, aby odsączyć serwatkę. Następnego dnia otrzymasz pyszny jogurtowy serek (powinno go być około 150 g). Zmiksuj serek z mascarpone, otartą skórką z cytryny, sokiem cytrynowym i miodem – wystarczy krótka chwila ręcznym mikserem. Otrzymasz gładki, puszysty krem. Wstaw go do lodówki. Cytryny na „miseczki” przekrój na połówki, delikatnie wykrój nożem środki, a potem wybierz je dużą metalową łyżką (możesz użyć miąższu do innej potrawy). Utnij czubki miseczek tak, aby stały stabilnie.
1/2 cytryny pokrój w cienkie plasterki, a potem w małe trójkąciki. Wymieszaj 3/4 trójkącików z kremem jogurtowym, resztę pozostaw do dekoracji. Napełniaj „miseczki cytrynowe” kremem jogurtowym (możesz użyć worka cukierniczego), udekoruj pozostałymi cząstkami cytryny. Możesz dodatkowo polać miodem.
Podawaj od razu jako orzeźwiający deser cytrynowy.
Uwaga: w wersji light możesz zastąpić mascarpone w deserze cytrynowym dodatkową porcją serka jogurtowego, trzeba będzie wtedy dodać nieco więcej miodu, a mniej soku z cytryny (ser jogurtowy jest dużo kwaśniejszy niż mascarpone).
Kinga Błaszczyk-Wójcicka – Fotografka i stylistka kulinarna, pracuje na zlecenie polskich i zagranicznych agencji reklamowych, wykonuje sesje zdjęciowe dla producentów żywności i restauracji, opracowuje wegetariańskie przepisy dla magazynów. Swoją wiedzą nt. fotografii kulinarnej dzieli się na licznych kursach i warsztatach, a swoją wiedzą kulinarną na blogu GreenMorning.pl.
Polecamy
Polski deser najlepszym na świecie. Czym zaskarbił sobie serca krytyków?
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
Domowy sorbet, czyli deser w zdrowym wydaniu. Jak go zrobić?
się ten artykuł?