Przejdź do treści

Rabarbar na surowo – jak jeść? Uprawa rabarbaru

Rabarbar na surowo- jak jeść. Właściwości zdrowotne rabarbaru i uprawa
Rabarbar na surowo- jak jeść. Właściwości zdrowotne i uprawa, Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Jak podkręcić metabolizm, gdy organizm się starzeje? 7 kluczowych porad
Popularne lody wycofane. Powodem wystąpienie rakotwórczego tlenku etylenu
4 propozycje „inflacyjnych” obiadów do 8 zł. Polecają dietetycy z profilu Dietetyka #NieNaŻarty
Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!
Baba ghanoush – pasta z bakłażana. Smakuje tak, jak wygląda!

Rabarbar na surowo może być dobrym pomysłem na smaczną i zdrową przekąskę. Jest nie tylko źródłem witamin i minerałów, ale też substancji o działaniu przeciwnowotworowym. Rabarbar możemy zacząć uprawiać w ogrodzie z nasion bądź sadzonek, by potem rokrocznie cieszyć się plonami, bowiem jest to roślina wieloletnia. Warto znać rabarbar, by wykorzystać w pełni jego potencjał kulinarny. 

Rabarbar – co to za roślina?

Rabarbar ogrodowy (Rheum rhaponticum L), inaczej rabarbar zwyczajny, rzewień ogrodowy albo rzewień zwyczajny to bylina z rodziny rdestowatych. Pierwotnie pochodzi z Azji (Mongolii, Indii i Chin), do Europy rabarbar trafił w XIV wieku. Rabarbar liczy sobie ponad 60 gatunków. Na początku stosowany był jako środek leczniczy w medycynie ludowej, wartości kulinarne rośliny wykorzystano po raz pierwszy dopiero w 1778 roku, dodając rabarbar do ciasta.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Właściwości zdrowotne rabarbaru

Rabarbar to bogate źródło antyoksydantów, które zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów oraz neutralizują wolne rodniki, odpowiadające za starzenie się skóry . Oprócz antyoksydantów, rabarbar zawiera witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C (20 mg w 100 g produktu) i E, magnez, potas, sód, żelazo i wapń, kwasy organiczne oraz beta-karoten (1,25 mg w 100 g produktu).

Rabarbar reguluje trawienie oraz wykazuje działanie przeczyszczające dzięki obecności takich związków jak: chryzofanol i reina.  Roślina ma też działanie ściągające, za które odpowiadają glikozydy garbnikowe.

Rabarbar może mieć potencjalne działanie przeciwnowotworowe, dzięki zawartym w nim  antrachinonom, które hamują wzrost różnych typów komórek nowotworowych. Uczeni z Sheffield Hallam University i Scottish Crop Research Institute w badaniu opublikowanym w czasopiśmie Food Chemistry sugerują, iż dzięki tym właściwościom rabarbaru będzie możliwe opracowanie mniej toksycznych leków przeciwnowotworowych.

Czy można jeść surowy rabarbar?

Wbrew powszechnym opiniom, umiarkowane spożycie rabarbaru na surowo przez osoby zdrowe  nie ma działania odwapniającego ani nie jest szkodliwe dla zdrowia. Na rabarbar powinny natomiast uważać osoby z chorobami nerek (szczególnie z kamicą nerkową) oraz dną moczanową – w tych przypadkach wskazana jest dieta niskoszczawiowa, z ograniczeniem spożycia rabarbaru, ale też: szczawiu, botwiny, szpinaku, czekolady oraz kawy i herbaty.

Surowy rabarbar może być kwaśny, dlatego najlepiej wybierać łodygi o mocnym różowym bądź czerwonym zabarwieniu. Powinno się go obrać, można też polać go miodem, aby był słodszy. Łodygi rabarbaru można przechowywać w lodówce przez 2-4 tygodni.

Jak jeszcze jeść rabarbar?

Rabarbar można pić w postaci orzeźwiającego kompotu, ale zdecydowanie najlepiej rabarbar upiec: idealnie nadaje się na placek z kruszonką, można też z niego zrobić ciasto drożdżowe albo tartę. W pieczonym rabarbarze zmniejsza się ilość niekorzystnie działającego kwasu szczawiowego, a wzrasta zawartość polifenoli, które znalazły zastosowanie w terapii antynowotworowej. Z rabarbaru można zrobić też dżemy, marmolady, syropy, a nawet zupy. Rabarbar sprawdzi się jako dodatek do deserów i galaretek. Co ciekawe fermentowany rabarbar może posłużyć do produkcji wina.

Jak uprawiać rabarbar?

Uprawy przemysłowe rabarbaru znajdują się przede wszystkim w Anglii, Nowej Zelandii, USA czy Kanadzie. W ostatnim czasie uprawę rabarbaru do celów eksportowych możemy spotkać też w Polsce. Tymczasem rabarbar w przydomowych ogródkach uprawiany jest z powodzeniem od dawna.

Jadalne odmiany rabarbaru to gatunki Rheum rhaponticum L., R. rhabarbarum L. i R x hybridum. Do spożycia przeznaczone są tylko tzw. ogonki liściowe. Pod żadnym pozorem nie należy wykorzystywać liści rabarbaru – zawierają szkodliwe szczawiany, których spożycie może prowadzić do zatrucia.

Jak uprawiać rabarbar? Rabarbar jest odporny na mróz i nie ma dużych wymagań. Potrafi rosnąć w miejscach zacienionych, ale lepsze plony daje na nasłonecznionych stanowiskach – ogonki liściowe rosną grubsze i są mocniej zabarwione. Rabarbar potrzebuje dużo wody w okresie intensywnego wzrostu ogonków liściowych – w maju i sierpniu. Jednak przy nadmiarze wody roślina potrafi szybko zgnić. Rabarbar źle rośnie na glebach kwaśnych, za to lubi stanowiska żyzne i próchnicze.

Oto kilka porad jak rozpocząć uprawę rabarbaru:

  • Jak sadzić rabarbar z nasion? Nasiona rabarbaru należy siać w marcu lub kwietniu na głębokość 1,5-2,5 cm. Odstęp między poszczególnymi rowkami powinien wynosić 30 cm. Nasiona rabarbaru można także wysiać do doniczki.
  • Jak i kiedy rozsadzać rabarbar? Rabarbar wkopuje się do gruntu przy użyciu łopaty, sadzonki wkłada się na głębokość 2-3 cm,tak aby liście wystawały nad powierzchnię ziemi. Po przesadzeniu sadzonki, ziemię należy mocno docisnąć. Należy pamiętać, że rabarbar uzyskany z siewek można sadzić dopiero na jesień lub wiosnę przyszłego roku.
  • Jak pielęgnować rabarbar? Kiedy roślina znajduje się w okresie wegetacji, powinno się usunąć pędy kwiatostanowe, ponieważ jeśli tego nie zrobimy, plony w kolejnym roku będą mniejsze. Jeśli zauważymy chore i zniszczone liście, także należy je usunąć.

Bibliografia:

[1] Zbigniew Anyszka, “Metodyka integrowanej ochrony rabarbaru ogrodowego”, Inst. Ogrod., 2015. 

[2] “Food as MedicineRhubarb (Rheum spp., Polygonaceae)”, Americal Botanical Council, 2019. [Online]. Availablehttp://cms.herbalgram.org/heg/volume16/04April/FAM-Rhubarb.html?ts=1594997937&signature=c0f0cd9e0dd004c47764f83aef5fccba. [Accessed: 17-Jul-2020]. 

[3] “Dna moczanowa: produkty zalecane i niewskazane w diecie Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej”, [Online]. Availablehttps://ncez.pl/choroba-a-dieta/inne/dna-moczanowa—produkty-zalecane-i-nieskazane-w-diecie. [Accessed: 17-Jul-2020]. 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Mleko acidofilne – co to jest, właściwości, gdzie kupić

Plan żywieniowy – jak go ułożyć? Co jeść, by zdrowo się odżywiać?

Warzywa psiankowate – lista, właściwości zdrowotne, czy są bezpieczne

Lody z zielonego groszku. Obłędny smak, bajeczny kolor!

Meczą cię wzdęcia, gazy, zaparcia? „Zadbaj o aktywację MMC!” / istock

Męczą cię wzdęcia, gazy, zaparcia? „Zadbaj o aktywację MMC!” – podpowiada dietetyczka

Czego nie można jeść w trakcie ciąży? Odpowiedzi mogą Cię zaskoczyć!

Słoiki z kiszonymi ogórkami

Kisisz ogórki w butelkach po napojach? To poważny błąd, przekonuje chemiczka Sylwia Majcher

fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa rządzi! 3 przepisy na dania z tym warzywem w roli głównej

Owady i kotlet z probówki to jedzenie przyszłości? Jagna Niedzielska: „potrzebna nam rewolucja mentalna”

Grzyby na patelni

Garście pełne wiśni, porzeczek, jagód i kurek, ale nie tylko! Co jeść w lipcu, wymienia Sylwia Majcher

„Budzę się i jem, by móc znowu zasnąć”, czyli czym jest zespół nocnego jedzenia (NES). Rozmowa z psycholożką zdrowia Agnieszką Węgiel

Witariańskie lato

Witariańskie lato. Poznaj trzy pomysły na warzywa i owoce

Zioła szwedzkie – czym są, właściwości, zastosowanie. Przepis na nalewkę

Maltoza – czy jest zdrowa? W jakich produktach występuje i kto powinien jej unikać?

Koszerność – co to znaczy? Kuchnia i jedzenie koszerne

Sukraloza – co to jest, szkodliwość. Ile sukralozy można bezpiecznie spożywać?

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!

Żywność liofilizowana – co to jest i jakie ma zastosowanie?

Jakie zmiany na cukinii są jadalne, a jakie nie? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Jakie zmiany na cukinii są jadalne, a jakie nie? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka”

Przekąski na grilla – podpowiadamy, jak zdrowo grillować potrawy i podajemy przepisy

Zasada FIFO w twojej lodówce / istock

Lubisz zero waste w kuchni? Poznaj FIFO i z łatwością zarządzaj żywnością w swoim domu

Arcydzięgiel – jakie właściwości ma korzeń tej rośliny?

Łopian większy – właściwości i przeciwwskazania

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

kot w kuchni

10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni

Unsplash

Ocet spirytusowy czy jabłkowy? Sprawdź, czym się od siebie różnią

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×