Przejdź do treści

Rabarbar na surowo – jak jeść? Uprawa rabarbaru

Rabarbar na surowo- jak jeść. Właściwości zdrowotne rabarbaru i uprawa
Rabarbar na surowo- jak jeść. Właściwości zdrowotne i uprawa, Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Chałwa
Salmonella w partii chałwy znanej marki. GIS wydał ostrzeżenie
Mleko migdałowe – jak zrobić, gdzie kupić i do czego dodawać?
Balon
Masz brzuch jak balon? Sprawdź, jak możesz zapobiec wzdęciom
Pasta z czerwonej fasoli z rodzynkami /fot. Marta Dymek, Jadłonomia
Strączkowe na słodko i na wytrawnie. 3 świetne przepisy od Marty Dymek, autorki kultowej Jadłonomii
Największe grzechy śniadaniowe – jakie popełniamy najczęściej?

Rabarbar na surowo może być dobrym pomysłem na smaczną i zdrową przekąskę. Jest nie tylko źródłem witamin i minerałów, ale też substancji o działaniu przeciwnowotworowym. Rabarbar możemy zacząć uprawiać w ogrodzie z nasion bądź sadzonek, by potem rokrocznie cieszyć się plonami, bowiem jest to roślina wieloletnia. Warto znać rabarbar, by wykorzystać w pełni jego potencjał kulinarny. 

Rabarbar – co to za roślina?

Rabarbar ogrodowy (Rheum rhaponticum L), inaczej rabarbar zwyczajny, rzewień ogrodowy albo rzewień zwyczajny to bylina z rodziny rdestowatych. Pierwotnie pochodzi z Azji (Mongolii, Indii i Chin), do Europy rabarbar trafił w XIV wieku. Rabarbar liczy sobie ponad 60 gatunków. Na początku stosowany był jako środek leczniczy w medycynie ludowej, wartości kulinarne rośliny wykorzystano po raz pierwszy dopiero w 1778 roku, dodając rabarbar do ciasta.

Właściwości zdrowotne rabarbaru

Rabarbar to bogate źródło antyoksydantów, które zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów oraz neutralizują wolne rodniki, odpowiadające za starzenie się skóry . Oprócz antyoksydantów, rabarbar zawiera witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C (20 mg w 100 g produktu) i E, magnez, potas, sód, żelazo i wapń, kwasy organiczne oraz beta-karoten (1,25 mg w 100 g produktu).

Rabarbar reguluje trawienie oraz wykazuje działanie przeczyszczające dzięki obecności takich związków jak: chryzofanol i reina.  Roślina ma też działanie ściągające, za które odpowiadają glikozydy garbnikowe.

Rabarbar może mieć potencjalne działanie przeciwnowotworowe, dzięki zawartym w nim  antrachinonom, które hamują wzrost różnych typów komórek nowotworowych. Uczeni z Sheffield Hallam University i Scottish Crop Research Institute w badaniu opublikowanym w czasopiśmie Food Chemistry sugerują, iż dzięki tym właściwościom rabarbaru będzie możliwe opracowanie mniej toksycznych leków przeciwnowotworowych.

Czy można jeść surowy rabarbar?

Wbrew powszechnym opiniom, umiarkowane spożycie rabarbaru na surowo przez osoby zdrowe  nie ma działania odwapniającego ani nie jest szkodliwe dla zdrowia. Na rabarbar powinny natomiast uważać osoby z chorobami nerek (szczególnie z kamicą nerkową) oraz dną moczanową – w tych przypadkach wskazana jest dieta niskoszczawiowa, z ograniczeniem spożycia rabarbaru, ale też: szczawiu, botwiny, szpinaku, czekolady oraz kawy i herbaty.

Surowy rabarbar może być kwaśny, dlatego najlepiej wybierać łodygi o mocnym różowym bądź czerwonym zabarwieniu. Powinno się go obrać, można też polać go miodem, aby był słodszy. Łodygi rabarbaru można przechowywać w lodówce przez 2-4 tygodni.

Jak jeszcze jeść rabarbar?

Rabarbar można pić w postaci orzeźwiającego kompotu, ale zdecydowanie najlepiej rabarbar upiec: idealnie nadaje się na placek z kruszonką, można też z niego zrobić ciasto drożdżowe albo tartę. W pieczonym rabarbarze zmniejsza się ilość niekorzystnie działającego kwasu szczawiowego, a wzrasta zawartość polifenoli, które znalazły zastosowanie w terapii antynowotworowej. Z rabarbaru można zrobić też dżemy, marmolady, syropy, a nawet zupy. Rabarbar sprawdzi się jako dodatek do deserów i galaretek. Co ciekawe fermentowany rabarbar może posłużyć do produkcji wina.

Jak uprawiać rabarbar?

Uprawy przemysłowe rabarbaru znajdują się przede wszystkim w Anglii, Nowej Zelandii, USA czy Kanadzie. W ostatnim czasie uprawę rabarbaru do celów eksportowych możemy spotkać też w Polsce. Tymczasem rabarbar w przydomowych ogródkach uprawiany jest z powodzeniem od dawna.

Jadalne odmiany rabarbaru to gatunki Rheum rhaponticum L., R. rhabarbarum L. i R x hybridum. Do spożycia przeznaczone są tylko tzw. ogonki liściowe. Pod żadnym pozorem nie należy wykorzystywać liści rabarbaru – zawierają szkodliwe szczawiany, których spożycie może prowadzić do zatrucia.

Jak uprawiać rabarbar? Rabarbar jest odporny na mróz i nie ma dużych wymagań. Potrafi rosnąć w miejscach zacienionych, ale lepsze plony daje na nasłonecznionych stanowiskach – ogonki liściowe rosną grubsze i są mocniej zabarwione. Rabarbar potrzebuje dużo wody w okresie intensywnego wzrostu ogonków liściowych – w maju i sierpniu. Jednak przy nadmiarze wody roślina potrafi szybko zgnić. Rabarbar źle rośnie na glebach kwaśnych, za to lubi stanowiska żyzne i próchnicze.

Oto kilka porad jak rozpocząć uprawę rabarbaru:

  • Jak sadzić rabarbar z nasion? Nasiona rabarbaru należy siać w marcu lub kwietniu na głębokość 1,5-2,5 cm. Odstęp między poszczególnymi rowkami powinien wynosić 30 cm. Nasiona rabarbaru można także wysiać do doniczki.
  • Jak i kiedy rozsadzać rabarbar? Rabarbar wkopuje się do gruntu przy użyciu łopaty, sadzonki wkłada się na głębokość 2-3 cm,tak aby liście wystawały nad powierzchnię ziemi. Po przesadzeniu sadzonki, ziemię należy mocno docisnąć. Należy pamiętać, że rabarbar uzyskany z siewek można sadzić dopiero na jesień lub wiosnę przyszłego roku.
  • Jak pielęgnować rabarbar? Kiedy roślina znajduje się w okresie wegetacji, powinno się usunąć pędy kwiatostanowe, ponieważ jeśli tego nie zrobimy, plony w kolejnym roku będą mniejsze. Jeśli zauważymy chore i zniszczone liście, także należy je usunąć.

Bibliografia:

[1] Zbigniew Anyszka, “Metodyka integrowanej ochrony rabarbaru ogrodowego”, Inst. Ogrod., 2015. 

[2] “Food as MedicineRhubarb (Rheum spp., Polygonaceae)”, Americal Botanical Council, 2019. [Online]. Availablehttp://cms.herbalgram.org/heg/volume16/04April/FAM-Rhubarb.html?ts=1594997937&signature=c0f0cd9e0dd004c47764f83aef5fccba. [Accessed: 17-Jul-2020]. 

[3] “Dna moczanowa: produkty zalecane i niewskazane w diecie Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej”, [Online]. Availablehttps://ncez.pl/choroba-a-dieta/inne/dna-moczanowa—produkty-zalecane-i-nieskazane-w-diecie. [Accessed: 17-Jul-2020]. 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Burgery z kalafiora z salsą paprykową

Burgery z kalafiora z salsą paprykową. Burgery z kalafiora z salsą paprykową. Wegetariańskie wspomnienie lata!

Wiesz, że kwiaty cukinii można jeść? Sylwia Majcher podpowiada, jak je wykorzystać w kuchni

Wiesz, że kwiaty cukinii można jeść? Sylwia Majcher podpowiada, jak je wykorzystać w kuchni

Czy wiesz, że kolor warzyw ma znaczenie? Sprawdź, jaki kolor będzie najlepszy dla ciebie

Czy wiesz, że kolor warzyw ma znaczenie? Sprawdź, jaki będzie najlepszy dla ciebie

Szybka utrata wagi – o czym może świadczyć nagłe chudnięcie?

„Mniam! Co w brzuchu burczy” Anny Czerwińskiej-Rydel. Przedstawiamy przedpremierowy fragment książki!

Czy owoce i warzywa były kiedyś zdrowsze? Odpowiada dietetyk Radosław Smolik

Czy owoce i warzywa były kiedyś zdrowsze? Odpowiada dietetyk Radosław Smolik

Zamiast świeżych wybierasz mrożone warzywa? Sprawdź, czy to zdrowe

Źródło: iStockPhoto

A Ty, co wiesz o pomidorach? Sylwia Majcher o właściwościach i upodobaniach tych… owoców

Agnieszka Pocztarska

Spożyć „przed” i „po” – czym różnią się te sformułowania na etykietach żywności? Wyjaśnia Agnieszka Pocztarska [WIDEO]

Regularne jedzenie posiłków - co to oznacza?

Przybierasz na wadze, masz ochotę na słodkie i tłuste? To może być wina nieregularnego spożywania posiłków

Jajecznica w nowej odsłonie. Spróbujcie!

Jagna Niedzielska

Jagna Niedzielska: Ci, którzy mówią, że nie potrafią gotować, po prostu nie potrafią kombinować

Kapary – właściwości zdrowotne, zastosowanie i przepisy

Co siedzi w parówkach? Wzięłyśmy je pod lupę

Agata Głyda: Nasze ciało nie jest po to, aby ładnie wyglądało

Bomby pestycydowe - chemia z... warzywniaka

Chemia z warzywniaka. Te owoce i warzywa to prawdziwe bomby pestycydowe

dziewczyna nurkująca w oceanie z rybami

„Ciemne strony rybołówstwa” kontra nauka. Czy ryby to na pewno dobry wybór dietetyczny?

Wiosenny pad thai z makaronem z cukinii. Pokochają go nie tylko wegetarianie

Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 5 faktów na jego temat, których nie znałaś

Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 3 fakty na jego temat, których nie znałaś

Kobieta

Dlaczego nie możesz przytyć? Wyjaśniają żywieniowcy z „Dietetyki nie na żarty”

Lucuma (owoc) – właściwości, cena, przepisy. Gdzie kupić?

Kobieta trzyma szpinak

Zadbaj o Koenzym Q10 – bądź wiecznie młoda

Grill nie musi być niezdrowy. Mamy kilka cennych wskazówek

Micha zdrowia. Buddha bowl, smoothie bowl, poke – z czym to się je?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

Pięć łyżeczek z róznymi rodzajami soli, sól rozsypana na blacie

9 sygnałów, że jesz za dużo soli

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami