Przejdź do treści

Wegański sernik z nerkowców. Robi się go błyskawicznie i nie wymaga pieczenia

Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Ochota na coś słodkiego atakuje w najmniej spodziewanych momentach. Możesz ją zdusić lub bez wyrzutów sumienia zjeść pyszny wegański sernik z nerkowców. Wyjedz go łyżeczką ze słoika!

Deser robi się błyskawicznie i nie wymaga pieczenia. Całości dopełni aromatyczny mus śliwkowy, który można modyfikować w zależności od dostępnych owoców (poza sezonem skorzystaj z mrożonek). Nerkowce to doskonałe źródło potasu, magnezu oraz witamin z grupy B. Poprawiają koncentrację oraz dostarczają energii na długo.

Wegański sernik z nerkowców z musem śliwkowym

Zdjęcie: Marta Pękalska | www.marta-gotuje.pl

Wegański sernik z nerkowców – składniki na spód:

– 5 suszonych daktyli
– 1/4 szklanki górskich płatków owsianych
– 1/8 szklanki płatków migdałowych
– 1/8 szklanki wiórków kokosowych
– 1 łyżeczka kakao

Wegański sernik z nerkowców – składniki na masę:

– 100 g orzechów nerkowca (namoczonych przez noc w wodzie)
– 1 łyżka syropu klonowego
– 3 łyżki mleka kokosowego
– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Krakersy – chrupnij sobie!

Wegański sernik z nerkowców – składniki na mus śliwkowy:

– 350 g śliwek
– 1 łyżka syropu klonowego
– 1 szczypta cynamonu

Wegański sernik z nerkowców – przygotowanie:

Daktyle zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 20 minut. Płatki owsiane miksujemy blenderem z płatkami migdałowymi. Dodajemy wiórki kokosowe, kakao i suszone daktyle. Ponownie całość miksujemy. Przekładamy na dno słoika, delikatnie dociskając.

Namoczone przez noc nerkowce odcedzamy, dodajemy syrop klonowy, mleko kokosowe i ekstrakt z wanilii. Dokładnie miksujemy blenderem na gładki krem. Przekładamy na daktylowo-owsiany spód i chłodzimy w lodówce.

Z umytych śliwek usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Dodajemy syrop klonowy, szczyptę cynamonu i dusimy kilka minut pod przykryciem, aż delikatnie puszczą sok. Miksujemy na gładki mus. Przekładamy na masę z nerkowców i dekorujemy wiórkami kokosowymi.

Smacznego!

 

Marta Pękalska – autorka bloga marta-gotuje.pl, miłośniczka dobrej kuchni ze słabością do słodkości. Amatorka biegania i sportowych wyzwań. Szczęśliwa żona i mama dwójki maluchów.​

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zielony koktajl z liśćmi rzodkiewki

Pomysł na majówkę: bataty i szparagi z grilla

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Wielkanoc na diecie wegańskiej – jak poradzić sobie w święta bez jaj?

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Wielkanocne pisanki: zdrowe i pysznie czekoladowe

Pasta kanapkowa na zimne dni – z pieczonej papryki

Sałatka

Rozgrzewająca sałatka z fenkułem i pomarańczą. Prawdziwa witaminowa bomba!

Chipsy z pomidorków koktajlowych. Zdrowa alternatywa dla niezdrowych przekąsek

Warzywna pasta kanapkowa. W niczym nie przypomina sałatki jarzynowej z ciocinych imienin!

Morelowe batoniki mocy. Po nich energia Cię nie opuści

jabłka

Przepis na masło jabłkowe. Banalne w przygotowaniu, przepyszne w smaku

Zupa orzechowa

Zupa orzechowa idealna na zimę. Prosta, łatwa i zdrowa

Nie masz pomysłu na niedzielny obiad? Wypróbuj zupę pho w polskiej odmianie, która wzmocni organizm w śnieżnej, zimowej aurze

pizza z awokado

Domowa pizza z awokado. Zobacz przepis na to niskokaloryczne szaleństwo

Omlet na patelni, obok leżą pomidory i papryka

Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie

Pasta z fasoli na patelni

Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie

Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!

Budyń z batatów. Wegański, bez cukru, ale słodki

Rozgrzewający krem z pieczonych batatów i papryki. Idealny na zimę

Przepis na szaszłyki z krewetkami. Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!