Przejdź do treści

Wegański sernik z nerkowców. Robi się go błyskawicznie i nie wymaga pieczenia

Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia
Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!

Ochota na coś słodkiego atakuje w najmniej spodziewanych momentach. Możesz ją zdusić lub bez wyrzutów sumienia zjeść pyszny wegański sernik z nerkowców. Wyjedz go łyżeczką ze słoika!

Deser robi się błyskawicznie i nie wymaga pieczenia. Całości dopełni aromatyczny mus śliwkowy, który można modyfikować w zależności od dostępnych owoców (poza sezonem skorzystaj z mrożonek). Nerkowce to doskonałe źródło potasu, magnezu oraz witamin z grupy B. Poprawiają koncentrację oraz dostarczają energii na długo.

Wegański sernik z nerkowców z musem śliwkowym

Zdjęcie: Marta Pękalska | www.marta-gotuje.pl

Wegański sernik z nerkowców – składniki na spód:

– 5 suszonych daktyli
– 1/4 szklanki górskich płatków owsianych
– 1/8 szklanki płatków migdałowych
– 1/8 szklanki wiórków kokosowych
– 1 łyżeczka kakao

Wegański sernik z nerkowców – składniki na masę:

– 100 g orzechów nerkowca (namoczonych przez noc w wodzie)
– 1 łyżka syropu klonowego
– 3 łyżki mleka kokosowego
– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Krakersy – chrupnij sobie!

Wegański sernik z nerkowców – składniki na mus śliwkowy:

– 350 g śliwek
– 1 łyżka syropu klonowego
– 1 szczypta cynamonu

Wegański sernik z nerkowców – przygotowanie:

Daktyle zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 20 minut. Płatki owsiane miksujemy blenderem z płatkami migdałowymi. Dodajemy wiórki kokosowe, kakao i suszone daktyle. Ponownie całość miksujemy. Przekładamy na dno słoika, delikatnie dociskając.

Namoczone przez noc nerkowce odcedzamy, dodajemy syrop klonowy, mleko kokosowe i ekstrakt z wanilii. Dokładnie miksujemy blenderem na gładki krem. Przekładamy na daktylowo-owsiany spód i chłodzimy w lodówce.

Z umytych śliwek usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Dodajemy syrop klonowy, szczyptę cynamonu i dusimy kilka minut pod przykryciem, aż delikatnie puszczą sok. Miksujemy na gładki mus. Przekładamy na masę z nerkowców i dekorujemy wiórkami kokosowymi.

Smacznego!

 

Marta Pękalska – autorka bloga marta-gotuje.pl, miłośniczka dobrej kuchni ze słabością do słodkości. Amatorka biegania i sportowych wyzwań. Szczęśliwa żona i mama dwójki maluchów.​

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Chłodnik miętowy z zielonego groszku. Ukojenie po upalnym dniu

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

Semifreddo – lodowy deser na medal. Zrobisz go bez użycia specjalistycznego sprzętu!

Ciasto jogurtowo-pistacjowe z rabarbarem. Idealny przepis na czerwcowy weekend

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl. Zafunduj sobie moc witamin na śniadanie!

Wegańskie ciasto z rabarbarem

Przepis na wegańskie ciasto z rabarbarem. Pyszne i zdrowe

Sezon na truskawki w pełni. Oto przepis na pyszne bułeczki z tymi owocami

Bruschetta z serem halloumi

Bruschetta z serem halloumi – oto prawdziwe śniadanie mistrzów

Wiosenna pizza na zielonym spodzie. Pyszna i zdrowa!

Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami, czyli śniadanie idealne

lody malinowe

Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia

owsianka z rabarbarem

Rabarbarowa owsianka. Zdrowe i pyszne śniadanie, które przygotujesz w 15 minut!

Frytki z batatów z domowym sosem aioli

Zdrowa przekąska na wieczór! Frytki z batatów z domowym sosem aioli

Anna Sudoł

Kuchnia polska w wegańskim wydaniu? Tak, to możliwe! Anna Sudoł opowiada o kuchni roślinnej po polsku [WIDEO]

Bananowe ciastka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Quinoa z kremem orzechowym

Komosa ryżowa z kremem orzechowym. Idealny posiłek na początek dnia

Bananowe lody

Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie

Pomysł na majówkę: bataty i szparagi z grilla

jajka po włosku

Jajka po włosku zapiekane w bułeczkach. Przepis wart sprawdzenia!

Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Wielkanoc na diecie wegańskiej – jak poradzić sobie w święta bez jaj?

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

5 produktów, które pomogą przetrwać upały

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

×