Przejdź do treści

Szakszuka z botwiny, sera koziego i jajka. To jest pyszne, proste, tanie i zdrowe

Zdjęcie: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Olej z pestek granatu – właściwości i przeciwwskazania
Zdrowe śniadanie do szkoły: bananowo-kakaowe muffinki i chrupiące marchewki
Zupa cebulowa to zimowy hit. Rozgrzej się jedną w wybranych przez nas wersji!
Czy sushi jest zdrowe? Anna Reguła podaje 6 faktów na jego temat
Bliny z wędzonym łososiem i śmietankowym serem czy świderki z pieczonymi warzywami i oliwkami? Sprawdź przepisy bez glutenu, pszenicy i nabiału!

Różowa królowa – botwina – ląduje zwykle w zupie albo w chłodniku. Widzimy w niej jednak nieco bardziej egzotyczny potencjał, dlatego użyjemy jej do szakszuki, dania kuchni egipskiej i izraelskiej. Szakszuka znaczy… „bałagan”. Niech botwina bałagani!

Botwina to liście i korzenie buraka ćwikłowego. Uznawana przez niektórych za warzywo piękna, młodości i seksu ze względu na zawartość substancji podobnych do estrogenu, jest przede wszystkim cennym źródłem witamin i minerałów. Znajdziemy w niej witaminę A i C oraz wapń i żelazo. Zwłaszcza ze względu na to ostatnie szczególnie powinni nią się zainteresować wegetarianie. Dodatkowo w surowej botwinie występują pektyny obniżające poziom złego cholesterolu oraz błonnik, którzy oczyszcza organizm. Zawiera ona również nieco kwasu szczawiowego, który nie jest dobry dla naszego organizmu, dlatego powinniśmy jeść ją z odrobiną sera czy maślanki (jak na przykład w chłodniku), by zneutralizować jego działanie.

Unsplash

Lato bez botwiny byłoby znacznie uboższe, dlatego pamiętajcie o niej, tym bardziej że to warzywo, które jest dostępne relatywnie krótko!

Lato to również czas podróży, poznawania innych  obcych kultur i nieznanej kuchni. Dlatego dzisiaj proponujemy podanie botwiny w szakszuce. W krajach Maghrebu (m.in. Maroko, Algieria, Tunezja) oraz w Egipcie i Izraelu szakszuka opiera się przede wszystkim na jajkach i pomidorach. My te ostatnie podmieniamy na polską sezonową botwinę, dodajemy do niej bardzo zdrowy kozi ser i serwujemy na śniadanie lub podwieczorek. Kilka sprawnych ruchów i macie gotowe pyszne, proste, tanie i zdrowe jedzenie – w sam raz na rozpoczęcie pełnego wrażeń dnia lub emocjonującego wieczoru…

Szakszuka z botwiny, sera koziego i jajka

Zdjęcie: Gruby Wałek

Szakszuka z botwiny – składniki (2 porcje):

– 1 pęczek botwiny
– 100 g twardego sera koziego
– 1 łyżeczka majeranku
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– sól, pieprz do smaku
– 2 jajka

Szakszuka z botwiny – przygotowanie:

Botwinę dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierem. Liście, łodygi oraz ewentualnie małe buraczki, jeśli dostaliśmy je w pakiecie, kroimy na cienkie paski i lekko podsmażamy na rozgrzanej patelni z łyżką oliwy, by nieco skruszała. Dodajemy pieprz, majeranek, odrobinę soli, mieszamy i przekładamy do naczyń, w których możemy je potem zapiec. Ser kruszymy na kawałki i rozrzucamy po botwinie, a na koniec wbijamy jajko – możemy delikatnie przyprószyć je pieprzem i majerankiem (soli już nie rekomendujemy, chyba że naprawdę chcecie) i wsuwamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 30 minut. Szakszuka w wersji polskiej gotowa!

Gruby Wałek to męski blog kulinarny o gotowaniu, podróżach i przygodach. Jego autorzy, Karol i Piotr, gotują, bo lubią karmić ludzi i chcą przekazać im ideę, że dobre i zdrowe jedzenie może być proste w przygotowaniu i tanie. Jak sami mówią „Nie trzeba jechać na drugi koniec świata po przyprawy i wydawać milionów monet na najdroższe, najmodniejsze składniki, żeby nauczyć się dobrze gotować i żyć zdrowo. Namawiamy wszystkich do gotowania z tego, co mają pod ręką, co jest dobrej jakości i co jest sezonowe oraz lokalne.”

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

ryż i mango deser

Ryż kokosowy z mango. Pomysł na śniadanie idealne

3 desery z awokado

Carpaccio, trufle, pudding. Przepisy na 3 desery z awokado

Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Zimowa buddha bowl z jarmużem. Pięknie wygląda, jeszcze lepiej smakuje

Suszone jabłka – genialna przekąska zamiast chipsów

Co na śniadanie? Zimowa owsianka z dynią

Zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa z kokosową nutą. Inne podejście do polskiego klasyka

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Wegański twarożek ze słonecznika. W sam raz na śniadanie

Przepis na szaszłyki z krewetkami. Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

kompot z suszu

Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!

Świąteczne ciasteczka cynamonowe

Wegańskie serniczki

Przepis na wegańskie serniczki

Owsiane pralinki

Owsiane pralinki – na święta idealne

Kiszone buraki. I moc jest z wami!

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Przepis na sernik dyniowy z orzechami pecan

pierniczki

5 przepisów na pierniczki. Upiecz i poczuj magię świąt

Dzień z życia weganina. Jadłospis na cały dzień

Pieczone zimowe owoce

pijąca kobieta

Przemarznięta? Te napoje zimą rozgrzeją twój organizm skuteczniej niż herbata i kawa

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pączek

Co cukier robi z twoim mózgiem? Nie będziesz zadowolona

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

×