Smoothie bowl ze śliwkami. Porcja energii na cały dzień
Taka zdrowa miseczka idealnie nadaje się na śniadanie lub deser, a apetyczny wygląd skusi każdego niejadka. Smoothie bowl z tego przepisu to dodatkowo prawdziwa bomba witaminowa.
Smoothie bowl ze śliwkami
Koniec lata ma zapach śliwek, które są źródłem witamin A, C, E, B6, K, a także potasu, wapnia, żelaza, fosforu, magnezu i błonnika. Oprócz tego są też świetnym źródłem pektyn oraz zawierają bardzo dużo antyutleniaczy, które hamują procesy starzenia. Działają również antymiażdżycowo, obniżając cholesterol, a także świetnie wpływają na przemianę materii, wspomagając odchudzanie i wspierając utrzymanie szczupłej sylwetki. Dzięki temu są nie tylko smaczne, ale też świetnie poprawiają apetyt i trawienie.
Spróbujcie przepisu na śliwkowy smoothie bowl. Połączenie śliwek z mango i awokado dodaje całości tropikalnego i orzeźwiającego posmaku. Będzie smacznie, zdrowo i kolorowo. Apetyczny wygląd skusi każdego niejadka!
Zdjęcie: Marta Pękalska
Przepis na smoothie bowl
Składniki :
– 300 g śliwek
– ½ mango
– ½ awokado
– 2 łyżeczki siemienia lnianego
– 1 łyżeczka jagód acai w proszku
– ½ łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie miksujemy blenderem. Ozdabiamy płatkami owsianymi, kokosowymi oraz świeżymi owocami.
Marta Pękalska – autorka bloga marta-gotuje.pl, miłośniczka dobrej kuchni ze słabością do słodkości. Amatorka biegania i sportowych wyzwań. Szczęśliwa żona i mama dwójki maluchów.
Polecamy
Jakie napoje i jedzenie do szkoły warto przygotować dla dziecka?
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
„Nie” dla parówek i croissantów na śniadanie. Czego jeszcze nie warto jeść na czczo?
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
się ten artykuł?