Pieczony kalafior w sosie pomidorowym
Wakacyjny okres powoli dobiega końca, jednak sezon na letnie warzywa nadal trwa. Na targach pełno pomidorów, papryk i bakłażanów. Znajdziemy na nich jeszcze kalafiory. Zapieczony pod kołderką z pomidorów i ciecierzycy smakuje wybitnie.
W daniu, które dzisiaj proponuję, połączymy niskokalorycznego kalafiora z aromatycznymi pomidorami malinowymi i pełną białka i zdrowych węglowodanów ciecierzycą. To danie nie tylko pyszne i proste do przygotowania, ale w sezonie bardzo tanie – główka kalafiora i kilka pomidorów malinowych są teraz tańsze niż kiedykolwiek. Taki posiłek możecie przygotować dosłownie w 20 minut – warzywa wystarczy włożyć do piekarnika, a po kilku chwilach wyciągacie blachę pełną sycącego jedzenia.
Zapiekany kalafior pod pomidorowym sosem z ciecierzycą
Zdjęcie: erVegan
Składniki na 2-3 porcje:
– 1 średnia główka kalafiora
– 5-6 średnich pomidorów malinowych
– 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (lub gotowej ze słoika)
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
– 1 łyżka syropu klonowego
– 1 łyżeczka mielonej kolendry lub kuminu (kminu rzymskiego)
– kilka szczypt soli i świeżo mielonego pieprzu
– świeża pietruszka lub kolendra do dekoracji
Przygotowanie:
Kalafiora umyj i podziel go na mniejsze części, na pojedyncze kąski. Pomidory pokrój i wraz z czosnkiem, oliwą z oliwek i syropem klonowym zmiksuj ręcznym blenderem albo po prostu mocno ugnieć widelcem. Możesz zrobić to również tłuczkiem do ziemniaków.
Piekarnik nagrzej do 220°C, a na blachę lub naczynie żaroodporne (najlepiej odrobinę natarte olejem) wyłóż kalafiora i rozsyp na nim równomiernie ciecierzycę. Wszystko zalej rozdrobnionymi pomidorami z czosnkiem i oliwą. Lekko wymieszaj, obsyp przyprawami i włóż do piekarnika.
Piecz całość, aż kalafior zacznie przypalać się z wierzchu, a pomidorowy sos odparuje i zgęstnieje. Posyp posiekaną pietruszką i podawaj z ulubioną kaszą, ryżem lub w świeżej sałatce.
Eryk – autor bloga erVegan, dietetyk, miłośnik dobrej i prostej kuchni, która pozytywnie wpływa na zdrowie. Swoją wiedzę o zdrowym żywieniu zdobywał na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Publikując zdrowe i łatwe do wykonania przepisy, pokazuje, że kuchnia roślinna może być pyszna nawet dla faceta. Zamienia fasolę w mocno czekoladowe brownie, bataty w pyszne burgery, a daktyle w słodki karmel!
Polecamy
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
Michał Korkosz „Rozkoszny” o tym, po jakie dania sięgnąć, jeśli doskwiera nam jesienna chandra
Soki warzywne idealne na jesień! Korzyści zdrowotne i przepisy
się ten artykuł?