Przejdź do treści

Sałatka z komosą ryżową i winogronami. W sam raz na wzmocnienie odporności!

Sałatka z komosą ryżową i winogronami
Zdjęcie: Małgorzata Zabokrzycka | www.trawkacytrynowa.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Owoce na kolacje – czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki portalu „Czytamy Etykiety”
Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze
Cukier – jak wpływa na organizm człowieka?
Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia
Rabarbarowa owsianka. Zdrowe i pyszne śniadanie, które przygotujesz w 15 minut!

Co się stanie, gdy czerwone winogrona połączymy z komosą ryżową i bałkańskim serem, dodamy czosnek, pietruszkę i miód? Otrzymamy sałatkę, która wzmocni waszą odporność jak żadna inna!

Winorośl to jedna z najstarszych roślin uprawnych. Pierwsze wzmianki o niej wskazują, że rozpoczęto uprawę na terenie Gruzji, natomiast najstarszą winnicę znaleziono w Armenii. Na przestrzeni lat winogrona dały nam tysiące gatunków win, rodzynki, wytwarzać z nich możemy pyszne dżemy oraz soki. Dzięki nim mamy również wyśmienity ocet winny i ten, ceniony w szczególności  przez szefów kuchni, ze względu na walory smakowe – głęboki ocet balsamiczny. Pestki winogron nie pozostają bezczynne – powstaje z nich wspaniały olej.

Już tysiące lat temu wierzono w dobroczynne działanie winogron. Pomagały one na schorzenia układu pokarmowego, a okłady ze zgniecionych owoców leczyły rany. Dziś wiadomo, że to nie koniec ich zalet. Są bardzo bogate w witaminy A, B, C i K. Badania wykazują również, że dzięki flawonoidom, witaminie A i  C, winogrona mają działanie antynowotworowe. Ponadto wzmacniają nasze organizmy – w szczególności te ciemne pomagają nam w budowie odporności. Idąc naprzeciw zbliżającej się jesieni, zadbajmy o naszą odporność i jedzmy winogrona! Zaproponuję więc sałatkę, w której winogrono zagra pierwsze skrzypce u boku równie drogocennych dla naszego zdrowia i wzmacniających odporność składników – komosy ryżowej, ziaren słonecznika, miodu oraz czosnku.

Sałatka z komosą ryżową i winogronami

Zdjęcie: Małgorzata Zabokrzycka | www.trawkacytrynowa.pl

Składniki (na 2 duże porcje):

– pół szklanki komosy ryżowej
– kiść czerwonych winogron
– 50 g sera bałkańskiego
– 2 łyżki przyrumienionych ziaren słonecznika
– garść rukoli i pietruszki

Dressing:

– 4 łyżki oliwy
– 2 łyżki płynnego miodu (akacjowego lub wielokwiatowego)
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 mały ząbek czosnku
– sól, pieprz

Przygotowanie:

Komosę ryżową płuczemy na sitku i wsypujemy do garnka z delikatnie osoloną wodą w proporcji 1:2. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 15-20 minut, aż komosa wchłonie wodę. Winogrona płuczemy, kroimy na połówki i wydrążamy pestki. Dodajemy do komosy wraz z ziarnami słonecznika, pokruszonym serem, posiekaną rukolą i pietruszką. Przygotowujemy dressing:  przeciśnięty przez praskę czosnek roztrzepujemy wraz ze szczyptą soli w miseczce. Dodajemy oliwę, miód oraz sok z cytryny i mieszamy trzepaczką. Polewamy sałatkę bezpośrednio przed podaniem.


Małgorzata Zabokrzycka – socjolożka, zawodowo HRówka w korporacji, na co dzień mama, żona i smakoszka. Adeptka fotografii kulinarnej. Czas w kuchni spędza wraz z mężem, a wyniki ich zdrowej rywalizacji można odnaleźć na wspólnie prowadzonym blogu Trawka Cytrynowa.

 

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Bananowe ciastka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Quinoa z kremem orzechowym

Komosa ryżowa z kremem orzechowym. Idealny posiłek na początek dnia

Bananowe lody

Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie

Pomysł na majówkę: bataty i szparagi z grilla

jajka po włosku

Jajka po włosku zapiekane w bułeczkach. Przepis wart sprawdzenia!

Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Przepis na serowe placuszki z figą. Są obłędne!

Makaron pełnoziarnisty – jak ugotować, kaloryczność

Tort na śniadanie? Z pumperniklem i warzywami! Wypróbuj ten pełen zdrowia przepis

Mączyste, skrobiowe, sałatkowe. Jakie ziemniaki na frytki wybrać?

Owsianka w batonach – idealna jako pierwszy posiłek dnia

Pad thai – zdrowy tajski fast food. Zrób sobie kulinarną wyprawę do Tajlandii

Bananowy nie-sernik na zimno. Pyszny deser bez pieczenia

Zdrowe panierki – trzy lekkie i pełne smaku alternatywy dla tradycyjnej panierki z bułką tartą w roli głównej. Wypróbuj!

placki jaglane

Placki jaglane – delikatne i puszyste. Zobacz, jak je zrobić

orkiszowy omlet

Zdrowe śniadanie do szkoły: orkiszowy omlet plus sok marchwiowy

Zupa rybna

Zupa rybna w tajskiej odsłonie. Znakomicie rozgrzewa i syci

Brukselka

Pieczona brukselka z żurawiną i orzechami. Efekt na pewno cię zaskoczy!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

×