Przejdź do treści

Sałatka z komosą ryżową i winogronami. W sam raz na wzmocnienie odporności!

Sałatka z komosą ryżową i winogronami
Zdjęcie: Małgorzata Zabokrzycka | www.trawkacytrynowa.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska
Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska
Wiecznie jesteś głodna? Sprawdź, jak łatwo sobie z tym poradzić
6 rzeczy, które spowalniają metabolizm
Martwi cię słaba przemiana materii? Oto, co może być przyczyną
Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!
Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł

Co się stanie, gdy czerwone winogrona połączymy z komosą ryżową i bałkańskim serem, dodamy czosnek, pietruszkę i miód? Otrzymamy sałatkę, która wzmocni waszą odporność jak żadna inna!

Winorośl to jedna z najstarszych roślin uprawnych. Pierwsze wzmianki o niej wskazują, że rozpoczęto uprawę na terenie Gruzji, natomiast najstarszą winnicę znaleziono w Armenii. Na przestrzeni lat winogrona dały nam tysiące gatunków win, rodzynki, wytwarzać z nich możemy pyszne dżemy oraz soki. Dzięki nim mamy również wyśmienity ocet winny i ten, ceniony w szczególności  przez szefów kuchni, ze względu na walory smakowe – głęboki ocet balsamiczny. Pestki winogron nie pozostają bezczynne – powstaje z nich wspaniały olej.

Już tysiące lat temu wierzono w dobroczynne działanie winogron. Pomagały one na schorzenia układu pokarmowego, a okłady ze zgniecionych owoców leczyły rany. Dziś wiadomo, że to nie koniec ich zalet. Są bardzo bogate w witaminy A, B, C i K. Badania wykazują również, że dzięki flawonoidom, witaminie A i  C, winogrona mają działanie antynowotworowe. Ponadto wzmacniają nasze organizmy – w szczególności te ciemne pomagają nam w budowie odporności. Idąc naprzeciw zbliżającej się jesieni, zadbajmy o naszą odporność i jedzmy winogrona! Zaproponuję więc sałatkę, w której winogrono zagra pierwsze skrzypce u boku równie drogocennych dla naszego zdrowia i wzmacniających odporność składników – komosy ryżowej, ziaren słonecznika, miodu oraz czosnku.

Czerwone winogrona - i nie chorujemy!

Sałatka z komosą ryżową i winogronami

Zdjęcie: Małgorzata Zabokrzycka | www.trawkacytrynowa.pl

Składniki (na 2 duże porcje):

– pół szklanki komosy ryżowej
– kiść czerwonych winogron
– 50 g sera bałkańskiego
– 2 łyżki przyrumienionych ziaren słonecznika
– garść rukoli i pietruszki

Dressing:

– 4 łyżki oliwy
– 2 łyżki płynnego miodu (akacjowego lub wielokwiatowego)
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 mały ząbek czosnku
– sól, pieprz

Przygotowanie:

Komosę ryżową płuczemy na sitku i wsypujemy do garnka z delikatnie osoloną wodą w proporcji 1:2. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 15-20 minut, aż komosa wchłonie wodę. Winogrona płuczemy, kroimy na połówki i wydrążamy pestki. Dodajemy do komosy wraz z ziarnami słonecznika, pokruszonym serem, posiekaną rukolą i pietruszką. Przygotowujemy dressing:  przeciśnięty przez praskę czosnek roztrzepujemy wraz ze szczyptą soli w miseczce. Dodajemy oliwę, miód oraz sok z cytryny i mieszamy trzepaczką. Polewamy sałatkę bezpośrednio przed podaniem.


Małgorzata Zabokrzycka – socjolożka, zawodowo HRówka w korporacji, na co dzień mama, żona i smakoszka. Adeptka fotografii kulinarnej. Czas w kuchni spędza wraz z mężem, a wyniki ich zdrowej rywalizacji można odnaleźć na wspólnie prowadzonym blogu Trawka Cytrynowa.

 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!

Zimno za oknem? Zatem idealna będzie rozgrzewająca zupa z soczewicy

Prezent na walentynki? Czekolada!

Prezent na walentynki? Dlaczego nie czekolada? Zróbcie ją wspólnie!

Cytrusowa sałatka z granatem

Skorzystaj z owoców, które są dostępne zimą. Oto przepis na cytrusową sałatkę z granatem

Przepis na złotą owsiankę z migdałami i cytrusami

Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Tłusty czwartek. Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie

Morelowe batoniki mocy

Wegański twarożek ze słonecznika. W sam raz na śniadanie

Bruschetta z serem halloumi

Bruschetta z serem halloumi – oto prawdziwe śniadanie mistrzów

Zupa orzechowa idealna na zimę. Prosta, łatwa i zdrowa

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Pancakes

Pancakes orkiszowo-orzechowe. Rozkosz dla podniebienia!

Mężczyzna polewa pankejki sosem

Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha

Koktajl na kaca

Trudny początek nowego roku? Oto koktajl na kaca

Przepis na szaszłyki z krewetkami. Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

kompot z suszu

Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?

Pełnoziarnisty wieniec makowy. Pełen mikroelementów i witamin

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!

Batonik zbożowy

Batonik zbożowy – nie kupuj w sklepie, zrób go sama!

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Wegańskie karmelki – idealne na święta

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

5 największych kuchennych mitów