3 min.
Sałatka z komosą ryżową i winogronami. W sam raz na wzmocnienie odporności!

Zdjęcie: Małgorzata Zabokrzycka | www.trawkacytrynowa.pl
Najnowsze
06.03.2021
5 zaskakujących spowalniaczy metabolizmu
06.03.2021
Bruschetta z zielonym groszkiem. Śniadanie pełne witamin
04.03.2021
Zwróć uwagę na oznaczenia plastikowych opakowań. Niektóre mogą wydzielać toksyny!
04.03.2021
Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki
02.03.2021
Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie
Co się stanie, gdy czerwone winogrona połączymy z komosą ryżową i bałkańskim serem, dodamy czosnek, pietruszkę i miód? Otrzymamy sałatkę, która wzmocni waszą odporność jak żadna inna!
Winorośl to jedna z najstarszych roślin uprawnych. Pierwsze wzmianki o niej wskazują, że rozpoczęto uprawę na terenie Gruzji, natomiast najstarszą winnicę znaleziono w Armenii. Na przestrzeni lat winogrona dały nam tysiące gatunków win, rodzynki, wytwarzać z nich możemy pyszne dżemy oraz soki. Dzięki nim mamy również wyśmienity ocet winny i ten, ceniony w szczególności przez szefów kuchni, ze względu na walory smakowe – głęboki ocet balsamiczny. Pestki winogron nie pozostają bezczynne – powstaje z nich wspaniały olej.
Już tysiące lat temu wierzono w dobroczynne działanie winogron. Pomagały one na schorzenia układu pokarmowego, a okłady ze zgniecionych owoców leczyły rany. Dziś wiadomo, że to nie koniec ich zalet. Są bardzo bogate w witaminy A, B, C i K. Badania wykazują również, że dzięki flawonoidom, witaminie A i C, winogrona mają działanie antynowotworowe. Ponadto wzmacniają nasze organizmy – w szczególności te ciemne pomagają nam w budowie odporności. Idąc naprzeciw zbliżającej się jesieni, zadbajmy o naszą odporność i jedzmy winogrona! Zaproponuję więc sałatkę, w której winogrono zagra pierwsze skrzypce u boku równie drogocennych dla naszego zdrowia i wzmacniających odporność składników – komosy ryżowej, ziaren słonecznika, miodu oraz czosnku.
Sałatka z komosą ryżową i winogronami
Zdjęcie: Małgorzata Zabokrzycka | www.trawkacytrynowa.pl
Składniki (na 2 duże porcje):
– pół szklanki komosy ryżowej
– kiść czerwonych winogron
– 50 g sera bałkańskiego
– 2 łyżki przyrumienionych ziaren słonecznika
– garść rukoli i pietruszki
Dressing:
– 4 łyżki oliwy
– 2 łyżki płynnego miodu (akacjowego lub wielokwiatowego)
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 mały ząbek czosnku
– sól, pieprz
Przygotowanie:
Komosę ryżową płuczemy na sitku i wsypujemy do garnka z delikatnie osoloną wodą w proporcji 1:2. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 15-20 minut, aż komosa wchłonie wodę. Winogrona płuczemy, kroimy na połówki i wydrążamy pestki. Dodajemy do komosy wraz z ziarnami słonecznika, pokruszonym serem, posiekaną rukolą i pietruszką. Przygotowujemy dressing: przeciśnięty przez praskę czosnek roztrzepujemy wraz ze szczyptą soli w miseczce. Dodajemy oliwę, miód oraz sok z cytryny i mieszamy trzepaczką. Polewamy sałatkę bezpośrednio przed podaniem.
Małgorzata Zabokrzycka – socjolożka, zawodowo HRówka w korporacji, na co dzień mama, żona i smakoszka. Adeptka fotografii kulinarnej. Czas w kuchni spędza wraz z mężem, a wyniki ich zdrowej rywalizacji można odnaleźć na wspólnie prowadzonym blogu Trawka Cytrynowa.
Poleć przepis koleżance. Niech też wypróbuje
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

10.01.2021
„Bardzo chciałabym, aby każda z nas posiadła podstawową umiejętność tworzenia ziołowych lekarstw” – mówi Ruta Kowalska, zielarka

30.12.2020
Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

25.12.2020
Lara Gessler: Jeśli coś daje początek życiu, jest zalążkiem – to siłą rzeczy musi być wyposażone w bardzo wiele cudownych właściwości

24.12.2020