Przejdź do treści

Sałatka z komosą ryżową i winogronami. W sam raz na wzmocnienie odporności!

Sałatka z komosą ryżową i winogronami
Zdjęcie: Małgorzata Zabokrzycka | www.trawkacytrynowa.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
5 zaskakujących spowalniaczy metabolizmu
Bruschetta z zielonym groszkiem
Bruschetta z zielonym groszkiem. Śniadanie pełne witamin
Kubek termiczny
Zwróć uwagę na oznaczenia plastikowych opakowań. Niektóre mogą wydzielać toksyny!
Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki
Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki
bananowe ciasteczka owsiane
Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Co się stanie, gdy czerwone winogrona połączymy z komosą ryżową i bałkańskim serem, dodamy czosnek, pietruszkę i miód? Otrzymamy sałatkę, która wzmocni waszą odporność jak żadna inna!

Winorośl to jedna z najstarszych roślin uprawnych. Pierwsze wzmianki o niej wskazują, że rozpoczęto uprawę na terenie Gruzji, natomiast najstarszą winnicę znaleziono w Armenii. Na przestrzeni lat winogrona dały nam tysiące gatunków win, rodzynki, wytwarzać z nich możemy pyszne dżemy oraz soki. Dzięki nim mamy również wyśmienity ocet winny i ten, ceniony w szczególności  przez szefów kuchni, ze względu na walory smakowe – głęboki ocet balsamiczny. Pestki winogron nie pozostają bezczynne – powstaje z nich wspaniały olej.

Już tysiące lat temu wierzono w dobroczynne działanie winogron. Pomagały one na schorzenia układu pokarmowego, a okłady ze zgniecionych owoców leczyły rany. Dziś wiadomo, że to nie koniec ich zalet. Są bardzo bogate w witaminy A, B, C i K. Badania wykazują również, że dzięki flawonoidom, witaminie A i  C, winogrona mają działanie antynowotworowe. Ponadto wzmacniają nasze organizmy – w szczególności te ciemne pomagają nam w budowie odporności. Idąc naprzeciw zbliżającej się jesieni, zadbajmy o naszą odporność i jedzmy winogrona! Zaproponuję więc sałatkę, w której winogrono zagra pierwsze skrzypce u boku równie drogocennych dla naszego zdrowia i wzmacniających odporność składników – komosy ryżowej, ziaren słonecznika, miodu oraz czosnku.

Czerwone winogrona - i nie chorujemy!

Sałatka z komosą ryżową i winogronami

Zdjęcie: Małgorzata Zabokrzycka | www.trawkacytrynowa.pl

Składniki (na 2 duże porcje):

– pół szklanki komosy ryżowej
– kiść czerwonych winogron
– 50 g sera bałkańskiego
– 2 łyżki przyrumienionych ziaren słonecznika
– garść rukoli i pietruszki

Dressing:

– 4 łyżki oliwy
– 2 łyżki płynnego miodu (akacjowego lub wielokwiatowego)
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 mały ząbek czosnku
– sól, pieprz

Przygotowanie:

Komosę ryżową płuczemy na sitku i wsypujemy do garnka z delikatnie osoloną wodą w proporcji 1:2. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 15-20 minut, aż komosa wchłonie wodę. Winogrona płuczemy, kroimy na połówki i wydrążamy pestki. Dodajemy do komosy wraz z ziarnami słonecznika, pokruszonym serem, posiekaną rukolą i pietruszką. Przygotowujemy dressing:  przeciśnięty przez praskę czosnek roztrzepujemy wraz ze szczyptą soli w miseczce. Dodajemy oliwę, miód oraz sok z cytryny i mieszamy trzepaczką. Polewamy sałatkę bezpośrednio przed podaniem.


Małgorzata Zabokrzycka – socjolożka, zawodowo HRówka w korporacji, na co dzień mama, żona i smakoszka. Adeptka fotografii kulinarnej. Czas w kuchni spędza wraz z mężem, a wyniki ich zdrowej rywalizacji można odnaleźć na wspólnie prowadzonym blogu Trawka Cytrynowa.

 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!

Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł

Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!

Zimno za oknem? Zatem idealna będzie rozgrzewająca zupa z soczewicy

Prezent na walentynki? Czekolada!

Prezent na walentynki? Dlaczego nie czekolada? Zróbcie ją wspólnie!

Cytrusowa sałatka z granatem

Skorzystaj z owoców, które są dostępne zimą. Oto przepis na cytrusową sałatkę z granatem

Przepis na złotą owsiankę z migdałami i cytrusami

Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Tłusty czwartek. Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie

Morelowe batoniki mocy

Wegański twarożek ze słonecznika. W sam raz na śniadanie

Bruschetta z serem halloumi

Bruschetta z serem halloumi – oto prawdziwe śniadanie mistrzów

Zupa orzechowa idealna na zimę. Prosta, łatwa i zdrowa

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Pancakes

Pancakes orkiszowo-orzechowe. Rozkosz dla podniebienia!

Mężczyzna polewa pankejki sosem

Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha

Koktajl na kaca

Trudny początek nowego roku? Oto koktajl na kaca

Przepis na szaszłyki z krewetkami. Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

kompot z suszu

Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?

Pełnoziarnisty wieniec makowy. Pełen mikroelementów i witamin

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!

Batonik zbożowy

Batonik zbożowy – nie kupuj w sklepie, zrób go sama!

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol