Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na niedzielny poranek!
Przyszła jesień, a wraz z nią chłodne wieczory i mroźne poranki. Nie ma nic lepszego na ten chłodny czas niż przepyszne ciepłe śniadanie. Mamy dla was 3 propozycje – i naprawdę nie są to parówki ani jajecznica!
Śniadanie to zdecydowanie mój ulubiony posiłek w ciągu dnia. Gdybym mogła, jadłabym śniadania przez cały dzień. Oczywiście w tygodniu trudno znaleźć czas na celebrowanie tego posiłku, więc przepisy, które dla was przygotowałam, cechują się nie tylko rozgrzewającymi właściwościami, ale też łatwością przygotowania. Wypróbujcie superzdrową jaglankę, wyjątkowe tosty i nieziemsko dobrą szakszukę. Czas na śniadanie mistrzów!
Jaglanka z cynamonem i jesiennymi owocami
Zdjęcie: Paulina Kolondra
Składniki (na jedną porcję):
- 3 łyżki kaszy jaglanej surowej,
- łyżeczka cynamonu,
- syrop z agawy,
- figa,
- kilka malin,
- kilka borówek lub jeżyn,
- 1/2 gruszki,
- winogrona.
Sposób przygotowania:
Jaglankę wsypujemy do garnka i chwilę podprażamy, aż do momentu, kiedy zacznie wydobywać się z niej orzechowy aromat. Następnie 2 razy przepłukujemy wrzątkiem i zalewamy wodą w proporcji 2:1, czyli 2 razy więcej wody niż kaszy. Wsypujemy płaską łyżkę cynamonu i gotujemy. Gdy woda zacznie się gotować, zmniejszamy płomień i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Przekładamy do miseczki, polewamy syropem z agawy i dekorujemy sezonowymi owocami.
Szakszuka
Składniki:
- 2 puszki pokrojonych pomidorów,
- 3 jajka,
- bazylia lub kolendra,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 czerwona papryka,
- odrobina harissy,
- olej do smażenia,
- sól.
Sposób przygotowania:
Miażdżymy czosnek i podsmażamy na oleju. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę i dodajemy na patelnię do czosnku. Smażymy przez mniej więcej 3 minuty. Po tym czasie wylewamy zawartość puszek z pomidorami i gotujemy aż do momentu, w którym sok z pomidorów wyparuje, a masa się zagęści. Dodajemy przyprawy i mieszamy. Robimy 3 zagłębienia, do których wbijamy jajka i trzymamy na ogniu aż do ścięcia. Przed podaniem posypujemy ulubionymi ziołami i gotowe!
Tosty z awokado i jajkiem w koszulce
Składniki:
- 2 kromki chleba na zakwasie,
- 1 awokado
- ząbek czosnku,
- kilka kropel cytryny,
- jajko,
- pieprz i sól,
- pestki dyni.
Sposób przygotowania:
Chleb grillujemy na patelni do grillowania. Z awokado robimy pastę, ugniatając obrany owoc z czosnkiem, sokiem z cytryny i przyprawami. Tosty smarujemy pastą. Jeśli się bardzo spieszymy, to po prostu kroimy awokado w plasterki, skrapiamy cytryną i układamy na tostach. Do tego przygotowujemy jajko w koszulce. W garnku gotujemy ok. litra wody i dodajemy łyżkę octu. Jajko rozbijamy do malutkiej miseczki. Ważne jest, żeby jajko było jak najświeższe, wtedy mamy większe szanse powodzenia. Gdy tylko na wodzie pojawiają się bąbelki, przelewamy delikatnie jajko do wody. Czekamy, aż białko się zetnie i wyciągamy jajko łyżką cedzakową. Jest jeszcze jeden niezawodny sposób. Jajko rozbijamy na chochlę, którą zanurzamy w gotującej się wodzie i czekamy, aż białko się zetnie. Jednak wymaga to cierpliwości i odpowiedniej chochli – im głębsza, tym lepsza.
Gotowe jajko układamy na toście. Posypujemy pestkami dyni lub rukolą.
Paulina Kolondra – prowadzi bloga Timefordessert.pl, jest pasjonatką fotografii i kulinarnych stylizacji, których można nauczyć się pod jej okiem na warsztatach fotograficznych Aparat Kuchenny.
Podoba Ci się ten artykuł?
Powiązane tematy:
Polecamy
Jakie napoje i jedzenie do szkoły warto przygotować dla dziecka?
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
„Nie” dla parówek i croissantów na śniadanie. Czego jeszcze nie warto jeść na czczo?
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
się ten artykuł?