3 min.
Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na niedzielny poranek!

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na sobotni poranek! Zdjęcie: Paulina Kolondra
23.06.2022
Siostra Bożenna dotkliwie o diecie szpitalnej: „Stan odżywienia 70 proc. pacjentów ulega pogorszeniu podczas hospitalizacji”
21.06.2022
Natalia Siwiec uważa, że głodówki są „superzdrowe”. Co na to dietetyczka?
20.06.2022
„W jednej torebce zielonej herbaty jest do 400 gatunków owadów”. Zaskakujące odkrycie naukowców
20.06.2022
Jakie zmiany na cukinii są jadalne, a jakie nie? Wyjaśnia Jagna Niedzielska
19.06.2022
Chłodnik miętowy z zielonego groszku. Ukojenie po upalnym dniu
Przyszła jesień, a wraz z nią chłodne wieczory i mroźne poranki. Nie ma nic lepszego na ten chłodny czas niż przepyszne ciepłe śniadanie. Mamy dla was 3 propozycje – i naprawdę nie są to parówki ani jajecznica!
Śniadanie to zdecydowanie mój ulubiony posiłek w ciągu dnia. Gdybym mogła, jadłabym śniadania przez cały dzień. Oczywiście w tygodniu trudno znaleźć czas na celebrowanie tego posiłku, więc przepisy, które dla was przygotowałam, cechują się nie tylko rozgrzewającymi właściwościami, ale też łatwością przygotowania. Wypróbujcie superzdrową jaglankę, wyjątkowe tosty i nieziemsko dobrą szakszukę. Czas na śniadanie mistrzów!
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Jaglanka z cynamonem i jesiennymi owocami
Zdjęcie: Paulina Kolondra
Składniki (na jedną porcję):
- 3 łyżki kaszy jaglanej surowej,
- łyżeczka cynamonu,
- syrop z agawy,
- figa,
- kilka malin,
- kilka borówek lub jeżyn,
- 1/2 gruszki,
- winogrona.
Sposób przygotowania:
Jaglankę wsypujemy do garnka i chwilę podprażamy, aż do momentu, kiedy zacznie wydobywać się z niej orzechowy aromat. Następnie 2 razy przepłukujemy wrzątkiem i zalewamy wodą w proporcji 2:1, czyli 2 razy więcej wody niż kaszy. Wsypujemy płaską łyżkę cynamonu i gotujemy. Gdy woda zacznie się gotować, zmniejszamy płomień i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Przekładamy do miseczki, polewamy syropem z agawy i dekorujemy sezonowymi owocami.
Szakszuka
Składniki:
- 2 puszki pokrojonych pomidorów,
- 3 jajka,
- bazylia lub kolendra,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 czerwona papryka,
- odrobina harissy,
- olej do smażenia,
- sól.
Sposób przygotowania:
Miażdżymy czosnek i podsmażamy na oleju. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę i dodajemy na patelnię do czosnku. Smażymy przez mniej więcej 3 minuty. Po tym czasie wylewamy zawartość puszek z pomidorami i gotujemy aż do momentu, w którym sok z pomidorów wyparuje, a masa się zagęści. Dodajemy przyprawy i mieszamy. Robimy 3 zagłębienia, do których wbijamy jajka i trzymamy na ogniu aż do ścięcia. Przed podaniem posypujemy ulubionymi ziołami i gotowe!
Tosty z awokado i jajkiem w koszulce
Składniki:
- 2 kromki chleba na zakwasie,
- 1 awokado
- ząbek czosnku,
- kilka kropel cytryny,
- jajko,
- pieprz i sól,
- pestki dyni.
Sposób przygotowania:
Chleb grillujemy na patelni do grillowania. Z awokado robimy pastę, ugniatając obrany owoc z czosnkiem, sokiem z cytryny i przyprawami. Tosty smarujemy pastą. Jeśli się bardzo spieszymy, to po prostu kroimy awokado w plasterki, skrapiamy cytryną i układamy na tostach. Do tego przygotowujemy jajko w koszulce. W garnku gotujemy ok. litra wody i dodajemy łyżkę octu. Jajko rozbijamy do malutkiej miseczki. Ważne jest, żeby jajko było jak najświeższe, wtedy mamy większe szanse powodzenia. Gdy tylko na wodzie pojawiają się bąbelki, przelewamy delikatnie jajko do wody. Czekamy, aż białko się zetnie i wyciągamy jajko łyżką cedzakową. Jest jeszcze jeden niezawodny sposób. Jajko rozbijamy na chochlę, którą zanurzamy w gotującej się wodzie i czekamy, aż białko się zetnie. Jednak wymaga to cierpliwości i odpowiedniej chochli – im głębsza, tym lepsza.
Gotowe jajko układamy na toście. Posypujemy pestkami dyni lub rukolą.
Paulina Kolondra – prowadzi bloga Timefordessert.pl, jest pasjonatką fotografii i kulinarnych stylizacji, których można nauczyć się pod jej okiem na warsztatach fotograficznych Aparat Kuchenny.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

16.06.2022
Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka”

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022
Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

12.04.2022