Złociste curry z kukurydzy. Przyjemny, lekko słodki smak, który pokochasz od pierwszej łyżki!
Myślicie, że kukurydza to warzywo? A nie. To zboże o dużych kłosach. Zapomnijcie o puszkowanej. Ta świeża, w kolbach, jest o niebo lepsza i zdrowsza. Zrobimy z niej rewelacyjne curry!
Właściwości kukurydzy
Nazywana jest złotem Ameryki i ma całkiem bogatą oraz odległą historię – znali ją już Majowie, Aztekowie i Inkowie, a do Europy trafiła za sprawą Krzysztofa Kolumba i jego odkryć. Najczęściej zjadamy ją z dodatkiem masła i soli – ugotowaną, prosto z wody. Tudzież kojarzymy z nieśmiertelnymi sałatkami na każdej domowej imprezie – ot, taka siła przyzwyczajenia z wcale niezamierzchłych czasów.
Tymczasem na świecie kukurydza jest jednym z podstawowych składników codziennej diety. Jako że wytwarza się z niej kaszę, mąkę, skrobię kukurydzianą i płatki, a także tłoczy olej, a nawet wytwarza napoje – znajduje wszechstronne zastosowanie kulinarne. Nie bez przyczyny kaszka kukurydziana (obok ryżowej) jest jednym z pierwszych stałych posiłków podawanych niemowlakom – wszak kukurydza nie zawiera glutenu i bardzo rzadko alergizuje.
Zaglądając w talerze świata, można odnieść słuszne wrażenie, że kukurydza od lat bryluje na salonach. Dość wspomnieć o kukurydzianych tortillach, plackach, racuchach, polencie, zupach, chowder’ach, farszach, dodatkach do mięs, sałatkach, salsach, a na ciastach i ciasteczkach kończąc. Od siebie dodam jeszcze jedną z moich ulubionych potraw – pyszne i lekkie warzywne curry
Tym razem, jak łatwo się domyślić, bohaterem curry będzie złociutka kukurydza, dzięki której potrawa nabiera przyjemnego, lekko słodkiego smaku. Dla porządku tylko dodam, że 100 g świeżej kukurydzy zawiera 86 kcal, w 75 proc. składa się ona z wody, zawiera makro- i mikroelementy (zwłaszcza potas, magnez, fosfor, nieco żelaza). Niestety trochę mniej w niej witamin, niemniej znajdziemy w niej nieco wit. A i z grupy B oraz kwasu foliowego.
Curry z kukurydzy
Składniki (na 3 porcje):
– 3 kolby świeżej kukurydzy (lub 2 jeśli są bardzo duże),
– 1 patison (żółty lub zielony),
– 1 czerwona papryka,
– 3 szalotki lub 1 cebula,
– 1-2 łyżeczki czerwonej pasty curry (dozuj do smaku),
– 3 łyżki czerwonej soczewicy,
– 2 łyżki oleju do smażenia (np. rzepakowy),
– 500 ml gorącego bulionu warzywnego (najlepiej domowej roboty),
– 400 g mleczka kokosowego,
– garść świeżych listków kolendry,
– sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa umyj i osusz. Szalotki (lub cebulę) drobno posiekaj. Trzymając pionowo w jednej dłoni kolbę kukurydzy, okrój ziarna ostrym nożem. Z papryki i patisona wydrąż gniazda nasienne, a miąższ pokrój w paseczki / kostkę.
Rozgrzej w garnku olej, wrzuć szalotkę i na niewielkim ogniu lekko zeszklij (nie pozwól jej zbrązowieć). Dodaj czerwoną pastę curry (jest ostra, dlatego zacznij od jednej łyżeczki, w trakcie gotowania możesz dodać więcej, jeśli będzie potrzeba) – króciutko przesmaż (ok. 15 sek.). Następnie dorzuć soczewicę, patisona i paprykę – wymieszaj, aby pokryły się tłuszczem i duś 1-2 min. Teraz dodaj ziarna kukurydzy i zalej całość gorącym bulionem. Gotuj ok. 15 min., aż warzywa zmiękną, a soczewica całkowicie się rozpadnie (zagęszczając potrawę).
Wmieszaj mleczko kokosowe i ponownie całość zagotuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj ze świeżą kolendrą (opcjonalnie możesz podać również z dodatkowymi kawałkami grillowanej kukurydzy).
Małgorzata Dzięgielewska – zakochana w swoim mieście gdańszczanka, miłośniczka lodów, kaszubskiej truskawki, toskańskich wzgórz i pięknych książek. Gotuje sezonowo. Z zawodu architekt, z zamiłowania fotograf kulinarny. Współpracuje z magazynami kulinarnymi. Jej blog Pieprz czy Wanilia odzwierciedla pasję i drobne (słodkie i wytrawne) przyjemności życia.
Polecamy
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
Michał Korkosz „Rozkoszny” o tym, po jakie dania sięgnąć, jeśli doskwiera nam jesienna chandra
Soki warzywne idealne na jesień! Korzyści zdrowotne i przepisy
się ten artykuł?