Pietruszka – jakie ma witaminy, co zrobić z natki pietruszki?
Czym może zaskoczyć cię pietruszka? Witaminy C jest w niej więcej niż w cytrusach! Natka pietruszki dostarcza ponadto żelazo, witaminy z grupy B, wapń czy magnez. Cenny w wartości odżywcze jest także korzeń pietruszki. Nie przepadasz za wyrazistym smakiem, jakim wyróżnia się pietruszka? Możesz zrobić pożywny koktajl lub aromatyczne pesto z natki pietruszki.
Jakie witaminy ma pietruszka?
Mało kto wie, że niepozorne, drobne listki pietruszki to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych. Czy wyróżnia się pietruszka? Witamina C występuje w niej w bardzo dużych ilościach. W 100 g natki pietruszki jest aż 178 mg witaminy C, czyli ponad trzy razy więcej niż np. w cytrynach. A witamina C jest przy przeziębieniu niezastąpiona. I to z kilku powodów. Jest niezbędna do produkcji kolagenu – białka, które tworzy pod nabłonkiem dodatkową warstwę utrudniającą przedostawanie się wirusów do organizmu. Poza tym witamina C jest potrzebna do produkcji limfocytów, które z kolei niszczą zainfekowane komórki. Dzięki temu nasz układ odpornościowy się wzmacnia i organizm łatwiej zwalcza infekcje. Dodatkowo chroni nas przed chorobami serca, nowotworami oraz zaćmą, a polecana jest osobom, które cierpią na nadmierną ilość stresu.
Co jeszcze zawiera zielona pietruszka? Witaminy, które znaleźć można w natce pietruszki to:
- beta karoten
- witamina E
- kwas foliowy
- wapń
- żelazo
- cynk
- mangan
- miedź
- potas.
Jak wygląda natka pietruszki?
Natka pietruszki ma postać ciemnozielonych, lekko postrzępionych na końcach liści. Rosną one na długich łodyżkach, wyrastających z korzenia pietruszki. Korzeń pietruszki ma odcień żółtobiały i podłużny kształt.
Co zrobić z natki pietruszki – najciekawsze przepisy
Wiedząc to wszystko, powinniśmy jak najczęściej sięgać po natkę pietruszki. Problem tylko w tym, że nie znam zbyt wielu ludzi, którzy byliby jej fanami. Poza tym jedzenie pietruszki w większej ilości jest – mówiąc krótko – dość trudne. Trochę na kanapkę, trochę do zupy, i co dalej? Nie wspomnę już o tym, że przemycić ją dziecku to nie lada wyzwanie. I tu na pomoc przychodzą nam soki. Ostatnio nastała na nie wielka moda i tak zwane green smoothie pojawiają się wszędzie. Moda na zielone opanowała już cały świat i jest to akurat trend, za którym będę stać murem.
Mój faworyt to sok pietruszkowo – ananasowy. Nigdy nie myślałam, że pietruszka może się tak fantastycznie komponować z ananasem. Te dwa składniki stanowią podstawę soku. Resztę możecie dodawać według własnego uznania, ale jeśli chcecie zwiększyć w nim zawartość witaminy C, nie zapomnijcie o kiwi!
A jak zrobić pesto z pietruszki? Wystarczy zblenderować posiekaną natkę pietruszki, oliwę z oliwek, ząbki czosnku oraz pestki słonecznika.
Przepis na sok pietruszkowo-ananasowy
Przepis na sok z pietruszką. Zdjęcie: Paulian Kolondra | Time for Dessert
Sok pietruszkowo-ananasowy – składniki:
- jeden ananas
- dwa jabłka
- dwie pomarańcze
- dwa kiwi
- natka pietruszki
- imbir
Sok pietruszkowo-ananasowy – przygotowanie:
Wszystkie składniki wyciskamy w wyciskarce do soków i gotowe! A jeśli chcecie spróbować zielonych koktajli, koniecznie zajrzyjcie tu.
Paulina Kolondra prowadzi bloga Timefordessert.pl, jest pasjonatką fotografii i kulinarnych stylizacji, których można nauczyć się pod jej okiem na warsztatach fotograficznych.
Polecamy
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
Michał Korkosz „Rozkoszny” o tym, po jakie dania sięgnąć, jeśli doskwiera nam jesienna chandra
Soki warzywne idealne na jesień! Korzyści zdrowotne i przepisy
się ten artykuł?