Przejdź do treści

Gazpacho z arbuza i pomidorów. Zmiksuj przepyszny i zdrowy chłodnik

Chłodnik arbuzowo-pomidorowy
Zdjęcie: Natalia Nowak-Bratek | Krew i mleko
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
6 rzeczy, które spowalniają metabolizm
Martwi cię słaba przemiana materii? Oto, co może być przyczyną
Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!
Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł
Negatywnie wpływa na odporność, zaśluzowuje, zwiększa produkcję insuliny? Fakty i mity dotyczące nabiału
Ból brzucha, wzdęcia, uczucie pełności? To mogą być objawy nietolerancji laktozy

Delikatnie słodki, niesamowicie soczysty i orzeźwiający. Arbuz! Co powiecie na pomidorowo-arbuzowy chłodnik?

Ten pochodzący z gorącej Afryki owoc idealnie gasi pragnienie. Nic dziwnego – w 80% składa się z wody. Ale zalet ma więcej. Obfituje w likopen, witaminy B1, B2, B6 i C oraz beta-karoten. Wspomaga odporność organizmu, obniża ciśnienie, zapobiega chorobom serca i układu krwionośnego, neutralizuje wolne rodniki, a zawarty w nim potas i wapń utrzymują skórę, włosy i paznokcie w dobrym stanie oraz pomagają obniżyć poziom złego z cholesterolu. Dzięki zawartości enzymów działających ściągająco, ujędrnia skórę, działa tonizująco i oczyszczająco. A te wszystkie dobrodziejstwa przy minimalnej ilości kalorii! Przez wzgląd na małą ilość cukru, owoc ten polecany jest zarówno diabetykom, jak i osobom na diecie, zwłaszcza że działa moczopędnie i wspomaga usuwanie toksyn z organizmu.

Arbuzowi wiele nie potrzeba, żeby stał się przysmakiem. Sam, lekko schłodzony i wyjadany łyżeczką wprost ze skórki, to czysta rozkosz. Ale możemy też przerobić go na sorbet, dodać do deseru albo zrobić z niego lemoniadę z dodatkiem mięty. Każdej letniej sałatce doda orzeźwienia. Świetnie komponuje się z serem feta, kurczakiem i krewetkami. A najbardziej wystrzałowo smakuje zmiksowany na chłodnik. Podkręcony słodkim pomidorem malinowym, zaostrzony sosem z piekła rodem i okraszony wyrazistym serem pleśniowym. Chociaż brzmi to jak szaleństwo, uwierzcie, że w tym szaleństwie jest metoda!

Gazpacho z arbuza i pomidorów

Zdjęcie: Natalia Nowak-Bratek | Krew i mleko

Składniki:

– 400 g arbuza
– 2 pomidory malinowe
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżka octu ryżowego
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– ½ łyżeczki tabasco
– 2 łyżki migdałów w płatkach
– 100 g sera z zieloną pleśnią
– ½ pęczka kolendry
– sól i grubo mielony pieprz

Podsumowanie:

Do malaksera wkładamy obrane ze skórki i pokrojone w grubą kostkę pomidory oraz miąższ arbuza również grubo pokrojony. Dodajemy czosnek, ocet ryżowy, oliwę, tabasco, migdały oraz sól i pieprz. Miksujemy na gładki krem. Jeśli chcemy uzyskać jeszcze delikatniejszą konsystencję zupy, możemy przetrzeć ją dodatkowo przez sito.

Wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Chłodnik podajemy posypany pokruszonym serem pleśniowym, migdałami i listkami kolendry.


Natalia Nowak-Bratek – dumna i blada krakowianka; kiepska skrzypaczka. Zakochana w rocku i folklorze słowiańskim. Niewytłumaczalnie zafascynowana historią NRD i obaleniem komunizmu. Lubiąca gotować, muzykować (najlepiej ze swoją kapelą – Code Under) i fotografować. Walcząca o względną czystość języka. Z wykształcenia iranistka, pedagog i muzyk, obecnie próbująca swych sił w nauczaniu rytmiki, znająca się również (jak kura na pieprzu) na wizażu. Prowadzi bloga Krew i mleko.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!

Zimno za oknem? Zatem idealna będzie rozgrzewająca zupa z soczewicy

Prezent na walentynki? Czekolada!

Prezent na walentynki? Dlaczego nie czekolada? Zróbcie ją wspólnie!

Przepis na złotą owsiankę z migdałami i cytrusami

Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Tłusty czwartek. Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie

Morelowe batoniki mocy

Wegański twarożek ze słonecznika. W sam raz na śniadanie

Bruschetta z serem halloumi

Bruschetta z serem halloumi – oto prawdziwe śniadanie mistrzów

Zupa orzechowa idealna na zimę. Prosta, łatwa i zdrowa

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Pancakes

Pancakes orkiszowo-orzechowe. Rozkosz dla podniebienia!

Mężczyzna polewa pankejki sosem

Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha

Koktajl na kaca

Trudny początek nowego roku? Oto koktajl na kaca

Przepis na szaszłyki z krewetkami. Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

kompot z suszu

Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?

Pełnoziarnisty wieniec makowy. Pełen mikroelementów i witamin

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!

Batonik zbożowy

Batonik zbożowy – nie kupuj w sklepie, zrób go sama!

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Wegańskie karmelki – idealne na święta

Domowa skórka pomarańczowa. Przepis na zdrowszą wersję tego dodatku

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

5 największych kuchennych mitów

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol