Przejdź do treści

Gazpacho z arbuza i pomidorów. Zmiksuj przepyszny i zdrowy chłodnik

Chłodnik arbuzowo-pomidorowy
Zdjęcie: Natalia Nowak-Bratek | Krew i mleko
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Delikatnie słodki, niesamowicie soczysty i orzeźwiający. Arbuz! Co powiecie na pomidorowo-arbuzowy chłodnik?

Ten pochodzący z gorącej Afryki owoc idealnie gasi pragnienie. Nic dziwnego – w 80% składa się z wody. Ale zalet ma więcej. Obfituje w likopen, witaminy B1, B2, B6 i C oraz beta-karoten. Wspomaga odporność organizmu, obniża ciśnienie, zapobiega chorobom serca i układu krwionośnego, neutralizuje wolne rodniki, a zawarty w nim potas i wapń utrzymują skórę, włosy i paznokcie w dobrym stanie oraz pomagają obniżyć poziom złego z cholesterolu. Dzięki zawartości enzymów działających ściągająco, ujędrnia skórę, działa tonizująco i oczyszczająco. A te wszystkie dobrodziejstwa przy minimalnej ilości kalorii! Przez wzgląd na małą ilość cukru, owoc ten polecany jest zarówno diabetykom, jak i osobom na diecie, zwłaszcza że działa moczopędnie i wspomaga usuwanie toksyn z organizmu.

Arbuzowi wiele nie potrzeba, żeby stał się przysmakiem. Sam, lekko schłodzony i wyjadany łyżeczką wprost ze skórki, to czysta rozkosz. Ale możemy też przerobić go na sorbet, dodać do deseru albo zrobić z niego lemoniadę z dodatkiem mięty. Każdej letniej sałatce doda orzeźwienia. Świetnie komponuje się z serem feta, kurczakiem i krewetkami. A najbardziej wystrzałowo smakuje zmiksowany na chłodnik. Podkręcony słodkim pomidorem malinowym, zaostrzony sosem z piekła rodem i okraszony wyrazistym serem pleśniowym. Chociaż brzmi to jak szaleństwo, uwierzcie, że w tym szaleństwie jest metoda!

Gazpacho z arbuza i pomidorów

Zdjęcie: Natalia Nowak-Bratek | Krew i mleko

Składniki:

– 400 g arbuza
– 2 pomidory malinowe
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżka octu ryżowego
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– ½ łyżeczki tabasco
– 2 łyżki migdałów w płatkach
– 100 g sera z zieloną pleśnią
– ½ pęczka kolendry
– sól i grubo mielony pieprz

Podsumowanie:

Do malaksera wkładamy obrane ze skórki i pokrojone w grubą kostkę pomidory oraz miąższ arbuza również grubo pokrojony. Dodajemy czosnek, ocet ryżowy, oliwę, tabasco, migdały oraz sól i pieprz. Miksujemy na gładki krem. Jeśli chcemy uzyskać jeszcze delikatniejszą konsystencję zupy, możemy przetrzeć ją dodatkowo przez sito.

Wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Chłodnik podajemy posypany pokruszonym serem pleśniowym, migdałami i listkami kolendry.


Natalia Nowak-Bratek – dumna i blada krakowianka; kiepska skrzypaczka. Zakochana w rocku i folklorze słowiańskim. Niewytłumaczalnie zafascynowana historią NRD i obaleniem komunizmu. Lubiąca gotować, muzykować (najlepiej ze swoją kapelą – Code Under) i fotografować. Walcząca o względną czystość języka. Z wykształcenia iranistka, pedagog i muzyk, obecnie próbująca swych sił w nauczaniu rytmiki, znająca się również (jak kura na pieprzu) na wizażu. Prowadzi bloga Krew i mleko.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Ciastka

Ciasteczka z chia – zdrowa alternatywa dla tych kupowanych w sklepie

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi – dawka witamin na pogodowe zawirowania

Skorzystaj z mocy polskich jabłek. Oto przepis na gryczane galette z jabłkami i kozim serem

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Muffiny

Muffiny gryczane z ricottą i czekoladą. Idealne dla osób z nietolerancją glutenu

Muffiny z jabłkami

Jesienne patenty na słodkości. Poznaj trzy przepisy

Śliwki pod orzechową kruszonką, czekoladowe mleko z orzechów laskowych, makaron z orzechowym sosem. Jesień po prostu smakuje orzechami!

jarmuż w sicie

Jarmuż – teraz ma swój czas! W sałatce z dynią, ciecierzycą i granatem zdobędzie twoje podniebienie!

Znudziły ci się kanapki jedzone w pracy? Przedstawiamy przepisy na spring rollsy z pieczonym łososiem, muffinki na słono oraz placuszki cukiniowe! / mat. pras.

Znudziły ci się kanapki jedzone w pracy? Przedstawiamy przepisy na spring rollsy z pieczonym łososiem, muffinki na słono oraz placuszki cukiniowe!

Złota owsianka z kurkumą

Złota owsianka z kurkumą – pyszny patent na lepszą odporność

Kasztany

Kasztany pod zdrową kruszonką. Ten przepis wyjdzie każdemu!

Przepis na zupę krem z pieczonego kalafiora. Jesień na bogato!

Omlet fit – przepis na zdrowy omlet z bananem

Ryżowe sakiewki z pieczonym burakiem

Upiecz buraka i zamknij go w ryżowych sakiewkach – poznaj ten niebanalny przepis

Dzień pod znakiem selera

Dzień pod znakiem selera! Najwyższa pora, żeby odczarować to niedoceniane warzywo

Galette

Razowe galette z gruszkami. Pyszne i zdrowe jesienne ciasto

Tarta z jesiennymi owocami

Przepis na tartę z jesiennymi owocami – rozkosz dla podniebienia!

Kiszony kalafior

Kiszony kalafior – przepis, wartości odżywcze. Jest zdrowy?

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na niedzielny poranek!

Brownie z batatów

Brownie z batatów. Przepis na zdrowe czekoladowe brownie

Dynia – pomarańczowa alternatywa dla smutnej jesiennej aury. Zobacz, jakie przepisy poleca Kasia Bem

Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego

tofu

Tofu wcale nie musi być nudne. Podkręcamy kultowy ser!

Jak przygotować zupę, która będzie sycąca i dobrze zbilansowana? Magda Gembacka dzieli się swoimi radami / unsplash

Jak przygotować zupę, która będzie sycąca i dobrze zbilansowana? Magda Gembacka dzieli się swoimi radami

×