Przejdź do treści

Czerwone winogrona – i nie chorujemy!

Czerwone winogrona - i nie chorujemy!
Ciemne winogrona są bogatym źródłem przeciwutleniaczy. Ilustracja: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Masz insulinooporność? Sprawdź, jakie owoce możesz jeść, a jakich unikać
Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!
zielone warzywa
Co i w jakiej ilości jeść, żeby nasz mózg lepiej funkcjonował? Psychodietetyk Michał Choroszyński wyjaśnia podstawy diety MIND
Kiszonki – prawdziwa bomba dobroczynnych składników. Sprawdź, co warto ukisić
6 produktów lepszych dla zdrowia kobiet niż superfoods

Poprawić odporność organizmu można w naprawdę smaczny sposób. Czerwone winogrona rewelacyjnie zabezpieczą przed sezonowymi przeziębieniami. Teraz jest ich czas. No i są pycha!

Lubicie obskubywać filoletowe kulki prosto z kiści? Ja uwielbiam. Nie tylko jest smacznie, ale też się opłaca! W winogronach siedzi sobie bowiem resweratrol. Jak pokazały ostatnie badania specjalistów z Oregon State University, zarówno ten związek, jak i zawarty w jagodach pterostilben, pobudzają organizm do produkcji bakteriobójczego peptydu katelicydyny. Zwalcza on wiele drobnoustrojów, przyspiesza również gojenie się ran. Jest jeden warunek: winogrona trzeba jeść ze skórką, bo to ta część owoców zawiera najwięcej prozdrowotnego składnika.

Co więcej, są także inne dowody na to, że resweratrol poprawia pracę układu krążenia, pomaga w walce z rakiem i zmniejsza stany zapalne. I jeszcze jedna dobra wiadomość – inne badanie wykazało, że u myszy karmionych związkiem pochodzącym ze skórek winogron zaobserwowano znaczne zmniejszenie objawów starzenia! No na ten argument to już nie ma mocnych…

Jeśli nie przepadacie akurat za winogronami, to sięgnijcie po inne ciemne owoce lub warzywa. Czarna porzeczka, jeżyny, jagody, aronia, czerwona kapusta i wiśnie zawierają antocyjany – naturalne barwniki, które nadają ciemną barwę roślinom, a nasz organizm chronią przed problemami z sercem. W American Journal of Clinical Nutrition dwa lata temu ukazał się artykuł mówiący, że regularne jedzenie ciemnych owoców i warzyw zmniejsza ciśnienie krwi. W przypadku osób z nadciśnieniem nawet o 10 procent. Antocyjany zmniejszają też ryzyko nadciśnienia. Podoba mi się. Idę skubać dalej.

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Soki owocowe

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

Jak przechowywać warzywa i owoce latem oraz na zimę?

tymianek

Top 7 ziół na poprawę odporności. Pomogą przegnać przeziębienie i zwalczyć infekcję

Banan

Mama Chemik: powinniśmy unikać dotykania rękami skórek bananów!

Czosnek w garnku

Co jeść, żeby wspomóc odporność? Wymieniają dietetycy z Czytamy Etykiety

Lubisz winogrona? Sprawdź, czy możesz je jeść razem z pestkami

Co pić latem? Sprawdź nasz miniprzewodnik po letnich napojach

Na czym rosną banany i jakie są ich wartości odżywcze?

Na czym rosną banany i jakie są ich wartości odżywcze?

Lubisz borówki? I dobrze! Zobacz, jak wpływają na twoją skórę

Podgrzewasz wszystko w mikrofalówce? Sprawdź, które produkty nie powinny do niej trafić

Wolisz kawę od herbaty? Przeczytaj, zmienisz preferencje

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

Dietetycy wybrali owoc roku 2020. O włos wyprzedził inny popularny gatunek

Dietetycy wybrali owoc roku 2020. O włos wyprzedził inny popularny gatunek

Krojenie granatów zawsze kończy się katastrofą? Wypróbuj tę metodę

Masz insulinooporność? Uważaj na suszone owoce. Jedzone samodzielnie mogą być zdradliwe

Borówka amerykańska – co to za owoc i jakie ma właściwości?

Świeże jabłka są zdrowe, spleśniałych unikaj

Jabłka mają… termin przydatności do spożycia? Kiedy lepiej ich nie jeść?

Domowe żelki – przepis. Jak zrobić zdrowe żelki z soku?

Kuchnia

Jaki związek mają zwiędnięte kwiaty z popsutymi owocami?

czereśnie

Zjadłaś robaczywe czereśnie i zastanawiasz się, czy to mogło ci zaszkodzić? Sprawdź, co mówi dietetyczka w tej sprawie

Owoce i warzywa

Czy dieta witariańska jest zdrowa? Wyjaśniają żywieniowcy z profilu „Dietetyka nie na żarty”

Kawa może pozytywnie wpływać na nasz organizm. Musisz tylko ją odpowiednio parzyć

Mango i jego zaskakujące właściwości zdrowotne

Sok winogronowy pomoże w walce z grypą żołądkową?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

5 największych kuchennych mitów

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”