Skorzystaj z owoców, które są dostępne zimą. Oto przepis na cytrusową sałatkę z granatem
Obecnie pozostaje jedynie wspomnienie, że drzewa rodzą słodkie owoce. Na szczęście mamy wsparcie, łatwo można kupić pomarańcze, mandarynki i grejpfruty z Włoch i Hiszpanii. To namiastka ciepła w środku zimy – wystarczy wgryźć się w miąższ, żeby odgonić chandrę, a także wizję przeziębienia.
Zdrowie płynące z owoców
Do zrobienia tej sałatki możecie użyć dowolnej mieszanki cytrusów. Wszystkie są ultrazdrowe i zawierają w sobie potężną dawkę witaminy C i tych z grupy B. Na przykład cytryna dodatkowo jest zasobna w magnez, wapń, potas i żelazo. Wzmacnia odporność, obniża poziom cholesterolu, ciśnienie krwi i poprawia wygląd skóry. Pomarańcze natomiast dostarczają kwasu foliowego, potasu i beta-karotenu i błonnika. Oczyszczają organizm z toksyn, działają przeciwnowotworowo i przeciwzapalnie. Zawarte w nich olejki eteryczne uspokajają i poprawiają nastrój.
Grejpfruty to witaminowa bomba: miąższ jednego owocu zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Są także źródłem beta-karotenu oraz potasu. Obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie tętnicze. Najlepiej wybierać te czerwone, gdyż mają najwięcej witaminy C i przeciwutleniaczy, które chronią przed miażdżycą i nowotworami. A w limonkach znajdziecie witaminy A, E, a także błonnik, potas, magnez i kwas foliowy. Dzięki zawartości flawonoidów poprawiają odporność i chronią organizm przed grzybami i nowotworami. Bogate w wapń i fosfor limonki mają działanie alkalizujące, które pomaga przywrócić równowagę kwasowo-zasadową organizmu.
Sałatka z cytrusów
Zdjęcie: Karolina Wiercigroch
Sałatka z cytrusów – składniki (porcja dla 4 osób)
– 2 pomarańcze
– 2 czerwone grejpfruty
– 2 cytryny
– 2 limonki
– 4 łyżki pestek granatu
na dressing:
– pół szklanki wody
– 2 łyżki miodu
– kawałek kory cynamonu
– 5 goździków
– 5 ziaren kardamonu
– 5 ziaren czarnego pieprzu
– liść laurowy
do podania:
– sól morska i grubo zmielony pieprz
– kilka listków mięty (opcjonalnie)
Sałatka z cytrusów – przygotowanie
Wszystkie składniki dressingu z wyjątkiem miodu umieszczamy w garnku i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez minutę i zdejmujemy z gazu. Kiedy płyn trochę wystygnie, dodajemy miód i mieszamy aż do rozpuszczenia. Odstawiamy pod przykryciem na około 30 minut.
Cytrusy kroimy na plastry. Układamy na talerzach, posypujemy pestkami granatu i polewamy dressingiem (jeśli nie zużyjemy całego, możemy wykorzystać resztę jako syrop do herbaty). Skrapiamy oliwą, posypujemy solą, pieprzem i listkami mięty.
Karolina Wiercigroch – fotografka i stylistka kulinarna, autorka bloga Dine&Dash. Miłośniczka prostego i pięknego jedzenia, bogatych w nowe smaki podróży, sauny i hot jogi.
Podoba Ci się ten artykuł?
Powiązane tematy:
Polecamy
Na skórkach cytrusów są toksyczne substancje. Chemiczka: ludzie nie powinni ich jeść
Chcąc pozbyć się chemikaliów, sparzasz cytryny gorącą wodą? Poznaj skuteczniejszą metodę polecaną przez Jagnę Niedzielską
Limonka – właściwości i działanie. Sprawdź, jak może ci pomóc na skórę i włosy
Rozgrzewająca sałatka z fenkułem i pomarańczą. Prawdziwa witaminowa bomba!
się ten artykuł?