Cykoria pieczona – jak przyrządzić, żeby nie była gorzka?
Cykoria pieczona nie stała się jeszcze klasykiem wśród przyrządzanych na ciepło warzyw. Sama cykoria także nigdy nie była królową popularności. Kiedyś rosnącą w ciemnościach cykorię uznawano za roślinę magiczną, budziła przestrach wśród wiejskiej ludności. Choć dzisiaj nikt nie podejrzewa jej już o konszachty z diabłem, gorzki smak cykorii nadal skutecznie od niej odstrasza. Szkoda, bo to bardzo zdrowe i smaczne warzywo. Jak przyrządzić cykorię, żeby nie była gorzka? Co zrobić z cykorii? Poznajcie nasz przepis na cykorię pieczoną.
Właściwości zdrowotne pieczonej cykorii
Dlaczego warto się do niej przekonać? Cykoria pieczona lub surowa świetnie nadaje się dla osób na diecie. Jest sycąca, a przy tym ma niewiele kalorii oraz niski indeks glikemiczny. Dzięki zawartości potasu i manganu wspomaga metabolizm i przyspiesza spalanie tłuszczów. Zawarta w cykorii inulina korzystnie wpływa na układ pokarmowy, stymulując rozwój prawidłowej mikroflory jelitowej, a odpowiedzialne za gorzki smak warzywa laktucyna i laktukopiryna stylumują wątrobę do wytwarzania żółci. Cykoria to także dobre źródło beta-karotenu, który poprawia koloryt i kondycję skóry oraz kwasu foliowego, który niezbędny jest nie tylko kobietom w ciąży – działa uspokajająco i pomaga radzić sobie ze stresem.
Jak przyrządzić cykorię, żeby nie była gorzka?
Co zrobić, żeby pokochać cykorię? Już w sklepie lub na straganie wybierajcie jędrne, zwarte główki i unikajcie tych z zielonymi liśćmi – są bardziej gorzkie. Zastanawiacie się, jak z cykorii pozbyć się goryczki? Podczas przygotowania możecie wykroić głąb, który jest głównym źródłem gorzkiego smaku. Inne sposoby na przyrządzenie cykorii tak, żeby nie była gorzka to:
- wymoczenie cykorii w wodzie,
- wsypanie do miski soli, ułożenie na niej cykorii głąbem do dołu i pozostawienie na około pół godziny, po tym czasie należy opłukać cykorię,
- podgotowanie cykorii w wodzie z dodatkiem mleka.
Co zrobić z cykorii?
Jak jeść cykorię i co można z niej zrobić? Najbardziej popularnym sposobem wykorzystania cykorii jest przygotowanie sałatki. Warzywo wystarczy pokroić na cienkie paski i wymieszać z dodatkami (np. startym jabłkiem czy marchewką, papryką, awokado). Przed podaniem sałatkę z cykorii warto polać sosem przygotowanym z soku z cytryny wymieszanego z oliwą, solą i pieprzem.
Jeśli myśl o surowej cykorii napawa was lekkim przerażeniem, na pierwszy ogień niech pójdzie cykoria pieczona, która będzie słodsza i delikatniejsza. Proponujemy przepis na pieczoną cykorię w zestawieniu z miodem, słodkimi winogronami i kozim serem.
Przepis na cykorię pieczoną z winogronami
Zdjęcie: Karolina Wiercigroch | www.dine-dash.com
Cykoria pieczona z winogronami – składniki:
- 2-3 cykorie
- kiść ciemnych winogron
- 3-4 plasterki miękkiej koziej rolady
Cykoria pieczona z winogronami – marynata:
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
- łyżka listków świeżego tymianku
- łyżka miodu
Cykoria pieczona z winogronami – przygotowanie:
Cykorie kroimy na pół, usuwamy brzydkie liście, wycinamy gorzki głąb. Połówki cykorii układamy w posmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym razem z winogronami. Łączymy wszystkie składniki marynaty i smarujemy nią cykorie. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 20 minut. 5 minut przed końcem pieczenia dodajemy plastry koziego sera.
Cykoria pieczona gotowa! Podajemy od razu, możemy posypać świeżym tymiankiem i skórką pomarańczy.
Karolina Wiercigroch – fotografka i stylistka kulinarna, autorka bloga Dine&Dash. Miłośniczka prostego i pięknego jedzenia, bogatych w nowe smaki podróży, sauny i hot jogi.
Polecamy
Wygląda jak brokuł, w smaku jest dziką krzyżówką trzech warzyw. Bimi dostępne już w polskich sklepach
Dieta dla dziecka. Co powinno znaleźć się w diecie maluchów?
Pierwsza ofiara śmiertelna epidemii E. coli w Wielkiej Brytanii. Źródłem zakażenia były liście sałaty w pakowanych kanapkach
Zucchiolo – nowe warzywo na polskim rynku. Wygląda jak dynia, ale tak nie smakuje
się ten artykuł?