Przejdź do treści

Ajvar – przepis na pastę z papryki. Do czego używać ajvar?

Ajwar - przepis
Ajwar - bałkański przysmak z bakłażana. Zdjęcie: Alicja Rokicka | Wegan Nerd
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Chcesz wiedzieć, skąd są twoje truskawki? Zwróć uwagę na ich szypułki
„Uważaj na zgorzknienie organizmu!” – ostrzega dietetyk dr Damian Parol i podpowiada, jak do niego nie doprowadzić
Wyrzucasz liście tych warzyw do kosza? Zupełnie niepotrzebnie. To prawdziwa skarbnica witamin!
Chcesz jeść zdrowo, ale bliscy kuszą cię słodkościami? Naucz się mówić NIE!
Zdrowa przekąska na wieczór! Frytki z batatów z domowym sosem aioli

Ajvar – przepis na tę pastę pozwoli wam w pełni docenić wspaniałe kolory lata w kuchni. Przełom lipca i sierpnia to czas intensywnych barw: jaskrawoczerwonej papryki i głęboko fioletowych bakłażanów. Pora więc przyrządzić ajwar – wyjątkowy, przepyszny sos o niepowtarzalnym kolorze. Skorzystaj z naszego przepisu na pastę z czerwonej papryki. W artykule podpowiemy wam, jak zrobić ajvar i do czego wykorzystać ten sos.

Co to jest ajvar?

Ajwar to przysmak z Bałkanów, specjalność kuchni serbskiej. Sama długo nie znałam tej paprykowo-bakłażanowej pasty, nie planowałam także wypróbowywać żadnych przepisów na ajvar z papryki. Odkryłam ją kilka lat temu, kiedy koleżanka poleciła mi sos ajwar w sklepie.

„Bierz, jest pyszny do makaronów!”. Byłam dość zaintrygowana, ale intensywnie czerwono-pomarańczowa masa zamknięta w słoiku nie wyglądała zachęcająco. Przypominała farbę do ścian albo gorzej – mieszankę jadalnej chemii. Czy TO może być dobre? Po przeczytaniu składu uspokoiłam się, a po spróbowaniu ajvaru dosłownie koniuszkiem łyżki całkowicie ochłonęłam. Było pyszne!

Nie potrzebowałam dużo czasu, by na wzór składu na etykiecie zacząć szukać przepisu na ajvar, aby od razu móc przygotować domową wersję sosu. Teraz połączenie bakłażana i papryki jest dla mnie oczywiste. To klasyk – zupełnie jak włoska przyjaźń pomidora i bazylii. Smak nie do podrobienia. Mój sekret idealnego przepisu na ajwar to papryka wędzona. Dostaniecie ją w dobrze zaopatrzonych sklepach, możecie też kupić przez internet. Jest ostro!

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Ajvar – przepis z mocą składników odżywczych

Warto sięgać po tę wyjątkową pastę. Przepis na sos ajvar uwzględnia wykorzystanie mnóstwa warzyw – podstawy zdrowej diety.  Papryka to bogactwo witaminy C i porządna dawka beta-karotenu. Sporo w niej potasu i wapnia, a także działających przeciwstarzeniowo polifenoli. Powinni po nią sięgać nadciśnieniowcy, bo pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Bakłażan – drugi z kolei podstawowy składnik przepisu na ajvar – ponieważ w większości składa się z wody – jest niskokaloryczny – 100 g to ok. 20 kcal. I jest doskonałym źródłem błonnika.

Ajvar – do czego wykorzystać pastę z przepisu?

Ajvar z przepisu, który proponujemy można wykorzystywać zarówno jako sos do różnego rodzaju dań lub pastę. Jest idealny do kanapek lub jako szybki obiad z razowym makaronem. Z czym jeszcze można jeść ajvar? Idealnie sprawdzi się on jako dip do dań z grilla lub do maczania surowych warzyw.

Robimy więc ajvar – przepis na bałkańską pastę nie jest skomplikowany i wymaga tylko składników dostępnych w większości sklepów spożywczych.

pasta z bakłażana

Ajwar – przepis na pastę z papryką i bakłażanem

Składniki (na 3-4 słoiki po 250 ml):

  •  5 dużych czerwonych papryk
  • 2 bakłażany
  • 4-5 ząbków czosnku
  • ½ łyżeczki wędzonej ostrej papryki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Bakłażany do ajvaru opiecz na palniku podobnie jak cebulę do rosołu. Niech skórka się przypali. Przygotuj blachę do pieczenia. Papryki przetnij na połowę i usuń gniazda nasienne. Rozłóż papryki na blaszce, połóż też bakłażany. Dodaj parę ząbków czosnku. Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Piecz warzywa, dopóki nie zrobią się miękkie, a skórka papryki mocno się przyrumieni.

Bakłażana wyjmij wcześniej, będzie gotowy po 20 minutach. Upieczoną paprykę przenieś do worka foliowego i zawiąż. Kiedy wystygnie i sparzy się, oczyść ją ze skórki. Obierz bakłażana i przełóż miąższ do kielicha blendera. Dodaj paprykę i wyciśnij upieczony czosnek. Zmiksuj na sos. Przygotuj garnek z łyżką oliwy. Dodaj ostrą wędzoną papryczkę i mieszaj chwilę, aż oliwa nabierze koloru, a kuchnia wypełni się specyficznym zapachem. Dodaj zmiksowane warzywa i ocet. Mieszaj, dopraw solą i pieprzem do smaku. Niech ajvar bulgocze kilka chwil.

Przygotuj słoiki, umyj je i sparz we wrzątku. Przełóż gorący sos z papryki i szybko zamknij wieczka. Pasteryzuj około 10 minut.

Ajvar z naszego przepisu gotowy!


Alicja Rokicka ‒ blogerka, wariatka, roślinna mądrala. Prowadzi popularnego bloga Wegan Nerd promującego kuchnię roślinną. Współpracuje z nowojorskim kwartalnikiem „Chickpea Magazine”. W wolnych od gotowania chwilach robi dyplom z filmu animowanego na Krakowskiej Akademii Sztuk Pięknych

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Bananowe ciastka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Quinoa z kremem orzechowym

Komosa ryżowa z kremem orzechowym. Idealny posiłek na początek dnia

Bananowe lody

Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie

Pomysł na majówkę: bataty i szparagi z grilla

jajka po włosku

Jajka po włosku zapiekane w bułeczkach. Przepis wart sprawdzenia!

Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Przepis na serowe placuszki z figą. Są obłędne!

Makaron pełnoziarnisty – jak ugotować, kaloryczność

Tort na śniadanie? Z pumperniklem i warzywami! Wypróbuj ten pełen zdrowia przepis

Mączyste, skrobiowe, sałatkowe. Jakie ziemniaki na frytki wybrać?

Owsianka w batonach – idealna jako pierwszy posiłek dnia

Pad thai – zdrowy tajski fast food. Zrób sobie kulinarną wyprawę do Tajlandii

Bananowy nie-sernik na zimno. Pyszny deser bez pieczenia

Zdrowe panierki – trzy lekkie i pełne smaku alternatywy dla tradycyjnej panierki z bułką tartą w roli głównej. Wypróbuj!

placki jaglane

Placki jaglane – delikatne i puszyste. Zobacz, jak je zrobić

orkiszowy omlet

Zdrowe śniadanie do szkoły: orkiszowy omlet plus sok marchwiowy

Zupa rybna

Zupa rybna w tajskiej odsłonie. Znakomicie rozgrzewa i syci

Brukselka

Pieczona brukselka z żurawiną i orzechami. Efekt na pewno cię zaskoczy!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 przepisów dla miłośników awokado

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

×