6 min.
Białko konopne – właściwości, przepisy, jak stosować

Białko konopne - właściwości, przepisy, jak stosować Istock.com
18.05.2022
Chcesz wiedzieć, skąd są twoje truskawki? Zwróć uwagę na ich szypułki
18.05.2022
„Uważaj na zgorzknienie organizmu!” – ostrzega dietetyk dr Damian Parol i podpowiada, jak do niego nie doprowadzić
16.05.2022
Wyrzucasz liście tych warzyw do kosza? Zupełnie niepotrzebnie. To prawdziwa skarbnica witamin!
14.05.2022
Chcesz jeść zdrowo, ale bliscy kuszą cię słodkościami? Naucz się mówić NIE!
14.05.2022
Zdrowa przekąska na wieczór! Frytki z batatów z domowym sosem aioli
Białko konopne to proteina roślinna z pełnym zestawem aminokwasów. W świecie roślin jeszcze tylko komosa ryżowa jest roślinnym źródłem pełnowartościowego białka – zazwyczaj ta cecha przypisana jest przede wszystkim białkom zwierzęcym. Białko z konopi ma także wysoką zawartość witamin i składników mineralnych, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych. Do czego dodawać białko konopne w proszku?
Spis treści
Czym jest białko konopne?
Białko z konopi to produkt pozyskiwany z nasion konopi siewnej. Jest to całkowicie legalny gatunek konopi, pozbawiony właściwości halucynogennych. Nasiona konopi to część rośliny bogata zarówno w białko, jak i kwasy tłuszczowe i błonnik. Podczas tłoczenia oleju konopnego z nasion, pozyskiwane jest także białko konopne. W rzeczywistości nie jest to wyłącznie proteina, a mieszanina wartościowego białka, a także kwasów tłuszczowych oraz błonnika.
W skład białka konopnego wchodzi aż 20 aminokwasów, co oznacza, że białko z konopi to białko pełnowartościowe. Aminokwasy dostarczane wraz z dietą dzielą się na aminokwasy endogenne i egzogenne. Te pierwsze mogą być syntetyzowane w organizmie człowieka, a drugie – nie. I właśnie dlatego aminokwasy egzogenne określane są mianem aminokwasów niezbędnych, gdyż konieczne jest dostarczenie ich wraz z dietą – to jedyne ich źródło dla organizmu człowieka. Białko konopne zawiera wszystkie aminokwasy niezbędne, potrzebne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu: fenyloalaninę, leucynę, izoleucynę, lizynę, metioninę, treoninę, walinę i tryptofan. Źródłem tych aminokwasów w białku konopnym są albumina i edestyna. Są to lekkostrawne, niealergenne białka – na tym polega ich przewaga nad białkiem sojowym, które może stanowić źródło uczulenia. Kolejną zaletą białka konopnego jest brak modyfikowanych genetycznie upraw, jak ma to miejsce w przypadku soi.
Poza aminokwasami, białko konopne w proszku zawiera kwasy omega 3 i 6 w proporcjach 1:3, uznawanych za bardzo korzystne dla organizmu człowieka. Białko konopne stanowi ponadto źródło błonnika, a także takich witamin i składników mineralnych jak:
- witamina C,
- witamina E,
- witaminy z grupy B,
- magnez,
- miedź,
- żelazo,
- cynk.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Białko konopne – właściwości
Białko z konopi służy wzbogaceniu diety w potrzebne organizmowi człowieka aminokwasy, witaminy i składniki mineralne oraz białko. Białko konopne po treningu pozwala dostarczyć aminokwasów niezbędnych w procesie potreningowej regeneracji mięśni, a obecność kwasów omega 3 może wspomóc neutralizację wolnych rodników powstających w nadmiarze podczas intensywnej aktywności fizycznej. Może też wspomagać ono procesy regeneracji organizmu, dlatego po białko mogą sięgać osoby w okresie rekonwalescencji. Ponadto białko konopne może łagodzić stany zapalne. Wysoka zawartość aminokwasów, kwasów tłuszczowych, a także witamin i składników mineralnych sprawia, że spożywanie go może wykazywać korzystny wpływ na kondycję skóry, włosów i paznokci.
Białko konopne idealnie sprawdza się w celu uzupełnienia diety wegetarian i wegan w aminokwasy. Zdecydowana większość roślinnych źródeł białka jest niepełnowartościowa, co oznacza, że nie zawierają one wszystkich niezbędnych aminokwasów. Dieta wegańska wiąże się zatem z umiejętnym łączeniem rozmaitych źródeł białka w taki sposób, aby nie zabrakło żadnego aminokwasu. W przypadku białka konopnego nie ma takiej konieczności.
Można stosować białko konopne na odchudzanie – zapewnia długotrwałe uczucie sytości, a także wzbogaca dietę w wiele związków odżywczych. Ponadto może przyczyniać się do przyrostu masy mięśniowej – a im wyższa beztłuszczowa masa ciała, tym większe tempo przemiany materii.
Białko konopne dla dzieci stanowi doskonałe uzupełnienie diety malucha. Dzieci i młodzież w okresie wzrostu wykazują zwiększone zapotrzebowanie na ten suplement, dlatego można dostarczyć potrzebne aminokwasy właśnie z białkiem konopnym.
Białko konopne – jak stosować?
Białko konopne dostępne jest w postaci zielonego proszku. Najlepiej jest zaopatrzyć się w naturalne białko konopne bio, zawierające wyłącznie przetworzone nasiona konopne i wolne od jakichkolwiek dodatków. Z racji rosnącej popularności produktów konopnych, nie ma problemów z tym, aby nabyć ten suplement. Gdzie go zatem kupić? Białko konopne dostępne jest w sklepach ze zdrową żywnością, sklepach z odżywkami dla sportowców oraz niektórych aptekach. Ile kosztuje białko konopne? Cena za 250 g to około 15-25 zł.
Zalecane dawkowanie białka konopnego to maksymalnie 30 g dziennie, co odpowiada dwóm łyżkom preparatu spożywanego trzy razy dziennie. Białko konopne może być wykorzystane jako odżywka białkowa do przyrządzenia proteinowego koktajlu. Wśród osób, które spożywają je w ten sposób opinie są jednoznaczne – białko to ma bardzo specyficzny smak i nie każdemu odpowiada taka forma jego przyjmowania. Na szczęście to nie jedyna opcja – białko może wzbogacić wartość odżywczą wielu dań.
Białko konopne – przepisy
O ile samo białko konopne wymieszane z wodą czy mlekiem roślinnym może nie smakować każdemu, o tyle koktajl z dodatkiem owoców i miodu – smakuje wyśmienicie. Ciekawym pomysłem jest wzbogacenie owsianki czy jaglanki o białko konopne – wystarczy dodać dwie łyżeczki białka konopnego i ulubione owoce. Na bazie białka konopnego można przyrządzić bardzo zdrowe lody. Należy zamrozić trzy dojrzałe, pokrojone na kawałki banany, po czym zblendować je z trzema łyżkami śmietany kokosowej, dwoma łyżkami białka konopnego, dwoma łyżkami herbaty matcha. Tak przygotowane lody należy następnie włożyć do zamrażalnika i już po 40 minutach można zajadać się pysznym deserem.
Bardzo ciekawą propozycją jest omlet z serka wiejskiego z dodatkiem białka konopnego. Potrzebne będą następujące składniki:
- 100 g serka wiejskiego,
- połowa banana,
- jajko,
- łyżka mąki,
- łyżka białka konopnego,
- odrobina proszku do pieczenia.
Należy odsączyć serek od śmietanki i wymieszać z jajkiem i bananem, po czym dodać resztę składników. Tak przygotowaną masę należy smażyć z obu stron na patelni.
Bibliografia:
- Simonsohn B., Konopie – cud natury. Zdrowotne zastosowanie nasion i oleju konopnego. Vital, 2016
Poleć artykuł
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022
Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

12.04.2022
„Może pełnić ważną funkcję w zapobieganiu otyłości i insulinooporności”. O brązowej tkance tłuszczowej, którą warto mieć, mówi dr Iwona Boniecka

03.04.2022