Przejdź do treści

Żywność ekologiczna – warta swojej ceny?

Żywność ekologiczna – warta swojej ceny? Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Zupa cebulowa to zimowy hit. Rozgrzej się jedną w wybranych przez nas wersji!
Czy sushi jest zdrowe? Anna Reguła podaje 6 faktów na jego temat
Bliny z wędzonym łososiem i śmietankowym serem czy świderki z pieczonymi warzywami i oliwkami? Sprawdź przepisy bez glutenu, pszenicy i nabiału!
Ryż kokosowy z mango. Pomysł na śniadanie idealne
7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Wystarczą trzy litery, żeby cena produktu spożywczego wzrosła dwukrotnie. Mowa o EKO. Zastanawiacie się, ile w tych literach prawdy, a ile chwytu marketingowego? Nowe badania pokazują, że czasem warto przepłacić!

 

Eko żywność pod lupą

Na produkty ekologiczne decydujemy się z trzech powodów: aby mieć pewność, że to, co jemy, jest pozbawione wszelkich chemikaliów, w tym pestycydów; kiedy chcemy mieć realny wpływ na jakość życia zwierząt i oczywiście ze względu na dbałość o środowisko naturalne. Międzynarodowy zespół badawczy zogniskowany wokół Uniwersytetu w Newcastle podbija stawkę!

W żywność ekologiczną, a w szczególności w mięso i mleko, warto inwestować, gdyż zawiera nawet 50 proc. więcej kwasów tłuszczowych omega-3 i innych korzystnych związków niż ta produkowana na skalę przemysłową. Wyniki tych badań zostały opublikowane na łamach „British Journal of Nutrition” w tym roku.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Bez spiny jem rośliny kampania

Co mówią badania?

Naukowcy przebadali 196 próbek mleka i 67 mięsa. Okazało się, że różnica pomiędzy produktami z produkcji ekologicznej a tymi wytwarzanymi na skalę przemysłową jest znacząca. Na przykład pół litra tłustego mleka z ekogospodarstwa (lub ta sama ilość tłuszczu przyjęta w postaci masła czy twarogu) dostarcza 16 proc. (39 mg) rekomendowanego dziennego spożycia kwasów omega-3, podczas gdy sklepowe mleko dostarcza 11 proc. (25 mg).

Dodatkowo w mleku ekologicznym znajduje się aż 40 proc. więcej kwasu linolowego, który zdolny jest do redukowania tkanki tłuszczowej, zwiększania masy mięśniowej i poprawy przemiany materii. Odnotowano również wyższy poziom witaminy E, która rozpuszczalna jest w tłuszczach, oraz karotenoidów, silnych antyoksydantów. Natomiast mięso pochodzenia organicznego zawiera mniej nasyconych kwasów tłuszczowych takich jak palmowy czy mirystynowy.

Paulina Górska

Kwasy tłuszczowe omega-3 – bomba zdrowotna

Chris Seal, profesor z Uniwersytetu w Newcastle, wyjaśnia:

– Kwasy tłuszczowe omega-3 są związane z redukcją chorób układu krwionośnego, wpływają pozytywnie na funkcjonowanie układu neurologicznego i odpornościowego. Dieta zachodnich Europejczyków jest zbyt uboga w te związki, a Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności zaleca podwojenie spożycia. Lecz dostarczenie odpowiedniej ilości omega-3 jest trudne. Nasze badania sugerują, że przestawienie się na ekologiczne produkty może zwiększać spożycie tych ważnych substancji odżywczych.

Wyniki tych badań to świetna informacja dla wszystkich zakręconych na punkcie ekożywności i kolejny argument przemawiający za jakościową zmianą diety. Sceptycy niech rozważą wcielenie ekologicznych produktów w przypadku problemów z układem krwionośnym, objawów niedoboru omega-3, a także w czasie chorób i osłabienia organizmu.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Łosoś wędzony na zimno czy na gorąco? Dietetyczka Anna Reguła o tym, co będzie lepszym wyborem

Tilapia – właściwości, cena, pochodzenie, jak przyrządzić

Łosoś atlantycki a norweski i bałtycki. Czy warto go jeść?

Ryzyko zachorowania na endometriozę wzrosło dwukrotnie u kobiet jedzących czerwone mięso - mówią wyniki badań. Co będzie lepszym wyborem?

Ryzyko zachorowania na endometriozę wzrasta dwukrotnie u kobiet jedzących czerwone mięso – wynika z badań

Pstrąg tęczowy łososiowy – właściwości i przepisy

Jak wybrać dobre kwasy tłuszczowe omega? Radzi dietetyczka Zofia Pomes

Jak wybrać dobre kwasy tłuszczowe omega? Radzi dietetyczka Zofia Pomes

6 sposobów jak nie zmarnować zdrowego potencjału sushi

Kwasy omega 3 wegańskie – czy rzeczywiście się nie wchłaniają?

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

Kobieta w ciąży

Suplementacja DHA w ciąży. Nowe rekomendacje PTGiP

Kwasy omega-6 i omega-3 - w jakich produktach je znajdziesz?

Kwasy omega-6 i omega-3 – w jakich produktach je znajdziesz?

dziewczyna w w rzepaku

Kwitnące pola rzepaku robią furorę w sieci. Czy wiesz, jaką furorę rzepak zrobi na twoim talerzu?

kwasy omega

Omega-3 to kwasy do zadań specjalnych. Dlaczego nie może zabraknąć ich w twojej diecie?

Omega-3 a omega-6 – proporcje się liczą!

ryby

Pewnie dużo o nich słyszałaś, pewnie (słusznie) kojarzą ci się z rybami. Ale czy wiesz, po co nam kwasy omega-3?

Sardynki

Sardynki – dlaczego warto je jeść? Jak ich spożywanie działa na skórę? Tłumaczy kosmetolożka

Czy ryby są zdrowe? Jakie warto kupować?

Olej z pestek granatu – właściwości i przeciwwskazania

Olej z nasion chia – właściwości i skutki uboczne

Mąka sezamowa – zastosowanie, jak zrobić ją samodzielnie

Czego nie warto robić na pusty żołądek

Nie tylko picie kawy. Sprawdź czego jeszcze nie warto robić na pusty żołądek

Mąka z amarantusa – właściwości, indeks glikemiczny

3 desery z awokado

Carpaccio, trufle, pudding. Przepisy na 3 desery z awokado

Lubisz cytrusy? To super! Poznaj ich pięć zalet

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pączek

Co cukier robi z twoim mózgiem? Nie będziesz zadowolona

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

5 największych kuchennych mitów

×