3 min.
Przepisy na zdrowy obiad do 10 złotych!

Pyszną sałatkę zrobicie z pęczaku, marchewki i boczku. Zdjęcie: Ania Włodarczyk | Strawberries from Poland
Udowodnię wam, że za 10 złotych można przygotować pyszny, zdrowy i niebanalny posiłek. Jego przyrządzenie jest proste i szybkie. Oto dwie propozycje: sałatka i gulasz. To się nazywa dycha dobrze zainwestowana!
Najtańsze i zarazem najzdrowsze składniki spożywcze to te dobierane zgodnie z kluczem sezonowości. A więc latem korzystamy z tanich pomidorów i kupujemy truskawki, u schyłku lata zaopatrujemy się w paprykę czy bakłażany, a zimą stawiamy np. na brukselkę. Istnieją również produkty, które bez względu na porę roku kosztują niewiele. Należą do nich wszelkie kasze, suszone warzywa strączkowe, a także wiele świeżych: marchewka, pietruszka, seler, buraki, ziemniaki, cebula czy kapusta.
Zamiast tanich, ale śmiertelnie nudnych (i tłustych!) placków ziemniaczanych czy naleśników polecam Wam dzisiaj gulasz z soczewicy oraz pyszną sałatkę z pęczaku z duszoną marchewką i boczkiem. Tanio, niebanalnie, zdrowo i smacznie? Da się!
Sałatka z pęczaku, marchewki i boczku

Zdjęcie: Ania Włodarczyk | Strawberries from Poland
Składniki:
– 1 szklanka kaszy pęczak
– 2 szklanki wody
– 2 marchewki
– 1 cebula
– 4 cieniutkie plastry boczku wędzonego
– sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pęczak gotujemy w lekko osolonej wodzie przez pół godziny. W tym czasie obieramy marchewki i kroimy je w plastry o grubości 2 cm. Cebulę kroimy w piórka, a boczek w paski. Rozgrzewamy patelnię i podsmażamy na niej cebulę z boczkiem. Zdejmujemy boczek z cebulą z patelni. Na patelnię przekładamy marchewkę, którą najpierw chwilę podsmażamy, a następnie zalewamy kilkoma łyżkami wody, przykrywamy pokrywką i dusimy, aż nieco zmięknie (powinna zachować jędrność).
Ugotowany pęczak mieszamy z boczkiem, cebulką i marchewką. Pieprzymy do smaku, ewentualnie dosalamy. Podajemy na ciepło.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Gulasz z soczewicy
Składniki:
– 1 szklanka zielonej soczewicy
– 1 ząbek czosnku
– 1 cebula
– 2 duże pomidory (w sezonie, a poza nim – 1 puszka pomidorów)
– 1 listek laurowy
– kilka ziarenek pieprzu
– sól do smaku
– 1 łyżka oleju słonecznikowego
Przygotowanie:
W głębokim rondlu o grubym dnie rozgrzewamy olej i szklimy na nim pokrojoną w piórka cebulę oraz zmiażdżony ząbek czosnku. Wsypujemy soczewicę, zalewamy ją 1,5 szklanki osolonej wody i dodajemy listek laurowy i pieprz. Gotujemy na małym ogniu do miękkości.
Następnie sparzamy pomidory i obieramy je ze skórki, pozbawiamy szypułek, kroimy w kostkę i dodajemy do soczewicy (jeśli używamy pomidorów z puszki, po prostu dodajemy je do soczewicy). Gotujemy całość, aż pomidory rozpadną się na kawałki i utworzą sos. Próbujemy, ewentualnie dosalamy i pieprzymy. Podajemy z pajdą chleba. Można posypać świeżą pietruszką!
Ania Włodarczyk – na co dzień prowadzi bloga Strawberries from Poland, na którym łączy swoje trzy największe pasje: pisanie, fotografię i kulinaria. I robi to po mistrzowsku.
Poleć przepisy koleżance. Niech też wypróbuje
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

23.01.2023
„Sprzedaż mięsa ostrzykniętego wodą pod nazwą surowego mięsa jest karalna, to oszustwo konsumenckie”. O tym, czym jest „czyste mięso” mówi dietetyk kliniczny Mario Vu

19.12.2022
Dziennikarki Hello Zdrowie zdradzają sekretne przepisy bożonarodzeniowe swoich babć. Za każdym kryje się niezwykła historia!

16.12.2022
„Nie jesteśmy uczeni, jak radzić sobie ze smutkiem i strachem”. Kamil Błoch o swoich zmaganiach z zaburzeniami odżywiania

17.09.2022