Przejdź do treści

Wykorzystaj lato w pełni. Bób, kasza, awokado – recepta na sytą letnią sałatkę

Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Omlet bez mąki z warzywami
Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie
Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 5 faktów na jego temat, których nie znałaś
Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 3 fakty na jego temat, których nie znałaś
Olej MCT – działanie, stosowanie, jaki wybrać, cena
Camu camu – właściwości, zastosowanie, cena, gdzie kupić
Kobieta
Dlaczego nie możesz przytyć? Wyjaśniają żywieniowcy z „Dietetyki nie na żarty”

Będzie i bób, i kasza. Zdrowo, kolorowo, lekko i sycąco, czyli idealnie na lato. Skorzystaj z przepisu na pyszną sałatkę. 

Oprócz bobu, chwyciliśmy za fasolkę, porzeczkę, liście musztardowca oraz rukwi wodnej. Rośliny strączkowe, awokado i kasza nasycą na długi czas. Same mogą mieć dosyć nieciekawy smak, dlatego przełamaliśmy go ostrym musztardowcem i rukwią wodną. Sos na bazie pasty tahini doskonale uzupełni wszystkie smaki w letniej sałacie.

Jednym z głównych składników będzie bób. To warzywo strączkowe, sycące głównie dlatego, że zawiera mnóstwo wartościowego błonnika. Warto po niego sięgać, bo jest niskokaloryczny oraz – tu ważna wiadomość dla osób niejedzących mięsa – bób jest bogaty w białko roślinne. Regularne spożywanie tego warzywa sprzyja poprawnej pracy jelit i reguluje ciśnienie krwi. Jest też dobrym źródłem witamin: C, E, A i K. Zawiera żelazo, potas, fosfor, miedź oraz magnez.

Zdjęcie: masz.talerz |

Składniki (dla 2-3 osób)

– dwie garści liści musztardowca
– dwie garści rukwi wodnej
– 1/3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej albo quinoa
– jedno dojrzałe awokado
– garść bobu
– garść fasolki szparagowej
– 4-5 gałązek czerwonej porzeczki
– dwie łyżki pasty tahini
– 2-3 łyżki soku z cytryny
– 6-8 łyżek wody
– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Bób i fasolkę wrzuć do gotującej się wody i wyjmij jak będą lekko twarde. Przecedź i przelej zimną wodą.

letnia-salatkaZdjęcie: masz.talerz | 

Bób obierz ze skórki. Musztardowiec, rukiew, porzeczki umyj oraz osusz.

letnia-salatkaZdjęcie: masz.talerz | 

W małej misce wymieszaj tahini, sok z cytryny, wodę, sól oraz pieprz. Awokado obierz ze skórki i pokrój w nieregularne kawałki. Liście wymieszaj z warzywami, owocami i kaszą.

letnia-salatka-sezonowaZdjęcie: masz.talerz | 

Polej sosem i gotowe. Smacznego!

 

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Lucuma (owoc) – właściwości, cena, przepisy. Gdzie kupić?

Przepis na sałatkę z botwiny i sera koziego. Jest bardzo prosta i bardzo smaczna

Bananowe lody

Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie

Tofu

Jak zrobić tofu w domu? Potrzebujesz dosłownie trzech składników

Grill nie musi być niezdrowy. Mamy kilka cennych wskazówek

Wiosenne tagliatelle ze szparagów

Zielony koktajl z liśćmi rzodkiewki

Niezdrowe nawyki żywieniowe – te przyzwyczajenia warto wyeliminować

Wiosenna zupa rzodkiewkowa - przepis na zdrowe i smaczne danie / Olimpia Davies

Wiosenna zupa rzodkiewkowa – przepis na zdrowe i smaczne danie

Żelazo dla wegetarian – co jeść, aby nie mieć anemii?

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Kasza bulgur – właściwości, kalorie, proste przepisy

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu. Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać na wiele sposobów

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe – przepis na najzdrowszy deser

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

5 największych kuchennych mitów

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?