Przejdź do treści

Jadalne prezenty: chrupiący chlebuś od Mikołaja

Składniki na chleb w słoiku
Jadalne prezenty: chrupiący chlebuś od Mikołaja/ Zdjęcie: masz.talerz
Podoba Ci
się ten artykuł?

Czy można przygotować dla kogoś piękniejszy prezent? Ukryte w słoiku składniki zamienią się w pyszny, rumiany, domowy chleb. Obdarowany wyczaruje go sam!

Niebanalny prezent gwiazdkowy

By przygotować tak niebanalny prezent gwiazdkowy, potrzebujesz tylko składników z listy. Etykietkę na słoik możesz zrobić według własnego projektu, ale jeśli brakuje ci czasu, znajdź gotową i ją wydrukuj. My wiemy, jaką minę będzie miał ktoś, kto znajdzie pod choinką taki podarunek…

Wigilijny makowiec dla wybrednych

Chrupiący chlebuś od Mikołaja

Składniki chrupiącego chlebusia od Mikołaja

  • 400 g mąki pszennej chlebowej typ 750,
  • 200 g mąki kukurydzianej,
  • 1/5 łyżki soli,
  • 1 łyżeczka drożdży suszonych,
  • 5 łyżek czarnuszki,
  • 1 łyżka kminku całego,
  • 1 łyżka świeżo posiekanego rozmarynu,
  • 80 g orzechów.

Przygotowanie chrupiącego chlebusia od Mikołaja

Przygotuj litrowy słoik i naszykuj potrzebne składniki.

Jadalny prezent: chrupiący chlebuś / Zdjęcie: masz.talerz

Wrzuć do słoika wszystkie składniki.

Jadalny prezent: chrupiący chlebuś / Zdjęcie: masz.talerz

Dodaj etykietę i gotowe! 

Jadalny prezent: chrupiący chlebuś / Zdjęcie: masz.talerz

Ślinka ci cieknie na samą myśl o takim chlebie? Upiecz go także dla siebie!

W misce wymieszaj wszystkie składniki z letnią, przegotowaną wodą (550 ml). Odstaw na 16 godzin pod przykryciem. Wyrośnięte ciasto przełóż do keksówki albo żeliwnego garnka na godzinę. Piecz chleb pod przykryciem przez 20 minut w temperaturze 230 stopni. Zdejmij pokrywkę i piecz kolejne 20 minut. Po tym czasie wyciągnij chleb z piekarnika i po 15 minutach wyjmij go z naczynia. Odstaw do wystudzenia. 

Smacznego!

 


masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?