2 min.
28.06.2022
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
27.06.2022
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
26.06.2022
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
26.06.2022
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia
25.06.2022
Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!
Czy można przygotować dla kogoś piękniejszy prezent? Ukryte w słoiku składniki zamienią się w pyszny, rumiany, domowy chleb. Obdarowany wyczaruje go sam!
Spis treści
Niebanalny prezent gwiazdkowy
By przygotować tak niebanalny prezent gwiazdkowy, potrzebujesz tylko składników z listy. Etykietkę na słoik możesz zrobić według własnego projektu, ale jeśli brakuje ci czasu, znajdź gotową i ją wydrukuj. My wiemy, jaką minę będzie miał ktoś, kto znajdzie pod choinką taki podarunek…
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Chrupiący chlebuś od Mikołaja
Składniki chrupiącego chlebusia od Mikołaja
- 400 g mąki pszennej chlebowej typ 750,
- 200 g mąki kukurydzianej,
- 1/5 łyżki soli,
- 1 łyżeczka drożdży suszonych,
- 5 łyżek czarnuszki,
- 1 łyżka kminku całego,
- 1 łyżka świeżo posiekanego rozmarynu,
- 80 g orzechów.
Przygotowanie chrupiącego chlebusia od Mikołaja
Przygotuj litrowy słoik i naszykuj potrzebne składniki.
Jadalny prezent: chrupiący chlebuś / Zdjęcie: masz.talerz
Wrzuć do słoika wszystkie składniki.
Jadalny prezent: chrupiący chlebuś / Zdjęcie: masz.talerz
Dodaj etykietę i gotowe!
Jadalny prezent: chrupiący chlebuś / Zdjęcie: masz.talerz
Ślinka ci cieknie na samą myśl o takim chlebie? Upiecz go także dla siebie!
W misce wymieszaj wszystkie składniki z letnią, przegotowaną wodą (550 ml). Odstaw na 16 godzin pod przykryciem. Wyrośnięte ciasto przełóż do keksówki albo żeliwnego garnka na godzinę. Piecz chleb pod przykryciem przez 20 minut w temperaturze 230 stopni. Zdejmij pokrywkę i piecz kolejne 20 minut. Po tym czasie wyciągnij chleb z piekarnika i po 15 minutach wyjmij go z naczynia. Odstaw do wystudzenia.
Smacznego!
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.
Poleć przepis koleżance. Niech też wypróbuje
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

16.06.2022
Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka”

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022
Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

12.04.2022