Superkanapki z batata. Bezglutenowe, wegańskie i zdrowe
To jest hit! Bezglutenowe, wegańskie, sezonowe i megazdrowe kanapki na duży głód. Nie będą to klasyczne kanapki, bo nasza propozycja nie zawiera pieczywa. Awokado, batat i pomidor – po prostu musi się udać!
Słodkie bataty
Bataty, inaczej zwane słodkimi ziemniakami, to zdrowsza alternatywa dla zwykłych ziemniaków. Warto je wybierać ze względu na ich wartości odżywcze. Dobrze działają na wzrok, pamięć, pracę jelit, trzustki i nerek. Wykazują właściwości przeciwnowotworowe. Spożywanie batatów poleca się osobom chorym na cukrzycę, bo mają niski indeks glikemiczny. Słodkie ziemniaki są bogate w wapń, żelazo, magnez, potas oraz fosfor. Oprócz tego zawierają witaminy C, A, K i E.
Bataty mają wszechstronne zastosowanie w kuchni. Można z nich przygotować frytki czy naleśniki. W tym przepisie słodkie ziemniaki wystąpią w roli pieczywa. Taka propozycja to dobry pomysł na drugie śniadanie, obiad czy kolację – zapewniamy, że syci na długie godziny.
Przepis na kanapki z batata
Kanapki z batata – składniki:
2 małe bataty
1 średniej wielkości pomidor
jedno dojrzałe awokado
łyżka wegańskiego majonezu (najlepiej domowego) albo musztardy
ok. 2-3 łyżki oleju rzepakowego
porządna szczypta soli i pieprzu
garść ulubionej sałaty albo mieszanki różnych sałat
1-2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki grubo posiekanego szczypiorku
Kanapki z batata – przygotowanie:
Bataty umyj i przekrój na pół.
Zdjęcie: masz.talerz |
Ułóż w naczyniu do pieczenia, posmaruj olejem, posyp solą oraz pieprzem.
Zdjęcie: masz.talerz
Piecz, aż będą miękkie, w temperaturze 200 stopni. Sałatę umyj i osusz. Upieczone bataty wyjmij z piekarnika, każdą część posmaruj majonezem.
Zdjęcie: masz.talerz
Dodaj pokrojone w nieregularne kawałki awokado. Skrop je sokiem z cytryny. Połóż pokrojonego pomidora, szczypior i sałatę. Jedz od razu.
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.
Polecamy
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
Michał Korkosz „Rozkoszny” o tym, po jakie dania sięgnąć, jeśli doskwiera nam jesienna chandra
Soki warzywne idealne na jesień! Korzyści zdrowotne i przepisy
się ten artykuł?