Przejdź do treści

Wykorzystaj sezon na szparagi. 3 przepisy na dania z tym zdrowym i niskokalorycznym warzywem

Sezon na szparagi
Sezon na szparagi Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
7 zasad grillowania dobrych dla wątroby
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia

Szparagi nie potrzebują szczególnej oprawy, żeby zabłysnąć na talerzu. Mają opinię trudnego w przygotowaniu warzywa, ale to nieprawda. Przeczytaj, jak wyczarować z niego pyszne wiosenne dania.

Jak przygotować szparagi?

W maju szparagi są wszędzie! Białe są zwykle grubsze, ale smakują delikatniej od zielonych, które są ostrzejsze i bardziej wyraziste w smaku. Przygotowywanie szparagów, wbrew pozorom, do skomplikowanych nie należy. Z białymi jest odrobinę więcej zachodu, gdyż przed przygotowaniem należy je obrać obieraczką do warzyw na całej długości, pomijając delikatne główki. Jeśli tego nie zrobimy, będą po ugotowaniu twarde i łykowate – nie do zjedzenia. Zielonym wystarczy, że obetniemy zdrewniałe końcówki. Szparagi gotujemy w wodzie lub na parze ustawione pionowo, związane nitką, z główkami wystającymi ponad powierzchnię wody. Zielone około 8 minut, białe – kwadrans. Po ugotowaniu powinny zachować intensywny kolor i jędrność. Amatorzy szparagów pokuszą się zapewne o zakup specjalnego garnka do gotowania tego warzywa.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Zielone warzywa liściaste a kwas foliowy

Właściwości odżywcze szparagów

Warto objadać się szparagami, bo są prawdziwą skarbnicą cennych składników mineralnych i witamin. Zawierają: witaminę A, witaminę C oraz witaminy z grupy B, wapń, fosfor, potas i błonnik. Witaminy doskonale wpływają na kondycję skóry, włosów i paznokci. W dodatku 100 gramów szparagów to zaledwie 18 kcal! Ponadto szparagi działają moczopędnie, co jest pomocne przy problemach z zatrzymywaniem wody w organizmie oraz wszelkiego rodzaju obrzękach. Wysoka zawartość glutationu pomaga usuwać toksyny z organizmu, wzmacnia system immunologiczny i ma działanie przeciwnowotworowe. Szparagi są również bogatym źródłem kwasu foliowego tak wskazanego dla kobiet w ciąży.

UWAGA!
Szparagi zawierają puryny, które powodują gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Szczególny umiar w ich spożywaniu powinny zachować osoby ze skłonnością do dny moczanowej i kamieni nerkowych.

Z czym podawać szparagi?

Szparagi lubią prostotę. Najlepiej się czują w towarzystwie dobrze schłodzonych białych win, skropione świeżo stopionym masełkiem lub polane klasycznym sosem holenderskim albo tartą bułką zrumienioną na maśle. Można z nich przygotować wyśmienite zupy kremy, połączyć je nieoczekiwanie z majową truskawką lub skropić sokiem z pomarańczy. Jakikolwiek eksperyment kulinarny przyjdzie wam do głowy, życzymy udanych rendez-vous ze szparagami, które poza wszelkimi innymi zaletami są także uznanym… afrodyzjakiem!

Przepisy na dania ze szparagów

Zakochane szparagi

Szparag i truskawka to zaskakująco dobrana para – idealna na romantyczną kolację. Maj to w końcu miesiąc zakochanych!

Składniki (dla 2 osób):
– pęczek zielonych szparagów,
– kilka truskawek,
oliwa z oliwek,
– gęsty ocet balsamiczny,
– sól,
– pieprz,
– płatki migdałowe

Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni. Szparagom odetnij twarde końcówki i dopraw oliwą, solą i pieprzem. Grilluj je przez mniej więcej 20 minut. Truskawki pokrój na plasterki. Ułóż truskawki na szparagach. Skrop octem balsamicznym. Posyp płatkami migdałowymi. Możesz posypać świeżo zmielonym pieprzem.

Tarta szparagowa z ricottą

Pyszna i delikatna zadziwi niejedno podniebienie. Serwuj z sałatą.

Składniki (dla 4 osób):
ciasto:
– pół kostki masła,
– 1½ kubka mąki pszennej,
– szczypta soli

nadzienie:
– pęczek zielonych szparagów,
– 2 jajka,
– 1 opakowanie serka ricotta,
– 2 łyżki stołowe naturalnego jogurtu,
– 6 łyżek startego parmezanu,
– sól i pieprz

Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni. Mąkę posiekaj z masłem i solą i połącz składniki aż do uzyskania gładkiego ciasta. Możesz dodać trochę zimnej wody, jeśli składniki nie będą chciały się kleić. Włóż ciasto do lodówki na 30 minut. Następnie wyklej ciastem formę do tarty (średnica 24 cm). Ponakłuwaj powierzchnię widelcem i piecz przez 10 minut. Wyjmij z piekarnika i zmniejsz temperaturę do 180 stopni. Odetnij szparagom twarde końcówki. Utnij szparagi 6 cm od czubka, a pozostałe części pokrój na kawałki długości 3 cm. Gotuj szparagi przez 5 minut. Zamieszaj razem jajka, ricottę, jogurt i parmezan. Dopraw solą i pieprzem. Wmieszaj mniejsze kawałki szparagów. Wylej mieszankę na podpieczone ciasto. Na górze ułóż dłuższe kawałki szparagów z czubkami. Piecz około 40 minut, aż nadzienie się przyrumieni. Podawaj na ciepło lub zimno.

jajka po włosku

Szparagi z nutą pomarańczy

Orzeźwiająca wiosenna sałatka pełna witamin i składników odżywczych. Świetna na ciepły dzień z bagietką lub tostem z ciemnego pieczywa.

Składniki (dla 2 osób):
– ½ pęczka zielonych szparagów,
– 1 pomarańcza,
– 1 awokado,
– kilka liści kruchej sałaty

winegret:
– 2 łyżki oliwy z oliwek,
– ½ łyżeczki soku z cytryny,
– łyżka soku z pomarańczy,
– łyżeczka startej skórki pomarańczowej,
– sól,
– pieprz,
– ziarenka sezamu (opcjonalnie)

Szparagom obetnij twarde końce i pokrój je na kawałki o długości ok. 6 cm. We wrzącej, osolonej wodzie gotuj szparagi przez 5 minut. Odcedź i przelej zimną wodą. Zetrzyj skórkę z połowy pomarańczy. Obierz pomarańcze, podziel na cząstki i usuń białe błonki. Z dwóch cząstek wyciśnij sok do winegretu. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i łyżką oddziel miąższ od skórki. Pokrój na plastry. W misce ułóż porwane na mniejsze części liście sałaty, szparagi, pomarańcze i awokado. Wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny, pomarańczy, startą skórką pomarańczową, solą i pieprzem. Polej sosem sałatkę i delikatnie wymieszaj.


Kasia Bem – nauczycielka jogi, oddechu i medytacji w systemach Sivananda Jogi (tytuł Master of Yoga, II stopień specjalizacji), Ashtangi Jogi i Sri Sri Jogi, RYT 500. Autorka programów: Joga dla Twarzy, Potęga Ciszy, Happy Detoks z jogą naturalnie! Autorka książki „Happy Detoks”. Więcej: www.kasiabem.comwww.namastejoga.pl

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Zainteresują cię również:

Zioła szwedzkie – czym są, właściwości, zastosowanie. Przepis na nalewkę

Maltoza – czy jest zdrowa? W jakich produktach występuje i kto powinien jej unikać?

Koszerność – co to znaczy? Kuchnia i jedzenie koszerne

Sukraloza – co to jest, szkodliwość. Ile sukralozy można bezpiecznie spożywać?

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!

Zalety kiszonek / istock

12 zalet kiszonek. Dietetyczki przedstawiają ich dobroczynne właściwości

Pacjentka je zupę

Siostra Bożenna dotkliwie o diecie szpitalnej: „Stan odżywienia 70 proc. pacjentów ulega pogorszeniu podczas hospitalizacji”

Żywność liofilizowana – co to jest i jakie ma zastosowanie?

Natalia Siwiec uważa, że głodówki są "superzdrowe". Co na to dietetyczka?

Natalia Siwiec uważa, że głodówki są „superzdrowe”. Co na to dietetyczka?

„W jednej torebce zielonej herbaty jest do 400 gatunków owadów”. Zaskakujące odkrycie naukowców

Jakie zmiany na cukinii są jadalne, a jakie nie? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Jakie zmiany na cukinii są jadalne, a jakie nie? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Glifosat – co to jest i jak go usunąć? Jaki wpływ na nasze zdrowie mają herbicydy?

Niedożywienie marasmus – objawy i metody leczenia. Czym jest kwashiorkor?

Chłodnik miętowy z zielonego groszku. Ukojenie po upalnym dniu

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

Semifreddo – lodowy deser na medal. Zrobisz go bez użycia specjalistycznego sprzętu!

Lubisz śniadania na słodko? Sprawdź przepis na fit muffinki

Ciasto jogurtowo-pistacjowe z rabarbarem. Idealny przepis na czerwcowy weekend

Blanka Lipińska poleca "masło 0 kcal". Dietetyk apeluje: "Zostawmy przekazywanie wiedzy dietetykom"

Blanka Lipińska poleca „masło 0 kcal”. Ekspert apeluje: „Zostawmy przekazywanie wiedzy dietetykom”

Picie drożdży – efekty, zalecenia i przeciwwskazania. Jak zrobić zdrowy napój z drożdży?

Czy nadmiar cukru albo glutenu naprawdę widać na naszej twarzy? Wyjaśnia dr Damian Parol

Czy nadmiar cukru albo glutenu naprawdę widać na naszej twarzy? Wyjaśnia dr Damian Parol

Produkty, które źle przechowujesz / unsplash

7 produktów, które źle przechowujesz. Sprawdź, jakie błędy popełniasz

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl. Zafunduj sobie moc witamin na śniadanie!

Miód zdrowszy niż cukier?

Miód zdrowszy niż cukier? Odpowiedź może cię zaskoczyć

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

5 produktów, które pomogą przetrwać upały

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

×